Παρέμβαση ενάντια στην ''πράσινη'' ανάπτυξη και τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα

Παρέμβαση αντπληροφόρησης με κείμενα, αφίσες και πανό σχετικά με την ''πράσινη'' ανάπτυξη και την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Άγραφα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19/7 σε μια σειρά από χωριά γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα(Μεσενικόλας,Μορφοβούνι-Κρυονέρι-Πεζοάλα-Νεοχώρι -Μπελοκομυτης-Μουχα -Καστανια). Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν αφισοκολλήσεις και στο κέντρο της Καρδίτσας.

post image

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ‘’ΠΡΑΣΙΝΗ’’ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

 
Παρέμβαση αντπληροφόρησης με κείμενα, αφίσες και πανό σχετικά με την ''πράσινη'' ανάπτυξη και την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Άγραφα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19/7 σε μια σειρά από χωριά γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα(Μεσενικόλας,Μορφοβούνι-Κρυονέρι-Πεζοάλα-Νεοχώρι -Μπελοκομυτης-Μουχα -Καστανια).Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν αφισοκολλήσεις και στο κέντρο της Καρδίτσας.

Όπως μας περιεγράφηκε από έναν κάτοικο, μόλις αρνήθηκε να νοικιάσει το κτήμα του σε μία κατασκευαστική εταιρεία, έτσι ώστε να περάσει από εκεί κολόνα υψηλής τάσης, ο διευθυντής της κατασκευαστικής τον πήρε τηλέφωνο και τον αποκάλεσε γραφικό επειδή εναντιώνεται στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και στη λεηλασία της φύσης και της περιοχής που μένει.

Τον τελευταίο καιρό έχει δρομολογηθεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε 2 σημεία πάνω στα Αγραφιώτικα βουνά στην Ευρυτανία, ενώ ετοιμάζουν την εγκατάσταση πολλών ακόμη τόσο στην Καρδίτσα, όσο και στην Ευρυτανία, με αποτέλεσμα όλη η ραχοκοκαλιά της Πίνδου να μακελευτεί (παράλληλα δρομολογείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε αρκετές ακόμα περιοχές, π.χ Σαμοθράκη). Το πρώτο αιολικό πάρκο στα Άγραφα, θα είναι ισχύος 40 MW στη θέση «Μίχος – Βοϊδολίβαδο – Απελίνα» (Απέλινα) και το δεύτερο ισχύος 46 MW στη θέση «Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι» (Λεκάνη Νιάλας).

Τα Άγραφα, μια περιοχή με απίστευτη φυσική ομορφιά και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, με απέραντες βουνοσειρές, φαράγγια και ρεματιές με ορμητικά ποτάμια, σκιερά δάση, πηγές και πανέμορφα μοναδικά μονοπάτια που οδηγούν σε πέτρινα μονότοξα γεφύρια, ξεχασμένα μοναστήρια και όμορφα χωριά θα μετατραπούν σε αποκρουστικές φαραωνικές βιομηχανικές ζώνες, με σιδερένιους γιγάντιους ανεμοφράχτες ύψους έως και 140 μέτρων, με εκχερσώσεις/αποψιλώσεις τοπίων, με εκτεταμένες εκσκαφές και τόνους μπετόν, με διανοίξεις ειδικών μεγάλων δρόμων δεκάδων χιλιομέτρων μέσα στα «απρόσιτα» βουνά για τη διέλευση τεράστιων οχημάτων μεταφοράς των υλικών που θα συνθέσουν τις ανεμογεννήτριες στα εργοτάξια, καθώς και με εκατοντάδες πυλώνες υψηλής τάσης και χιλιάδες μέτρα εναέριων καλωδιώσεων πάνω από πυκνά δάση ελάτης.

Στα παραπάνω προστίθενται ο κίνδυνος των πυρκαγιών από σπινθήρες, αναφλέξεις, αστοχίες υλικών, που μπορεί να καταστρέψει ολοσχερώς την περιοχή, οι κατολισθήσεις εξαιτίας των μεγάλων τσιμεντένιων βάσεων, η μόλυνση των υπόγειων υδάτων και των ρεμάτων με τοξικές ουσίες, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η καταστροφή της μοναδικής χλωρίδας και πανίδας με πάρα πολλά είδη φυτών και προστατευόμενη είδη πτηνών (ακόμα και ο θόρυβος επηρεάζει την ισορροπία), και οι σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Ακόμα όταν το αιολικό πάρκο ολοκληρώσει τον χρηστικό του κύκλο (περίπου 20 χρόνια) τα βουνά θα μοιάζουν με απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.

Απέναντι στη μετατροπή της «Ωραίας Κοιμωμένης» σε ένα απέραντο τοπίο από σίδερα, απέναντι στην καταστροφή της φυσικής ομορφιάς, της χλωρίδας, της πανίδας των Αγράφων, απέναντι στη μετατροπή της φύσης σε μια τεράστια βιομηχανική ζώνη για την άντληση κέρδους και την οικειοποίηση της γης από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, υπάρχει ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα. Του αγώνα των τοπικών κοινωνιών για την προάσπιση του φυσικού κόσμου από τις αδηφάγες διαθέσεις του κράτους και των αφεντικών. Ενός αγώνα που διεξάγεται σε πολλά σημεία όπου εκδηλώνεται η επιθετικότητα των κυρίαρχων ενάντια στη φύση και τις τοπικές κοινωνίες και στόχο έχει να θέσει ανάχωμα στην επέλαση της ανάπτυξης. Ενός αγώνα που για να έχει προοπτική οφείλει να βάζει στο στόχαστρο, τους πραγματικούς υπεύθυνους (που αρκετές φορές εμφανίζονται και με «αγωνιστικό» προσωπείο) για την καταστροφή που συντελείται.


Η ‘’ΠΡΑΣΙΝΗ’’ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΡΗΜΑΖΕΙ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ

αγωνιστές-ριες για την προάσπιση της φύσης

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License