Video από τις συλλήψεις αντιφασιστών που καταδιώκουν τους φασίστες μετά την επίθεση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ στις 24/6/2018

Video από τις συλλήψεις αντιφασιστών που καταδιώκουν τους φασίστες μετά την επίθεση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ στις 24/6/2018

Video από τις συλλήψεις μετά την επίθεση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ 24/6/2018

Το βράδυ της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018 ομάδα 50 ατόμων που ξεπήδησε από την εθνικιστική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, επιτέθηκε με μολότοφ, πέτρες και σίδερα στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ στα Άνω Πετράλωνα. Οι φασίστες έφτασαν με τρένο στον ΗΣΑΠ Θησείου και κατέβηκαν την οδό Τρώων. Εκείνη την ώρα, όπως κάθε Κυριακή μετά τις 6μμ, στον χώρο της κατάληψης βρισκόταν η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου και έτσι η επίθεση αποκρούστηκε με επιτυχία και με ελάχιστες μικροζημιές στο χώρο κυρίως από την σκόνη του πυροσβεστήρα που άνοιξε ο κόσμος της κατάληψης για να αμυνθεί κι ένα σπασμένο τζάμι.

Σε πολύ λίγο χρόνο άρχισαν να καταφθάνουν γείτονες και γειτόνισσες που άρχισαν να κυνηγούν την ομάδα των φασιστών, οι οποίοι στις συμπλοκές που ακολούθησαν χτύπησαν έναν γείτονά μας στο κεφάλι με σίδερο, ο οποίος είναι πολύ καλά στην υγεία του. Οι φασίστες, στην προσπάθειά τους να μην τους πλησιάσουν τα τρία άτομα από την συνέλευση που έτρεχαν στο κατόπι τους, πέταξαν τις πέτρες και τις μολότοφ που είχαν και άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι προς τον ΗΣΑΠ Πετραλώνων ενώ τους κυνηγούσαν τα άτομα της ΑΣΚΠΘΚ. Εν τέλει, κατάφεραν να επιβιβαστούν στο τρένο καθώς οι μπάτσοι συνέλαβαν τα μέλη της ΑΣΚΠΘΚ καθώς και τρεις ακόμα αντιφασίστες. Καθώς οι φασίστες προσπαθούσαν να φτάσουν στο τρένο, από τα μπαλκόνια τους πετάγανε γλάστρες, ενώ αλληλέγγυοι/ες συνέρρεαν από διάφορα σημεία.

Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στην κατάληψη και στον κόσμο που συμμετέχει σε αυτήν και την υπερασπίστηκε μαχητικά απέναντι στους φασίστες. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε δυναμική πορεία σε κεντρικούς δρόμους των Άνω Πετραλώνων με τη συμμετοχή τουλάχιστον 400 ατόμων. Λίγο πριν η πορεία επιστρέψει στο ΠΙΚΠΑ οι 6 προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στο χώρο της κατάληψης.

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση στο χώρο του ΠΙΚΠΑ με τη συμμετοχή δεκάδων γειτονισσών και γειτόνων και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιουνίου αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Μερκούρη ως συνέχεια της δυναμικής και μαζικής πορείας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής. Τις επόμενες μέρες η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου μαζί με τον Κοινωνικό Χώρο για την Υγεία και αλληλέγγυες-ους πραγματοποίησαν μαζικές παρεμβάσεις στις γειτονιές μας για να ενημερώσουν για την φασιστική επίθεση και ενόψει της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στις 29 Ιουνίου.

 Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα, askpthk.espivblogs.net

Ακολουθούν το κείμενο του Κοινωνικού Χώρου για την Υγεία και της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου:

Την υγεία μας να χουμε (στον καιρό του κτήνους)

«Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυσμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του.»

Μάνος Χατζιδάκις

Η αποτυχημένη επίθεση στην κατάληψη του πρώην ΠΙΚΠΑ, την Κυριακή 24/06/2018, από αγέλη πενήντα νεοναζί την ώρα που στο χώρο βρίσκονταν μέλη της Ανοικτής Συνέλευσης Πετραλώνων, Θησείου, Κουκακίου για την προγραμματισμένη συνέλευση τους έληξε με τον ευτυχώς ελαφρύ τραυματισμό του συντρόφου, γείτονα μας και μέλος της συνέλευσης του Κοινωνικού Χώρου για την Υγεία και το κυνήγι των νεοναζί από Πετραλωνίτες/ισσες. Αντίθετα η «επιτυχημένη» παρέμβαση της αστυνομίας βοήθησε στην ασφαλή φυγή τους και την προσαγωγή έξι κατοίκων της γειτονιάς. Τα αντανακλαστικά των μελών της συνέλευσης και της γειτονιάς για την προστασία των ζωών και του χώρου μείωσε τον κίνδυνο για σοβαρότερους τραυματισμούς και περιόρισε τις ζημιές.

Ως Κοινωνικός Χώρος για την Υγεία κλείνουμε φέτος εννέα χρόνια παρουσίας στο κατειλημμένο πρώην ΠΙΚΠΑ, εννέα χρόνια ζυμώσεων, συναντήσεων και ζωντανής αλληλεπίδρασης. Στο διάστημα αυτό περί τους δύο χιλιάδες άνθρωπους έχουν επισκεφτεί τις δομές που κατά καιρούς έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μας. Έχουν γίνει εκατοντάδες συζητήσεις, εκδηλώσεις, μαθήματα, ενημερώσεις, συνελεύσεις, προβολές. Μας επισκέφτηκαν ασθενείς, τους οποίους υποδεχτήκαμε ισότιμα και προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε ότι η όποια ασθένεια έχει συχνά κοινωνικές ρίζες, καθώς σχετίζεται άμεσα με το τι τρώμε, τι αναπνέουμε, πως και πόσο και αν εργαζόμαστε, πόσο τοξικές είναι οι σχέσεις με την οικογένεια και τον περίγυρό μας.

Αντιλαμβανόμενες/οι την υγεία ως μια βαθιά διεργασιακή διαλεκτική κατάσταση της ύπαρξής μας, μαχόμενοι/ες απέναντι σε κάθε μορφής αυθεντία και αναζητώντας εναλλακτικές τόσο μέσα όσο και πέρα από το κυρίαρχο μονόλογο των ειδικών έχουμε μπει στο στόχαστρο πολλών: ένστολων και μη, μπάτσων, ΜΜΕ, της ιατρικής μαφίας με τις γραβάτες που βλέπει τους ασθενείς σαν αγελάδες για άρμεγμα και φυσικά των ναζί. Γιατί η ύπαρξη και μόνο μιας δομής υγείας που δέχεται όλους ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτως προέλευσης, χρώματος, τάξης και φυλής αποτελεί στα μυαλά κάποιων μια ανεπιθύμητη πρόκληση. Παλεύοντας ενάντια σε κάθε φυλετική, θρησκευτική, σεξουαλική ή άλλη διάκριση αναγνωρίζουμε σε αυτούς/ές που μας επιτέθηκαν ένα κτήνος την επώαση του οποίου ευνοούν τόσο κρατικές όσο και παρακρατικές εξουσίες αξιοποιώντας το για να πνίξουν κάθε μορφής αντίσταση. Γιατί οι τραμπούκοι που επιτέθηκαν στη γειτονιά μας έχουν τραφεί τόσο με ιδεολογική τροφή όσο και μέσω μια πολιτικής «δύο μέτρων και δύο σταθμών». Η οχύρωση πίσω από ένα έθνος, το τάισμα των συνειδήσεων με μεγάλες ιδέες και φαντασιώσεις αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί βασικό όχημα συντήρησης και ενίσχυσης των ταξικών αντιθέσεων, της πολιτικής «διαίρει και βασίλευε», ειδικά στη σημερινή εποχή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της κτηνώδους εξατομίκευσης.

Η αποτυχημένη επίθεση του κτήνους στο κατειλημμένο πρώην ΠΙΚΠΑ αποτελεί για εμάς επίθεση στις σχέσεις αλληλεγγύης και συντροφικότητας που αναπτύχθηκαν εντός και πέρα από τη γειτονιά μας. Αποτελεί επίθεση στους γείτονες μας αλλά και σε κάθε φωνή που αναζητά χώρο να εκφραστεί ελεύθερα και ισότιμα. Συνιστά έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των επιθέσεων που άλλοτε οργανωμένα κι άλλοτε όχι δημιουργεί ο εθνικιστικός παροξυσμός. Είναι μια επίθεση σε ότι μας κάνει ανθρώπους.

Τελικά μετά από εννέα χρόνια συνεχούς παρουσίας στη γειτονιά των Πετραλώνων εκείνο που μέσα από όλες τις αντιξοότητες έχει δυναμώσει μέσα μας είναι η εδραίωση της πίστης μας σε μία απλή αλήθεια: ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας και ότι για όλα τα προβλήματα που βιώνουμε, τη φτώχεια, την απομόνωση, την απόγνωση και την έλλειψη ελπίδας, η μόνη λύση είναι να σταθούμε ο ένας δίπλα στην άλλη ισότιμα, να αναζητήσουμε το νήμα της αυτοοργάνωσης και του αυτοκαθορισμού, να δώσουμε το χέρι σε όσους και όσες πάνε να πέσουν, να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα να απαιτήσουμε και να εξασφαλίσουμε αυτά που μας ανήκουν και οι από πάνω μας στερούν: ψωμί, στέγη, δουλειά, αξιοπρέπεια, υγεία.

Όσο το κτήνος μεγαλώνει και οι τραμπούκοι χτυπάνε τους γείτονές μας, δηλαδή εμάς τους/τις ίδιους/ες, εμείς θα απαντάμε με πιο ανοικτούς ορίζοντες. Κι όσο οι τραμπούκοι θα επιμένουν να βλέπουν μόνο έθνη και φυλές εμείς θα επιμένουμε να βλέπουμε τον άνθρωπο.

Έτσι, ο ένας δίπλα στον άλλη, αποφασισμένα και συλλογικά, όλη η γειτονιά θα σταθεί και απέναντι και σε αυτή την κτηνωδία: την απόπειρα εμπρησμού και τις φθορές σε ένα κοινωνικό χώρο όπου στεγάζεται μεταξύ άλλων δομών φαρμακείο, ιατρείο και οδοντιατρείο. Για να θέσουμε για άλλη μια φορά το αυτονόητο: Έξω ο φασισμός από τις γειτονιές μας, από τον τόπο μας, από τον πλανήτη.

Σας καλούμε σε Αντιφασιστική Συγκέντρωση την Παρασκευή 29 Ιούνη 2018 , 7μμ, στην πλατεία Μερκούρη.

Κοινωνικός Χώρος για την Υγεία – Κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ-http://kxy.espivblogs.net/

Απέναντι στις φασιστικές επιθέσεις και τον φόβο, προτάσσουμε την αντίσταση, την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση

Το βράδυ της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018 ομάδα 50 ατόμων που ξεπήδησε από την εθνικιστική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, επιτέθηκε με μολότοφ, πέτρες και σίδερα στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ στα Άνω Πετράλωνα. Οι φασίστες έφτασαν με τρένο στον ΗΣΑΠ Θησείου και κατέβηκαν την οδό Τρώων. Εκείνη την ώρα, όπως κάθε Κυριακή μετά τις 6μμ, στον χώρο της κατάληψης βρισκόταν η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου και έτσι η επίθεση αποκρούστηκε με επιτυχία. Σε πολύ λίγο χρόνο άρχισαν να καταφθάνουν γείτονες και γειτόνισσες που άρχισαν να κυνηγούν την ομάδα των φασιστών, οι οποίοι στις συμπλοκές που ακολούθησαν χτύπησαν έναν γείτονά μας στο κεφάλι με σίδερο. Οι φασίστες, αφού πέταξαν τις πέτρες και τις μολότοφ που είχαν, άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι προς τον ΗΣΑΠ Πετραλώνων ενώ τους κυνηγούσαν άτομα της ΑΣΚΠΘΚ. Εν τέλει, κατάφεραν να επιβιβαστούν στο τρένο καθώς οι μπάτσοι συνέλαβαν τα μέλη της ΑΣΚΠΘΚ καθώς και τρεις ακόμα αντιφασίστες. Καθώς οι φασίστες προσπαθούσαν να φτάσουν στο τρένο, από τα μπαλκόνια τους πετάγανε γλάστρες, ενώ αλληλέγγυοι/ες συνέρρεαν από διάφορα σημεία.

Η επίθεση αυτή έρχεται σε συνέχεια των επιθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί με την κάλυψη των εθνικιστικών συλλαλητηρίων σε χώρους αγώνα (θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, ΕΚΧ Σχολείο, Libertatia) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έρχονται να προστεθούν στις παρακρατικές επιθέσεις στην κατάληψη Παναιτωλίου 21, στον ΕΚΧ Φαβέλα, στην Λέλας Καραγιάννη. Έρχονται να προστεθούν στις εκκενώσεις καταλήψεων όπως της Ματρόζου στη γειτονιά του Κουκακίου.

Οι φασίστες δεν είναι τίποτε άλλο από την εμπροσθοφυλακή του κράτους και του κεφαλαίου. Αποτελούν το μακρύ χέρι της καταστολής. Ήταν, είναι και θα είναι ένας παρακρατικός μηχανισμός που επιτίθεται σε όσους και όσες αγωνίζονται ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση.

Οι επιθέσεις αυτές δεν μας τρομοκρατούν. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε κάθε μηχανισμό που επιβουλεύεται τη ζωή μας.

Τα ντουβάρια του ΠΙΚΠΑ έχουν τη δική τους ιστορία. Ο συνοικισμός χτίστηκε με πέτρες του Ναυτικού Ασύρματου από τους πρόσφυγες από την Μ. Ασία. Αντιστάθηκε ενεργά σε ναζί, χίτες, ταγματασφαλίτες. Δονούταν από τις αγγλικές βόμβες που πέφταν στο λόφο του Φιλοπάππου τον Δεκέμβρη του ΄44. Η Συνοικία το Όνειρο, όπως και όλες οι γειτονιές των Πετραλώνων, του Θησείου και του Κουκακίου γνωρίζουν τι είναι ο φασισμός. Από τα μπλόκα των ναζί στα Παλιά Σφαγεία και τις μαζικές εκτελέσεις τον Αύγουστο του 1944 ως την δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν στην Τριών Ιεραρχών τον Γενάρη του 2013 και από την επίθεση στις 30/6/2008 σε μάθημα ισπανικών στο στέκι Αντίπνοια ως την επίθεση με βιτριόλι στην Κ. Κούνεβα τον Δεκέμβρη του ΄08.

Μέσα σε μια συνθήκη που ορίζουν η επίταση της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και οι πόλεμοι, οι από τα πάνω υποδαυλίζοντας τα εθνικιστικά μίση και χρησιμοποιώντας το «διαίρει και βασίλευε» καταδεικνύουν τον «διπλανό μας» ως υπαίτιο για τα δεινά μας και μας υποδεικνύουν ως μοναδική διέξοδο τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Σε αυτή την συνθήκη οι φασίστες, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, ξαναεμφανίζονται συνεχίζοντας τον παρακρατικό τους ρόλο με επιθέσεις σε καταλήψεις προσφύγων και μεταναστών, σε κοινωνικούς χώρους, σε μετανάστες/ριες, σε αγωνιζόμενες/ους, σε κάθε «διαφορετικό».

Με κοινή δράση των από κάτω, να συντρίψουμε τους φασίστες, το ρατσιστικό μίσος και τις φασιστικές αντιλήψεις. Δε θα μας μετατρέψουν σε κανίβαλους. Δε θα αφήσουμε το φόβο να κυριαρχήσει. Θέλουμε να παλέψουμε συλλογικά και από κοινού, ενάντια στο φασισμό, το κράτος, το κεφάλαιο. Αυτή η πάλη δεν μπορεί παρά να είναι ταξική, αντιθεσμική, ανατρεπτική. Δεν μπορεί παρά να διεξάγεται στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τις σχολές, τις γειτονιές, τους δρόμους.

Δεν έχουμε θεσμικές αυταπάτες και γνωρίζουμε πως θα αντιμετωπιστεί ο φασισμός και κάθε φασιστοειδή. Όπως την Κυριακή στους δρόμους των Πετραλώνων με τις σημαίες της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης και της αντίστασης στα χέρια.

Οι καταλήψεις αποτελούν ανάχωμα στη βαρβαρότητα του παρόντος και εικόνα από τον κόσμο του μέλλοντος.

Κοινότητες αγώνα σε κάθε γειτονιά για ένα κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ελευθερίας.

Αντιφασιστική Συγκέντρωση

Παρασκευή 29 Ιούνη 2018 – 7μμ Πλατεία Μερκούρη

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα, askpthk.espivblogs.net

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License