Ονδούρα: Ραδιόφωνο Macompo, κοινότητα και φεμινιστική εμπειρία

απο το http://www.ainfos.ca/ainfos68010.html

Σε αυτό το κράτος της Κεντρικής Αμερικής, ενός από τα πιο βίαια στον πλανήτη, οι γυναίκες οργανώνονται για να νικήσουν τον σεξισμό και την πατριαρχία. Παρουσίαση ενός ραδιοφώνου φτιαγμένου από γυναίκες για την χειραφέτησή τους. ---- Η Ονδούρα, μια μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίων το 90% μιγάδες και 9% Amerindians(ιθαγενής ινδιάνοι), χαρακτηρίστηκε από την πολιτική βία από τη γέννηση του κυρίαρχου κράτους το 1838. Τα επαναλαμβανόμενα πραξικοπήματα που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες σηματοδοτούν την χώρα από τον ΧΧ αιώνα μέχρι και σήμερα: με το πραξικόπημα του 2009 εναντίον του δημοκρατικού προέδρου Μανουέλ Σελάγια, και τον σημερινό πρόεδρο Χουάν Orlando Hernández, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στις εκλογές του 2017 χωρίς να έχει το δικαίωμα και τη καχυποψία για εκλογική απάτη, να  μολύνει τις εκλογές της 26ης Νοεμβρίου 2017. Οι ιδιωτικές πολιτοφυλακές προστατεύουν τα συμφέροντα των τομέων δραστηριότητας (εξόρυξη, αποδάσωση) σε σχέση με τους ηγέτες του στρατού και διαπράττουν δολοφονίες ακτιβιστών. Η Ονδούρα έχει το υψηλότερο ποσοστό πολιτικών δολοφονιών στον κόσμο, σε σχέση με τον πληθυσμό της. Οι περιβαλλοντολόγοι και οι συνδικαλιστές είναι ιδιαίτερα στοχευμένοι και η ατιμωρησία για κοινωνικά και πολιτικά εγκλήματα είναι σχεδόν πλήρης. 

Η βία είναι επίσης και κοινωνική με τη διατήρηση του πληθυσμού, ιδιαίτερα του αγροτικού πληθυσμού, σε χρόνια υπανάπτυξη, τη δημιουργία  αναλφαβητισμού, εγκληματικότητας,  μαφίας και  υψηλής παιδικής θνησιμότητας. 
  

Πολιτική και κοινωνική βία στην Ονδούρα 
Στο κλίμα αυτό, τα πρώτα θύματα της βίας είναι οι γυναίκες. Η έκτρωση απαγορεύεται και τιμωρείται με φυλάκιση. Το χάπι της επόμενης ημέρας απαγορεύεται αυστηρά. Η βία κατά των γυναικών κάθε μέρα είναι ακραία: καθώς εκτιμάται ότι μια γυναίκα πεθαίνει κάθε 16 ώρες. Η αιμορραγία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου: το 95% της αναφερόμενης βίας δεν τιμωρείται [1]. 

Οι γυναίκες της Ονδούρας βρίσκονται στο επίκεντρο των αγώνων κατά της αποψίλωσης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας και της εκπαίδευσης. Αγωνίζονται για πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, για μετασχηματισμό της κοινωνίας, εγγύηση καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά τους. Έχουν τα πάντα για να κερδίσουν και τίποτα να χάσουν, ούτε καν για τις ζωές τους που απειλούνται, ακριβώς στην καρδιά των σπιτιών τους. Είναι ταυτόχρονα ο πυλώνας της οικογένειας και το κύριο αντικείμενο της βίας [2]. 

Παρόλο που αγωνίζονται σε συνδικάτα ή κινήματα δίπλα στους άνδρες, οι γυναίκες στην Ονδούρα έχουν επίσης μεγάλη ικανότητα ένωσης των συλλογικοτήτων , μεταξύ των γυναικών, και τοπικών ενεργειών για τη μετατροπή της καθημερινής τους ζωής. Έτσι, στη La Unión, στο Olancho, μετά τον τυφώνα Mitch το 1998, μια ομάδα γυναικών σπούδασε για να δημιουργήσει, να διαχειριστεί και να ζωντανέψει ένα συνεργατικό  ραδιόφωνο. 

Η προέλευση του Radio Macompo 
Η πρωτοβουλία πηγαίνει σε μια μικρή γαλλική ένωση, η Λατικοαμερικανική επιτροπή της Βόρεια Cotentin, τα μέλη της οποίας παρέμεναν στην Ονδούρα για  δραστηριότητες ανθρωπιστικής υγεία και διατηρούσαν επαφή, ιδιαίτερα με το Olancho. Olancho είναι μια ορεινή περιοχή, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας και δεν διαθέτει υποδομή. Οι κάτοικοι της Olancho έχουν τη φήμη ότι είναι επαναστάτες αρνητές της κεντρικής κυβέρνηση (η Olancho απαίτησε την ανεξαρτησία της το 1877), η οποία πάντα τους «τιμωρούσε», αφήνοντας τους στην οικονομική και κοινωνική υπανάπτυξη. 

Χωρίς να έχει τα μέσα για να κάνει δράσεις έκτακτη ανάγκη, η γαλλική ένωση αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μακροπρόθεσμο έργο. Έστειλε ένα από τα μέλη της στην περιοχή για να προσδιορίσει τις ανάγκες του πληθυσμού, δηλαδή τις ανάγκες των γυναικών. Η επαφή έγινε μέσω των καθολικών μοναχών που ζουν εκεί και πραγματοποιούν δραστηριότητες υγείας με μητέρες και παιδιά. Δημιούργησαν ένα φαρμακείο φυτικών προϊόντων που αναπτύσσονται και επεξεργάζονται, μια πηγή εισοδήματος για τις γυναίκες του χωριού που απασχολούνται εκεί. 
 
Οι ερωτηθέντες απάντησαν με συντριπτική πλειοψηφία ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η απομόνωση. Ήθελαν να έχουν ένα εργαλείο στη διάθεσή τους για να επικοινωνούν μεταξύ τους από χωριό σε χωριό για να διδάξουν την παιδεία, την εκπαίδευση στην υγεία και τη γεωργία, για να διαδώσουν τον πολιτισμό τους. . Ζήτησαν ένα ραδιόφωνο. 

Ορισμένες γυναίκες στη La Unión άρχισαν να συγκεντρώνονται και σχημάτισαν μια ένωση που ονόμασαν Macompo, δηλαδή ενεργές γυναίκες για την επικοινωνία των πόλεων του Olancho. Η ομάδα αποτελούνταν από τους καθηγητές που είχαν κίνητρο την προοπτική να αποκτήσουν ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που θα τους επιτρέψει να συμμετάσχουν μαθητές και γονείς, ένας τραπεζικός υπάλληλος ο οποίος προσφέρθηκε εθελοντικά να εκπαιδευτοί στο ραδιόφωνο και άλλες γυναίκες γύρω από τον πυρήνα αυτόν. 

Σε κάθε χωριό διοργανώθηκε μια συνάντηση από μια γυναίκα στο σπίτι της. Οι γυναίκες ήρθαν από την ύπαιθρο για να συμμετάσχουν, έχοντας περπατήσει αρκετά χιλιόμετρα, συχνά με ένα παιδί στην πλάτη. Όλοι έδειξαν την επιθυμία να έχουν ραδιόφωνο γι 'αυτούς. Η ενέργειά του ήταν εντυπωσιακή, στο ύψος της απόλυσης του. Ήταν απαραίτητο να βρούν ένα μέρος, να πάρουν τον εξοπλισμό, να εκπαιδεύσουν το προσωπικό, να αγοράσουν μια συχνότητα και να πάρουν την άδεια εκπομπής. Η επισκοπή πρότεινε την τοποθέτηση της κεραίας σε ένα λόφο που ανήκει σε αυτήν, χωρίς ανταμοιβή. Απόμενε να αγοράσουν μια συχνότητα της οποίας η τιμή, λόγο της διαφθοράς, μπορούσε να διπλασιαστεί και να λάβουν άδεια για εκπομπή, από ένα κράτος που είναι απρόθυμο να προωθήσει εντελώς ελεύθερα ραδιόφωνα, δηλαδή μη ευαγγελικά ή εμπορικά. 

Φεμινιστικό και αυτοδιαχειριζόμενο ραδιόφωνο
Το 2002, ένας εμπορικός ραδιοφωνικός σταθμός στην La Union σταμάτησε να εκπέμπει για οικονομικούς λόγους. Η γαλλική ένωση χρηματοδότησε την αγορά της συχνότητας και του υπάρχοντος εξοπλισμού. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Macompo άρχισε να εκπέμπει στις 14 Φεβρουαρίου 2004. Από τότε μεταδίδει από τις 5:00π.μ έως τις 9:00 μ.μ. 

Το ραδιόφωνο είναι αντικειμενικό, εξυπηρετικό, μη κερδοσκοπικό. Φροντίζει να παραμείνει ανεξάρτητο. Είναι το ραδιόφωνο των γυναικών για τις γυναίκες, με επικεφαλής τις γυναίκες με στόχο να καταστεί η εκπαίδευση προσιτή σε όλους μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων. διαβιβάζουν τοπικές και εθνικές πληροφορίες · ενημέρωση των κατοίκων της Olancho στην υγεία των παιδιών και των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον έλεγχο των γεννήσεων και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, την εκπαίδευση, τη βία, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και  επιτρέπει την πρόσβαση στην εθνική και διεθνή κουλτούρα. 

Το ραδιόφωνο μεταδίδει σε επτά πολύ απομονωμένα χωριά του βόρειου Olancho, περίπου 20 km2. Μια έρευνα που διεξήχθη το 2007 δείχνει ότι από τους 50.000 κατοίκους των επτά οικείων οικισμών, μεταξύ 25 και 30.000 ακούν το Radio Macompo. 

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι η γαλλική ένωση θα αποσυρθεί πλήρως μετά από τρία χρόνια. Ο μισθός του διευθυντή εξυπηρετήθηκε μέχρι το τέλος του 2006. Για τη χρηματοδότηση του μισθού και την πλήρη απαλλαγή από τη γαλλική ένωση, η Macompo δημιούργησε έναν συνεταιρισμό παραγωγής και εμπορίας καφέ. Το ραδιόφωνο Macompo είναι πλέον μέρος ενός κοινοτικού ραδιοφωνικού δικτύου. Τα κοινοτικά ραδιόφωνα διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των γυναικών σε μια χώρα όπου το ποσοστό γονιμότητας είναι πολύ υψηλό, όπως επίσης και στην εφηβική εγκυμοσύνη, ακόμα και πολύ νεαρά κορίτσια που είναι μόλις έφηβες. 

Φυσικά, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και απαιτούν προσοχή. Ορισμένα ραδιόφωνα έκλεισαν την εποχή του πραξικοπήματος και κατά τα μακρά χρόνια δικτατορίας (1972-1983). Οι γυναίκες του Radio Macompo γνωρίζουν να είναι προσεκτικές και το ραδιόφωνο δεν σταμάτησε ποτέ να μεταδίδει, μέχρι τώρα, για δεκατέσσερα χρόνια. Αλλά το Ράδιο Macompo πρέπει επίσης να αντισταθεί στην πίεση των ευαγγελιστών και της Καθολικής Εκκλησίας που προσπαθούν να βρουν χώρο για να προσηλυτίσουν. Ωστόσο, υπάρχουν θρησκευτικά προγράμματα κατόπιν αιτήματος των κατοίκων, χωρίς να προάγετε μια συγκεκριμένη θρησκεία. 

Όπως πολλοί άλλοι στην Ονδούρα, οι γυναίκες του Macompo δουλεύουν σιωπηλά, αλλά η σιωπή είναι ίσως η πρώτη και μοναδική προστασία τους. Εκτός από την αντίσταση, οι γυναίκες της Ονδούρας υπονομεύουν τα θεμέλια μιας πατριαρχικής, μάτσο και βίαιης κοινωνίας. Θα είναι αναμφισβήτητα απαραίτητο, όταν το επιτρέπουν οι πολιτικές συνθήκες, να γίνουν ορατές οι δράσεις τους, να αναγνωριστούν και να ενταχθούν σε ένα πολιτικό σχέδιο κοινωνικής ανάπτυξης. 

Christine Gillard (φίλος AL) 

Ακούστε το Radio Macompo στο Linkedin.com 

[1] Έκθεση σχετικά με τη βία κατά των γυναικών στην Ονδούρα, 26 Ιουλίου 2007, η οποία βρίσκεται στο Un.org. 

[2] "Ονδούρα, Γολγοθάς για τις Γυναίκες", Le Monde, 23 Νοεμβρίου 2014.

http://www.alternativelibertaire.org/?Honduras-Radio-Macompo-une-experience-communautaire-et-feministe
_________________________________________ 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License