Όταν το θέαμα του προσφυγικού δράματος αποκρύπτει τους αγώνες των μεταναστών


.

Καθώς το φεστιβάλ Συνοικισμός που είχε ως θεματική το προσφυγικό ζήτημα βρισκόταν σε εξέλιξη από τις 15/6/2018 ως τις 24/6/2018 οι πρόσφυγες που ζούνε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ελευσίνας εδώ και μερικούς μήνες προχώρησαν σε μπλοκάρισμα της παλιάς εθνικής οδού στο ύψος των ναυπηγείων δύο φορές μέσα σε μια βδομάδα.

.

Αυτή η κίνηση από μεριάς των μεταναστών είναι η έκφραση μιας απαίτησης απολύτως δίκαιης. Οι μετανάστες δήλωσαν ότι δεν μπορούν και δεν γουστάρουν να ζουν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, πόσω μάλλον όταν αυτό βρίσκεται σε άθλιες συνθήκες. Δεν τους αρέσει να ζουν τόσο μακρυά από την πόλη χωρίς τα στοιχειώδη μμμ για την μεταφορά τους. Δεν μπορούν να ζουν καλοκαιριάτικα 220 άτομα ο ένας πάνω στον άλλο, δίχως κλιματισμό, με μαλακία φαγητό, χωρίς ένα ψυγείο για το νερό, δίχως τα στοιχειώδη φάρμακα και την απαραίτητη ιατρική φροντίδα για τους αρρώστους. Δεν θέλουν να ζουν μέσα στην βρόμα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σοβαρή υπηρεσία καθαριότητας στο στρατόπεδο και κανείς δεν δίνει τα απαραίτητα καθαριστικά είδη στους μετανάστες για να το καθαρίσουν οι ίδιοι¹.

Οι μετανάστες μπλοκάρανε την παλιά εθνική για να γίνουν ορατοί. Μπλοκάρανε την παλιά εθνική για να δημιουργήσουν ένα πρόσκαιρο φραγμό στην κυκλοφορία των εμπορευμάτων, για να πούνε στο κράτος και το κεφάλαιο ότι “αν εσείς μας γαμάτε την ζωή, εμείς θα σας βγάλουμε εκτός προγράμματος, θα μπλοκάρουμε την μεταφορά της εργασιακής δύναμης και των άλλων εμπορευμάτων, θα σας μειώσουμε τα κέρδη”.

Το κράτος από την μεριά του στέλνει μπάτσους και τρομοκρατεί. Η τοπική κοινωνία στην πλειοψηφία της, οι πολιτισμένοι, ο δήμος κάνουν πως δεν βλέπουν. Εκτός και αν έχουν κολλήσει στην μπλοκαρισμένη παλιά εθνική. Τότε αγανακτούν, γαμωσταυρίζουν, θεωρούν ότι οι μετανάστες ζητάνε πολλά ή ότι έτσι χάνουν το δίκαιο τους. Σε κάθε περίπτωση η τοπική κοινωνία , οι πολιτισμένοι και ο δήμος συνηγορούν στην κρατική τρομοκρατία.

Οι μετανάστες μπλοκάροντας την παλιά εθνική γίνανε στιγμιαία ορατοί. Αλλά αυτό μόνο στιγμιαία και μόνο σε όσους κόλλησαν εκείνη την στιγμή στο δρόμο. Για αυτό όμως δεν φταίνε οι μετανάστες. Φταίει σε μεγάλο βαθμό η απουσία αλληλέγγυων, σοβαρών αλληλέγγυων, οι οποίοι θα έπρεπε να κάνουν φασαρία στην πόλη διαδίδοντας την είδηση του αγώνα των μεταναστών και υπερασπίζοντας τα δίκαια τους. Να κάνουν τόση φασαρία που να καλύψει τον θόρυβο του φεστιβάλ Συνοικισμός και της ευρωπαϊκής γιορτής της μουσικής, δύο τεράστια (για τα δεδομένα της πόλης) γεγονότα που μονοπώλησαν το κοινωνικό ενδιαφέρον στην δημόσια σφαίρα.

.

Ο δήμος, η “Ελευσίνα 2021 α.ε.”, ο σύλλογος των μικρασιατών και το κοινό τους απέδειξαν κατά την διάρκεια του φεστιβάλ Συνοικισμός, όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται, το πόσο ρατσιστές είναι και το πόσο θράσος έχουν. Είναι ρατσιστές διότι καλωσόρισαν την ύπαρξη του στρατοπέδου συγκέντρωσης στην Ελευσίνα και γιατί, όταν οι μετανάστες αγωνίζονται, αυτοί είτε αδιαφορούν είτε παίρνουν ξεκάθαρα μέρος με την καταστολή. Έχουν θράσος διότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μετανάστες, την κεφαλαιοποιούν, την κάνουν αξιοθέατο και καλούν τουρίστες. Έχουν θράσος διότι κάνουν τους μετανάστες αντικείμενο φιλανθρωπίας ολοκληρώνοντας έτσι το έργο του στρατού και την αστυνομίας που δεν είναι άλλο από την κατασκευή μιας βίαια υποτιμημένης εργασιακής δύναμης, την κατασκευή μιας σακατεμένης ύπαρξης με τσακισμένα όνειρα. Η εμπέδωση από μεριάς των προσφύγων ότι εδώ – στην ελλάδα και στην ευρώπη – θα βρίσκονται στον ταξικό πάτο, θα είναι φτωχοί και δεν θα έχουν απαιτήσεις, ότι κάθε αγώνας τους θα απαντιέται με καταστολή είναι ένα έργο που για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται τους φιλάνθρωπους του δήμου, της πολιτιστικής πρωτεύουσας και των φίλων τους. Όλα αυτά τα καθάρματα αναγκάζουν τους μετανάστες να είναι δέκτες φιλανθρωπίας. Όλα αυτά τα καθάρματα τελικά απαιτούν από τους μετανάστες να τους πουν και ευχαριστώ.

.

Όλα αυτά τα καθάρματα δεν είναι ναζί (οι ναζί είναι ελάχιστοι). Είναι δημοκράτες, φιλελέδες και αριστερούληδες. Όλα αυτά τα καθάρματα νευριάζουνε αν κάποιος τους αποκαλέσει φασίστες. Όλα αυτά τα καθάρματα όμως είναι η σάρκα και τα οστά του σύγχρονου φασισμού.

.

Αλληλεγγύη στους μετανάστες.

Πόλεμο στους ρατσιστές (και στους μισάνθρωπους και στους φιλάνθρωπους).

 

1. για την κατάσταση που επικρατεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μια τελευταία ενημέρωση βρίσκεται εδώ:

https://www.902.gr/eidisi/koinonia/161996/diamartyria-prosfygon-gia-kalyteres-synthikes-diaviosis-foto   

 

φώτο: Ιστορίες καταφυγίου. Βιωματική εγκατάσταση στο τρίτο δημοτικό σχολείο. Στα πλαίσια του φεστιβάλ Συνοικισμός 2018. 

.

Τραγικό. Τραγικό. Τραγικό.

.

Το φεστιβάλ συνοικισμός ήταν τραγικό. Το ίδιο και οι διοργανωτές του. Στο τρίτο δημοτικό σχολείο όπου έγινε το φεστιβάλ υπήρχαν σε μια αίθουσα 6 κρεβάτια. Σε ζευγάρια διώροφα. Ήταν σε στυλ στρατοπέδου συγκέντρωσης. Εκεί μπορούσε να πάει το κοινό και να ξαπλώσει. Μπορούσε “να μπει για λίγο στην θέση του πρόσφυγα”. Αυτό υποστηρίζει ο καλλιτέχνης. Το κοινό ξάπλωνε και έβαζε ακουστικά και έβλεπε στο προτζέκτορα ένα ντοκιμαντέρ. Το ντοκιμαντέρ ήταν γυρισμένο από τρεις πρόσφυγες στην γερμανία που κατοικούσαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Κάθε πρόσφυγας πήρε μια κάμερα και έδειξε πως είναι μία μέρα του. Ολόκληρη η εγκατάσταση ήταν τραγική απομίμηση ενός δωματίου στρατοπέδου συγκέντρωσης. Αυτό που το έκανε τραγικό ήταν η υπερβολική καθαριότητα του δωματίου, ο μικρός αριθμός των κρεβατιών, ο προτζέκτορας και πολλά πολλά άλλα.

.

Το κοινό της πολιτιστικής πρωτεύουσας είναι τραγικό. Θέλησε να “νιώσει για λίγο πρόσφυγας” και ξάπλωσε σε ένα κρεβάτι στο τρίτο δημοτικό. Έλεος. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εθισμένοι στις απομιμήσεις. Για αυτό έχουν τέτοιες θλιβερές επιθυμίες. Άραγε το κοινό θα την πάλευε καθόλου σε μια πραγματική εμπειρία δίπλα στους πρόσφυγες, ως αλληλέγγυος; Σίγουρα όχι. Είναι ρατσιστές άλλωστε.

Η real εμπειρία ήταν ελάχιστα χιλιόμετρα πιο δίπλα. Εκεί μερικοί μετανάστες κάθονταν οκλαδόν μέσα στην μέση του δρόμου. Το κοινό δεν σκέφτηκε να πάει από κει. Αυτή η εμπειρία παραείναι real. Άσε που είναι και παράνομη. Άσε που θα σε βρίζουν και οι αγανακτισμένοι οδηγοί που τους καθυστερείς από τον προορισμό τους. Το κοινό είναι τραγικό διότι αντί να αφήσει τα “θέλω για μια στιγμή να νιώσω πρόσφυγας” και να πάει να εκφράσει την αλληλεγγύη του είτε έμπρακτα είτε στα λόγια, επέλεξε να πάει στο τρίτο δημοτικό σχολείο στο φεστιβάλ συνοικισμός. Αντί να σκεφτεί ότι μόνο ένας καραγκιόζης υποδύεται τον πρόσφυγα την στιγμή που οι πρόσφυγες στην πόλη του αγωνίζονται για τα στοιχειώδη, το κοινό της πολιτιστικής πρωτεύουσας επέλεξε να εξισώσει τους σύγχρονους απόγονους των μικρασιατών με τους σύγχρονους μετανάστες, διότι και οι πρώτοι “ξέρουν από προσφυγιά”. Το κοινό της πολιτιστικής πρωτεύουσας και η πολιτιστική πρωτεύουσα ισοπέδωσαν όλα τα νοήματα.

.

Στην περίπτωση αυτήν γίνεται εμφανής η τεράστια απόσταση του θεάματος από την πραγματικότητα και την ίδια στιγμή γίνεται εμφανής και η ικανότητα του θεάματος να εξαφανίζει αυτήν την απόσταση και μαζί της και την ίδια την πραγματικότητα. Κανείς από το κοινό δεν σκέφτηκε ότι το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην ελευσίνα είναι μια κόλαση.Κανείς δεν σκέφτηκε ότι η τέχνη που καταναλώνει εκείνη την στιγμή ξαπλωμένος πάνω στο δήθεν κρεβάτι στρατοπέδου συγκέντρωσης τρέφεται από αυτήν την κόλαση και την αναπαράγει. Την αισθητικοποιεί και την καλουπώνει ώστε το κοινό να μη νιώσει την φρίκη, αλλά τον οίκτο. Να μην αποκτήσει αντιφασιστική συνείδηση, αλλά την λύπηση και μια επιθυμία για φιλανθρωπία.

Γίνεται εμφανές όμως και το γεγονός ότι το θέαμα ποτέ δεν θα μπορέσει να αναπαραστήσει την πραγματικότητα πλήρως και για πάντα. Πάντα θα του ξεφεύγει κάτι. Κάτι που θα χαλάει τις αφηγήσεις του. Κάτι που θα μπορεί να το καταστρέψει. Αυτό το κάτι είναι μια δυνατότητα και μια πραγματικότητα. Είναι η πραγματικότητα των αγώνων των μεταναστών στην προκειμένη περίπτωση. Είναι η δυνατότητα της γενίκευσης αυτών των αγώνων και της περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησής τους.

.

Αυτή η ζωή είναι θάνατος. Σκατά στην κοινωνία του θεάματος.

.

Αλληλεγγύη στους μετανάστες.

Πόλεμο στους ρατσιστές (και στους μισάνθρωπους και στους φιλάνθρωπους).

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License