Λευτεριά στον Τουργκούτ Καγιά

Ο Τουργκούτ Καγιά βρίσκεται σε απεργία πείνας ζητώντας πολιτικό άσυλο και να αφεθεί άμεσα ελεύθερος όπως πραγματικά δικαιούται. Πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι. Πρέπει να σταθούμε απέναντι στην ελληνοτουρκική ιερή συμμαχία κατά όσων αγωνίζονται.

Ο αγωνιστής και συμπαραστάτης του κουρδικού κινήματος Τουργκούτ Καγιά ξεκίνησε απεργία πείνας στις 31/5/2018. Ο λόγος αυτής είναι η απειλή έκδοσής του από τις ελληνικές αρχές προς την τουρκική δικαιοσύνη μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου στις 30/5/2018. Η τελευταία εκκρεμότητα για την έκδοση του βρίσκεται στα χέρια του Υπουργού Δικαιοσύνης, που αν συναινέσει, τότε ο Τουργκούτ Καγιά θα βρεθεί αντιμέτωπος, για ακόμα μια φορά, με το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής που του έχει επιβληθεί λόγω των πολιτικών του θέσεων και της συμμετοχής του στο κουρδικό κίνημα.


Ο Τουργκούτ Καγιά είναι μέλος του TKP/ML (Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα/Μαρξιστικό Λενινιστικό), δημοσιογράφος και ιστορικός και αγωνίζεται από τα φοιτητικά του χρόνια. Πέρα από τις σοβαρές διώξεις των τουρκικών αρχών, συνελήφθη στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015 μαζί με άλλους τρεις Τούρκους στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής επιχείρησης κατά μελών της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη. Αφέθηκε ελεύθερος και συνελήφθη ξανά τον περασμένο Φεβρουάριο ύστερα από τον "κόκκινο" συναγερμό της Interpol.


Το τουρκικό Δίκαιο βάσει στατιστικών παραβιάζει επανειλημμένα τα δικαιώματα των κρατουμένων, καθώς διώκονται αγωνιστές, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι και διανοούμενοι, επειδή αντιτίθενται στο αυταρχικό και βάναυσο καθεστώς Ερντογάν. Το τουρκικό κράτος κατέχει τις πρώτες και δεύτερες θέσεις σε καταδίκες για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, καταδίκες σε βασανιστήρια, παραβίαση του δικαιώματος της προσωπικής ασφάλειας, καταδίκες για παραβιάσεις του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, ενώ θέλει να επαναφέρει τη θανατική ποινή.


Είναι φανερό, λοιπόν, ότι ο Άρειος Πάγος  στέλνει τον Τουργκούτ Καγιά στον λάκκο με τα φίδια. Πρόκειται για απόφαση, η οποία από πρώτη σκοπιά φαίνεται αντιφατική. Για τους ίδιους σχεδόν λόγους έναν χρόνο πριν, είχε αποφασίσει να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματούχοι, γιατί κρίθηκε ότι αν εκδοθούν στην Τουρκία δε θα τύχαιναν "δίκαιης δίκης" και ότι κινδύνευε η ζωή τους. Το σκεπτικό της απόφασης θεωρούσε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση προέχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια του ατόμου. Μπορούμε, έτσι, να παρατηρήσουμε τη διαφορετική αντιμετώπιση του κρατικού δικαίου όταν έχει να κάνει με επαναστάτες αναρχικούς και κομμουνιστές.


Επιπλέον, δε θεωρούμε απίθανο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να χρησιμοποιήσει τον Τουργκούτ Καγιά ως μέσο ανταλλαγής με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς. Το σενάριο αυτό φαίνεται όλο και λιγότερο απίθανο, όσο αυτή η υπόθεση παραμένει θαμμένη στα χέρια ουσιαστικά του βαθέος κράτους και των διπλωματικών ελιγμών του.


Ο Τουργκούτ Καγιά βρίσκεται σε απεργία πείνας ζητώντας πολιτικό άσυλο και να αφεθεί άμεσα ελεύθερος όπως πραγματικά δικαιούται. Πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι. Πρέπει να σταθούμε απέναντι στην ελληνοτουρκική ιερή συμμαχία κατά όσων αγωνίζονται.ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥΡΓΚΟΥΤ ΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ - ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥΑναρχική Ομοσπονδία

anarchist-federation.gr
anarchist-federation@riseup.net
twitter: twitter.com/anarchistfedGr
fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License