Ισπανία: FRAGUAS: Οι καταληψίες του εγκαταλειμμένου  χωριού αντιστέκονται στην έξωση, τα πρόστιμα και τη φυλακή


 
 
 
    #Fraguasrevive Η "Δικαιοσύνη" καταδικάζει τους εκ νέου τους καταληψίες του Fraguas σε ένα χρόνο και 6 μήνες φυλακή, έξωση και 50.000 ευρώ πρόστιμα. υπογράψτε αναφορά:  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΟΥ FRAGUAS * 74.000 μέχρι τώρα!

Αν δεν βγούμε έξω, θα υπάρχει ένας κήπος Ziccini

  • Οι κατηγορούμενοι φοβούνται την είσοδό τους στη φυλακή επειδή δεν μπορούν να καταβάλουν τα 50.000 ευρώ σε πρόστιμα που επέβαλε ο δικαστής
  • Η μη τήρηση των κυρώσεων μεταφράζεται σε φυλάκιση τριών ετών για κάθε εναγόμενο
  • Η υπεράσπιση θα υποστηρίξει στην έκκλησή της για «νομιμότητα» του έργου και τη δυνατότητα επίλυσης του με διοικητικά μέσα


https://youtu.be/WjHoeM043vY πρώτο μέρος από τον Raquel Gamo @ gamopascual    06/08/2018 -

 Οι ανακαταληψίες του Fraguas έχουν κληθεί να κατεδαφίσουν την πόλη αυτού του παλαιού χωριού της γειτονιάς North Guadalajara που έχουν ανακατασκευάσει από το 2013.

Αυτό είναι σύμφωνα με την πρόταση που εκδόθηκε σήμερα από το Ποινικό Δικαστήριο της Γκουανταλαχάρα που καταδικάζει κάθε ένα από τους έξι που κατηγορούνται για την υπόθεση Fraguas σε ποινές ενός έτους και έξι μήνες στη φυλακή για ένα έγκλημα εναντίον της σφετερισμό του εδάφους και πρόστιμο 12 μηνών με επιτόκιο έξι ευρώ ημερήσιας ποσόστωσης (2.160 ευρώ). 
Η Isabel Turina και η Josune, 2 από τους καταληψίες - κατοίκους του Fraguas. Foto de Raquel Gamo.

Επιπλέον, το δικαστήριο επιβάλλει πρόστιμο 540 ευρώ το καθένα, με επιτόκιο 6 ευρώ ημερησίως για τρεις μήνες για το έγκλημα προσβολής του δημόσιου δάσους. Μια κύρωση που εάν δεν πληρωθεί θα οδηγούσε σε φυλάκιση τριών ετών ανά άτομο, όπως καθορίζεται απο την πρόταση.

Όσον αφορά την αστική ευθύνη, καταληψίες πρέπει να επιβαρυνθούν με τα έξοδα κατεδάφισης της πόλης που θέτει η Junta de Castilla-La Mancha ως κατηγορία σε αυτή τη δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια κατά της συλλογικότητας των καταληψιών.

Η απόφαση δεν είναι οριστική. Αυτό σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι μπορούν να ασκήσουν προσφυγή ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου κατά της απόφασης αυτής εντός δέκα ημερών.

«Με έκπληξη και ανησυχία». Έτσι η συλλογικότητα έλαβε την ποινή που φέρει πρόστιμο 16.380 ευρώ για εγκλήματα κατά του χωροταξικού σχεδιασμού και της χρήσης του Monte Público, στα οποία πρέπει να προσθέσουμε το κόστος των περίπου 30.000 ευρώ με το οποίο πρέπει να πληρώσουν , όσον αφορά την αστική ευθύνη, την κατεδάφιση των κτιρίων της πόλης Fraguas και την αύξηση της συνολικής ποινής στα 50.000 ευρώ.

«Το 60% των ισπανικών δήμων έχουν λιγότερους από 1.000 κατοίκους, καταλαμβάνουν το 40% της επιφάνειας, αλλά μόλις το 3% του πληθυσμού».

"Είμαστε έκπληκτοι από μια τόσο ισχυρή καταδίκη που δεν περιμέναμε, καθώς πιστεύαμε στην αθώωσή μας, αφού αποδείξαμε στη δίκη ότι δεν βλάπτουμε το περιβάλλον", λέει ο Jaime Merino, ένας από τους squatters της Fraguas.

https://youtu.be/pzS19GTBxFg

Αυτές οι κυρώσεις αποτελούν το κύριο μέλημα των κατηγορουμένων, αφού, σύμφωνα με τη απόφαση, αν δεν τηρηθούν, θα μετατραπούν σε ποινές φυλάκισης τριών ετών για κάθε εναγόμενο. "Το πρόβλημα είναι τα πρόστιμα. Δεν έχουμε τα μέσα για να τα αντιμετωπίσουμε και φοβούμαστε τη δυνατότητα εισόδου στη φυλακή ", λέει ο Μερίνο. Colectivo Fraguas. Οι πρώην κάτοικοι του εγκαταλελειμμένου χωριού υποστηρίζουν τους καταληψίες

"Είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στην απόφαση, επειδή πιστεύουμε ότι αυτή η σύγκρουση έχει λύση και το σχέδιό μας είναι βιώσιμο". Ο πόρος που έχει ήδη προετοιμάσει ο δικηγόρος του θα βασιστεί στα ίδια επιχειρήματα στα οποία η υπεράσπιση έθεσε τη δικαστική της στρατηγική. υποστηρίζουν τη «νομιμότητα» αυτής της πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην «ανάκτηση ενός εγκαταλελειμμένου αγροτικού χώρου» και του διοικητικού διαύλου ως διαύλου για την επίλυση της δικαστικής σύγκρουσης με τη Junta de Castilla-La Mancha. 10 μήνες.

Εν τω μεταξύ, η ομάδα του Fraguas δεν χάνει την «ελπίδα» να πραγματοποιήσει το έργο της ανασύνθεσης της υπαίθρου. "Η απόφαση είναι υποδειγματική και αποδεικνύει ότι το Συμβούλιο δεν είχε ποτέ τη βούληση να νομιμοποιήσει την κατάστασή μας και δεν ήθελε να συζητήσει μαζί μας για να επιτύχουμε μια συναινετική λύση", λέει ο Jaime Merino.

Και είναι ότι η απόπειρα επικοινωνίας που άνοιξε πριν από λίγες εβδομάδες μεταξύ της επαρχιακής Διεύθυνσης Γεωργίας και των καταληψίων, μέσω της μεσολάβησης των Οικολόγων Εν Δράσει, αλλά τελικά απογοητεύτηκε. Σύμφωνα με τον Merino, "ο Santos Tabernero αρνήθηκε να συναντηθεί επειδή δεν ήθελε να παρέμβει στη δίκη και αποφάσισε να αναβάλει την επαφή μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία".

Τώρα περιμένοντας τον δικαστή να αποφασίσει την προσφυγή κατά της ποινής, η πρόθεση των καταληψίων είναι να συνεχίσουν το έργο τους και δεν αποδέχονται την εγκατάλειψη του παλαιού χωριού της Σιέρα Γκόρντα ντε Γκουανταλαχάρα. "Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον Fraguas σε αυτό το σημείο, διότι αυτή η απόφαση δεν θα μας απαλλάξει από την ποινή".

Επιπλέον, ελπίζουν ότι «η κοινωνική πίεση θα μας βοηθήσει να καταλήξουμε σε σύμφωνο με το διοικητικό συμβούλιο μέσω της διοικητικής διαδρομής που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας στο Fraguas».

Κατά τους επόμενους μήνες, η ομάδα Fraguas σχεδιάζει να διοργανώσει πορείες διαμαρτυρίας για να υπερασπιστεί το σχέδιό τους, μεταξύ των οποίων δεν αποκλείει να κάνει μια συμβολική μαζική αγκαλιά για να περιβάλει το Fraguas.

Η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης της Καστίγια-Λα Μάντσα και της ομάδας καταληψίων του Fraguas ξεκινά από το 2013, όταν η ομάδα αυτή εγκαταστάθηκε στον πρώην πληθυσμό της Sierra Norte de Guadalajara με στόχο την ανασυγκρότηση και την κατοίκησή της.

Ο Fraguas έπαψε να είναι δήμος από το 1968, μετά την εξαγορά του από το καθεστώς του Φράνκο. Έκτοτε, η κατάστασή της ως «βουνό δημόσιας  χρησιμότητας» και το γεγονός ότι βρίσκεται στα σύνορα του φυσικού πάρκου Sierra Norte από το 2011, το καθιστούν ανέφικτο, σύμφωνα με το δικαστήριο Η δίκη κατά των καταληψιών του Fraguas, η οποία προκάλεσε ασυνήθιστη προβολή απο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αλληλεγγύης εκ μέρους άλλων ομάδων καταληψιών, κατέληξε στην απόφαση του συμβουλίου να αποσύρει την κατηγορία για το έγκλημα «ζημιά στο περιβάλλον», το οποίο συνεπαγόταν περισσότερα από δύο χρόνια φυλακή για τον κατηγορούμενο. Αυτή η αλλαγή σήμαινε ότι η ποινή κατά των έξι ακτιβιστών μειώθηκε, έτσι ώστε αφενός να αποφεύγουν την είσοδο στη φυλακή, αλλά συνέχισαν να αντιμετωπίζουν τις άλλες δύο κατηγορίες, για εγκλήματα κατά του χωροταξικού σχεδιασμού και της χρήσης του Δημόσιου Όρους , που έχουν επικυρωθεί σήμερα με την ποινή.

 

COMMUNIQUE OF FRAGUAS .. ΜΑΡΤΙΟΣ 2017

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Fraguas είναι μία κοινοτική αγροτική κατάληψη στη βόρεια Σιέρα της Γκουανταλαχάρα. Από την άνοιξη του 2013 ανακατασκευάζουμε τα ερείπια του αρχαίου χωριού Fraguas (το οποίο ήδη καταστράφηκε και αδειάστηκε). Πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για την κοινότητα, την αυτοδιοίκηση, την αυτάρκεια και την αυτοδιαχείριση. Από τη στιγμή που φτάσαμε ήμασταν "προσκεκλημένοι" να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας από περιβαλλοντικούς πράκτορες και πολιτικούς φρουρούς με απειλές και πρόστιμα, ορισμένοι από εμάς έχουν χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα.

Τον Ιούνιο του 2015, 6 από εμάς κλήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου τηςΓκουανταλαχάρα κατηγορούμενοι για σφετερισμό δημόσιων δασών. Έδωσαν μια νέα συστροφή στη διαδικασία προσθέτοντας στο κατηγορητήριο τα εγκλήματα κατά της  της περιοχής και ζημιών, απειλώντας να κατεδαφίσουν τα σπίτια που στέκονται τώρα. Για όλα αυτά, ζητάμε την υποστήριξή σας στο μέτρο του δυνατού, για να μας γνωρίσετε, να διαδώσετε αυτήν την πραγματικότητα και να το γνωρίζετε σε περίπτωση που υπάρχει μια απροσδόκητη έξωση.

 

Για όλα αυτά, ζητάμε την υποστήριξή σας στο μέτρο του δυνατού, για να μας γνωρίσετε, να διαδώσετε αυτήν την πραγματικότητα και να το γνωρίζετε σε περίπτωση που υπάρχει μια απροσδόκητη έξωση.Ένας παλαιός κάτοικος του Fraguas μας κάνει αυτή την αφιέρωση Σε ένα βιβλίο έγραψε: "Για τους νέους κατοίκους του Fraguas: Ας δούμε αν ανακτάτε και πάλι την ιστορία αυτής της πόλης, αν και κάποιοι στρατιωτικοί και θρησκευτικοί θεσμοί προσπάθησαν να την καταστρέψουν και ακόμη και η κυβέρνηση θέλει να το πουλήσει σε ιδιώτες » .

Θέλω να σας υπενθυμίσω να φροντίζετε με αγάπη και σεβασμό που αξίζουν εκείνες τις πέτρες που σήμερα είναι νεκρές και πέφτουν ανάμεσα στα χόρτα οτι άλλες φορές είχαν ζωή και ήταν μέρος της ιστορίας αυτών των ανθρώπων που πολέμησαν τόσο πολύ για τη ζωή τους και υπέφεραν τόσες πολλές καταστροφές » .

fraguaspobladores@gmail.com

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License