Εναλλακτική λύση στα Δικαστήρια: Επιτροπές Συμφιλίωσης
............................................................................................

Με την έναρξη της επανάστασης του Rojava επιτεύχθηκε η λύση πολλών κοινωνικών προβλημάτων. Συγκεκριμένα, τα πολλά χρόνια αιματηρών εχθροπραξιών στην περιοχή έχουν σταματήσει μία προς μία από τις επιτροπές συμφιλίωσης.

 Στο παρελθόν, οι διαμάχες αίματος και οι οικογενειακές διαφορές επηρέασαν αρνητικά τις σχέσεις στην κοινωνία. Το συριακό κράτος επανειλημμένα εμβάθυνε τις συγκρούσεις μεταξύ οικογενειών και φυλών προς όφελός του.

Με την έναρξη της επανάστασης στη Ροzάβα ιδρύθηκαν ειρηνευτικές επιτροπές, στις οποίες εκπροσωπούνται από άτομα με επιρροή στην τοπική κοινωνία. Τα δικαστήρια συχνά δεν μπόρεσαν ή δεν επιθυμούσαν να επιλύσουν πραγματικά τις συγκρούσεις που προέκυψαν, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη μείωση της ποινής καταδίκης στον δράστη και την παραβίαση του περιβάλλοντος. Αντ 'αυτού, οι επιτροπές συμφιλίωσης επικεντρώνονται στη διαμεσολάβηση μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών και όχι σε μια υποδειγματική τιμωρία. Αυτή η μέθοδος φαίνεται να είναι αποτελεσματική, όπως δείχνουν τα ακόλουθα παραδείγματα:

Η εχθρότητα  αίματος (βεντέτα) στο χωριό Xizêne στο Kobanê είναι γνωστή στο καντόνι. Είναι μια από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή. Το 1989, άρχισε μια διαμάχη μεταξύ της οικογένειας Bilo και της φυλής Kêtikane. Η βεντέτα, η οποία διήρκεσε 27 χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα οκτώ δολοφονίες και πολλά θύματα. Κούρδοι φυλετικοί ηγέτες προσπάθησαν μάταια να συμφιλιώσουν τις δύο πλευρές. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή παρεμποδίστηκε από το συριακό κράτος, το οποίο συνέβαλε ακόμη περισσότερο στη σύγκρουση. Η επιτροπή συμφιλίωσης του καντονιού Kobanê, μελών του TEV-DEM και της Δημοκρατικής Αυτοδιοίκησης, κατάφερε να τερματίσει τη σύγκρουση ειρηνικά πριν από ένα χρόνο.

Λαϊκή συνέλευση στο χωρίο  Ehdas στο καντόνι της Shehba 

Πριν δώδεκα χρόνια, στο χωριό Qeremox, ξέσπασε μια διαμάχη μεταξύ της οικογένειας του Xelef Salih και της οικογένειας Mehyedin Çemo από το χωριό Elişar. Η Επιτροπή Συμφιλίωσης του καντονίου Kobanê και άνθρωποι με κοινωνική επιροή από το Girê Spi εργάστηκαν για δύο χρόνια για να βρουν μια λύση και τελικά κατάφεραν να επιτύχουν την ειρήνη μεταξύ των δύο οικογενειών.

Στο Kobanê, υπήρξε μια διαμάχη μεταξύ του Alaidin Neiman και του Mehmud Cuma στην σχολή Azad, όπου η Cuma σκοτώθηκε από τον Meiman. Η Επιτροπή Συμφιλίωσης παρενέβη και οι εκπρόσωποι των οικογενειών των νεκρών, του TEV-DEM και της Αυτόνομης Αυτοδιοίκησης συναντήθηκαν και με τις δύο οικογένειες, αποτρέποντας την περαιτέρω κλιμάκωση και δημιουργώντας μια ειρηνική διευθέτηση εξετάζοντας τα ζητήματα που βρίσκονται πίσω από τη σύγκρουση.

Στην Kobanê, ιδρύθηκε ένας μεγάλος αριθμός επιτροπών συμφιλίωσης και πολλά θύματα αίματος επιλύθηκαν χωρίς δίκη.

Το Πανεπιστήμιο του Kobanê θα ανοίξει νέες σχολές.
.................................................................................

Το πανεπιστήμιο του Kobanê διοικείται από συν πρυτανεία .

 

Το πανεπιστήμιο του Kobanê, το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου που διοικείται από  συνπρυτανεία, προετοιμάζεται να ανοίξει νέες σχολές, δηλαδή γεωργίας,  βιολογίας, ιστορίας, φιλοσοφίας και γεωγραφίας.

Ο Nazım Daştan εξήγησε στο πρακτορείο ΜΑ ότι οι εργασίες ανοικοδόμησης συνεχίζονται ακόμα και στην Kobanê, την πόλη που απελευθερώθηκε από το DAESH (ISIS) τον Ιανουάριο του 2015, μετά από μια ηρωική αντίσταση που πραγματοποίησαν οι μονάδες YPG / YPJ (Μονάδες Άμυνας του Λαού και των  Γυναικών) . Η πόλη δέχτηκε επίθεση από το DAESH τον Σεπτέμβριο του 2014, αλλά ο λαός της έδειξε στον κόσμο ότι η εξουσία και η βούληση του λαού μπορεί να κάνει περισσότερα από τα βαριά όπλα.

Ανοικοδόμηση της ζωής

Τα ίχνη του πολέμου, τουλάχιστον τα φυσικά, και η καταστροφή που άφησε το DAESH, ακυρώνονται σταδιακά: η ζωή διοργανώνεται πάλι στον πολιτιστικό, καλλιτεχνικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό τομέα.

Ο τομέας της εκπαίδευσης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς για την ανοικοδόμηση της πόλης: σήμερα ανοίγονται εκατοντάδες σχολεία σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα πανεπιστήμιο άνοιξε επίσης.

Το Πανεπιστήμιο άνοιξε το 2017

Το Πανεπιστήμιο του Kobanê, το πρώτο πανεπιστήμιο στην περιοχή της Ευρύτερης Βόρειας Συρίας, ξεκίνησε στις 10 Δεκεμβρίου 2017.

Το πανεπιστημιακό ίδρυμα, καθώς και οι σχολές Εκπαίδευσης και Γλωσσών, φιλοξενούσαν τις σχολές μαθηματικών, φυσικής, χημείας και κουρδικής γλώσσας.

Το πανεπιστήμιο προετοιμάζεται τώρα να ανοίξει άλλες σχολές, δηλαδή γεωργίας,  βιολογίας,  ιστορίας, φιλοσοφίας και γεωγραφίας. Τα νέα τμήματα θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες.

Το πανεπιστήμιο έχει 45 φοιτητές και 16 στελέχη των σχολών και είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που διοικείται από το σύστημα συν πρυτνείας.

Μετά τον πόλεμο

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Kobanê, Μεχμουντ Κεμάλ Μπερσαβί, δήλωσε ότι είναι ένα μεγάλο όνειρο να ανοίξει ένα εκπαιδευτικό κέντρο στο Kobanê. Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν έναν τόσο βαρύ πόλεμο είχαν περιμένει χρόνια για να ανοίξουν ένα τέτοιο ίδρυμα.

Ο Μπερσαβί υπενθύμισε ότι η εκπαίδευση σταμάτησε λόγω των επιθέσεων του DAESH, αλλά μετά τον πόλεμο, οι άνθρωποι άρχισαν να επιστρέφουν στη ζωή τους, και ανέφερε  ότι τελικά κατάφεραν να δώσουν στους μαθητές την ευκαιρία να πάνε στο πανεπιστήμιο. Μια ευκαιρία που τους αρνήθηκε από τον πόλεμο και άλλα προβλήματα.

Ο Bersavi, ο οποίος είχε διδάξει προηγουμένως στα πανεπιστήμια του Χαλεπίου, του Tishrin και της Δαμασκού, δήλωσε ότι από τότε που άνοιξαν, πολλά πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα ήταν σε επαφή μαζί τους.

"Έχουμε άμεση επαφή με το Πανεπιστήμιο Sulaymaniyah και άλλα διεθνή πανεπιστήμια. Όλοι θέλουν να διαμορφώσουν σχέσεις και να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε το πανεπιστήμιο μας και είμαστε βέβαιοι ότι θα μας επισκεφθούν σύντομα ".

Δημοκρατική και επιστημονική εκπαίδευση

Ο Μπερσαί δήλωσε: "Οι νέοι δεν θα αποκτήσουν απλώς ένα δίπλωμα. Θα μάθουν πραγματικά για την κοινωνία τους, θα αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση ​​και αυτό θα προκαλέσει κοινωνική αλλαγή. Θέλουμε να προσφέρουμε μια δημοκρατική και επιστημονική εκπαίδευση. Δεν θα ξεχάσουμε τον θρυλικό αγώνα της πόλης μας. Με τη γνώση και την εκπαίδευση, θα ακολουθήσουμε αυτές τις αξίες. Δεν θα χάσουμε την ελπίδα και το έργο των ανθρώπων αυτών ».

Θέλουμε την Afrin και όχι την ελεημοσύνη σας.
..........................................................................

Οι Αφρίνοι που ζουν στο στρατόπεδο Berxwedan απέρριψαν μια ρωσική αντιπροσωπεία που ήρθε να τους παράσχει βοήθεια και είπε: «Θέλουμε την Afrin, δεν θέλουμε τη βοήθειά σας».
 

AL-SHAHBA

Ο λαός της Αφρίνης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του ως αποτέλεσμα της επιβολής κατοχής από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις ενάντια στην περιοχή μετά από μια ρωσοτουρκική συμφωνία και τώρα οι άνθρωποι κατοικούν σε στρατόπεδα όπως αυτά του Berxwedan και Serdem που ανοίχτηκαν από την Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση (DAA).

Την Τετάρτη, οι κάτοικοι της Αφρίν απέρριψαν μια ρωσική αντιπροσωπεία που ήρθε για να τους παράσχει βοήθεια, αλλά οι κάτοικοι της Αφρίν  αρνήθηκαν τη βοήθεια και τους είπαν: «Θέλουμε την Αφρίν και δεν θέλουμε τη βοήθειά σας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της Αφρίν που ζουν στο καντόνι του al-Shahba εκδιώκουν τους Ρώσους που έρχονται στο στρατόπεδο al-Shahba καθώς μια άλλη ρωσική αντιπροσωπεία ήρθε στο στρατόπεδο τον περασμένο μήνα, αλλά ο λαός της Αφρίν αρνήθηκε την ύπαρξη της αντιπροσωπείας το στρατόπεδο, και αρνήθηκε τη βοήθειά τους.

ΤEV-DEM:ελπίζουμε ότι ο Assad θα είναι σοβαρός για τις συνομιλίες.
.........................................................................................................

Ο Αldar Xelil δήλωσε ότι ελπίζει ότι ο πρόεδρος Bashar al-Assad είναι σοβαρός για τις διαπραγματεύσεις με τις δυνάμεις υπό την καθοδήγηση των Κούρδων και σημείωσε την ετοιμότητα για συνομιλίες χωρίς όρους.

Ο Αldar Xelil, Κούρδος εμφανίζεται στην πόλη Rmeilan, επαρχία Hasaka, Συρία 27 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο Άλνταρ Χέλιλ, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της συριακής κουρδικής πολιτικής, δήλωσε ότι δεν έχουν υπάρξει ακόμη βήματα προς τις διαπραγματεύσεις που εξήγγειλε ο  Assad τον περασμένο μήνα, αλλά ότι οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των πλευρών θα είναι «ιστορική καμπή».

"Δεν γνωρίζουμε την έκταση της σοβαρότητας ή της προετοιμασίας τους για αυτό, αλλά ελπίζουμε ότι αυτές οι δηλώσεις θα αντικατοπτρίζουν σοβαρές προθέσεις", δήλωσε ο Xelil στο Reuters

Οι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κουρδικών ομάδων που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας και της Δαμασκού θα αναδιαμορφώσουν τη σύγκρουση των επτά συνεχών ετών και, αν είναι επιτυχείς, θα διατηρήσουν την προοπτική μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που ελέγχουν την πλειοψηφία του εδάφους της χώρας.

Τέτοιες συνομιλίες θα περιπλέκουν επίσης την αμερικανική πολιτική στη Συρία, η οποία σήμερα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια στρατιωτική συμμαχία με το YPG, την κύρια κουρδική πολιτοφυλακή. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές που απελευθερώθηκαν από τις κουρδικές πολιτοφυλακές κατά τη διάρκεια του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σε αντίθεση με τους αντάρτες που έχουν πολεμήσει τον Ασαντ, οι YPG και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν αποφύγει ως επί το πλείστον τη σύγκρουση με τη Δαμασκό. Αντ 'αυτού, έχουν επικεντρωθεί στο Ισλαμικό Κράτος και στην διαφύλαξη της αυτονομίας τους.

Οι περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις υπό την καθοδήγηση των Κούρδων περιλαμβάνουν πετρέλαιο, γεωργικές εκτάσεις και υδάτινους πόρους κρίσιμους για την οικονομία.

Ο Ασσάντ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το κράτος ανοίγει «πόρτες για διαπραγματεύσεις» με τις ΣΔΔ, αλλά εάν αποτύχουν, θα στραφούν στη δύναμη για να ανακαταλάβουν περιοχές στις οποίες σταθμεύουν περίπου 2.000 αμερικανικές δυνάμεις. Υποσχέθηκε επίσης ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα φύγουν.

Ο Xelil, συμπρόεδρος του κινήματος για μια δημοκρατική κοινωνία, το οποίο αποτελεί την οργάνωση ομπρέλα μιας σειρά κομμάτων, δήλωσε ότι η απειλή δύναμης του Assad είναι λυπηρή και ότι "όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στον τρόπο ανάπτυξης της ειρηνικής επιλογής".

Είπε ότι όλες οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην επίτευξη μιας αποκεντρωμένης «δημοκρατικής Συρίας που θα περιλαμβάνει ... τον κουρδικό λαό και άλλες ομάδες» και δεν θα κυβερνάται από μία ομάδα.

Αλλά πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε στα πράγματα και να προτείνουμε πράγματα έτσι ώστε να εμφανιστούν σαν όροι ... Το πιο σημαντικό είναι να αποδεχόμαστε την αρχή των διαπραγματεύσεων».

Τα κυριότερα κουρδικά κόμματα έχουν αποκλειστεί  από τις διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Συρία, σύμφωνα με τις επιθυμίες της Τουρκίας, μέλος του ΝΑΤΟ που βλέπει τις YPG ως μέρος του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και απειλή της εθνικής της ασφάλειας.

Αναφερόμενος στο κοινό συμφέρον για την αντιμετώπιση των τουρκικών δυνάμεων, ο Xelil δήλωσε ότι η Afrin θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα συζήτησης σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Δαμασκό. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι «μια πλευρά επιρροής στην εξίσωση αυτή, ιδιαίτερα δεδομένου ότι εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τη θέση της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη».

Ο κ. Xelil δήλωσε επίσης ότι η επίθεση της Afrin οδήγησε στην αναβολή της τελικής φάσης μιας εκλογής τριών σταδίων που πραγματοποιήθηκε στη βόρεια Συρία για να εμβαθύνει την αυτονομία της μέσω των εκλεγμένων θεσμών. Δεν έχει ληφθεί απόφαση για το πότε θα πραγματοποιηθεί η Τρίτη και τελευταία  φάση.

Η Τουρκία απειλούσε να διευρύνει την επίθεση ενάντια στην Afrin προς στην πόλη Manbij, η οποία ελέγχεται από τις SDF που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η στήριξη των ΗΠΑ για τις SDF και το YPG υπήρξε ένα σημαντικό σημείο διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Όμως, νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν έναν "χάρτη πορείας" για την Manbij για να αντιμετωπίσει εκεί τα Τουρκικά προβλήματα.

Οι YPG στη συνέχεια ανακοίνωσαν την απόσυρση στρατιωτικών συμβούλων από την πόλη.

Ο Xelil επικρίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη συμφωνία, αλλά περιγράφει επίσης το αποτέλεσμα ως έναν «λογικό» συμβιβασμό.

"Η Αμερική θα έπρεπε να έχει πάρει μια αποφασιστική θέση απέναντι στην Τουρκία ... Η ανάγνωση των πραγμάτων μας κάνει να δούμε ότι οι Αμερικανοί δεν θα εγκαταλείψουν τους Τούρκους και δεν θα θυσιάσουν τους παλιούς δεσμούς μαζί τους για χάρη των περιοχών μας", δήλωσε.

Ο κ. Xelil δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να πει πώς θα εξελιχθεί ο ρόλος των ΗΠΑ στη Συρία, αντανακλώντας την αβεβαιότητα σχετικά με τους στόχους των ΗΠΑ από τότε που ο πρόεδρος Donald Trump δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι ήθελε να βγάλει τις δυνάμεις του όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

"Θα αποσυρθούν ή θα παραμείνουν; Θα έχουν κάποιο ρόλο στη λύση στη Συρία; ... Αυτά είναι όλα τα θέματα που δεν θέλω να κρίνω επί του παρόντος. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να τελειώσουν οι μάχες με το ισλαμικό κράτος. "

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License