Ο Orwell, οι Παλαιστίνιοι και οι αθρόες συλλήψεις για αναρτήσεις στο facebook

Σύμφωνα με την Addameer, μια ομάδα που εργάζεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων κρατούμενων, από το 2015 και μετά το Ισραήλ έχει φυλακίσει περισσότερους από 470 Παλαιστίνιους για δήθεν συμμετοχή σε ‘υποκίνηση (τρομοκρατικών ενεργειών) από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης’

Το δυστοπικό Ισραήλ μετατρέπει το ‘έγκλημα σκέψης’ του Orwell σε πραγματικότητα

 από Ray Hanania, 18 Ιουλίου 2018 http://www.arabnews.com/node/1341146

Στο μυθιστόρημά του ‘1984’, ο συγγραφέας Τζωρτζ Όργουελ κατασκευάζει ένα καταπιεστικό κράτος που ονομάζει Ωκεανία, στο οποίο ο ‘Μεγάλος Αδελφός’ τιμωρεί τους πολίτες για διάφορα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κάνεις και εκείνων που μόνο σκέφτεσαι. Ο Όργουελ ονομάζει το πιο βαρύ από αυτά ‘έγκλημα σκέψης’ - το έγκλημα να σκέφτεσαι κάτι που δεν επιτρέπει ο Μεγάλος Αδελφός, ο οποίος παρακολουθεί διαρκώς εσένα και τις πράξεις σου.

Δεν είναι σύμπτωση στην πραγματικότητα το ότι ο Όργουελ έγραψε αυτό το δυστοπικό και πολύ τρομακτικό μυθιστόρημα λιγότερο από ένα χρόνο αφότου ιδρύθηκε το Ισραήλ, παραβιάζοντας τους όρους του σχεδίου κατάτμησης (Partition Plan) των Ηνωμένων Εθνών και καταλαμβάνοντας με τη βία τη Δυτική Ιερουσαλήμ και τις μισές από τις εκτάσεις που προορίζονταν για το προτεινόμενο ‘αραβικό κράτος’.

Για να δικαιολογήσει την ύπαρξή του, η κυβέρνηση του Ισραήλ υιοθέτησε την επικίνδυνη στρατηγική της προπαγάνδας μέσω του λόγου του Όργουελ, τη ‘Νέα γλώσσα’ (Newspeak). Αυτή περιλαμβάνει όρους και φράσεις που καθορίζουν τον αυταρχικό τρόπο ζωής της Ωκεανίας, περιορίζοντας την ελευθερία στους προνομιούχους και επιβάλλοντας παράλληλα έναν καταπιεστικό εναλλακτικό τρόπο ζωής στους μη προνομιούχους. Το Ισραήλ επιβάλλει επίσης νόμους μέσω της οργουελιανής έννοιας της ‘διπλής (αντιφατικής) σκέψης’ (doublethink), συγκαλύπτοντας τις πολιτικές που αντιμετωπίζουν ευνοϊκά τους εβραίους και σκληρά τους μη εβραίους.

Όπως ο Μεγάλος Αδελφός, έτσι και το Ισραήλ διαθέτει μια μηχανή πολέμου που λογοκρίνει κάθε τυπωμένη λέξη. Από το 1948 και μετά, οι ένοπλες δυνάμεις και οι κυβερνήσεις του Ισραήλ απαιτούν να εγκρίνεται από τη λογοκρισία καθετί που δημοσιεύεται εντός του Ισραήλ και που πιθανόν να ‘αμφισβητεί’ -η οργουελιανή ‘Νέα Γλώσσα’ για την ‘άσκηση κριτικής’- τα συστατικά θεμέλια του έθνους.

Αυτό το έχω δει από πρώτο χέρι. Ως δημοσιογράφος που έγραφα για μία από τις δέκα μεγαλύτερες σε κυκλοφορία ημερήσιες εφημερίδες της Αμερικής (τη Chicago Sun-Times), οι εκδότες δίσταζαν να δημοσιεύσουν τα ρεπορτάζ μου για τη ζωή των Παλαιστίνιων κάτω από την ισραηλινή κατοχή κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα το 1990. Η εφημερίδα τα δημοσίευσε τελικά, αλλά μόνο αφού αφαίρεσα ένα ρεπορτάζ που διηγούνταν λεπτομερώς πώς η ισραηλινή κυβέρνηση σβήνει στην κυριολεξία παραγράφους σε ρεπορτάζ των παλαιστινιακών εφημερίδων. Οι Παλαιστίνιοι όμως τα δημοσίευαν, αφήνοντας κενά εκεί όπου οι ισραηλινοί λογοκριτές αφαιρούσαν κείμενο.

Στις μέρες μας εξακολουθούν να διαγράφουν παραγράφους στα μέσα ενημέρωσης, αλλά τα συστημικά μέσα αντί να αφήνουν ‘κενά’ στις ειδήσεις, απλώς ακολουθούν τους οργουελιανούς κανόνες του Ισραήλ. Το 2017, το Ισραήλ λογόκρινε [1] και αναθεώρησε 2.358 ειδησεογραφικές αναφορές, μεταξύ των οποίων και 271 θέματα στα οποία απαγορεύτηκε η οποιαδήποτε αναφορά στις ειδήσεις επειδή θεωρήθηκε ότι έβλαπταν την εικόνα του Ισραήλ στην κοινή γνώμη. Και τα μέσα ενημέρωσης συμβιβάστηκαν πειθήνια.

Το Ισραήλ ελέγχει εξονυχιστικά όλες τις κρίσιμες ειδήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να εντοπίσει ‘βλαβερές παραθέσεις’ και ‘τυπογραφικά λάθη’, που απεικονίζουν με ‘ζημιογόνο ή ανακριβή τρόπο’ τις πρακτικές του Μεγάλου Αδελφού που εφαρμόζει.

Ο Όργουελ δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει την εξέλιξη των επικοινωνιών στην εποχή των υπολογιστών, αλλά η σκληρά καταπιεστική μυθιστορηματική κοινωνία του έχει βρει μια ζεστή φωλιά στο Ισραήλ, όπου η διαδικασία της ‘Νέας ομιλίας’ έχει επεκταθεί στην εξονυχιστική εξέταση και λογοκρισία του Facebook. Νωρίτερα φέτος, η Ayelet Shaked, υπουργός στο οργουελιανό ισραηλινό “Υπουργείο της Αλήθειας” (το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ) εισηγήθηκε έναν νόμο στην Κνέσετ που θα αναγκάζει τις εταιρίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρούν οποιοδήποτε περιεχόμενο θα μπορούσε να ‘υποκινήσει τρομοκρατικές ενέργειες’. Η Shaked περιγράφεται [2] ως μία από τους πιο αδίστακτους αντι-άραβες αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης και έχει χρησιμοποιήσει την πιο εμπρηστική ρητορική για να επικρίνει τις δράσεις των Παλαιστίνιων και να υποκινήσει τη βία εναντίον τους από Ισραηλινούς.

Ο νόμος της Shaked επικεντρώνεται στο Facebook, τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωοης, στο οποίο σύμφωνα με μια έκθεση του 2016 του Palestinian Center for Development and Media Freedoms στηρίζεται το 96% των Παλαιστινίων όχι μόνο για την ενημέρωσή τους, ​​αλλά και για την ανταλλαγή απόψεων επικριτικών για το ισραηλινό καθεστώς. Συνεργαζόμενοι, το Ισραήλ και το facebook χρησιμοποιούν άλλες οργουελιανές πρακτικές με την επωνυμία ‘κοινοτικά πρότυπα’ για να αποφασίζουν ποιος παραβιάζει τους νόμους τους που αφορούν τα ‘εγκλήματα σκέψης’ - το να σκέφτεσαι δηλαδή αυτά που το Ισραήλ θεωρεί ότι προσβάλλουν την προπαγανδιστική αφήγησή του και τις δημόσιες πολιτικές του. Ο νόμος επρόκειτο να εγκριθεί από την Κνέσετ την Τετάρτη, αλλά τελικά θα αναδιατυπωθεί γιατί το κείμενο θεωρήθηκε ‘υπερβολικά γενικό’.

Σύμφωνα με την Addameer, μια ομάδα που εργάζεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων κρατούμενων, από το 2015 και μετά το Ισραήλ έχει φυλακίσει [5] περισσότερους από 470 Παλαιστίνιους για δήθεν συμμετοχή σε ‘υποκίνηση (τρομοκρατικών ενεργειών) από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης’.

Το facebook έχει γίνει σημαντικό μέσο ενημέρωσης επειδή τα καθεστωτικά μέσα του Ισραήλ και οι εκεί απεσταλμένοι δυτικοί δημοσιογράφοι έχουν αποδεχτεί τη λογοκρισία. Το facebook και το διαδίκτυο είναι από τις λίγες εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης που απομένουν στους Παλαιστίνιους που ζουν υπό σκληρή ισραηλινή κατοχή. Ούτε αυτοί αλλά ούτε ο υπόλοιπος κόσμος μπορούν να βασίζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που εδώ και πολύ καιρό έχουν εγκαταλείψει τις αρχές τους και έχουν αφεθεί στα γούστα του Ισραήλ και τη ‘Νέα γλώσσα’.

Κανένα άλλο έθνος δεν έχει πλησιάσει τόσο πολύ στην επιβολή νομικών περιορισμών σε τμήματα του πληθυσμού του όσο το Ισραήλ, το οποίο έχει ψηφίσει 65 νόμους που στοχοποιούν τους μη εβραίους και τους υποβάλλουν σε άνιση μεταχείριση [6]. Πέρα από αυτούς τους νόμους, το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις δημόσιες σχέσεις και τις επικοινωνιακές στρατηγικές για να συγκαλύψει τις ενέργειές του και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που αποθαρρύνει τον υπόλοιπο κόσμο από την εναντίωση στις οργουελικές πρακτικές του.

Αυτό ακριβώς είναι στην πραγματικότητα το ‘1984’: Χειρισμός των αντιλήψεων του γενικού πληθυσμού και ενστάλλαξη φόβου στο μυαλό των ανθρώπων. Το να σκεφτεί και μόνο κάποιος κάτι που το Ισραήλ θεωρεί απαράδεκτο, πριν καν αυτό συμβεί, είναι έγκλημα.

Φυσικά, το Ισραήλ σύντομα προσάρμοσε το μυθιστόρημα του Όργουελ στη δική του μυθιστοριογραφία, αναθέτοντας σύμφωνα με τις αναφορές [7] το 1958 στον Leon Uris, μέσω του επαγγελματία δημοσίων σχέσεων Edward Gottlieb, να γράψει το ‘Exodus’, το οποίο χρησιμοποιείται ως εγχειρίδιο αναφοράς στη δύση για την απόκρυψη των αληθινών γεγονότων γύρω από την ίδρυση του Ισραήλ.

Ο Όργουελ κατάφερε να διακριθεί ως συγγραφέας επειδή αναγνώρισε ότι, στην ουσία, τα ανθρώπινα όντα μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν αν χαλιναγωγούνται η κυβέρνηση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το μυαλό των ανθρώπων. Το Ισραήλ έχει φθάσει τις διαδικασίες αναστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελέγχου του τι σκέφτονται οι άνθρωποι σε τόσο ακραίο σημείο, που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που έχει επιδιώξει να επιτύχει οποιοδήποτε άλλο έθνος σε αυτόν τον κόσμο. Το Ισραήλ είναι κυριολεκτικά ο ορισμός της λέξης ‘δυστοπία’.

Ο Ray Hanania είναι ένας βραβευμένος Παλαιστίνιος-Αμερικανός αρθρογράφος και συγγραφέας πολλών βιβλίων.

1. ‘IDF Censor redacted 2,358 news articles last year’ https://972mag.com/idf-censor-redacted-2358-news-articles-last-year/136552/

2. ‘What Does Israel’s New Justice Minister Really Think About Arabs?’ https://www.haaretz.com/.premium-what-does-ayelet-shaked-really-think-about-arabs-1.5360885

Σημείωση: (από ‘Israeli lawmaker’s call for genocide of Palestinians gets thousands of Facebook likes’ https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/israeli-lawmakers-call-genocide-palestinians-gets-thousands-facebook-likes)

Το 2014 (ένα χρόνο πριν γίνει υπουργός), η Ayelet Shaked είχε κάνει μια ανάρτηση στο facebook (την οποία αργότερα αναγκάστηκε να κατεβάσει). Η ανάρτηση έγινε την προηγούμενη μέρα από τη μέρα που τρεις ισραηλινοί έποικοι της Δυτικής Όχθης απήγαγαν και έκαψαν ζωντανό τον παλαιστίνιο έφηβο Muhammad Abu Khudair. Στην ανάρτηση, η Ayelet Shaked στην ουσία καλούσε σε γενοκτονία: ‘ολόκληρος ο Παλαιστινιακός λαός είναι εχθρός’, ‘συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των γυναικών, των πόλεων και των χωριών τους, της ιδιοκτησίας και των δομών τους. Για τις Παλαιστίνιες γυναίκες έγραφε ότι γεννούν ‘μικρά φίδια’.

3. ‘Facebook Says It Is Deleting Accounts at the Direction of the U.S. and Israeli Governments’ https://theintercept.com/2017/12/30/facebook-says-it-is-deleting-accounts-at-the-direction-of-the-u-s-and-israeli-governments/

4. ‘Facebook ‘deliberately targeting’ Palestinian accounts after meeting with Israeli government, rights groups say’ https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/israel-palestine-facebook-activist-journalist-arrests-censorship-accusations-incitement-a7377776.html

5. ‘Israel is now using Facebook posts to jail Palestinians’ https://news.vice.com/en_us/article/43qq89/israel-is-now-using-facebook-posts-to-jail-palestinians

6. Σημείωση: (από ‘Israeli Parliament Votes to Approve Nation-State Law that Enshrines Jewish Supremacy over Palestinian Citizens’ http://imemc.org/article/israeli-parliament-votes-to-approve-nation-state-law-that-enshrines-jewish-supremacy-over-palestinian-citizens/)

Αυτή τη βδομάδα ψηφίστηκε και ο ρατσιστικός νόμος για το έθνος-κράτος, που ορίζει το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος, εντείνοντας το βαθιά ριζωμένο καθεστώς απαρτχάιντ που έχει επιβληθεί στους Παλαιστίνιους ισραηλινούς πολίτες.

7. Exodus, myth and malpractice http://martinkramer.org/sandbox/2011/10/exodus-myth-and-malpractice/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License