Αλληλεγγύη στον ολικό αρνητή στράτευσης Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη

.

post image

Την Παρασκευή 15/6, το στρατοδικείο του Ρουφ δικάζει για 4η φορά τον ολικό αρνητή στράτευσης Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη για την άρνησή του να καταταγεί στον ελληνικό στρατό. Μία δίκη που προστίθεται όχι μόνο στις 3 προηγούμενες διώξεις που του έχουν ασκηθεί για το ίδιο ακριβώς αδίκημα αλλά και σε 3 απανωτά διοικητικά πρόστιμα των 6000 ευρώ (η επαναλαμβανόμενη επιβολή των οποίων κατά τα άλλα, έχει εδώ και έναν χρόνο αποκηρυχτεί δημόσια ως μη αποδεκτή από τα πρωθυπουργικά χείλη προς την κομματική νεολαία της κυβέρνησης). Σε μία ακόμη ενδεικτική περίπτωση της εκδικητικότητας της στρατιωτικής καταστολής ενάντια στους ολικούς αρνητές, είναι χαρακτηριστικό ότι η 4η αυτή δίωξη έρχεται χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι δυο προηγούμενες, στις οποίες ανακοινώθηκε ρητά η άρνηση εκ νέου εξαγοράς της ποινής εκ μέρους του ολικού αρνητή (κατά την 1η δίωξη τελέστηκε συνολικά η εξαγορά της –έτσι κι αλλιώς προαποφασισμένης– ποινής).

Ο μιλιταρισμός όχι μόνο δεν έχει να φοβηθεί κάτι από την εκάστοτε αριστερή διαχείριση του κράτους, αλλά αντιθέτως συνηθίζει να βγαίνει όλο και πιο ενδυναμωμένος και διάχυτος στο προσκήνιο. Σε μία συγκυρία όξυνσης της εθνικιστικής ιδεολογίας, στεγανοποίησης του ρατσισμού και της «κατάστασης εξαίρεσης» σε μετανάστες/ριες, επίτασης της πολεμικής διαδικασίας και της στρατιωτικοποίησης των συνόρων, μόνιμου πειθαναγκασμού των υποτελών τάξεων στις προσταγές της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης», η αριστερή διακυβέρνηση καθόλου τυχαία επεκτείνει τις αρμοδιότητες και την κοινωνική ορατότητα του στρατού, καλλιεργεί εκατέρωθεν με το τουρκικό κράτος τη στρατηγική της έντασης, αυξάνει τις μόνιμα υψηλές εξοπλιστικές δαπάνες, εξωραΐζει τη στρατιωτική θητεία, συνεχίζει την πολυεπίπεδη στρατιωτική καταστολή της ανυποταξίας, προωθεί σε κάθε πεδίο της καθημερινής ζωής την έννοια της συστράτευσης ενάντια σε κάθε έννοια χειραφέτησης. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε νέα δίωξη ολικών αρνητών στράτευσης δεν μπορεί παρά να εκφράζει τη σύγκρουση μεταξύ της υποταγής στη συστημική βαρβαρότητα και της ανυπακοής για έναν κόσμο ελευθερίας και αλληλεγγύης.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΙΚΟΥΣ ΑΡΝΗΤΕΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

 

Πρωτοβουλία για την ολική άρνηση στράτευσης

Ιούνης 2018

(αναδημοσίευση από το blog της Πρωτοβουλίας για την ολική άρνηση στράτευσης)

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License