ΕΣΕ Ιωαννινων- Για την εθνικιστικη συγκεντρωση για το μακεδονικό στα Γιάννενα

Μια πιο εκτενής ενημέρωση

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου, ηταν-οπως και σε άλλς πόλεις- προγραμματισμένο συλλαλήτήριο για το Μακεδονικό στα Γιάννενα. Η ¨οργανωτική τους επιτροπή¨αφού έλυσε το πρόβλημα της συμμετοχής κόσμου απο άλλες πόλεις, βάζοντας στο παιχνίδι τις μητροπόλεις, προσπάθησε μαζί με τις τοπικές αρχες να κινητοποιήσει κάθε καρυδιάς καρύδι, χριστιανόπληκτους, πολιτιστικούς συνδέσμους, κατηχήτικά και σωματεία. Γυμναστήρια και ανθρωποι της νύχτας και αστυνομία, ανέλαβαν ατυπα την περιφρούρηση.
Οι αντιφασιστικές δράσεις ξεκίνησαν απο την προηγούμενη νύχτα με κατέβασμα των banner με το κάλεσμά τους που κρεμούσαν εταιρικά συνεργεία σε κολόνε
Απο τις 15:00 και μετά, εγινε απο ομάδα συντρόφων της ΕΣΕ, μαζική αφισοκόλληση και μοίρασμα κείμενου στο κεντρο των Ιωαννίνων, συμπεριλαμβάνομένης της κεντρικής πλατείας οπου ήταν καλεσμένο το εθνικιστικό συλλαλητήριο.


Στις 17:00 ήταν προγραμματισμένη αντιφασιστική διεθνιστική αντισυγκέντρωση στον ίδιο χώρο, καλεσμένη απο την αντιφασιστική συνέλευση No Passaran

https://nopasaranioannina.files.wordpress.com/2018/06/ceb4ceb9ceb5ceb8cebdceb9cf83cf84ceb9cebaceb7_6_6_18.jpg

Μία ώρα πριν, 6 διμοιρίες των ΜΑΤ, οι πιο πολλές φερμένες απο άλλες πόλεις, στρατοπέδευσαν στην πλατεία, καθιστώντας ουσιαστικά την προσέγγιση των αντιφασιστών αδύνατη.

Εκείνη την ώρα πραγματοπιήθηκε αντιφασιστική περιπολία στην περιοχή της Καλούτσιανης, με μοίρασμα κειμένων και κρέμασμα πανό.Στις 18:00 ξεκίνησε η αντιφασιστική συγκέντρωση στην περιοχή του Κουρμανιού, γύρω απο το ΣΥΝΔΙΚΑΤ. ομάδες περιφρούρησης βρίσκονταν στα περισσότερα στενά της περιοχής, ενω είχαν στηθει οδοφραγματα σε άλλα σημεία, ωστε να εμποδιστει η ενδεχόμενη επίθεση φασιστών-αστυνομίας. Την συγκέντρωση πλαισίωσαν για λίγη ώρα οι συνάμεις της ΟΚΔΕ. Μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα και εγίναν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τον κόσμο που περνούσε.

Σε πολλές γειτονιές τις πόλης, ειδικά εκει οπου βρίσκονταν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και καταλήψεις, οι περιφρουρήσεις ήταν ίσχυρές με συνεχείς αντιφασιστικές περιπολίες. Δημιουργήθηκε ετσι μια μεγάλη ζώνη, που δεν εμφανίστικαν ούτε φασίστες (εκτός απο ελάχιστους ανυποψίαστους με σημαιούλες οι οποίοι διωχνωνταν απο την περιοχή), ούτε δυνάμεις της αστυνομίας, αν εξαιρέσουμε τους ασφαλίτες που ξεχύθηκαν στα γύρω στενά.

Όσον αφορά το συλλαλητήριο -φιάσκο για την Μακεδονία, στις 19:00 αρχισε να καταφθάνει ο κόσμος με τα λεωφορεία ενω το ταγμα εθνοφυλακής Ηγουμενίτσας υψωσε με γερανό μια τεράστια ελληνική σημαία. Η λαοθάλασσα που αναμένονταν και διαφημίζονταν απο ορισμένα ΜΜΕ, το κεντρικό συλλαλητήριο της Δ.Ελλάδας, εχοντας κινητοποίησει λεωφορεία απο Κονιτσα, Ηγουμενιτσα, Αρτα, Πρεβεζα, Αγρίνο,Πάτρα και όλα τα γύρω χωριά της περιοχής, μάζεψε πάνω κάτω 800 άτομα, εκτων οποίων καμια 100 περαστικούς που στεκονταν να δουν τι γίνεται. Αμφιβάλλουμε αν πήγαν περισσότεροι απο 200 γιαννίωτες σε αυτη τη μάζωξη. Τονίζουμε την κατάπτυστη επιλογή της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων να χαιρετήσει αυτη την συγκέντρωση.

φωτο απο την εθνικιστική συγκέντρωση

Η κατάντια τους αποτυπώθηκε στις εκκλησεις απο μικριφώνου των διοργανωτών που φώναζαν: ¨Που είναι οι Γιαννιώτες; ¨ . Χαρακτηριστικό είναι οτι στην αρχική ομιλία τους οι διοργανωτές, ευχαριστησαν τους τοπικούς αρχοντες που εδωσαν αδεια να πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους και φυσικά την αστυνομία, χωρις την συμβολή της οποίας_όπως οι ίδιοι τόνισαν- δεν θα μπορούσε να γίνει το συλλαλητήριο.

Η μάζωξή τους τελείωσε γύρω στις 21:30

Στη συνέχεια έγινε δυναμική νυχτερινη πορεία-αντιφασιστική περιπολία  απο τις 23:30 μεχρι τις 12:30, στο κέντρο της πόλης.Μερη των περιφρουρήσεων (60 άτομα)απο αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, καταλήψεις, δρόμους και γειτονιές, συγκεντρώθηκαν εξω απο το ΣΥΝΔΙΚΑΤ και κινήθηκαν στην Καλάρη-Αβέρωφ-Δωδώνης-Κεντρική πλατεία-Πυρσινέλα- Χ.Τρικούπη-Εργατικό Κέντρο, φωνάζωντας συνθήματα με πολύ παλμό και διαμηνύοντας στον εθνικιστικό εσμό οτι τα Γιαννενα παραμένουν καθαρά απο φασίστες, μακεδονολάγνους και ρατσιστές.

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License