"Η φάρμα των ζώων" του George Orwell

Σαν σήμερα, στις 18 Αυγούστου 1945, ο Eric Arthur Blair (1903-1950) με το πασίγνωστο συγγραφικό του ψευδώνυμο George Orwell, εξέδωσε το «Animal Farm» (η φάρμα των ζώων).

post image

Σαν σήμερα, στις 18 Αυγούστου 1945, ο Eric Arthur Blair (1903-1950) με το πασίγνωστο συγγραφικό του ψευδώνυμο George Orwell, εξέδωσε το «Animal Farm» (η φάρμα των ζώων). Πρόκειται για μια αλληγορική νουβέλα, στην οποία μια ομάδα ζώων υπόσχεται ισότητα και κοινοκτημοσύνη στα υπόλοιπα ζώα, για την διαχείριση των κοινών του αγροκτήματος, αλλά μετά την επανάσταση ενάντια στους ανθρώπινους αφεντάδες, τελικά επιβάλει τον απόλυτο έλεγχό της και την εξουσία της πάνω στις ζωές των υπόλοιπων ζώων και στην παραγωγή της φάρμας. Αρχικά οι ανθρώπινοι αφέντες εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη φάρμα. Τα ζώα, με την καθοδήγηση των γουρουνιών αρχικά συμβιώνουν και συνεργάζονται, υπό την αρχή «όλα τα ζώα είναι ίσα».

Πολύ γρήγορα όμως αποδεικνύεται ότι η ηγετική ομάδα των ζώων, κάθε άλλο παρα την ισότητα και την κοινοκτημοσύνη επιδίωκε. Το «Animal Farm» εξακολουθεί να θεωρείται ως μία από τις ισχυρότερες κριτικές του ολοκληρωτισμού στη σύγχρονη ιστορία. Οι αναφορές του Orwell στην ιστορία του μπολσεβικισμού είναι προφανείς σ’ αυτό το βιβλίο. Τα γεγονότα που βίωσε Orwell και οι εμπειρίες του κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην κοινωνική επανάσταση στην ισπανία (1936-1939), δηλαδή η βίαιη καταστολή των πολιτοφυλακών και της κολλεκτιβοποίησης, καθώς και οι δολοφονίες των αναρχικών επαναστατών της Καταλονίας, από τους ισπανούς κομμουνιστές (με τις ευλογίες και την καθοδήγηση της Σοβιετικής Ένωσης), τον έπεισαν για την φύση της κρατικοκαπιταλιστικής ΕΣΣΔ και ειδικώτερα του σταλινισμού.

Στα μάτια του George Orwell η ΕΣΣΔ αποκαλύφθηκε ως αυτό που πραγματικά υπήρξε, δηλαδή μια εναλλακτική μορφή ολοκληρωτικού καθεστώτος. Ο George Orwell αποτύπωσε τις εμπειρίες που αποκόμισε από τον ισπανικό εμφύλιο στο βιβλίο του «Φόρος τιμής στην Καταλονία» (1938).

Εικόνες:

από ενδιαφέρον 19/08/2018 12:33 πμ.


Από το "φόρος τιμής στην καταλωνία".

"Το μίσος που η Ισπανική Δημοκρατία διήγειρε στους εκατομμυριούχους, τους δούκες, τους καρδινάλιους, τους πλέι-μπόιδες, τους αντιδραστικούς και σε κάθε λογής παράσιτο είναι αρκετό για να δείξει πώς έχουν τα πράγματα. Στην ουσία του ήταν ταξικός πόλεμος. Αν είχε κερδηθεί, η υπόθεση των απλών ανθρώπων παντού θα είχε προωθηθεί. Χάθηκε, και οι εισοδηματίες όλου του κόσμου έτριψαν τα χέρια τους. Αυτό ήταν το πραγματικό ζήτημα· όλα τα άλλα δεν είναι παρά κυματάκια στην επιφάνεια του ωκεανού."

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License