[ΓΑΖΑ] Παλαιστίνιοι-ες τραγουδούν το “Bella ciao” για τη Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής

“Bella ciao”: ακτιβιστές στη Γάζα τραγουδούν το γνωστό αντιφασιστικό τραγούδι τιμώντας τη Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής

του Haidar Eid, 5/7/2018 (http://mondoweiss.net/2018/07/activists-fascist-celebrate/)

‘Bella Ciao’

https://vimeo.com/278483858

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής στην πολιορκημένη Γάζα, μια ομάδα ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος επιστροφής κυκλοφόρησαν το βίντεο “Bella Ciao” με το πασίγνωστο αντιφασιστικό ιταλικό τραγούδι χρησιμοποιώντας εικόνες από τη φετεινή Πορεία της Επιστροφής στη Γάζα, για να εναντιωθούν στη μακρόχρονη αποικιοκρατία και το καθεστώς απαρτχάιντ που έχει επιβάλλει το Ισραήλ. Μεταξύ άλλων, στο βίντεο βλέπουμε την εθελόντρια νοσοκόμα Razan Najjar από την Khan Yunus που δολοφονήθηκε άγρια ​​από έναν ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή, όπως και την Wesal Skeikh Khalil από την Bureij. (*)

Ο Ahmed Abu Rtema, ένας από τους διοργανωτές της πορείας και ακτιβιστής του BDS, δήλωσε ότι “η τέχνη παίζει πάντα σημαντικό ρόλο στην τόνωση του πνεύματος της αντίστασης σε χώρες που ζουν υπό καθεστώς απαρτχάιντ και αποικιοκρατίας. Η Παλαιστίνη δεν αποτελεί εξαίρεση.”

Ο Haidar Eid, ένας από τους συμμετέχοντες στην πορεία και ακτιβιστής του κινήματος BDS (**) δήλωσε ότι “ο αγώνας μας κατά της αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ έχει πάρει διδάγματα από άλλους αντιφασιστικούς αγώνες. Γι’ αυτό διαλέξαμε το “Bella Ciao”, για να εκφράσουμε και να τονίσουμε την ανθρωπινότητά μας που μας την έχουν αρνηθεί, για να τονίσουμε την ισχύ του κουλτούρας στην αντιμετώπιση της κουλτούρας της ισχύος”.

 

--Ο Haidar Eid είναι αναπληρωτής καθηγητής της μετααποικιακής και μεταμοντέρνας λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο al-Aqsa της Γάζας. Αρθρογραφεί συχνά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα Znet, Electronic Intifada, Palestine Chronicle, και Open Democracy. Έχει δημοσιεύσει επίσης άρθρα σχετικά με θέματα πολιτισμικών σπουδών και λογοτεχνίας σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά, όπως τα Nebula, Journal of American Studies in Turkey, Cultural Logic, και the Journal of Comparative Literature

(*) (στμ) Η 21χρονη νοσοκόμα Razan al-Najjar δολοφονήθηκε την την 1η Ιούνη και 15χρονη Wesal Skeikh Khalil στις 14 Μάη στις διαδηλώσεις της Πορείας της Επιστροφής. Δύο από τις 136 μέχρι στιγμής δολοφονίες παλαιστίνιων στις διαδηλώσεις της Πορείας της Επιστροφής που ξεκίνησαν στις 30 Μαρτίου, πέρα από τον πολύ μεγάλο αριθμό των πολύ σοβαρά τραυματισμένων ή ακρωτηριασμένων διαδηλωτών.

Gaza protests: All the latest updates (https://www.aljazeera.com/news/2018/04/gaza-protest-latest-updates-180406092506561.html)

2018 Gaza border protests (https://en.wikipedia.org/wiki/2018_Gaza_border_protests#14_May)

(**) (στμ) BDS (Boycott, Divestments, Sanctions): διεθνές κίνημα μποϊκοτάζ του Ισραήλ και στήριξης του αγώνα των παλαιστίνιων.

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License