Αιγάλεω: έκθεση αρχειακού υλικού στο χώρο της Ευτοπικής Βιβλιοθήκης

Αιγάλεω, Ιούνης 2018

post image

Έκθεση αρχειακού υλικού για την αναρχική δράση και την απελευθερωτική σκέψη στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980

Στα πλαίσια των Δύο Ημερών για το Βιβλίο, το Αρχείο και τη Μνήμη, που διοργανώνει η Ευτοπική Βιβλιοθήκη το Σάββατο 2 Ιούνη και την Κυριακή 3 Ιούνη (από τις 12 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ), θα γίνει και μία συζήτηση πάνω στην πρώτη έκδοση της Ευτοπικής Βιβλιοθήκης με θέμα – Η αντίληψη των διωκτικών αρχών για τους αναρχικούς κατά την περίοδο της Δεύτερης Επταετίας (1974-1981). Η έκδοση αυτή είναι βασισμένη κατά έναν βαθμό σε σχετικά κρατικά έγγραφα που ασχολούνται με την ευρύτερη αντικαθεστωτική δραστηριοποίηση στην περιοχή της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Παράλληλα, στα πλαίσια του διημέρου αυτού, θα υπάρξει έκθεση αρχειακού υλικού εκείνης της περιόδου. Σε αυτό, εντάσσονται και δύο αναρχικές προκηρύξεις από τη Λειβαδιά, ακριβώς εκείνης της εποχής. Η πρώτη, η οποία έχει τίτλο «Λίγη γεύση αναρχίας» και κυκλοφόρησε από την «Ομάδα Αναρχικών Λειβαδιάς» τον Ιούνη του 1980, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τον τελευταίο καιρό, με φανατική προσπάθεια γίνεται: έντονη διάδοση αφοριστικών επιθέτων (λάσπης) που αναφέρονται «προσδιοριστικά» πάνω στο ρόλο και στην ποιότητα των αναρχικών στη Λειβαδιά.

Δεν αντιπαραθέτουμε θέσεις ή απόψεις -είμαστε πολύ μακριά απ΄ αυτό. Συζητάμε και απευθυνόμαστε όπως σ’ αυτούς που έχουν ακόμα τη δυνατότητα – έστω και την ελάχιστη – μιας προσωπικής κρίσης και ζωής.

Είναι εύλογο να αποκαλεί η κυβέρνηση και τα κόμματα τους αναρχικούς ως προβοκάτορες και μισθωτούς της ΣΙΑ. Γιατί οι αναρχικοί αρνιόμαστε το δεσποτισμό των Κομμουνιστικών προτύπων όπως και την κοινωνία των Δυτικών «φιλελευθέρων» Δημοκρατιών.

Οι αναρχικοί γνωρίζουμε πως σε κανένα πλάτος και μήκος του πλανήτη μας δεν υπάρχει χώρος σεβασμού της ελευθερίας του ατόμου. Παντού οι ιδεολογίες, τα οικονομικά προγράμματα και οι πλαστές ανάγκες: προτείνουν στο λαό τη σημαία της στέρησης και της υποτέλειας.

[…]

Η επανάσταση είναι στάση ζωής και όχι ψήφου.

Δεν νοείται επανάσταση όταν ένα τμήμα του λαού επιδιώκει να γίνει καθεστώς βίας στο άλλο. Αυτό είναι αλλαγή φρουράς για την εξελικτική πορεία του κεφάλαιου-Κράτους.

Η επανάσταση δεν αφορά Κόμμα αλλά ολότητα.

Το Κόμμα παρεμποδίζει την επαναστατική και κοινωνική συνειδητοποίηση του ατόμου. Προωθεί την ομαδοποίηση και όχι την επαναστατικότητά του.

Το Κόμμα δεν ζητάει επαναστάτες, ζητάει ψηφοφόρους.

Το Κόμμα δεν ζητάει ελεύθερους, ζητάει πιστούς.

Το Κόμμα δεν ζητάει πολίτες, ζητάει υπηκόους.»

Σε μια άλλη προκήρυξη, με υπογραφή «Αναρχικοί, Λειβαδιά, Ιούνιος 1980», που αναφέρεται σε ένα άρθρο της εφημερίδας Βοιωτική Ώρα, γράφονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εργαζόμενοι της Λειβαδιάς,
Οι αναρχικοί είναι αυτοί που αγωνίζονταν μέσα στο Πολυτεχνείο, στην εργατιή συνέλευση και στα οδοφράγματα, μαζί με όλους τους εξεγερμένους, ενάντια στα αφεντικά και το κράτος.

Είναι αυτοί που επτά χρόνια τώρα αγωνίζονται μαζί σας στα οδοφράγματα της 23 Ιούλη και της 25 Μάη. Αυτοί που σήμερα σέρνονται κατά δεκάδες μέσα στα κρατητήρια και τις φυλακές, με τη συνενοχή της αντιπολίτευσης. Αυτοί που αγωνίζονται για τον κομμουνισμό και την ελευθερία.

Γιατί αγωνίζονται ενάντια σ΄ αυτούς που, σ΄ ολόκληρο τον πλανήτη, κατέχουν τις τελειότερες μηχανές θανάτου και τα ανακριτικά γραφεία, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις φυλακές, τα ψυχιατρεία και τα μέσα ενημέρωσης. Ενάντια σ΄ αυτούς που προσπαθούν να σε συνθλίψουν, να σε σκοτώσουν και να σου αποσπάσουν αργότερα το νόημα ενός άμεσα βιωμένου παρελθόντος, όταν εσύ θα επιζητήσεις το τέλος της σημερινής απάνθρωπης κοινωνίας και τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αφεντικά.

[…]

Ενάντια σ΄ αυτούς, τους επίδοξους ιδιοκτήτες του προλεταριάτου, που κρυμμένοι αδἐξια πίσω από τα σφυροδρέπανα, θα επιζητήσουν να γίνουν τα νέα αφεντικά, και που ήδη σήμερα, έχοντας στην υπηρεσία τους τεράστια υλικά μέσα, προσπαθούν να καταστείλουν κάθε εκδήλωση ταξικής αυτονομίας των εργαζομένων.

Εκείνα τα γραπτά, εκείνης της εποχής, δεν έχουν μόνο ιστορική αξία αλλά φέρουν και μία πολιτική προσέγγιση αναφορικά με τη σχέση των αναρχικών με την τότε αριστερά που έχει ενδιαφέρον και στο σήμερα.

Ευτοπική Βιβλιοθήκη, Ιούνης 2018

* μέρος της έκθεσης του αρχειακού υλικού θα είναι επισκέψιμο για όλο τον Ιούνη *

 

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License