Φρέσκο ψωμί στην Ιορδανία.

Σε αυτό το άρθρο μοιραζόμαστε τις σκέψεις ενός Ιορδανού αναρχικού σχετικά με τις συνεχιζόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα την Ιορδανία στις 30 Μαΐου 2018 ως απάντηση στα μέτρα φορολογικής μεταρρύθμισης που πρότεινε το κράτος σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Δημοσιεύθηκε αρχικά από την  Αναρχική Ομοσπονδία Black Rose . Συντάχθηκε από τον Mohammad Abdel Qader Alfar.

Μόλις γεννήθηκε η εξουσία, ανέπτυξε την πιο επικίνδυνη συνήθειά της: δημιουργώντας σενάρια όπου φαίνεται ότι οποιαδήποτε κίνηση που θα κάνει ο λαός μπορεί να είναι εναντίον των ίδιων των συμφερόντων των ανθρώπων, φέρνοντάς τους ένα βήμα μακριά από τις φιλοδοξίες τους αντί να τους δώσει προώθηση. Οι ανήμπορες μάζες που ζητούν δικαιοσύνη από τους ηγέτες τους και αισθάνονται ευγνώμονες όταν τους δίνεται το λιγότερο ήταν πάντοτε το καλύτερο παράδειγμα για τις αρχές της χώρας, για κάθε αρχή.

Είναι παρόμοιο με το σκάκι, όταν ένας παίκτης χρησιμοποιεί κάποια τακτική που μπορεί να βάλει τον αντίπαλο στο "zugzwang", όπου η καλύτερη κίνηση δεν είναι να κινηθεί. Ωστόσο, αυτό που δουλεύει για το σκάκι δεν λειτουργεί στο πραγματικό πεδίο. Το σκάκι επικεντρώνεται στον βασιλιά, αλλά οι πραγματικοί δρόμοι αφορούν το λαό. Στους δρόμους, οι άνθρωποι θα πεθάνουν για να επιτύχουν δικαιοσύνη για τον εαυτό τους ή για τους γείτονές τους. Ο πόλεμος, από την άλλη πλευρά, είναι αυτό που μοιάζει σκληρά με το σκάκι, όπου οι απλοί άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι για να προστατεύσουν τον κυβερνήτη. Γι 'αυτό η εξουσία - όταν πέφτει ο έλεγχός της στα πεδία - δεν έχει κανένα πρόβλημα να μετατρέψει τα δημόσια πλατείες σε πεδία μάχης.

Και αυτό ακριβώς είναι ακριβώς είναι το σημείο που πιστεύουμε ότι είμαστε μετά από 7 χρόνια ξεσπάσματος της Αραβικής Άνοιξης. Εμείς, ως συνηθισμένοι άνθρωποι, χάσαμε μέρος της ελπίδας μας και το αποκαλέσαμε  αυτό ως «ωρίμανση». Η εκτίμησή μας για την ασφάλεια αυξήθηκε και κατανάλωσε την αίσθηση της περιπέτειας και τη θέλησή μας να είμαστε ελεύθεροι με κάθε κόστος. Τα επτά χρόνια του να είμαστε μάρτυρες των ανθρώπων στην άλλη πλευρά των βόρειων συνόρων που έχουν σφαγεί [δηλαδή στη Συρία] έχουν κάνει πολλούς από εμάς να επιβραδύνουμε και να αποδεχθούμε όλες τις ατέλειες που καταστρέφουν τη ζωή μας, από τη διαφθορά στην κακοδιαχείριση μέχρι την σπατάλη δημόσιου χρήματος.

Αλλά όταν τα πράγματα πέρασαν τα όρια, οι άνθρωποι κινήθηκαν αυθόρμητα, χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσουν οποιοδήποτε μοντέλο αυτή τη φορά. Το 2011 επηρεάστηκαν από την Τύνιδα και την Αίγυπτο και μερικές φορές προσπαθήσαμε να αντιγράψουμε τα παραδείγματα τους. Οι συνθήκες μας [στην Ιορδανία] δεν ήταν αρκετά ώριμες, αλλά  οδηγηθήκαμε από το κύμα. Αλλά αυτή τη φορά είναι απαραίτητο και πραγματικό. Έχουμε αναπτύξει το δικό μας μοντέλο που γεννήθηκε από το δικό μας πλαίσιο, τις δικές μας λεπτομέρειες και το δικό μας ύφασμα. Οι επαγγελματικοί σύλλογοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αρχή των γεγονότων, ιδίως με την άρνησή τους στον προτεινόμενο νόμο για τον φόρο εισοδήματος.

Ωστόσο, οι Ιορδανοί σε ολόκληρη τη χώρα πλημύρισαν τους δρόμους χωρίς να περιορίζονται στους τομείς που συνήθως μπορούν να επηρεάσουν οι ενώσεις. Οι κινήσεις ήταν πολύ πολιτισμένες και αυτορυθμιζόμενες. Επιπλέον, οι άνθρωποι αισθάνονται πρόθυμοι να συζητήσουν μεταξύ τους τις λεπτομέρειες του νόμου για το φόρο εισοδήματος και τους μηχανισμούς τιμολόγησης των προϊόντων καυσίμων στην Ιορδανία: δύο κύριοι λόγοι για τις διαμαρτυρίες. Άτομα διαφορετικών φύλων, ηλικιών και καταβολών που συμμετέχουν σε τέτοιους διαλόγους σε δημόσιες πλατείες και σε κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, αντανακλώντας έτσι πόσο σοβαροί άνθρωποι είναι αυτή τη στιγμή ώστε να γνωρίζουν πλήρως τι απαιτούν και να είναι σε θέση να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση της χώρας χωρίς φόβο.

Μια άλλη θετική παρατήρηση είναι ότι θα μπορούσαμε να βρούμε τους ανθρώπους να κατηγορούν ο ένας τον άλλο για προδοσία ή να αμφιβάλλουν για την προέλευση του κινήματος, όπως συνέβη το 2011, όπου τα περιφερειακά γεγονότα διαίρεσαν  τους ανθρώπους σε διάφορους τομείς, καθιστώντας ευκολότερη την κίνηση των αρχών και να καταστρέψει τις διαμαρτυρίες.

Μετά από συνεχείς διαμαρτυρίες, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό την πίεση των διαμαρτυριών, ενώ η νέα - δυστυχώς επίσης διορισμένη κυβέρνηση - υποσχέθηκε να επανεξετάσει το νόμο για το φόρο εισοδήματος και τους μηχανισμούς τιμολόγησης καυσίμων, ένα επίτευγμα που επαινέθηκε για τον λαό. Δεν είναι αρκετό για τους ανθρώπους που δεν δείχνουν ναυτική συναίνεση με τις κινήσεις των αρχών. "Για πρώτη φορά, εμείς οι άνθρωποι κάναμε την κίνηση και η κυβέρνηση έπρεπε να ανταποκριθεί και δεν έπρεπε να χάσουμε αυτήν την ισχυρή θέση." Έτσι ένας νέος διαδηλωτής απάντησε στην ερώτησή μου για το αν πρέπει να μείνουμε στους δρόμους μετά την παραίτηση της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια των 7 τελευταίων ετών και ανησυχώντας για την ασφάλεια, πολλοί Ιορδανοί προσπάθησαν να δώσουν στις αρχές μια πιθανότητα, υποθέτοντας ότι μια "καλή αρχή" μπορεί να μας δώσει το καθημερινό μας ψωμί, μόνο ζητώντας ευγενικά να το πράξουν. Αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 7 ημερών, όλοι συμφωνήσαμε σιωπηρά ότι το καλύτερο ψωμί είναι το ψωμί που ψήνουμε οι ίδιοι, χωρίς να χρειαζόμαστε άδεια από καμία αρχή επί της γης.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License