post image

Οι βασανισμοί της gay κοινότητας της Τσετσενίας

Πριν από περίπου ένα χρόνο, σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ρωσική ομοσπονδία είχε ξεσπάσει σάλος με αρκετές διαμαρτυρίες τόσο σε διαδικτυακό όσο και δικαστικό επίπεδο, για τις επιθέσεις και τους βασανισμούς gay ανδρών στη Τσετσενία. Ένα χρόνο σχεδόν μετά, το ζήτημα επανέρχεται στα ΜΜΕ της κεντρικής Ρωσίας, καθώς αφενός οι βασανισμοί συνεχίζονται αλλά προκύπτει και διαδικαστικό πρόβλημα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η Ρωσία είναι ομοσπονδιακό κράτος. Η Τσετσενία είναι αυτόνομη δημοκρατία εντός του ρωσικού κράτους με επαυξημένη αυτονομία. Στην ουσία εντός τους εδάφους της Τσετσενίας μόνο τυπικά ισχυεί ο ομοσπονδιακός νόμος. Αυτή ήταν η ισσοροπία δυνάμεων που διαμορφώθηκε στην περιοχή με τους δύο ρωσσο-τσετσενικούς πολέμους και όρισε την μετέπειτα πολιτική ζωή της περιοχής,. Στην Ρωσική ομοσπονδία αν και τα νομικά πλαίσια κατευθύνονται σαφώς προς την μια λογική εναντίωσης στην gay κουλτούρα και προβολή, σε κοινωνικό επίπεδο υπάρχει κομμάτι του ρωσικού straightπληθυσμού που είναι βαθιά αλληλέγγυο με τον ΛΟΑΤ χώρο, αλλά και πολλές νομικές  gay οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέρ της ΛΟΑΤ κοινότητας. Επίσης, προφανώς δεν υπάρχει νόμος δίωξης των gay ατόμων, και η εξάσκηση του δικαίου γινεται-με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό-σε αστικά πλαίσια.

Στη Τσετσενία η κατάσταση είναι διαφορετική. Μια μικρή, βαθιά συντηρητική κοινωνία, στην οποία επικρατεί οικογενειοκρατία,1 με σχεδόν όλα τα κρατικά πόστα να καταλαμβάνονται από έμπιστους ή συγγενείς του Καντίροφ, του “προέδρου” του τσετσενικού κρατιδίου, πρώην οπλαρχηγού στο πόλεμο, με συνδέσεις με το κύκλωμα της μαφίας στα σύνορα Ρωσίας, Γεωργίας και Τουρκίας. Ο Καντίροφ τα τελευταία χρόνια έχει επιβάλλει την λεγόμενη παραδοσιοκρατία στην περιοχή, ένα ημι-επίσημο κρατικό δόγμα με δημόσιες φιέστες για τον παραδοσιακό πολιτισμό της περιοχής, ενίσχυση της τοπικής τσετσενικής γλώσσας, είσοδο στο νομικό οπλοστάσιο της δημοκρατίας νόμων εμπνευσμένων από ακραίες ερμηνείες του Κορανιού και καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών και οποιασδήποτε πολιτικής αντιπολίτευσης.2 Πέρσι ξεκίνησε η ημι-επίσημη καμπάνια, κρατικά όμως υποστηριζόμενη, ενάντια στους gay άνδρες της περιοχής. Πολλοί βασανίστηκαν, 4 μάλλον δολοφονήθηκαν και οι περισσότεροι έφυγαν για την ηπειρωτική ρωσική ενδοχώρα, εκτός Τσετσενίας για να σωθούν3.

Τα τελευταία περιστατικά

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ. Ένας από τους πολλούς gay άνδρες που έφυγαν για τη Ρωσία ήταν ο 20χρονός Zelikhman Akhmadov ο οποίος τον τελευταίο χρόνο είχε μετακομίσει στην Αγ.Πετρούπολη. Την προηγούμενη εβδομάδα, αρχές Ιουλίου 2018 μαύρο τζιπ bmw περίμενε τον νεαρό έξω από το σπίτι του να πετάξει τα σκουπίδια. Την στιγμή που βγήκε από το σπίτι του, 4 άνδρες του επιτέθηκαν και τον έβαλαν στο τζιπ. Ο Zelikhman ισχυρίζεται ότι όλο μιλούσνα τσετσένικα στο αμάξι. Μετά από κάποια ώρα, κατάφερε να στείλει μήνυμα στον σύντροφο του, που έγραφε “βοήθεια”.Ο σύντροφος του κινητοποιήθηκε και ενημέρωσε τις οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων, στις οποίες ο Zelikhman είχε εγγραφεί από την άνοιξη ήδη, ως εσωτερικός μετανάστης λόγω διώξεων εξ αιτίας της σεξουαλικής του προτίμησης. Οι οργανώσεις ενημέρωσαν τις αρχές, και μαζί με τους σεκιουριτάδες της πολυκατοικίας που κράτησαν τον αριθμό του τζιπ–καθως το είχαν δει μέρες να κόβει βόλτες γυρω απο την πολυκατοικία—εντόπισαν το αμάξι. Εκεί βρήκαν τον ZeLikhman μαζί με 4 άνδρες και τον πατέρα του, οοποίος είναι από τους πλουσιότερους άνδρες της Τσετσενίας, βιομήχανος, και φαίνεται ότι ο ίδιος ειχε οργανώσει την απαγωγή. Στην κατοχή των ανδρών βρέθηκαν όπλα και πλαστογραφημένα έγγραφα που τους παρουσίαζαν ως αστυνομικούς της Αγ.Πετρούπολης. Ο πατέρας πίεζε τον υιό του να βιντεοσκοπήσει μήνυμα που να αρνείται τόσο το περιστατικό της απαγωγής αλλά και τις σεξουαλικές του προτιμήσεις δημόσια..Ο Zelikhman αρνήθηκε να το κάνει αυτό, καθώς γνώριζε ότι αφενός με τέτοιο βίντεο χάνει το δικαίωμα του προστατευόμενου μέλους απο τις νομικές οργανώσεις αφετέρου αν του συμβεί οτιδήποτε, δεν θα μπορέσουν να κυνηγηθούν οι υπαίτιοι για τις πραγματικές αιτίες. Ο Zelikhman επέστρεψε στην Αγ. Πετρούπολη και οι τσετσένοι μεταφέρθηκαν πίσω στην Τσετσενία, με κατηγορίες για πλαστογράφιση. Διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει στην ρωσία τόσο για το περιστατικό καθ αυτό, αλλά και για την ικανότητα του Καντίροφ και των ανθρώπων του να προσβάλουν και να εκβιάζουν ανεξέλεγκτα σχεδόν οποιοδήποτε άτομο στη Ρωσική Ομοσπονδία, εντός και εκτός Τσετσενίας.

Ταυτόχρονα σχεδόν φτάνουν τα νέα για τον θάνατο του τσετσένου τραγουδιστή Zelikhman Bakhaev. Ο Bakhaev ήταν και αυτός από τους gay που είχαν πέρσι διαφύγει στο εξωτερικό τον οποίο απήγαγαν τον Ιανουάριο και τον επανέφεραν στη Τσετσενία. Σύμφωνα μμε τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο Bakhaev σκοτώθηκε από την ίδια του την οικογένεια, ύστερα από πίεση των αρχών. Αυτός φαίνεται να είναι ο τρόπος που ακολουθούν οι αρχές της περιοχής ωστε να εκτελούν gay άτομα χωρίς να επωμίζονται ή να σχετίζονται οι ίδιες με τις δολοφονίες4.

πηγες-σημειώσεις.

2Η Τακτική αυτή δεν θα πρέπει να αποδοθεί αποκλειστικά στο ισλαμικό θρήσκευμα της περιοχής. Η διπλανή ακριβώς δημοκρατία, επίσης μέλος της Ρ.Ο και αυτόνομη μουσουλμανική δημοκρατία, το Ταταρστάν, δεν παρουσιάζει τέτοια φαινόμενα, και ο κόσμος, είναι εναντίων των διώξεων στη γειτονική δημοκρατία. https://www.youtube.com/watch?v=nZpSK2fI6Ss

 

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License