Οι εξελίξεις στην Αφρίν και τη Βόρεια Συρία (8 - 14 Ιουνίου)

Οι εξελίξεις στην Αφρίν και τη Βόρεια Συρία (8 - 14 Ιουνίου)

Eισαγωγή

Με την ήττα του IS στην Συρία και ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση της Raqqa τον Οκτώβριο του 2017, το τουρκικό κράτος ενέτεινε τις απειλές και τις επιθέσεις του στη Λαϊκή Συνομοσπονδία της Βόρειας Συρίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η τουρκική εισβολή στην Αφρίν που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου  του 2018, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας  της γειτονικής χώρας. Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε αυτό τον πόλεμο  σε συνεργασία με τζιχαντιστικές ομάδες που ευρίσκοντο μεταξύ των τάξεων του FSA. Πολλές από αυτές τις ομάδες απαρτίζονται από πρώην μέλη της Αλ Κάιντα ή μέλη του IS. Από τις αρχές Μαρτίου, όλες οι συνοικίες και το κέντρο της πόλης της Αφρίν  ήταν κάτω από  βαρύ βομβαρδισμό, από αέρα και δυνάμεις πυροβολικού, όπως επίσης και σε διαρκή επιτήρηση από drones. Ο στόχος ήταν κυρίως ο άμαχος πληθυσμός. Στις 18 Μαρτίου περισσότερα από 200.000 άτομα εγκατέλειψαν το κέντρο της πόλης  προκειμένου να αποφευχθεί μια φυσική γενοκτονία. Έκτοτε η πλειοψηφία των προσφύγων διαμένει στην περιοχή  Shehba χωρίς εγγύηση ασφάλειας ή διεθνή υποστήριξη.

Σε αυτή τη νέα φάση, η αντιπαράθεση μεταξύ των διεθνών δυνάμεων και των συμφερόντων τους αυξάνεται σε όλη τη Συρία.

 

Οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας στην Afrin

Μετά από 144 ημέρες αντίστασης ενάντια στο δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, εκατοντάδες άνθρωποι από το καντόνι της Afrin εξακολουθούν να εκτοπίζονται και να αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες. Ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του στο  FSA  εφαρμόζουν πολιτικές εθνοκάθαρσης, αφομοίωσης και αποικισμού, αποτρέποντας τους κατοίκους από το να επιστρέψουν στα χωριά τους και συνεχίζουν τις προετοιμασίες για την ενσωμάτωση της περιοχής  στο  έδαφος της Τουρκίας. Η αντίσταση των δυνάμεων YPG-YPJ σε όλες τις περιοχές της Afrin συνεχίζεται καθώς και η αντίσταση των εκτοπισθέντων από την Αφρίν στο καντόνι Shehba.

 

Afrin

Την περασμένη εβδομάδα οι τουρκικές αρχές με τη συνεργασία τζιχαντιστικών ομάδων ξεκίνησαν  εκστρατεία μαζικής κράτησης στις επαρχίες Rajo, Shiye και Afrin. Ολοι οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν σε άγνωστα μέρη. Επίσης, τη νύχτα της 9ης Ιουνίου η  τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές εναντίον  σπιτιών και καταστημάτων στις περιοχές Rajo και Jinderse. Σύμφωνα με ακτιβιστές της Αφρίν, οι ομάδες πολιτοφυλακής συνέλαβαν αρκετούς ανθρώπους στο Κάσταλ, Kishak της πόλης Sharran. Μια αξιόπιστη πηγή δήλωσε στον ειδησεογραφικό οργανισμό ANHA ότι οι τουρκικές δυνάμεις απήγαγαν πέντε πολίτες από το χωριό Kabashin της περιοχής Sherawa στο καντόνι Afrin. Η ίδια πηγή λέει ότι για την απελευθέρωση των ομήρων, οι στρατιώτες ζητούν από τις οικογένειες να πληρώσουν λύτρα 1.000 δολάρια  ΗΠΑ ανά άτομο.

Η καταστολή συνεχίζεται ενάντια στους ανθρώπους που συμμετείχαν ενεργά στην Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών. Στο κέντρο της πόλης, τα σπίτια ενός ενεργού μέλους, του Jahid Agha Rubari, καταστράφηκαν από τις ομάδες των πολιτοφυλάκων με τη βοήθεια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών., ενώ ο ίδιος και η οικογένειά του απειλούνται. Επίσης, σύμφωνα με το Afrin Activist, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Afrin Media Center, Salah al-Safi, ο οποίος προβαίνει σε καταγγελίες για παραβιάσεις και καταχρήσεις του τουρκικού στρατού και των υποστηριζόμενων από αυτόν φατριών, συνελήφθη στις 10 Ιουνίου.

Βαρύτατες συγκρούσεις, ακόμη και με βαριά όπλα, μεταξύ της Ταξιαρχίας του Σουλτάνου Μοχάμεντ Αλ-Φατέχ και  της ομάδας Ahrar Al-Sharqiya στο κέντρο της πόλης Afrin: Οι τουρκικές αρχές απέτυχαν να σταματήσουν τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών που συνέβησαν στην πλατεία της πόλης, στην πλατεία Ελευθερίας. Πέντε άτομα σκοτώθηκαν ως συνέπεια των συγκρούσεων, μεταξύ των οποίων και δύο πολίτες, και δέκα άτομα τραυματίστηκαν επίσης. 

Πηγές κοντά στο δίκτυο των ακτιβιστών της Afrin αποκάλυψαν την παρουσία του Massoud Ibo (Abu al-MajdKumla) σε φυλακή στην τουρκική πόλη Entebbe, μια εβδομάδα μετά τη σύλληψή του από Τούρκους μυστικούς πράκτορες. Οι πηγές επιβεβαιώνουν επίσης ότι η οικογένεια του Ibo είχε υποβάλει αίτημα στους Τούρκους και συγκεκριμένα στη Γενική Εισαγγελία για να τον επισκεφθεί, αλλά απορρίφθηκε επειδή η περίοδος έρευνας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών έθεσε τον Ibo ως επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών στην Afrin πριν τον συλλάβει για διαρροή πληροφοριών. Οι δυνάμεις της ομάδας Wrath of Olives ("οργή των ελιών") στην Αφρίν σήμερα εκτέλεσαν τον Ehmed Misto, ο οποίος με το ψευδώνυμο Αμπού Ασλάν αλ Κούρντι, διετέλεσε διοικητής της τζιχαντιστικής ομάδας  al-Jabha al-Shamiya, στο κέντρο της περιοχής Shiye στο καντόνι Afrin. Μια ομάδα  της επιχείρησης "Olive Branch" έδιωξε  κάποιες εκτοπισμένες οικογένειες που πλήρωναν κανονικά το ενοίκιο στους Κούρδους ιδιοκτήτες. Εκατοντάδες οικογένειες προετοιμάζονται να επιστρέψουν στην Ανατολική Ghouta.

 

Shehba και Βόρεια Συρία

Ο κυβερνήτης του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Manbij, Mohammed Abu Adel, έχει δηλώσει σε μια συνέντευξη ότι «οι δυνάμεις μας δεν θα επιτρέψουν σε καμία εξωτερική δύναμη να εισέλθει στο Manbij», μετά τις απειλές που εξαπέλυσε η Τουρκική  κυβέρνηση. Ο Abu Adel θύμησε ότι ήταν οι δυνάμεις του YPG που νίκησαν το ισλαμικό Κράτος στο Manbij, και στη συνέχεια εκπαίδευσαν τις πραγματικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά τώρα οι YPG/YPJ και οι δυνάμεις τους έχουν αποσυρθεί και μόνο "οι σύμβουλοι των μονάδων προστασίας των πολιτών παρέμειναν για να εκπαιδεύσουν τις δυνάμεις του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Manbij και τώρα οι αγωνιστές λαμβάνουν εκπαίδευση από τον Διεθνή Συνασπισμό Δυνάμεων".

Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) τερμάτισαν την πρώτη εβδομάδα της εκστρατείας για την απελευθέρωση της πόλης Αλ Ντασίχα στην ύπαιθρο της Al-Hasaka με πρόοδο τόσο στο ανατολικό όσο και στο δυτικό μέτωπο, σύμφωνα με το σχέδιο που προετοίμασε η αίθουσα επιχειρήσεων για να προκαλέσει μεγάλες απώλειες στις θέσεις του Daesh. Οι SDF μπόρεσαν να προχωρήσουν 9 χιλιόμετρα στον ανατολικό άξονα και 13 χιλιόμετρα στον δυτικό άξονα. Μέχρι τις 11 Ιουνίου οι SDF είχαν απελευθερώσει 12 χωριά και 15 αγροκτήματα επίσης.

Οι άνθρωποι της  Αφρίν στο χωριό Tel Qerah κατήγγειλαν τις πρακτικές του τουρκικού στρατού και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να παράσχει βοήθεια και υποστήριξη στους κατοίκους της Afrin για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τη γη τους. Η δήλωση που εξέδωσε ο λαός διαβάστηκε από το μέλος της  Επιτροπής Παιδείας της Δημοκρατικής Κοινωνίας Alia Abdu στα κουρδικά και το μέλος του συμβουλίου του χωριού Tel Qerah, Mohammed Bako στα αραβικά.

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου, μια νάρκη που είχε απομείνει από τις δυνάμεις που υποστηρίζει η Τουρκία στην περιοχή Τελ Ριφάτ,στο καντόνι  Αλ-Σάχμπα, εξερράγη δίπλα από μια εκτοπισμένη οικογένεια από την περιοχή Rajo. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 4 μέλη της οικογένειας να σκοτωθούν και άλλα 4 να τραυματιστούν σοβαρά.

Ένα τουρκικό πανεπιστήμιο δήλωσε την Τετάρτη 6 Ιουνίου, ότι θα ανοίξει μια πανεπιστημιούπολη σε μια περιοχή της βόρειας Συρίας υπό τον έλεγχο του στρατού της Τουρκίας και των Σύριων ανταρτών συμμάχων του, αναβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο της Άγκυρας σε μια περιοχή στην οποία ήδη βρίσκεται για σχεδόν δύο χρόνια, αποδεικνύοντας ότι η κατοχή έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και προοπτική.

 

Τουρκία, Ιράκ, Συρία, Ιράν

Η δήλωση του Κινηματος για την Απελευθέρωση Ιντλίμπ και Afrin αποσαφηνίζει την πρόθεση να απελευθερώσει τις πόλεις Afrin και Ιντλίμπ και να δημιουργήσει ένα πραγματικό κοινωνικό συμβούλιο εκεί με στόχο να κάνει την Συρια και πάλι ένα ασφαλές μέρος στο οποίο θα μπορούν να επιστρέψουν όλοι οι Σύριοι πρόσφυγες.

Ιταλοί στρατιώτες έχουν σταλεί στη Συρία στο Ντέιρ αλ-Ζορ για  να υποστηρίξουν τις συριακές κουρδικές δυνάμεις στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (IS), δήλωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ο αριθμός των ιταλικών στρατευμάτων παραμένει άγνωστος, αλλά πιστεύεται ότι δεν έχουν λάβει μέρος μέχρι στιγμής σε κάποια στρατιωτική επιχείρηση.

Το ισλαμικό κράτος εκτέλεσε τριάντα από τα μέλη του σε μια περιοχή κοντά στα συριακά σύνορα με το Ιράκ, δήλωσε ένας παραστρατιωτικός ηγέτης στην Anbar την Τρίτη. Ο Qutri al-Samarmad, ηγέτης φυλετικά ορμώμενων δυνάμεων στο Anbar, ανέφερε "πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες και αυτόπτες μάρτυρες από τις περιοχές της Συρίας αναφέρουν ότι το ισλαμικό κράτος εκτέλεσε τριάντα από τα μέλη του στην περιοχή Hegeen στη Συρία, κοντά στην πόλη Al-Bu Kamal στα σύνορα με το Ιράκ από την πλευρά της πόλης του Qaim στο Anbar".

Η Τουρκία ολοκλήρωσε την κατασκευή του συμπαγούς τείχους  κατά μήκος των συριακών συνόρων, Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν το Σάββατο 9 Ιουνίου. Σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους, το νέος τείχος εκτείνεται 765 χιλιόμετρα κατά μήκος των συριοτουρκικών συνόρων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επιτεθεί στο βόρειο Ιράκ, εάν η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ δεν αναλάβει δράση ενάντια στις κουρδικές αντάρτικες ομάδες εκεί. Στρατιωτική δράση θα διεξαχθεί και σε  Sinjar και Makhmur επίσης, πρόσθεσε. Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις διασχίζουν τακτικά τα σύνορα με το Ιράκ, χωρίς δημόσια νομική άδεια από την ιρακινή κυβέρνηση και πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατά των θέσεων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στις ορεινές περιοχές Qandil, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των τουρκικών συνόρων στην επαρχία Erbil του Ιράκ. Επίσης, το Ιράν εξέφρασε την υποστήριξή του για μια πιθανή τουρκική επιχείρηση εναντίον των Κουρδικών δυνάμεων στα σύνορά του, στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Νουρεττίν Κανέκλι.

Ο εθνικιστής κληρικός Moqtada al-Sadr και ο επικεφαλής της πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τον Ιράν, Χαδι αλ Αμίρι, οι οποίοι κέρδισαν την πρώτη και δεύτερη θέση αντιστοίχως στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιράκ τον Μάιο, ανακοίνωσαν την Τρίτη την δημιουργία συμμαχίας μεταξύ των πολιτικών τους συνασπισμών. Αυτή η κίνηση που ανακοινώθηκε από τη σιιτική ιερή πόλη Najaf είναι το πρώτο σοβαρό βήμα προς το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων. Το καθεστώς AKP-MHP έχει αυξήσει την πίεση και την επίθεση εναντίον του HDP. Σύμφωνα με έκθεση που γράφτηκε από το HDP, κατά τις τελευταίες 45 ημέρες τουλάχιστον 208 μέλη του HDP έχουν κρατηθεί λόγω του κομβικού ρόλου του κόμματος στις εκλογές, 16 μέλη του κόμματος  φυλακίστηκαν και τουλάχιστον 57 επιθέσεις σημειώθηκαν κατά διαφόρων γραφείων του κόμματος στο ίδιο χρονικό διάστημα.

 

Αλληλεγγύη για την Αφρίν

Το συνέδριο της ARCI, μίας σημαντικής ένωσης πολιτιστικών και αλληλέγγυων ενεργειών στην Ιταλία (πρώην πολιτιστικό σωματείο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας) ενέκρινε μια πρόταση υπέρ της Ροζάβα. Ο Σέμας Καράχερ, ποιητής και συγγραφέας της εργατικής τάξης που γεννήθηκε στο νότιο τμήμα του Δουβλίνου της Ιρλανδίας, έγραψε και δημοσίευσε ένα ποίημα για τους ανθρώπους της Αφρίν. Ο Carraher γράφει εκτενώς για τη Rojava και το Κουρδιστάν τα τελευταία τρία χρόνια και έχει αφιερώσει πάνω από ένα ποιητικό έργο στον κουρδικό λαό.

 

Δηλώσεις και ανάλυση

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Jim Mattis δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη 8 Ιουνίου, ότι δεν θα εγκαταλείψουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), παρά τη συμφωνία των ΗΠΑ με την Τουρκία σχετικά με το Manbij. Επίσης, είπε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη βόρεια Συρία, ακόμη και μετά την διάλυση του  IS.

Το στρατιωτικό συμβούλιο του Al-Bab εξέδωσε ανακοίνωση που επιβεβαιώνει την απόρριψη οποιασδήποτε παρουσίας των Τούρκων στην πόλη Αλ-Μπαμπ ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Συρίας. Το συμβούλιο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τις χώρες που δραστηριοποιούνται στις υποθέσεις της Συρίας να ασκήσουν πίεση στους Τούρκους προκειμένου να αποσυρθούν από το Αλ Μπαμπ και το βορρά της Συρίας και να βοηθήσουν τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τους Τούρκους και τους μισθοφόρους τους να επιστρέψουν. Επίσης, το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Jarablus σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα 11 Ιουνίου, καταδίκασε τις καθημερινές παραβιάσεις που διαπράττουν οι τουρκικές ομάδες στην πόλη Jarablus και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στο τουρκικό κράτος προκειμένου να αποχωρήσει από την Jarablus και όλες τις συριακές πόλεις που κατέχει.

Ο Elham Ahmed, συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Συμβουλίου της Συρίας (SDC), επιβεβαίωσε ότι  το SDC είναι πλήρως προετοιμασμένο για διάλογο και θα αρχίσει να έχει άμεσες διαπραγματεύσεις με το συριακό καθεστώς εάν το τελευταίο είναι έτοιμο να ξεκινήσει ένα τέτοιο βήμα. Στις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης 13 Ιουνίου, στα γραφεία του Δημοκρατικού Κουρδικού Κοινωνικού Κέντρου (NAV-DEM) και του Κουρδικού Κέντρου Δημοσίων Σχέσεων Civaka Azad στην Residenzstrasse στο Βερολίνο είχαμε επίθεση  από τη γερμανική αστυνομία. Την ίδια στιγμή, τα ιδιωτικά διαμερίσματα πέντε τουλάχιστον ατόμων που είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου του NAV-DEM Βερολίνου ελέγχθησαν. Το NAV-DEM καταδικάζει τις επιδρομές σε κουρδικά ιδρύματα στο Βερολίνο και καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει να ενδίδει στις πιέσεις της τουρκικής κυβέρνησης. 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License