Αν χρειαστεί, τα Γεράνεια Όρη και το Ζαγόρι θα γίνουν Κερατέα

Αφίσα που κυκλοφορεί στους τοίχους της Αττικής, σχετικά με τις επιχειρούμενες εξορύξεις στα Γεράνεια Όρη και την Ήπειρο

post image

Αν χρειαστεί, τα Γεράνεια Όρη και το Ζαγόρι θα γίνουν Κερατέα

H εταιρεία «ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε.», συμφερόντων Μυτιληναίου, προτίθεται να υλοποιήσει δοκιμαστικές γεωτρήσεις για την εξόρυξη βωξίτη στην περιοχή μεταξύ Πάχης Μεγάρων, Κινέττας, κορυφής Ελατιά (περιοχή Natura 2000) και μαζί, περιοχή με χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, δάση και κατοικίες.

Οι εταιρείες Repsol και Energean Oil & Gas προβαίνουν ήδη σε γεωφυσικές σεισμικές έρευνες στην Ήπειρο με στόχο την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε έκταση που περιλαμβάνει τουλάχιστον δέκα περιοχές Natura 2000, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Πάρκο Πίνδου και τα Ζαγοροχώρια, έχοντας εξασφαλίσει απόλυτο δικαίωμα σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις γης. Η μέθοδος fracking που πιθανόν θα χρησιμοποιηθεί στην εξόρυξη, αυξάνει τον κίνδυνο για σεισμούς και ρυπαίνει το υπέδαφος και το νερό με ενέσεις χημικών.

Οι εξορύξεις ισοδυναμούν με καταστροφή των δύο περιοχών λόγω σοβαρών επιπτώσεων:

στο περιβάλλον (αποστράγγιση των ταμιευτήρων νερού, μόλυνση υδάτινων πόρων, καθίζηση του εδάφους, καταστροφή των δασών, σκόνη, θόρυβος, τοξικά απόβλητα, πιθανότητα ατυχημάτων με διαρροή και ρύπανση)

στη δημόσια υγεία (ασθένειες σχετιζόμενες με τις εξορύξεις, όπως πνευμονοκονίαση, καρκίνος, καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα)

στην τοπική οικονομία (κατάληψη και αλλαγή χρήσεων γης, υποβάθμιση των αγροτικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων, εγκατάλειψη του τόπου)

Κι όλα αυτά για να πλουτίζουν συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι (είτε ντόπιοι, είτε από το εξωτερικό με τη σύμπραξη ελληνικών εταιριών) με τη στήριξη του κράτους, που κόβει και ράβει τους νόμους στα μέτρα τους. Ενώ βαφτίζουν "εθνικό πλούτο" καθετί που μπορεί να φαίνεται "εκμεταλλεύσιμο", την ίδια στιγμή επιβάλλουν στις τοπικές κοινωνίες τη λεηλασία των τόπων τους για τα συμφέροντα των εργολάβων...

Όλα αυτά συνιστούν οικοκτονία στο βωμό του κεφαλαίου, γι' αυτό:

Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους τοπικούς αγώνες ενάντια στις εξορύξεις

Δεν θα αφήσουμε τα βουνά απροστάτευτα

Εικόνες:

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License