ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΣΙΣ

• Άμεση ανάκληση των απολύσεων. • Κανένας μόνος απέναντι στ' αφεντικά. • Συλλογικός αγώνας και οργάνωση στους χώρους εργασίας.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΣΙΣ

Την Παρασκευή 13/7 η διοίκηση της ΜΚΟ Άρσις ανακοίνωσε εκβιαστικά στους συναδέλφους Θοδωρή Λ., μέλος του Δ.Σ στο υπό σύσταση σωματείο εργαζομένων στην ΜΚΟ Άρσις και Αντώνη Γ., ιδρυτικό μέλος του υπό σύσταση σωματείου πως ή υπογράφουν τη σύμβαση εργασίας με ημερομηνία λήξης 31/7/2018, η οποία τούς είχε επιβληθεί ως πειθαρχικό μέτρο στις 31/5/2018 (παράλληλα με άλλους 6 εργαζόμενους) και έπειτα λήγει η συνεργασία τους ή αν αρνηθούν και συνεχίσουν να ζητάνε σύμβαση αορίστου ή σύμβαση ίδια σε χρονική διάρκεια με των υπόλοιπων συναδέλφων τους, όπως δικαιούνται, να μην πάνε στη δουλειά τους από Δευτέρα. Η απειλή αυτή ήρθε σε συνέχεια της διακριτικής μεταχείρισης που προσπάθησαν να επιβάλλουν προ μηνών στους συναδέλφους μας, μάλιστα στον Θ.Λ του είχε ανακοινωθεί μη ανανέωση σύμβασης στις 30/5 η οποία αποτράπηκε με τη μαζική μας κινητοποίηση. Η διοίκηση πήρε πίσω τις απολύσεις (στο σύνολο 3 σε μέλη του σωματείου) δίνοντας τους, όπως είπαν, την ευκαιρία να κάνουν «καλύτερα τη δουλειά τους» και να «αξιολογηθούν» στο μέλλον αποδεικνύοντας ότι αποτελούν «μέλη της οργάνωσης». Μετά από συναντήσεις τού υπό σύσταση σωματείου με τη διοίκηση, όπου μας πληροφόρησαν ότι η διακριτική μεταχείριση με τις δίμηνες συμβάσεις αποτελεί αναπτυξιακό μέτρο (sic), εκείνη δεσμεύτηκε πως οι συνάδελφοι θα υπογράψουν σύμβαση έως 31/12 όπως όλοι οι υπόλοιποι στα Safe Zones του Σχιστού και της Θήβας και όχι δίμηνη. Παρόλα αυτά μετά από μια βδομάδα τους ανακοινώθηκε το παραπάνω εκβιαστικό δίλημμα. Η συνδικαλιστική τους δράση όλο αυτό το διάστημα ήταν γνωστή στη διοίκηση αφού διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες (συμβάσεις αορίστου, μέτρα ασφαλείας κτλ) αλλά και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους ανήλικους των Safe Zones, οπότε η στοχοποίηση από μεριά της διοίκησης είναι ολοφάνερη. Οι απολύσεις είναι εκδικητικές και δεν πρόκειται να αφήσουμε τους συναδέλφους μας μόνους απέναντι στις αποφάσεις της εργοδοσίας, ούτε πρόκειται με την στάση μας να ρίξουμε «νερό στο μύλο» της αντεργατικής κατεύθυνσης της ΜΚΟ Άρσις. 

Έτσι την Δευτέρα 16/7 αποφασίσαμε να αφήσουμε για δυο ώρες τις δουλειές μας και 50 συνάδελφοι/ισσες βρεθήκαμε έξω από τα κεντρικά γραφεία ζητώντας άμεσα την επαναπρόσληψή τους. Ταυτόχρονα σε συνεννόηση με το σωματείο βάσης εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ) καλέστηκε άμεσα πανελλαδική στάση εργασίας την Τρίτη 17/7 και την Πέμπτη 19/7 από τις 09:00-14:00 και από τις 09:00-13:00 αντίστοιχα.Έτσι το πρωί της Τρίτης και της Πέμπτης στις 08:00 περιφρουρήσαμε δυναμικά τις συλλογικές αποφάσεις και με τη μαζική μας παρουσία στα κεντρικά γραφεία κάναμε ξεκάθαρο πως θα σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις, μόνο αν πάρουν πίσω τις απολύσεις και ότι θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Η μαζικότητα την Τρίτη ήταν μεγάλη με περίπου 70 εργαζόμενους/ες να παραμένουν έξω από τα γραφεία ενώ συνάδελφοι/ισσες στη Θεσσαλονίκη και στα νησιά σταμάτησαν μαζικά την εργασία τους δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Την Πέμπτη στήσαμε μικροφωνική στην είσοδο των κεντρικών γραφείων διαβάζοντας τα κείμενα μας, έχοντας γεμίσει τους γύρω δρόμους με τρικάκια και συνθήματα και έχοντας για άλλη μια φορά δυναμική παρουσία στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης. Στις 11:30 βρεθήκαμε από κοινού με συναδέλφους/ισσες της ΜΚΟ PRAXIS, όπου ταυτόχρονα πραγματοποιούσανε παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στην οδό Στουρνάρη διεκδικώντας αντίστοιχα την ανάκληση απόλυσης ενός συναδέλφου. Έτσι 60-70 εργαζόμενοι στην Άρσις και 40 στην PRAXIS κάναμε ξεκάθαρο, πως όσο οι ΜΚΟ συνεχίζουν την επίθεση στοχεύοντας στην υποτίμηση της ζωής μας είτε με απολύσεις, είτε με περικοπές, είτε με μαύρη ανασφάλιστη εργασία και μπλοκάκια είτε με απλήρωτες υπερωρίες, αντίστοιχα εμείς θα οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας με οργάνωση και αγώνα από τα κάτω στους χώρους εργασίας.

• Άμεση ανάκληση των απολύσεων. 

• Κανένας μόνος απέναντι στ' αφεντικά. 

• Συλλογικός αγώνας και οργάνωση στους χώρους εργασίας.

 

Υπό σύσταση σωματείο εργαζομένων στην ΜΚΟ Άρσις.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License