Γαλλικές τράπεζες καί πολυεθνικές πρωταθλητές στήν εξόντωση οικοσυστημάτων παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς

Τό παγκόσμιο κύπελλο καταστροφής οικοτόπων παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς κέρδισε τό 2018 ή Γαλλία.Τό βραβείο είναι σίγουρα κατοχυρωμένο μετά από ενδελεχή έρευνα τού *Παρατηρητηρίου Πολυεθνικών*.Κι άν ή Ρωσία τού Πούτιν ή ΦΙΦΑ καί ό Μακρόν μπορούν νά χαίρονται μέ τό "οικολογικό προσωπείο" τού Παγκόσμιου Κυπέλλου 2018( 10.500.000 δένδρα κόπηκαν γιά τίς "ανάγκες" τού "Φλυτζανιού" καί φυτεύτηκαν..1050 !..) ό φυσικός κόσμος τού πλανήτη υποφέρει από τά τρυπάνια καί τίς μπουλντόζες τών πιό άθλιων γαλλικών πολυεθνικών καί τραπεζών.Στίς πρώτες θέσεις τού καταλόγου τών κρατών μέ τίς πιό απειλητικές γιά τήν παγκόσμια φυσική κληρονομιά εξορυκτικές βιομηχανίες καί τράπεζες είναι ή Γαλλία.O Mακρόν σέ πολλές δημόσιες ομιλίες του έχει δηλώσει ότι "ή μάχη γιά τό περιβάλλον είναι πάνω από τήν πολιτική", ή ότι "δέν υπάρχει πλανήτης Β", ιδού λοιπόν τί σημαίνει ό πλανήτης γιά τόν Μακρόν ..!H Eξουσία καί τό κράτος μέ τόν ίδιο τρόπο πού βλέπει τό ποδόσφαιρο βλέπει καί τήν φύση σάν ένα κύπελλο,ένα φλυτζάνι γιά νά πίνει τά κέρδη του..από τήν αφαίμαξη καί εκμετάλευση τών πιό σπάνιων οικοσυστημάτων.

post image

Καί σάν νά μήν ήταν αρκετό αυτό oι αναγνώστες θα ανακαλύψουν σε αυτή την " πραγματική ετήσια έκθεση" τού ΠΑΡΑΤΗΤΗΡΙΟΥ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ότι οι μεγάλες γαλλικές εταιρείες αναδιανέμουν τα δύο τρίτα των κερδών τους στους μετόχους, ότι μόνο το 26% των εργαζομένων τους είναι στη Γαλλία και ότι έχουν μειώσει το εργατικό τους δυναμικό κατά 20% από το 2010 παρά τον αυξανόμενο κύκλο εργασιών.Θα μάθουν ότι έχουν εκατοντάδες θυγατρικές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του 15% σε φορολογικούς παραδείσους, δαπανούν εκατομμύρια ευρώ για άσκηση πίεσης στο Παρίσι,στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον και δισεκατομμύρια στη διαφήμιση. Θα αμφισβητήσουν το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος της CAC40 δεν είναι το γαλλικό κράτος, αλλά η οικογένεια τού δισεκατομμυριούχου Bernard Arnault,διευθύνων σύμβουλος της LVMH(συνασπισμός πολυεθνικών ειδών πολυτελείας) και μέτοχος της Carrefour,καθώς και το ποσοστό των κρατικών αξιωματούχων επικεφαλής σχεδόν των μισών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο CAC40(γαλλικό χρηματιστήριο).

Αυτή η αληθινή ετήσια έκθεση αποκαλύπτει επίσης στο ρόλο των γαλλικών πολυεθνικών στά εθνικά και διεθνή νέα, από την εκλογή του Donald Trump στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη μεταρρύθμιση του κώδικα εργασίας στη Γαλλία. Φέρνει επίσης τον αναγνώστη κοντά στο σπίτι του, όπου γίνονται αισθητές οι συνέπειες τής ρύπανσης, καθώς και στο άλλο άκρο του κόσμου, στη ρωσική Αρκτική όπου γαλλικές ομάδες σκοτώνουν οικοσυστήματα γιά τό φυσικό αέριο, στα δάση της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής που πλήττονται από την επέκταση φυτειών σόγιας ή φοινικέλαιου, στα προάστια μεγάλων ασιατικών πόλεων όπου οι εργαζόμενοι ασφυκτιούν από τά σκουπίδια τών προμηθευτών τους, ακόμη και στους ωκεανούς που εισβάλλουν τα πλαστικά τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τής διαπίστωσης αυτής πού ισχύει για τίς γαλλικες πολυεθνικές που ξοδεύουν μια τρελή ενέργεια για να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως πρότυπα αρετής και της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης, είναι η "εικόνα τής Danone" . Αν κοιτάξουμε την πραγματικότητα των γεγονότων και αριθμών, η Danone είναι κατά μέσο όρο πρωταθλητής όσον αφορά την αναδιανομή των κερδών στους μετόχους. Είναι μέρος μιάς ομάδας πολυεθνικών που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των θυγατρικών εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους. Όσον αφορά την αμοιβή, είναι μία από τις πιο άνισες ομάδες τού CAC40.Τό εργατικό δυναμικό της στη Γαλλία μειώθηκε κατά 9% από το 2010, ακόμη και τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 45%.Η Danone συμβάλλει στην πλαστικοποίηση του κόσμου και των ωκεανών, παρέχοντας μόνο μερικές και ατελείς απαντήσεις όσον αφορά την ανακύκλωση. Η ομάδα γεωργικών ειδών διατροφής έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και έχει φιλόδοξους στόχους σε αυτόν τον τομέα, αλλά η γαλακτοκομική βιομηχανία παραμένει μια από τις κορυφαίες πηγές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Οι μισές περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς απειλούνται σήμερα από τη βιομηχανική ανάπτυξη και οι τομείς πετρελαίου και ορυχείων αποτελούν ιδιαίτερη απειλή. Τόσο πολλοί ανεκτίμητοι χώροι και καταφύγια βιοποικιλότητας αντιμετωπίζουν να σβηστούν από τον χάρτη μόνο και μόνο επειδή δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τίποτα για το άγριο πρότυπο ανάπτυξης. Αρκετές γαλλικές διεθνικές εταιρείες συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε έργα που θα μπορούσαν να δηλώσουν το τέλος αυτών των εξαιρετικών τόπων. Ορισμένες από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν καταστροφή περιλαμβάνουν τα εθνικά πάρκα στην Αφρική, τα νησιά της Αρκτικής, τα παρθένα δάση στην Ασία και τη λεκάνη του Αμαζονίου.

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει όριο στη βιομηχανική εκμετάλλευση των παγκόσμιων πόρων. Ακόμη και οι περιοχές του κόσμου που έχουν σωθεί μέχρι στιγμής - είτε λόγω της απόστασης είτε επειδή έχουν προστατευθεί σε αναγνώριση της εξαιρετικής πολιτιστικής ή οικολογικής αξίας τους - βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο. Φαίνεται ότι αυτά τα προστατευτικά μέτρα δεν επαρκούν πλέον. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF , οι μισοί χώροι της Παγκόσμιας Κληρονομιάς τίθενται σε κίνδυνο από τη βιομηχανική ανάπτυξη, ιδίως δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την έρευνα και την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% της επιφάνειας της Γης, όμως η συμβολική τους σημασία είναι τεράστια. Κάποιος πρέπει μόνο να υπενθυμίσει τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, το Μεγάλο Φαράγγι ή τα νησιά Γκαλαπάγκος. Αποτελούν το σπίτι γιά ορισμένα από τα πιο απειλούμενα ζώα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των γορίλλων τών βουνών και των τίγρεων. Παρόλα αυτά, παρά τα όσα μπορεί κανείς να σκεφτεί, επιτρέπονται βιομηχανικές δραστηριότητες σε αυτούς τους τομείς με ποικίλους περιορισμούς ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία. Σύμφωνα με το WWF, περίπου το ένα τρίτο των τοποθεσιών World Heritages απειλούνται από εξορύξεις. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο στην Αφρική, όπου το 61% των καθορισμένων περιοχών υπόκειται σε παραχωρήσεις ορυχείων ή πετρελαίου. Πολλές από αυτές τις περιοχές είναι για την επίσημη «Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο» λίστα καταρτίζεται από την UNESCO κάθε χρόνο.

Φυσική κληρονομιά σε κίνδυνο

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο μειώνεται ή υποβαθμίζεται ή καταργείται. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, έχουν χαθεί τουλάχιστον μισό εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα σε πενήντα επτά χώρες, θυσιασμένα για τη βιομηχανική ανάπτυξη.Οι απειλές που κρέμονται πάνω από αυτές τις ανεκτίμητες φυσικές τοποθεσίες καταδεικνύουν το βαθμό στον οποίο είμαστε ανίκανοι να ξεφύγουμε από το καταστρεπτικό, εύθραυστο μοντέλο ανάπτυξης μας. Οι ζημιές που προκαλούνται από τις τοπικές κοινότητες (λαθροθηρία, αποψίλωση κ.λπ.) αποτελούν έναν άλλο παράγοντα που θέτει σε κίνδυνο ορισμένες περιοχές, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα ότι αυτές οι κοινότητες θα επιστρέψουν σε οικονομικές δραστηριότητες συμβατές με τη διατήρηση του φυσικού τους περιβάλλοντος. Ωστόσο, οι παραχωρήσεις ορυκτών και υδρογονανθράκων - καθώς και η αποψίλωση των δασών, καί μεγάλης κλίμακας έργων υποδομής γιά εντατική γεωργία και ιχθυοκαλλιέργεια - είναι θεμελιωδώς ασυμβίβαστες με το καθεστώς της παγκόσμιας κληρονομιάς. Ορισμένες τοποθεσίες αντιμετωπίζουν να σβηστούν από το χάρτη εντελώς.

Και αυτό δεν είναι μόνο εικασία: το 2007, το αραβικό καταφύγιο Oryx στο Ομάν χάθηκε από τον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς λόγω των αυξημένων παραχωρήσεων πετρελαϊκών ερευνών στην περιοχή. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που καταργήθηκε ένας χώρος παγκόσμιας κληρονομιάς. Η Shell, ο κύριος εταίρος της κυβέρνησης της Ομάν (Σύνολο είναι μειοψηφικός μέτοχος με ποσοστό 4% των μετοχών), συμφώνησε να μην ασκήσει δραστηριότητες στο χώρο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς - αλλά οι αρχές της χώρας βρήκαν έναν εύκολο τρόπο γύρω από το εμπόδιο αυτό μείωσαν τό μέγεθος της προστατευόμενης περιοχής κατά 90% !!

Ο ρόλος των γαλλικών εταιρειών

Ορισμένες διεθνικές εταιρείες έχουν δεσμευθεί επίσημα να μην διεξάγουν τις δραστηριότητές τους σε περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς. Ωστόσο,αυτές οι δεσμεύσεις δεν είναι πάντα τόσο ειλικρινείς όσο φαίνονται. Η γαλλική εταιρία Total, για παράδειγμα, υποσχέθηκε ότι δεν θα μπεί στο Εθνικό Πάρκο Virunga στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αλλά τής επέτρεψαν να διεισδύσει κοντά στην προστατευόμενη περιοχή και στο Εθνικό Πάρκο Murchison Falls στην Ουγκάντα. Και οι έμμεσες επιδράσεις των δραστηριοτήτων στη γύρω περιοχή είναι σχεδόν εξίσου επιβλαβείς με εκείνες που συμβαίνουν στην ίδια την τοποθεσία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ο εξαντλητικός κατάλογος που ακολουθεί έχει σκοπό να απεικονίσει τη σοβαρότητα των απειλών που κρέμονται πάνω από αυτές τις πολύτιμες φυσικές τοποθεσίες (μερικές από τις οποίες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς αλλά εξίσου πολύτιμες) - καθώς και σε όσους ζουν σε αυτές τις περιοχές. Υπογραμμίζει επίσης τον ρόλο που διαδραματίζουν οι γαλλικές διεθνικές εταιρείες. Οι πετρελαϊκές και οι μεταλλευτικές εταιρείες είναι οι κύριοι ένοχοι, καθώς πρόκειται για εταιρείες που λειτουργούν άμεσα στις σχετικές περιοχές. Άλλοι τομείς, όπως η γεωργική βιομηχανία και οι μεγάλοι έμποροι λιανικής, διαδραματίζουν αρνητικό και έμμεσο ρόλο σε μεγάλες προστατευόμενες περιοχές λόγω της φύσης των αλυσίδων εφοδιασμού τους. Οι περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς όπως τα δάση στή Σουμάτρα και ο Εθνικός Δρυμός του Banc d'Arguin απειλούνται από τις φυτείες φοινικέλαιου και τη βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια, όπως αυτές πού προέρχονται από τις εξορυκτικές βιομηχανίες.

1. Ο μεγάλος φραγμός υφάλων (TOTAL και γαλλικές τράπεζες)

Εκτείνοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Αυστραλίας, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο και από το 1981 έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα κρυστάλλινα νερά της φιλοξενούν εκατοντάδες είδη ψαριών, οστρακοειδών, χελώνες και dugongs. Έχοντας ήδη υποστεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος απειλείται επίσης από τις επεκτάσεις στη βιομηχανία άνθρακα και αερίου. Η προστατευόμενη περιοχή επηρεάζεται άμεσα από την κατασκευή τεράστιων τερματικών εξαγωγής, την κυκλοφορία πλοίων και τον προκύπτοντα κίνδυνο ατυχημάτων και διαρροών. Και οι κίνδυνοι θα είναι ακόμη μεγαλύτεροι εάν τα μεγάλα ορυχεία της λεκάνης της Γαλιλαίας και το τερματικό εξόρυξης Point Abbot θα προχωρήσουν. Η Unesco είχε την πρόθεση να συμπεριλάβει τον Μεγάλο φραγμένο λοφίο στον κατάλογο των τόπων παγκόσμιας κληρονομιάς που απειλούνται.

Κάτω από την πίεση της κοινωνίας των πολιτών, ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως οι γαλλικές τράπεζες BNP Paribas, η La Societe generale και η Credit agricole, συμφώνησαν να μην χρηματοδοτήσουν το τερματικό σταθμό άνθρακα Abbot Point. Ωστόσο, οι γαλλικές τράπεζες συμμετέχουν σε παρόμοια έργα κοντά στην προστατευόμενη περιοχή, όπως ο τεράστιος σταθμός εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Gladstone στο Curtis Island, στον οποίο συμμετέχει η Total. Το 2011 και το 2012, η απόρριψη τοξικών αποβλήτων από τις εξελίξεις στο λιμάνι του Gladstone οδήγησε στον θάνατο μεγάλου αριθμού θαλάσσιων ζώων - μια καταστροφή που θεωρούν πολλοί ως πρόγονος των απειλών για το μέλλον του Great Barrier Reef.

2. Η λεκάνη Tapajos στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου (EDF και Engie)

Ο ποταμός Tapajos είναι ένας παραπόταμος του Αμαζονίου. Η λεκάνη του, η οποία έχει διατηρηθεί σχετικά καλά μέχρι σήμερα, θεωρείται εξαιρετικά πλούσια σε βιοποικιλότητα. Τα ποτάμια του φιλοξενούν εκατοντάδες διαφορετικά είδη ψαριών, μανιάτικων, καϊμάν, χελωνών και γιγαντιαίων ενυδρίδων, και τα δάση του φιλοξενούν χιλιάδες jaguars, πιθήκους και πουλιά. Αλλά μετά τα μεγάλα φράγματα στον ποταμό Xingu στην ανατολή (φράγμα Belo Monte) και στον ποταμό Madeira στα δυτικά (φράγματα Jirau και Santo Antonio), ο ποταμός Tapajos είναι ο τελευταίος στόχος για μαζικές υδροηλεκτρικές εξελίξεις. Οι αυτόχθονες πληθυσμοί που ζουν σε αυτόν τον τομέα, ειδικότερα οι Munduruku, βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτά τα σχέδια και έχουν δηλώσει ακόμη ότι είναι διατεθειμένοι να πάνε σέ πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης της Βραζιλίας για να προστατεύσουν τη γη τους. Παρόλο που αυτά τα φράγματα προσφέρονται ως πράσινα, θα πλημμύριζαν χιλιάδες εκτάρια παρθένου δάσους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των εθνικών πάρκων - για να μην αναφέρουμε την έμμεση αποδάσωση που προκάλεσαν τα εργοτάξια, οι δρόμοι και η εισροή ανθρώπων. Σύμφωνα με τους αντιφρονούντες της, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα φράγματα θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την τροφοδοσία της επέκτασης των ορυχείων και των εγκαταστάσεων τήξης στην περιοχή.

Η Engie (πρώην GDF Suez) έχει μακρά ιστορία συμμετοχής σε μεγάλα φράγματα στον Αμαζόνιο, ιδιαίτερα με το έργο Jirau. Η EDF, η εν γένει κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Γαλλίας, πρόσφατα απέκτησε την κοινοπραξία για την κατασκευή του φράγματος Sinop στην άνω λεκάνη του Tapajos. Οι δύο γαλλικές εταιρείες συμμετείχαν στην εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ομάδα μελέτης "Tapajos" (Grupo de Estudos Tapajos ή GET), η οποία υποτίθεται ότι εξετάζει τη σκοπιμότητα των φραγμάτων στην κατώτερη λεκάνη. Έχει κατηγορηθεί ότι αντιμετώπισε τις τοπικές κοινότητες με το στρατό, δίνοντάς τους ουσιαστικά καμία επιλογή στο θέμα. Οι δύο εταιρείες βρίσκονται στό τελικό στάδιο να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο φράγμα στην περιοχή - το Sao Luiz do Tapajos (8000 μεγαβάτ), αν και η διαδικασία έγκρισης είναι έτοιμη να αποτελέσει έντονη νομική και πολιτική μάχη. Η Engie δεν έχει ακόμη λάβει οριστική απόφαση. Η EDF αρνήθηκε να σχολιάσει.
(Ενημέρωση: Η άδεια για το φράγμα Sao Luiz do Tapajos ακυρώθηκε τον Αύγουστο του 2016. Δεν είναι σαφές εάν θα ζητηθεί νέα άδεια. Άλλα φράγματα στη λεκάνη εξακολουθούν να κατασκευάζονται.)

3. Εθνικά πάρκα στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής (TOTAL)

Η περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής έχει αναδειχθεί ως ένα από τα νέα σύνορα της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Σε μια περιοχή που ήδη πάσχει από ενδημική βία και την εκμετάλλευση "ορυκτών που συγκρούονται", τα οικοσυστήματα της βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο περαιτέρω υποβάθμισης και οι τοπικές κοινότητες κινδυνεύουν να στερηθούν τα προς το ζην.

Το Εθνικό Πάρκο Virunga, που βρίσκεται στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ανάμεσα στις λίμνες Edward και Albert, είναι το παλαιότερο εθνικό πάρκο της Αφρικής. Έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1979. Σήμερα φιλοξενεί περίπου το ένα τρίτο και το μισό των υπόλοιπων βόρειων γορίλλων, ένα είδος που απειλείται κρίσιμα. Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρία Soco έθεσε υπό εξέλιξη αρκετά χρόνια πριν με τα σχέδιά της να διεισδύσει στο Εθνικό Πάρκο, αλλά έκτοτε παραιτήθηκε προσωρινά από τα σχέδιά της, υποκύπτοντας στις δημόσιες πιέσεις. Η Total κατέχει επίσης πετρελαϊκή παραχώρηση που επικαλύπτει εν μέρει τα όρια του Εθνικού Πάρκου, αλλά δεσμεύθηκε να μην ασκήσει ασκήσεις στο Εθνικό Πάρκο. Υπάρχει, ωστόσο, το ζήτημα της έμμεσης επίπτωσης των πετρελαϊκών επιχειρήσεων στο άμεσο περιβάλλον του Virunga.

Η Total δραστηριοποιείται επίσης στο βόρειο τμήμα της λίμνης Albert, στο Εθνικό Πάρκο Murchison Falls, τη μεγαλύτερη προστατευόμενη φυσική περιοχή της Ουγκάντα. Το Φυσικό Πάρκο, το οποίο περιλαμβάνει τόσο τα ισημερινά δάση και τα οικοσυστήματα σαβάνας, φιλοξενεί τη μεγάλη περιοχή του Murchison Falls. Η τεράστια άγρια ζωή της περιλαμβάνει ελέφαντες, καμηλοπάρδαλες, λιοντάρια, ρινόκερους, βουβάλια, λεοπαρδάλεις και ιπποπόταμους. Βρίσκεται εκατέρωθεν του Λευκού Νείλου, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε ατύχημα ή μόλυνση θα μπορούσε να έχει μή αναστρέψιμες συνέπειες.

4. Νήσος Μπάφιν στο Αρχιπέλαγος του Αρκτικού (ArcelorMittal)

Υποφέροντας σκληρά από την υπερθέρμανση του πλανήτη, η Αρκτική είναι επίσης θύμα της βιομηχανίας ορυχείων και πετρελαίου, πρόθυμων να βάλουν τό χέρι τους στους πόρους που προηγουμένως ήταν κρυμμένοι κάτω από τον πάγο. Η ArcelorMittal βρίσκεται πίσω από ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλευτικά έργα στην περιοχή. Η χαλυβουργία μόλις άνοιξε ένα μέγα-ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος βόρεια του Baffin Island στο καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος. Αυτή είναι η περιοχή στην οποία ζουν πολλά από τα πιο εμβληματικά είδη του Άπω Βορρά - πολικές αρκούδες, αρκτικές αλεπούδες, caribou, φώκιες και θαλάσσιοι ίπποι - αλλά υποφέρουν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Μέσα σε λίγα χρόνια ο αριθμός των caribou στο νησί Baffin μειώθηκε από 180.000 σε 16.000.

Παρόλο που το ορυχείο της ArcelorMittal δεν βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή, η μεταφορά του μεταλλεύματος με το τρένο ή το φορτηγό, και στη συνέχεια με βάρκα, θα έχει αντίκτυπο σε σημαντικές τοποθεσίες, ειδικά στο εθνικό πάρκο Sirmilik, ακριβώς στα βόρεια του ορυχείου. Αυτές οι δραστηριότητες είναι επίσης πιθανό να παρεμποδίσουν την κίνηση ή να τρομάξουν την παραδοσιακή λεία των ανθρώπων τών Inuit - τά caribou, τίς φάλαινες και φώκειες. Η κυριότερη απειλή, δεδομένου ότι η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη επηρεάσει τον θαλάσσιο κρίσιμο βυθό της θάλασσας σε πολικές αρκούδες και άλλα είδη, η χρήση βαρέων φορτηγών πλοίων για την εξαγωγή του μεταλλεύματος θά ναι τό χαριστικό κτύπημα. Η ArcelorMittal επιδιώκει σήμερα να αυξήσει τόσο τον αριθμό των μηνών που μπορούν να λειτουργούν τα πλοία της ανά έτος όσο και τη μέγιστη επιτρεπόμενη χωρητικότητά της. Η εταιρεία αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

5. Το Δέλτα τής Ειρήνης-Αταμπασκά στον Καναδά (TOTAL)

Το Peace-Athabasca στο Εθνικό Πάρκο Ξύλου Buffalo στον Καναδά, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εσωτερικούς συλλέκτες γλυκού νερού στον κόσμο. Τα οικοσυστήματα της και η μοναδική βιοποικιλότητα την έχουν καταστήσει μια περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς από το 1983. Τα βουβάλια της είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, δίνοντας το πάρκο το όνομά της. Το δέλτα βρίσκεται τώρα σε κρίσιμη κατάσταση εξαιτίας της σταδιακής τήξης των παγετώνων, που ρέουν στους ποταμούς Peace και Athabasca. Ένας άλλος παράγοντας που συνεισφέρει είναι οι βιομηχανικές εξελίξεις όπως τα υδροηλεκτρικά φράγματα, η σχιστοποίηση για το φυσικό αέριο σχιστόλιθου και το πετρέλαιο, και ιδιαίτερα η εκμετάλλευση της άμμου πετρελαίου τής Alberta. Όπως εξηγεί ο καναδός δημοσιογράφος Edward Struzik, η βιομηχανία είναι εξαιρετικά ρευστή και δημιουργεί πολλή ρύπανση, επηρεάζοντας όχι μόνο τα ζώα αλλά και τις κοινότητες που κατοικούν στούς καταυλισμούς. Μια τυχαία πετρελαιοκηλίδα δεν θα καταστρέψει μόνο το δέλτα, αλλά τα αποτελέσματά της θα κυμανθούν μέχρι τον Αρκτικό Ωκεανό.

Η Total είναι σημαντικός παράγοντας στη βιομηχανία πετρελαιοπαραγωγής στον Καναδά με ποσοστό 50% στο ενδιαφέρον για το έργο Surmont καθώς και τη συμμετοχή της στην επιχείρηση Fort Hills, που θα παράγει πετρέλαιο το 2017. Τα άλλα έργα της περιοχής έχουν αναβληθεί λόγω της μείωση των τιμών του πετρελαίου. Απαντώντας στις ερωτήσεις μας, η Total δήλωσε ότι οι τόποι παραγωγής της ανταποκρίνονται στους καναδικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς και ήταν σε καλή απόσταση από το Εθνικό Πάρκο Wood Buffalo. Αυτό, ωστόσο, δεν απομακρύνει το γεγονός ότι οι τοποθεσίες τους παίζουν ρόλο στο συσωρευτικό αντίκτυπο της βιομηχανίας άμμου πετρελαίου στο εθνικό πάρκο.

6. Φυσικό Πάρκο Obo στο νησί του Σάο Τομέ και τα τροπικά δάση της Κεντρικής Αφρικής(Βοllore)

Το φυσικό πάρκο Obo καλύπτει περίπου το ένα τρίτο του νησιού του Σάο Τομέ, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Ισημερινής Αφρικής. Τα δάση του, μεταξύ των πλουσιότερων στην Αφρική όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, φιλοξενούν πολλά από τα μοναδικά φυτικά και ζωικά είδη του κόσμου: πουλιά, ερπετά, αμφίβια, ορχιδέες και γιγάντιες βεγόνιες. Η εταιρεία Socfin με έδρα το Λουξεμβούργο (38,7% που ανήκει στον όμιλο Bollore) κατέχει μια φυτεία φοινικέλαιου ακριβώς στα σύνορα του πάρκου, διασχίζοντας τη "ζώνη απομόνωσης" της, προοριζόμενη να ενισχύσει την προστασία του πάρκου. Σύμφωνα με τη Greenpeace, οι εξελίξεις που πραγματοποίησε η Socfin στο πλαίσιο της παραχώρησης της έχουν αφήσει πολλούς αγρότες, απογυμνωμένους από τη γη τους,που βρίσκεται στο φυσικό πάρκο. Η Greenpeace καταγγέλλει επίσης το γεγονός ότι δεν έχει γίνει αξιολόγηση βιοποικιλότητας ή περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Εκτός από το νησί του Σάο Τομέ,οί δασικές παραχωρήσεις στή Socfin στην Ισημερινή Αφρική ανέρχονται σε μερικά 325.000 εκτάρια, εκ των οποίων βρίσκονται στο στάδιο της εκτροφής μόνο μία μικρή ποσότητα (80.000 εκτάρια φυτειών φοινικέλαιου καί 50.000 των φυτειών δέντρο καουτσούκ). Σύμφωνα με τη Greenpeace, η Socfin και ο όμιλος Bollore, κύριος μέτοχος της εταιρείας, αποτελούν απειλή για το τροπικό δάσος στη λεκάνη του Κονγκό, όπου βρίσκονται διάφορες τοποθεσίες της παγκόσμιας κληρονομιάς. Η Greenpeace έχει χαρτογραφήσει τις παραχωρήσεις της Socfin στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Καμερούν, τη Λιβερία και το Σάο Τομέ και φαίνεται ότι αυτές οι παραχωρήσεις καλύπτουν όλες τις πυκνές δασικές εκτάσεις..

Η Greenpeace έχει επίσης επισημάνει τον αντίκτυπο των φυτειών τής Socfin στη Λιβερία "που βρίσκεται στην καρδιά από ό, τι έχει απομείνει από το αρχαίο δάσος της Άνω Γουινέας, το οποίο εκτείνεται από το Τόγκο προς τα ανατολικά της Σιέρρα Λεόνε και τό οποίο θεωρείται κρίσιμα απειλούμενο.. Τόσο η Socfin όσο και ο όμιλος Bollore αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας. Ωστόσο, απάντησαν στη Greenpeace μέ αοριστολογίες παρόλο που απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο ζήτημα των προστατευόμενων περιοχών.

7. Η Laguna del Tigre στη Γουατεμάλα (Perenco)

Το Laguna del Tigre, που βρίσκεται στη Βόρεια Γουατεμάλα, είναι ο μεγαλύτερος υγρότοπος της Κεντρικής Αμερικής. Βρίσκεται σε ένα εθνικό πάρκο που αποτελεί τμήμα του αποθεματικού βιότοπου Maya, μια τεράστια προστατευόμενη περιοχή που καλύπτει το ένα πέμπτο της χώρας. Η περιοχή φιλοξενεί διάφορα είδη, μερικά από τα οποία απειλούνται, καθώς και αρχαιολογικοί χώροι των Μάγια.

Η Laguna del Tigre έχει επηρεαστεί εδώ και δεκαετίες από τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της εξόρυξης πετρελαίου, στην οποία η γαλλική εταιρεία Perenco είχε μονοπώλιο από το 2001. Οι τοπικές κοινότητες έχουν καταγγείλει τις τρομερές επιπτώσεις στην υγεία τους  καθώς και τα καταπιεστικά μέτρα απέναντί τους,καταστολή εκδιώξεις κά.. Μετά από μια μαζική προσπάθεια άσκησης πίεσης, η Perenco κατάφερε να ανανεωσει τη παραχώρηση της, παρά τη ρύπανση και το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις της βρίσκονται σε προστατευόμενη περιοχή. Μια δικαστική και πολιτική μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γουατεμάλα σε μια προσπάθεια ακύρωσης της άδειας. Παρεμπιπτόντως, προέκυψε επίσης ότι οι αρχές "έχασαν" την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων που υπέβαλε η γαλλική εταιρεία προκειμένου να ανανεωθεί η παραχώρηση της. Απαντώντας στις ερωτήσεις μας, η Perenco μάς ανέφερε μόνο την ιστοσελίδα της , όπου δεν βρήκαμε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της στις προστατευόμενες τοποθεσίες.

Η Θάλασσα Wadden εκτείνεται 450 χιλιόμετρα κατά μήκος των ακτών της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Δανίας. Ως χώρος παγκόσμιας κληρονομιάς χαρακτηρίζεται από το 2009 και διαθέτει ένα δίκτυο αμμόλοφων, αλμυρών εδαφών, κανάλια και λιμνοθάλασσες μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και της θάλασσας (Wadden σημαίνει οροσειρά στα ολλανδικά). Έτσι φιλοξενεί εύθραυστα και σύνθετα οικοσυστήματα σε μια περιοχή που είναι πυκνοκατοικημένη με ανθρώπους. Αρκετά εκατομμύρια πτηνά πετούν στην περιοχή κάθε χρόνο για το χειμώνα και είναι επίσης σπίτι για πολλές φώκιες.

Η Θάλασσα Wadden υπόκειται όχι μόνο στη ρύπανση που προκαλείται από μεγάλους ποταμούς που εισέρχονται στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά και σε ορισμένες υπεράκτιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτός των ακτών των Κάτω Χωρών και, σε μικρότερο βαθμό, της Γερμανίας. Η Engie είναι μία από τις πιο δραστήριες εταιρείες στην περιοχή. Η γαλλική εταιρεία ενέργειας κατέχει άδειες εκμετάλλευσης και εκμετάλλευσης σε άμεση γειτνίαση με την περιοχή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, στα ανοικτά των ακτών των νησιών Schiermonnikoog και Vlieland. Η Engie κατέχει επίσης μετοχές σε δίκτυο αγωγών που διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή.

9. Ο Εθνικός Δρυμός Kakadu στην Αυστραλία (Areva)

Το εθνικό πάρκο Kakadu, περιοχή ισοδύναμη με το ήμισυ της Ελβετίας, βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Αυστραλίας. Είναι μια περιοχή εξαιρετικά πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα, καθώς επίσης και ο τόπος που φιλοξενεί αρκετούς πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους των Αβορίγινων, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων βραχογραφιών. Είναι επίσης το περιβάλλον για ένα τεράστιο ορυχείο ουρανίου που διοικείται από το Rio Tinto, εταιρεία που έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές περιβαλλοντικές ζημιές.

Η γαλλική ομάδα Areva ελπίζει να εκμεταλλευτεί ένα κοίτασμα στην Koongarra, τό οποίο θα ήταν εξίσου επικερδές αλλά συναντησε μιά απροσδόκητη αντίσταση από τον ηγέτη της Aβορίγινης κοινότητας Jeffrey Lee, έναν παραδοσιακό ιδιοκτήτη της γης, που αρνήθηκε να το πουλήσει. Μετά από μια μακρά πολιτική μάχη, οι αυστραλιανές αρχές συμφώνησαν τελικά με το αίτημα του Lee να δώσει τη γη του στην κυβέρνηση ώστε να ενσωματωθεί στο εθνικό πάρκο καί έτσι νά τό σώσει. Το 2014, η Areva απείλησε να προβεί σε νομικές ενέργειες κατά της αυστραλιανής κυβέρνησης προκειμένου να λάβει οικονομική αποζημίωση για την απώλεια της «επένδυσής» της και των κερδών της. Φαίνεται ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει τις απειλές της. Το μέλλον του Kakadu μπορεί να είναι ασφαλές για τώρα, αλλά μέ μιά άνοδο των τιμών του ουρανίου τό Κάκαντου είναι καταδικασμένο . Η Areva αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

10. Halmahera στα νησιά Maluku της Ινδονησίας (Eramet)

Στην Ινδονησία, το Halmahera είναι το μεγαλύτερο νησί του Maluku, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής που είναι γνωστή ως το "Coral Triangle", γνωστό για τη θαλάσσια και παράκτια βιοποικιλότητα. Βρίσκεται στα οικολογικά και πολιτιστικά σύνορα μεταξύ Νοτιοανατολικής Ασίας και Ωκεανίας, οι λιμνοθάλασσες και τα δάση της Halmahera φιλοξενούν πολλά μοναδικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των απειλούμενων πτηνών και των αμφιβίων. Οι κάτοικοι του νησιού (τόσο αυτοχθόνων όσο και μεταναστών) έχουν από καιρό υποστεί την περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή που προκάλεσε η μεταλλευτική βιομηχανία. Και η γαλλική εταιρεία Eramet τώρα θέλει να εκμεταλλευτεί ένα τεράστιο αποθεμα νικελίου στο νησί και να χτίσει μια μονάδα επεξεργασίας. Η έκτασή της, η οποία καλύπτει 55.000 εκτάρια γης, περιλαμβάνει περιοχές παρθένου δάσους που υποτίθεται ότι προστατεύονται..

Η Eramet, πιεζόμενη από τους οικολόγους, ανέλαβε πιο ενεργό ρόλο όσον αφορά την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη του, αναλαμβάνοντας πολλές δεσμεύσεις και υπόσχεται να έχει θετικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα μέσω "αντισταθμιστικών μέτρων". . . Αλλά αυτό εξακολουθεί να αφήνει τους κινδύνους ρύπανσης καθώς και εκείνους που συνδέονται με την αποδάσωση. Και υπάρχει επίσης διαμάχη για τον τρόπο με τον οποίο οι τοπικοί πληθυσμοί θά συμβουλεύονται και θά αποζημιώνονται. Η υδρομεταλλουργική επεξεργασία που επελέγη από την Eramet για την ελαχιστοποίηση των άμεσων περιβαλλοντικών επιπτώσεων της, συνεπάγεται τη χρήση τοξικών χημικών ουσιών που θα καταλήξουν στο θαλάσσιο περιβάλλον, όπως συνέβη στη νότια Νέα Καληδονία, όταν σημειώθηκε χημική διαρροή στο εργοστάσιο νικελίου που ανήκει στην Βραζιλιάνικη Vale.

Το έργο εξόρυξης Weda Bay - που θεωρήθηκε από τη γαλλική διπλωματία ως το πιο στρατηγικό στη Νοτιοανατολική Ασία όσον αφορά τα "εθνικά συμφέροντα" ήταν σε αναμονή μέχρι τα μέσα του 2017 λόγω των μειώσεων τιμών του νικελίου.

11. Gunung Kanthan Hill στην Ινδονησία (Lafarge)

Το Gunung Kanthan είναι ένας λόφος ασβεστόλιθου στην επαρχία Perak, στην χερσόνησο της Μαλαισίας. Ο γαλλικός γίγαντας Lafarge, ο οποίος συγχωνεύθηκε πρόσφατα με τον όμιλο Holcim, με έδρα την Ελβετία, εκμεταλλεύεται λατομείο με παραχώρηση που καλύπτει συνολικά 150 εκτάρια. Η περιοχή διαθέτει μερικές από τις πιο μοναδικές βιοποικιλότητες στον κόσμο και φιλοξενεί διάφορα είδη ζωικών και φυτικών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, καθώς και ορισμένες αξιόλογες τοποθεσίες όπως η εκπληκτική «καθεδρική σπηλιά». Πριν από δύο χρόνια, οι επιστήμονες που εργάζονταν στην περιοχή έφτασαν μέχρι το σημείο να ονομάσουν ένα μικροσκοπικό σαλιγκάρι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μέ τό όνομα της εταιρείας που απειλεί την εξαφάνισή του - Charopa lafargei.

Η Lafarge ισχυρίζεται ότι έχει λάβει μέτρα για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας του τόπου και, ενδεχομένως, για την προστασία συγκεκριμένων τμημάτων του λόφου από την εξόρυξη, είναι όμως πολύ πιθανό ότι οι περιοχές αυτές θα επηρεαστούν τουλάχιστον έμμεσα. Οι ασβεστολιθικές σπηλιές του Gunung Kanthan φιλοξενούν επίσης ινδουιστικούς ναούς και βουδιστές που θα αναγκαστούν να φύγουν. Απαντώντας στις ερωτήσεις μας, η Lafarge επανέλαβε τη δέσμευσή της να πράξει ό, τι είναι απαραίτητο για την προστασία των απειλούμενων ειδών του Gunung Kanthan και να «διαχειριστεί την ευαίσθητη βιοποικιλότητα» ...

12. Ο Περουβιανός Αμαζόνιος (Maurel & Prom και Perenco)

Η περουβιανή κυβέρνηση δεν ήταν ντροπαλή για το άνοιγμα των θυρών της χώρας στη βιομηχανία πετρελαίου. Περίπου το 80% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, το οποίο φιλοξενεί πολλές κοινότητες αυτόχθονες, ορισμένες από τις οποίες ζουν σε εθελούσια απομόνωση, υπόκεινται ήδη σε παραχωρήσεις. Δύο γαλλικές εταιρείες, Perenco και Maurel & Prom είναι μεταξύ εκείνων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η Perenco λειτουργεί το Lot 67 ακριβώς δίπλα στο διάσημο πάρκο Yasuni, που βρίσκεται στα σύνορα του Περού και του Ισημερινού, και κατασκευάζει ένα τεράστιο αγωγό που θα περάσει από μια προστατευόμενη περιοχή. Η Perenco κατέχει επίσης μετοχές της "Παρτίδας 39", που αγοράστηκαν από την ισπανική εταιρεία Repsol, η οποία θεωρούσε την περιοχή ως υπερβολικά συμβιβαστική από ηθική άποψη! Το Maurel & Prom βρίσκεται πιο νότια στο "Lot 117", ένα αυτόχθονο έδαφος που κατοικείται από δεκάδες χιλιάδες Ινδιάνους. Η εταιρεία εγκατέλειψε την περιοχή στα τέλη του 2015, αλλά, δυστυχώς, δεν λύνει τα προβλήματα ρύπανσης. Όλες αυτές οι συμβάσεις παραχώρησης περιορίζουν εν μέρει τις προστατευόμενες φυσικές περιοχές.

13.Nimba στη Γουινέα (ArcelorMittal και Areva)

Το όρος Nimba βρίσκεται στην ανατολική Γουινέα, κοντά στα σύνορα της Ακτής του Ελεφαντοστού. Παρά το γεγονός ότι ο τεράστιος οικολογικός πλούτος του έχει καταστήσει τήν περιοχή σέ σημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, η κυβέρνηση της Γουινέας αποφάσισε να ξεκινήσει μια εξερεύνηση των υπόγειων κοιτασμάτων σιδηρομεταλλεύματος, φθάνοντας μέχρι να ισχυριστεί ότι έκανε λάθος στα έγγραφα που έστειλε στην UNESCO με σκοπό την καταχώριση της περιοχής ως χώρου παγκόσμιας κληρονομιάς. Παρόλο που χορηγήθηκε η άδεια εξόρυξης, το ορυχείο - το οποίο πρόκειται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο - δεν λειτουργεί ακόμα μετά την αλλαγή των ιδιοκτητών αρκετές φορές. Η ομάδα ArcelorMittal (η οποία κατέχει ένα άλλο ορυχείο κοντά στη Λιβερία) σχεδιαζε να το αποκτήσει, αλλά άλλαξε γνώμη το 2015. Η σύμβαση παραχώρησης είναι σήμερα ιδιοκτησία της κοινοπραξίας Euronimba, στην οποία Areva έχει μερίδιο 13%.

14. Νήσος Anticosti στο Κεμπέκ (Maurel & Prom)

Το νησί Anticosti, το οποίο είναι περίπου το μέγεθος της Κορσικής, βρίσκεται στην εκβολή Saint Lawrence στην καναδική επαρχία του Κεμπέκ. Είναι διάσπαρτη με δάση, καταρράκτες, σπηλιές και φαράγγια, και έχει μόνο μερικές εκατοντάδες κατοίκους. Οι κύριες δραστηριότητες της Anticosti ήταν κυρίως η δασοκομία, ο τουρισμός, το κυνήγι και η αλιεία. Η πετρελαϊκή βιομηχανία εισέβαλε τελικά στο νησί, έχοντας επίγνωση ότι δυνητικά δισεκατομμύρια βαρέλια σχιστολιθικού φυσικού αερίου και πετρελαίου βρίσκονται κάτω από τη γη. Παρά την έντονη αντίδραση των κατοίκων και τών Innuit, η πρώτη διερευνητική διάτρηση έγινε το 2016. Η νεαρή γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Maurel & Prom κατέχει μετοχές στην κοινοπραξία που χορηγεί δικαιώματα εξερεύνησης και πιθανή εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων. Σύμφωνα με την εκτίμηση των επιπτώσεων που δημοσίευσαν οι αρχές του Κεμπέκ, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο νησί - εάν υπάρχουν -απαιτεί τη διάνοιξη χιλιάδων πηγαδιών στο νησί και την άντληση νερού από ποτάμια που διέρχονται από το εθνικό πάρκο Anitcosti. Σε απάντηση στις ερωτήσεις μας, ή εταιρεία Maurel & Prom τό μόνο πού μάς είπε ήταν ότι κατέχουν μόνο το 21,7% της συμμετοχής στην κοινοπραξία. . .

πηγή bastamag.net

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License