Τώρα είναι η σειρά της Ν.Ζηλανδίας για ένα δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις

Το άρθρο αυτό υποστηρίζει ότι το πρόσφατο δημοψήφισμα για την έκτρωση στην Ιρλανδία υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγής τέτοιων νόμων στην Aotearoa / Νέα Ζηλανδία. απο το http://www.anarkismo.net/article/31017

Μετά από χρόνια αντιμέτωπης με την κριτική για τους νόμους περί αμβλώσεων και με την αναγκαστική μεταβίβαση των γυναικών σε άλλη χώρα για να λάβουν ιατρική περίθαλψη, η ιρλανδική κυβέρνηση υπαναχώρησε στην πίεση του ιρλανδικού λαού και τους έδωσε την ευκαιρία να εκφράσει τη γνώμη του και αυτός ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την κατάργηση των υπάρχοντων νόμων  και, σύμφωνα με τον Terry Bellamak, πρόεδρο της μεταρρύθμισης του νόμου για την έκτρωση της Νέας Ζηλανδίας, "δήλωσε ναι στην σωματική αυτονομία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των εγκύων." 

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να εισαγάγει νομοθεσία έως το τέλος του έτους που προβλέπει την παροχή βοήθειας για άμβλωση κατόπιν αιτήματος έως και 12 εβδομάδες, χωρίς να χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Όταν ψηφιστεί αυτός ο νόμος, οι νόμοι περί άμβλωσης της Ιρλανδίας θα είναι πιο προοδευτικοί από ό, τι στη Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο της Νέας Ζηλανδίας, οι γυναίκες δεν έχουν πλήρη σωματική αυτονομία. Η απόφαση για έκτρωση δεν βασίζεται στο άτομο που είναι έγκυο, πρέπει να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις πριν να προβούν σε μια άμβλωση, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης δύο συμβούλων πιστοποίησης, οι οποίοι είναι ειδικά διορισμένοι γιατροί. Αυτοί είναι τελικά εκείνοι που αποφασίζουν εάν η γυναίκα ικανοποιεί τους λόγους για τις αμβλώσεις που ορίζονται στο νόμο για τα εγκλήματα.

Η άμβλωση στη Νέα Ζηλανδία (μέχρι την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης) είναι νόμιμη μόνο σε περιπτώσεις σοβαρού κινδύνου για τη ζωή ή την ψυχική υγεία της μητέρας, περιπτώσεις σοβαρών διανοητικών ή σωματικών μειονεκτημάτων του εμβρύου, αιμομιξίας ή σοβαρών ψυχικών διαταραχών της μητέρας. Μπορεί να ληφθεί υπόψη ο βιασμός και η ακραία ηλικία του εν λόγω προσώπου, αλλά δεν αποτελούν λόγο για έκτρωση. Μετά την 20η εβδομάδα της κύησης η έκτρωση είναι νόμιμη μόνο για να σωθεί η ζωή της μητέρας ή για να αποτραπεί σοβαρός μόνιμος τραυματισμός της σωματικής ή ψυχικής υγείας της μητέρας. Οι σύμβουλοι πιστοποίησης αρνήθηκαν άμβλωση σε 216 άτομα το 2014, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν δεδομένα.

Οι γυναίκες πρέπει να εξετάζουν πολλά διαφορετικά ζητήματα όταν αποφασίζουν να κάνουν έκτρωση. Μπορούν να εξετάσουν τις απόψεις του συντρόφου τους, των γονέων τους και της κοινωνίας στην οποία ζουν. Μπορούν να εξετάσουν το αποτέλεσμα που θα έχει στην καριέρα τους ή στις σπουδές τους. Μπορούν να σκεφτούν εάν είναι έτοιμες για μητρότητα. Μπορούν να δουν τη σχέση τους. Μπορούν να εξετάσουν την οικονομική και οικονομική τους κατάσταση. 

Οι εν λόγο γιατροί θεωρούν ότι αγνοούν τη σημασία των κοινωνικοοικονομικών και προσωπικών παραγόντων για τη λήψη απόφασης. Στην πραγματικότητα, θα υποστηρίζαμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν λόγοι για την άμβλωση. Αποδυναμώνουν τις γυναίκες.

Η κυβέρνηση του Συνασπισμού ζήτησε από τη Νομική Επιτροπή  να εξετάσει τις αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των αμβλώσεων από το νόμο για τα εγκλήματα και τον προσδιορισμό της στα θέματα υγείας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Andrew Little λέει ότι η Νομική Επιτροπή πρόκειται να του υποβάλει έκθεση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και, εφόσον η κυβέρνηση μπορεί να συμφωνήσει με τις συστάσεις, λέει ότι είναι δυνατόν να υπάρξει νομοθεσία πριν από το Κοινοβούλιο το επόμενο έτος. 

Στην Ιρλανδία, το θέμα δόθηκε στον λαό να αποφασίσει. Φαίνεται ότι κάθε αλλαγή που θα υποβληθούμε θα γίνει μέσω ψηφοφορίας συνείδησης στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να ζητήσουμε δημοψήφισμα για το θέμα.

Οι ψήφοι συνείδησης δεν αντικατοπτρίζουν τις επιθυμίες των εκλογέων στις οποίες διαμένουν, είναι οι προσωπικές επιλογές του εκλεγμένου βουλευτή και το γεγονός είναι ότι συχνά οι άνθρωποι τείνουν να είναι πολύ πιο προοδευτικοί από τους βουλευτές. Πρέπει να επαφίεται στις γυναίκες να εμπιστεύονται τη φροντίδα των δικών τους οργάνων και της ψυχικής υγείας και πρέπει να είναι αυτές που αποφασίζουν εάν θα συνεχίσουν ή όχι την εγκυμοσύνη, όχι οι βουλευτές με ψήφο συνείδησης και τους μη ιατρούς που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Το Κίνημα Αλληλεγγύης των εργατών της Aotearoa υποστηρίζει το δικαίωμα μιας γυναίκας να ελέγχει το σώμα της και πιστεύουμε ότι ο έλεγχος της γονιμότητας του ατόμου αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ατομικής ελευθερίας. Μια γυναίκα πρέπει να έχει το δικαίωμα να κάνει έκτρωση κατόπιν αιτήματος. Προς υπεράσπιση και τον καθορισμό του δικαιώματος επιλογής με τον ευρύτερο δυνατό τρόπο, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα να κάνουμε επιλογές για το πώς θα ζήσουμε τη ζωή μας. Αυτή είναι η ατζέντα μας για μια μελλοντική κοινωνία. 

Προβλέπουμε μια αναρχική κοινωνία ως κοινωνία όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κάνουν επιλογές για τη ζωή τους. Φανταζόμαστε μια κοινωνία όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται στο χαμηλότερο αποτελεσματικό επίπεδο. Για τις γυναίκες, αυτό περιλαμβάνει την απόφαση εάν θα μείνει έγκυος, αν θα παραμείνετε έγκυος ή όχι, αν θα έχει παιδιά ή όχι.

Για τους αναρχικούς, ο καλύτερος άνθρωπος, και μάλιστα ο μόνος, με το δικαίωμα να λάβει αυτή την απόφαση, είναι η γυναίκα που θα πρέπει να ζήσει με τις συνέπειές της. Δεν πρέπει να υπάρχουν νόμοι ή κανονισμοί περί αμβλώσεων γύρω από την άμβλωση - πρέπει απλώς να εμπιστευόμαστε τις γυναίκες.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License