Το Qandil και η παρακμή του τουρκικού καθεστώτος

Κατά την προετοιμασία των εκλογών στην Τουρκία, αυξάνονται τα σημάδια παρακμής της κυβέρνησης του κυβερνώντος AKP / MHP. Επιδιώκουν τη διέξοδο σε μια στρατιωτική επιχείρηση στο νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ). απο το https://anfenglish.com/features/qandil-and-the-decline-of-the-turkish-regime-27308Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 24ης Ιουνίου, αυξάνονται τα σημάδια της διάλυσης του Ερντογάν. Ενώ οι «ειρηνικοί χρόνοι» χρησιμοποιήθηκαν για την εκλογική επιτυχία πριν από λίγο καιρό, η μόνη ελπίδα του Ερντογάν είναι τώρα ο πόλεμος και η σύγκρουση. Ο στόχος, όπως πάντα, είναι οι Κούρδοι.

Τις τελευταίες ημέρες, μια πιθανή επίθεση στο Qandil έχει δημοσιοποιηθεί αρκετές φορές. Αλλά υπάρχουν βασικά πολλά σχέδια σε αυτό το θέμα. Σύμφωνα με διάφορες δηλώσεις, η κουρδική πλευρά ενημερώνεται για μια τέτοια επίθεση και κατά συνέπεια προετοιμάζεται.

Η τουρκική κυβέρνηση ενέτεινε τις επιθέσεις της στο νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ) την άνοιξη. Ορισμένες περιοχές στην παραμεθόρια περιοχή ήταν de facto κατεχόμενες. Οι περιοχές στις οποίες υπάρχουν υποψίες για αντάρτες έχουν βομβαρδιστεί για μήνες. Τα αεροσκάφη πετούν πάνω από τις περιοχές 24 ώρες την ημέρα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Λαϊκών Δυνάμεων  Άμυνας(HPG), οι αντάρτικες δυνάμεις είναι διάσπαρτες γύρω από την περιοχή έτσι ώστε να μην γίνουν στόχος των αεροπορικών επιθέσεων. Ο τουρκικός στρατός, από την άλλη πλευρά, μετά τον έντονο βομβαρδισμό από τον αέρα,μεταφέρειι στρατιώτες με τη βοήθεια ελικόπτερο στις εν λόγω περιοχές. Η ανάπτυξη των στρατιωτών γίνεται πάντοτε υπό την προστασία και την παρατήρηση αεροπλάνων και αεροσκαφών. Οι στρατιώτες κατασκευάζουν θέσεις και αποθήκες στην περιοχή με την υποστήριξη της αεροπορίας. Οι αντάρτες, από την άλλη πλευρά, περιβάλλουν αυτές τις θέσεις και τους στοχεύοντάς τους τακτικά. Τα αντίστοιχα βίντεο έχουν δημοσιευθεί πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες στην ιστοσελίδα "Gerila TV".

Αυτές οι εξελίξεις επικεντρώθηκαν στην περιοχή Bradost τους τελευταίους δύο μήνες. Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει κάποιες θέσεις εκεί, αλλά συνεχίζονται οι συγκρούσεις.

Ωστόσο, ο τουρκικός στρατός δεν είναι τόσο κοντά στο Qendil, όπως ισχυρίζονται τα τουρκικά ΜΜΕ. Οι αμφισβητούμενες περιοχές είναι πιο κοντά στην περιοχή Sidekan. Ο στόχος των τουρκικών επιθέσεων είναι να χωριστεί το Xinere από το Sidekan και να παραμείνουν εκεί. Προς το παρόν φαίνεται πιθανό ότι οι μάχες θα διαρκέσουν μέχρι την πτώση.

Η σημερινή θέση των Τούρκων στρατιωτών είναι περίπου 100 χιλιόμετρα από την περιοχή Qandil. Για να φτάσουν στο Qandil, τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να διασχίσουν το Soran, Choman, Rewanduz και Diyana. Ωστόσο, αυτές οι περιοχές είναι αδιάβατες με τα οχήματα. Δεν είναι σαφές τι μπορεί να συμβεί στα απότομα βουνά και τις βαθιές κοιλάδες της περιοχής.

Ο τουρκικός στρατός το γνωρίζει πολύ καλά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσουμε τις προετοιμασίες για την επίθεση εναντίον του Qandil. Μιλά για προγραμματισμένες αεροπορικές επιδρομές, δολοφονίες και απαγωγές. Αναφέρεται επίσης σε αυτό το πλαίσιο των αιτημάτων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν είναι δυνατόν, θέλουν να διεξάγουν τις προεκλογικές επιθέσεις για να επηρεάσουν τα εκλογικά αποτελέσματα προς όφελός τους. Αλλά η επιτυχία είναι δύσκολη. Υπάρχει πολύ εκτεταμένη προετοιμασία της επιχείρησης ενάντια στα βουνά Qandil. Οι ΗΠΑ έχουν δώσει το πράσινο φως (λαμβάνοντας υπόψη τις σχέσεις με τη Ρωσία και τις εξελίξεις στη Συρία), αλλά εξακολουθούν να παραπέμπουν την Τουρκία στη Βαγδάτη. Η Άγκυρα περιμένει και πάλι την ολοκλήρωση του σχηματισμού κυβέρνησης στη Βαγδάτη.

Επίσης, χωρίς το Ιράν, δεν θα είναι δυνατή μια πορεία στο Qandil. Επειδή το Qandil βρίσκεται κυρίως στα σύνορα με το Ιράν. Για το Ιράν, η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη, επειδή μια τέτοια επίθεση στις κουρδικές δυνάμεις μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα για την Τεχεράνη.

Το KDP είναι θετικά διατεθειμένο έναντι των τουρκικών σχεδίων επίθεσης. Οι άλλες κουρδικές δυνάμεις, ωστόσο, δεν είναι. Εκπρόσωποι του KCK υποθέτουν ότι είναι δυνατή μια επίθεση, ειδικά πριν από τις εκλογές. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του KCK, ο Mustafa Karasu, δήλωσε στην ANF: "Το AKP μπορεί να κάνει οτιδήποτε, αλλά σε περίπτωση επίθεσης, οι Κούρδοι μπορούν να την μετατρέψουν σε μεγαλύτερη επιτυχία για τον εαυτό τους".

Αν κάποιος πιστεύει ότι λένε οι Τούρκοι εκπρόσωποι και τα ΜΜΕ, η επίθεση στο Qandil είναι μόνο θέμα χρόνου. Οι αποκαλούμενοι εμπειρογνώμονες που δεν γνωρίζουν καν από πού βρίσκεται το Qandil  στον χάρτη ισχυρίζονται ότι το ΡΚΚ αποσύρει τις δυνάμεις του στη Shengal.

Δεν θα ήταν έκπληξη αν σύντομα μια τουρκική σημαία ανυψωθεί κάπου στο νότιο Κουρδιστάν και ο τόπος αυτός «πωλείται» από την τηλεόραση ως Qandil. Θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει αυτό το πραξικόπημα πριν από τις εκλογές. Είναι επίσης πιθανό ότι οι απώλειες που υπέστησαν και οι Τούρκοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν πριν από τις εκλογές θα αντιμετωπιστούν εντατικότερα προκειμένου να οδηγήσουν τον πολύ αναγκαίο ψυχολογικό πόλεμο για τον εσωτερικό έλεγχο της χώρας. Το καθεστώς του ΑΚΡ / ΜΗΕ δεν επιτυγχάνει σήμερα να θέσει τα θέματα του στην ημερήσια διάταξη, να κρατήσει την οικονομία στα πόδια της και να κερδίσει ψήφους. Ωστόσο, μια στρατιωτική επιχείρηση στα βουνά Qandil θα επιβάλει έναν πόλεμο στην κοινωνία και την πολιτική ζωή στη χώρα.

Το σχέδιο αυτό θα συνεχιστεί μετά τις 24 Ιουνίου. Εάν το AKP και η MHP χάσουν την πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο στις 24 Ιουνίου, θα μπορούσαν να προβούν σε νέες εκλογές. Για να κερδίσουν τις νέες εκλογές, χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερο πόλεμο. Η ζώνη πολέμου θα είναι το Κουρδιστάν. Έτσι, θα "ενημερώσουν" το σχέδιό τους από τις 7 Ιουνίου 2015. Θα εξηγήσουν στην κοινωνία ότι βρίσκονται σε πόλεμο και επομένως δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές. Θα προσπαθήσουν να επιτύχουν "νίκη" και να κερδίσουν τις εκλογές. Αλλά μια νίκη σε αυτόν τον τομέα δεν είναι δυνατή. Με την επιτάχυνση της πολεμικής μηχανής, μπορούν μόνο να επιταχύνουν τη δική τους πτώση.

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License