Κύπρος: Αντιφασιστική-Αντικατοχική διαδήλωση, Τρίτη 17/7 ώρα 19:00 (οδόφραγμα οδός Λήδρας)

Τρίτη 17/7/2018 ώρα 19:00 (οδόφραγμα οδός Λήδρας)

post image

Αντιφασιστική-αντικατοχική διαδήλωση στον πεζόδρομο της οδού Λήδρας στο οδόφραγμα, την Τρίτη 17 Ιουλίου ώρα 19:00. Θα χαιρετήσει ο αγωνιστής δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ και οι τουρκοκυπριακές οργανώσεις Επαναστατική Κομμουνιστική Λίγκα  Σοσιαλιστικό κόμμα Κύπρου και Πολιτιστικό κέντρο Μπόραν

Συμπληρώνονται φέτος 44 χρόνια από την υλοποίηση του διπλού εγκλήματος εις βάρος του κυπριακού λαού. Στις 15 Ιουλίου 1974 διενεργήθηκε το πρώτο σκέλος του εγκλήματος, όταν η ελληνική χούντα και η ακροδεξιά οργάνωση ΕΟΚΑ Β’ πραγματοποίησαν το φασιστικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Μακαρίου.

Πέντε μέρες αργότερα, στις 20 Ιουλίου 1974 – και ενώ στην ηγεσία του κυπριακού κράτους βρισκόταν η πραξικοπηματική κυβέρνηση Σαμψών- το τουρκικό κράτος εκδηλώνει στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο. Η εισβολή του τουρκικού στρατού πραγματοποιείται σε δύο στάδια (Ιούλιος-Αύγουστος) αποτέλεσμα της οποίας είναι ο μέχρι σήμερα γεωγραφικός, εθνοτικός και διοικητικός διαχωρισμός του νησιού.

Ήδη από τη δεκαετία του ’50, αναδυόταν ο εθνικισμός-σοβινισμός ως κυρίαρχο ηγεμονικό πλαίσιο μέσα  στις δύο κοινότητες, ενώ παράλληλα ο αμερικανοβρετανικός ιμπεριαλιστικός παράγοντας βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία να εκμεταλλευτεί, να υποδαυλίσει αυτό το εθνοτικό μίσος και να μετατρέψει το Κυπριακό από αποικιακό ζήτημα, σε ζήτημα «ελληνοτουρκικής» αντιπαράθεσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το 1958 κατά την αποικιακή περίοδο, ξεσπούν οι πρώτες ένοπλες δικοινοτικές συγκρούσεις.

Το 1963, τρία χρόνια μετά την εγκαθίδρυση του κυπριακού κράτους, οι συγκρούσεις οξύνονται και επεκτείνονται καθώς έδρασαν  παραστρατιωτικές οργανώσεις και στις δύο κοινότητες. Σε πολιτικό επίπεδο αφενός η ε/κ εθνικιστική ελίτ επιχειρεί να μονοπωλήσει την εξουσία του κυπριακούς κράτους διατηρώντας παράλληλα τη θέση για Ένωση με τη Ελλάδα και αφετέρου η τ/κ εθνικιστική ελίτ, επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες γεωγραφικού διαχωρισμού με την προοπτική οριστικής διχοτόμησης.

Με όχημα τη «διπλή ένωση» οι νατοϊκοί κύκλοι επεξεργάστηκαν σχέδια ντε φάκτο διχοτόμησης του νησιού έχοντας ως στόχο η Κύπρος να μοιραστεί ανάμεσα στις «σφαίρες επιρροής» της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης, δρώντας ως τοποτηρητές των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή. Διατηρώντας επομένως το γεωστρατηγικό έλεγχο της Κύπρου υπό την ευρύτερη ηγεμονία της Δύσης (αμερικανικοί κατασκοπευτικοί σταθμοί, βρετανικές βάσεις κλπ), υπονομεύοντας την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και εξυπηρετώντας τους συνολικότερους σχεδιασμούς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.

Το έγκλημα του 1974, αποτέλεσμα του οποίου ήταν ο βίαιος διαμελισμός της Κύπρου, εκατοντάδες νεκροί, αγνοούμενοι, χιλιάδες εκτοπισμένοι και από τις δύο κοινότητες, συνιστά την πολιτικό-στρατιωτική αποκρυστάλλωση του ντόπιου εθνικισμού, των ξένων στρατιωτικών επεμβάσεων καθώς και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. 44 χρόνια μετά, ο κυπριακός λαός βιώνει τα αποτελέσματα του σοβινισμού, της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής και της διχοτόμησης.

Θεωρούμε ότι μόνο ένα ταξικά προσδιορισμένο και διεθνιστικά προσανατολισμένο κίνημα, με δικοινοτικό χαρακτήρα και αντιφασιστικό-αντιιμπεριαλιστικό πρόταγμα, μπορεί να θέσει το Κυπριακό ζήτημα στη συνολική του βάση. Ένα κίνημα με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην πρωτοπορία του αγώνα, το οποίο θα αγωνιστεί ενάντια στον εθνικισμό, στις ντόπιες αντιδραστικές κυρίαρχες τάξεις, στη συνεχιζόμενη κατοχή-διχοτόμηση και στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ένα κίνημα που να συνδέει τον αγώνα του με το καθολικό ζήτημα της κοινωνικής απελευθέρωσης της σύγκρουσης με τις πολιτικές κράτους-κεφαλαίου και ανατροπής του καπιταλισμού.

Κάτω από αυτό το πλαίσιο, απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής στην διαδήλωση στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, στις 17 Ιουλίου. Στέλνουμε αγωνιστικό μήνυμα μαζί με Τουρκοκύπριους συντρόφους ότι θα παλέψουμε από κοινού ενάντια στο βίαιο διαχωρισμό, τον εθνικισμό, τους  ντόπιους και ξένους δυνάστες. Για την απαλλαγή της Κύπρου από τις ιμπεριαλιστικές επιβουλές, την κατοχή και τη διαίρεση, για την επαναστατική προοπτική της κοινωνικής απελευθέρωσης και κατάργησης κάθε μορφής εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Bandiera - Συλλογικότητα Αναρχικών και Κομμουνιστών στην Κύπρο

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License