Ισπανία: Fraguas και η δημιουργία της κοινότητας

απο το https://enoughisenough14.org/2018/06/10/in-solidarity-fraguas-and-the-creation-of-community


Αρχικά δημοσιεύθηκε από τις Αυτονομίες .

Πιστεύουμε ότι σε οποιαδήποτε μορφή, το κράτος δεν μπορεί ποτέ να είναι μέσο για τη δημιουργία αυτόνομων μορφών ζωής. Η συντριπτική μαρτυρία των ιστορικών γεγονότων αναπαράγεται καθημερινά, στην επαναλαμβανόμενη αποτυχία των «σοσιαλδημοκρατικών» έργων (Συρίζα, Ποντέμος και τα παρόμοια), καθώς και στην μετωπική επίθεση σε αυτόνομα κοινοτικά έργα (πιο πρόσφατα και εμβληματικά, η  Notre-Dame-des-Landes ZAD  στη Γαλλία).

Την περασμένη Παρασκευή, μέλη της αγροτικής κοινότητας  Fraguas , στα περίχωρα της Μαδρίτης, καταδικάστηκαν για την παράνομη κατοχή ενός εγκαταλελειμμένου χωριού.

"Μια ομάδα νέων εποίκων έφτασε το 2013 και άρχισε να ζωντανεύει το χωριό με την ευλογία των πρώην κατοίκων του. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν ξανακτίσει σπίτια, φύτεψαν λαχανικά και εργάστηκαν για να αποκαταστήσουν το κατάφυτο νεκροταφείο του χωριού.

Οι δραστηριότητές τους έχουν αντιταχθεί από την περιφερειακή κυβέρνηση, η οποία επισημαίνει ότι το Fraguas βρίσκεται σε δημόσιο δάσος στο φυσικό πάρκο της Sierra Norte και υποστηρίζει ότι η παρουσία τους αποτελεί κίνδυνο πυρκαγιάς.

Το ανώτατο δικαστήριο της Καστίγια-Λα Μάντσα αποφάσισε την Παρασκευή ότι η συλλογικότητα είχε καταλάβει παράνομα την περιοχή και καταδίκασε έξι από τα μέλη της σε φυλάκιση 18 μηνών. Επίσης, τους επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 2.700 ευρώ) στον καθένα και διέταξε την πληρωμή του κόστους εργασιών της περιφερειακής κυβέρνησης για την κατεδάφισης των πρόσφατα ανακαινισμένων περιοχών του Fraguas.

Αν και οι ποινές θα μπορούσαν να επιδοθούν σε έφεση, καθώς βρίσκονται κάτω από το όριο των δύο ετών, το δικαστήριο δήλωσε ότι η μη καταβολή των προστίμων θα είχε ως αποτέλεσμα τριετή ποινή.

Ο Jaime Merino, εκπρόσωπος της συλλογικότητας, περιέγραψε τις καταδίκες ως καταστροφικές και είπε ότι θα ξεκινήσει μια έφεση.

«Είχαμε σκεφτεί ότι θα μπορούσαμε να αθωωθούμε. Θεωρήσαμε ότι η δίκη είχε πάει καλά », είπε. "Υπήρχαν πολλοί άλλοι τρόποι [η περιφερειακή κυβέρνηση] που θα μπορούσε να το κάνει αυτό. Δεν έπρεπε να το παραδώσουν στο δικαστήριο. Θα μπορούσαν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, αλλά επέλεξαν την εγκληματική διαδρομή, η οποία είναι η πιο σκληρή διαθέσιμη. "

Παρά την παρέμβαση τοπικών περιβαλλοντολόγων, οι οποίοι έχουν ενεργήσει ως διαπραγματευτές - και μια  αναφορά με περισσότερες από 77.000 υπογραφές  προς υποστήριξη του σχεδίου - η συλλογικότητα θεωρεί πλέον ότι η φυλακή είναι αναπόφευκτη.

Ο Merino είπε ότι οι έξι δεν είχαν τα χρήματα για να πληρώσουν τα πρόστιμα. "Τέλος πάντων, δεν είναι μόνο τα πρόστιμα που πρέπει να πληρώσουμε, είναι το κόστος της κατεδάφισης, που θα αποφασιστεί από την περιφερειακή κυβέρνηση", είπε. "Αν δεν έχουμε τα χρήματα για τα πρόστιμα και την κατεδάφιση, θα μετατρέψουν τα πρόστιμα σε φυλακή, που θα αυξήσουν την ποινή και θα καταλήξουμε στη φυλακή.

"Είμαστε αρκετά προβληματισμένοι, αλλά δεν έχουμε χάσει την ελπίδα. Δεν αποφασίσαμε να τα παρατήσουμε  όλα και να επιστρέψουμε ξανά στην πόλη. Με τίποτα. Πρόκειται να πολεμήσουμε μέχρι το τέλος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι κάνουμε κάτι καλό, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους πρώην κατοίκους, που μας υποστήριζαν ".

Το σατιρικό ισπανικό περιοδικό  El Jueves έκφρασε την υποστήριξή του  προς τη συλλογικότητα. "Αυτοί οι καταληψίες δεν πρέπει να καταδικαστούν, θα πρέπει να τους δοθεί ένα βραβείο. Αποκαλύψτε τους και  βάλτε τους υπεύθυνους στο υπουργείο αγροτικής αποκατάστασης - τώρα, "έγραψε." ( The Guardian  10/06/2018)

Το να αντιτάξουμε  αυτόνομες μορφές ζωής εναντίον των κρατικών κανόνων είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Πολλοί τέτοιοι αγροτικοί χώροι υπάρχουν στην Ισπανία (και αλλού, σε πολλαπλές μορφές), μαζί με αστικές ελεύθερες ζώνες με τη μορφή κατειλημμένων  κοινωνικών κέντρων, αστικών κήπων, συλλογικοτήτων εργασίας και ανταλλαγών, οι οποίες είναι χώροι αδιαφάνειας για την κρατική εξουσία. και ως εκ τούτου όλα πρέπει να περιοριστούν ή να κατασταλούν, υπο τον φόβο της «μόλυνσης».

Αν η αυτονομία είναι περισσότερο από μια κενή φαντασία, τότε υπάρχει μέσα από τέτοιους χώρους, έξω από ή / και κατά της καπιταλιστικής κρατικής κυριαρχίας. Γιατί θέτουν υπό αμφισβήτηση τις έννοιες της ατομικής ιδιοκτησίας, της πολιτικής εκπροσώπησης (σε οποιαδήποτε μορφή), των παγκόσμιων οικονομιών εξόρυξης και παρέχουν μια πλούσια εμπειρία σε συλλογική, αυτόνομη ζωή.

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License