Ιρλανδία: Η καθολική εκκλησία σε νευρική κρίση και Χιλιάδες Ιταλίδες διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα. "Το σώμα μου, η επιλογή μου".


Οι γυναίκες διαμαρτύρονται σε μια διαδήλωση της "Obiezione Respinta" που διοργανώθηκε από το κίνημα "Ούτε μία λιγότερη" για να θυμηθούν το νόμο του 194 κατά των αμβλώσεων μετά από 40 χρόνια, στις 26 Μαΐου 2018, στη Ρώμη της Ιταλίας. (Φωτογραφία: Antonio Masiello )

Χιλιάδες γυναίκες ταξίδεψαν στην Ιταλία το απόγευμα του Σαββάτου για να σηματοδοτήσουν την επέτειο του νόμου της Ιταλίας του  194 , ο οποίος ψηφίστηκε το 1978 και νομιμοποίησε την άμβλωση στη χώρα.

Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι η άκρα δεξιά,η  αντι-Ευρωπαϊκή Ένωση, η αντι-μεταναστευτική ένωση, η οποία περιέχει πολλούς ακτιβιστές κατά της επιλογής, σύντομα θα απειλήσουν το νόμο 194. Η Λίγκα βρίσκεται στο χείλος της διαμόρφωσης μιας κυβέρνησης με την αντι-εγκαθίδρυση του Κινήματος Πέντε Αστέρων μετά τις γενικές εκλογές του Μαρτίου.

Κινητοποίηση του Σαββάτου διοργανώθηκε από το « Obiezione Respinta » (απέρριψε την ένσταση) και το κίνημα « Νο una di meno » (Ούτε μία λιγότερη).

«Οι μάχες που οι Ιταλίδες δίνουν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών δείχνουν ότι κάθε νόμος για τις αμβλώσεις πρέπει να βασίζεται στην ελευθερία επιλογής των γυναικών - ή δεν θα λειτουργήσει», η Michela Pusterla, μία Ιταλίδα φεμινίστρια που εμπλέκεται στην κίνημα Νο una di meno ,  έγραψε  την Παρασκευή στο Jacobin. "Στην Ιταλία και αλλού, καθώς τα φασιστικά και σεξιστικά κινήματα εναντίον των επιλογών αυξάνουν την παρουσία τους στα κοινοβούλια και στα δημόσια νοσοκομεία, ο αγώνας για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα γίνεται μεγαλύτερος από τον εαυτό του, γίνεται παγκόσμιος αγώνας για απελευθέρωση, για μια άλλη κοινωνία που βασίζεται στην αυτονομία και τον αυτο- προσδιορισμός."

Το κίνημα κατά της άμβλωσης είναι ισχυρό στην Ιταλία, λόγω εν μέρει της ισχυρής επιρροής της Καθολικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με το νόμο 194, οι γυναίκες έχουν δικαίωμα σε έκτρωση κατά τις πρώτες 90 ημέρες εγκυμοσύνης για λόγους υγείας, οικονομικούς, κοινωνικούς ή οικογενειακούς, ενώ μεταξύ της 12ης και της 20ής εβδομάδας, πρέπει να υπάρχει σημαντική εμβρυϊκή ανωμαλία που ενέχει σοβαρό κίνδυνο στην ψυχική ή σωματική υγεία της γυναίκας ή πρέπει να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της γυναίκας αν συνεχίσει με την εγκυμοσύνη.

Ο νόμος περιλαμβάνει την αναγνώριση της «κοινωνικής αξίας της μητρότητας» και επιτρέπει στους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να αρνούνται να εκτελούν αμβλώσεις για λόγους αντίρρησης συνείδησης. Σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Υγείας, λίγο περισσότερο από το 70% των γυναικολόγων στην Ιταλία αρνούνται να διεξάγουν τη διαδικασία. Οι συμμετέχοντες στην εκστρατεία αναφέρουν ότι η αυξημένη δυσκολία πρόσβασης στην άμβλωση ωθεί όλο και περισσότερες γυναίκες σε παράνομες, ανασφαλείς αμβλώσεις ή να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τη διαδικασία.

εικόνες απο τις κινητοποιήσεις https://twitter.com/nonunadimeno

Η Ιρλανδία ψήφισε ενάντια στην απαγόρευση των εκτρώσεων , τιμωρώντας τον Καθολικό συντηριτισμό

 
 Η Ιρλανδία ψήφισε αποφασιστικά να καταργήσει μία από τις πιο περιοριστικές απαγορεύσεις της έκτρωσης στον κόσμο, παραμερίζοντας γενιές της συντηρητικής πατριαρχίας και προκαλώντας το τελευταίο απο μια σειρά από εγκεφαλικά στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Η εκπληκτική κατολίσθηση , η οποία αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο, απέδειξε τη φιλελεύθερη μετατόπιση του έθνους σε μια εποχή όπου ο δεξιός λαϊκισμός είναι σε άνοδο στην Ευρώπη και η διοίκηση του Trump επιβάλλει περιορισμούς στα δικαιώματα των αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες . Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, η Ιρλανδία έχει εγκαταστήσει ομοφυλόφιλο ως πρωθυπουργό και έχει ψηφίσει σε άλλο δημοψήφισμα υπέρ για να επιτρέψει τον γάμο ομοφυλοφίλων.

Αλλά αυτό ήταν ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα για τους Ιρλανδούς ψηφοφόρους, ακόμη και για υποστηρικτές του μέτρου. Και δεν ήταν σαφές μέχρι το τέλος ότι η ορμή προς τις κοινωνικά φιλελεύθερες πολιτικές θα ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να σαρώσει την βαθιά ριζωμένη αντίθεση στην άμβλωση.

Μια τοιχογραφία στο Δουβλίνο της Savita Halappanavar, η οποία πέθανε το 2012 λόγο επιπλοκών μετά από μια αποβολή μετά από οταν ένα νοσοκομείο απέρριψε αίτημα της για έκτρωση. 

"Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για την Ιρλανδία και για ανθρώπους που πιστεύουν σε πραγματικά ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε σε ένα μήνυμα Twitter η αντιπρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες καταπολέμησης της άμβλωσης στην Ιρλανδία, η Cora Sherlock. "Ο αγώνας για την υπεράσπιση των πιο ευάλωτων δεν έχει τελειώσει σήμερα, αλλά έχει αλλάξει."

Η ψηφοφορία καταργεί την όγδοη τροποποίηση του Συντάγματος - ένα μέτρο του 1983 που παρείχε ίσα δικαιώματα στο έμβρυο και στη μητέρα και απαγόρευε την άμβλωση υπό όλες σχεδόν τις περιστάσεις. Πριν από το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να εγκρίνει νομοθεσία μέχρι το τέλος του έτους για να επιτρέψει απεριόριστες διακοπές κυησης έως και 12 εβδομάδες εάν η τροποποίηση είχε τεθεί εκτός.

Το αποτέλεσμα σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής κατά την οποία χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο αναγκάστηκαν είτε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό είτε να αγοράσουν χάπια παράνομα σε απευθείας σύνδεση για να τερματίσουν τις εγκυμοσύνες τους, διατρέχοντας μια 14ετή ποινή φυλάκισης. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι γενικοί ιατροί - οι γιατροί που είναι ο πρώτος λιμένας για τους ασθενείς - θα κληθούν να πραγματοποιήσουν αμβλώσεις, παρόλο που θα τους επιτραπεί να αντιταχθούν συνειδητά στον τερματισμό στις κλινικές τους.

Η ψηφοφορία "τώρα σημαίνει ότι μπορώ να κάνω τη δουλειά μου χωρίς τον φόβο της φυλάκισης", δήλωσε ο Grainne McDermott, ένας γιατρός που εργάζεται στην εντατική περιποίηση σε νοσοκομείο του Δουβλίνου.

Ο Δρ McDermott περιγράφει μια περίπτωση όπου μια μητέρα της οποίας η ζωή ήταν σε κίνδυνο πρώτα έπρεπε να ακολουθήσει μια σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει νοσοκομειακούς δικηγόρους και άλλους ιατρικούς εμπειρογνώμονες πριν από τη λήψη χαπιών άμβλωσης.

 

Καταμέτρηση ψήφων στο Δουβλίνο το Σάββατο 

«Όλοι οι γιατροί δεν λένε στους ασθενείς τους ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει γι 'αυτούς στη χώρα τους», είπε. "Δεν υπάρχουν πλέον μοναχικά ταξίδια σε ολόκληρη τη Θάλασσα της Ιρλανδίας. Δεν υπάρχει πλέον στίγμα. Το πέπλο της μυστικότητας σηκώνεται. Δεν υπάρχει πλέον απομόνωση. Το βάρος της ντροπής έχει φύγει. "

Η ψηφοφορία ακολούθησε μήνες αναζήτησης ψυχής σε μια χώρα όπου η κληρονομιά της Καθολικής Εκκλησίας παραμένει ισχυρή. Ήταν το τελευταίο και πιο σκληρό επισόδειο , σε μια σειρά απορρίψεων της εξουσίας της εκκλησίας τα τελευταία χρόνια.

 

Η εκκλησία έχασε μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της μετά από σκάνδαλα που αφορούσαν παιδεραστές ιερείς και χιλιάδες ανύπαντρες μητέρες που τοποθετήθηκαν σε υποτέλεια στα λεγόμενα πλυντήρια Magdalene ή νοσοκομειακά αδέλφια μόλις πρόσφατα στα μέσα της δεκαετίας του '90.

Η εκκλησία ήταν, στην πραγματικότητα, σε μεγάλο βαθμό απούσα από την εκστρατεία του δημοψηφίσματος. Οι αγωνιστές κατά της άμβλωσης αποθάρρυναν ενεργά τη συμμετοχή της, προτιμώντας να τονίσουν τις ηθικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα παρά τη θρησκεία, ενδεχομένως για να αποφύγουν να αμαυρωθούν από τα σκάνδαλα που σχετίζονται με την εκκλησία.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, η Ένωση Καθολικών Ιερέων προέτρεψε τα μέλη της να μην κηρύξουν την πολιτική από τον άμβωνα. Η οδηγία ήρθε όταν ορισμένοι ιερείς είχαν απειλήσει τις εκκλησίες τους ότι δεν θα ήταν σε θέση να λάβουν την Κοινωνία αν ψήφισαν «ναι», σύμφωνα με τους ανθρώπους που παρέστησαν .

"Αυτό είναι καταστροφικό για την ρωμαιοκαθολική ιεραρχία", δήλωσε ο Gail McElroy, καθηγητής πολιτικής στο Trinity College του Δουβλίνου. "Είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο γι 'αυτούς. Δεν είναι πλέον ο πυλώνας της κοινωνίας, και οι ελπίδες τους για την επανεγκατάστασή τους έχουν φύγει. "

 

Το αποτέλεσμα έπληξε τους περισσότερους παρατηρητές και ψηφοφόρους. Στις τελευταίες εβδομάδες που οδήγησαν στο δημοψήφισμα, παρατηρητές και δημοσκοπήσεις είπαν ότι το χάσμα μεταξύ των ψηφοφόρων «ναι» και «όχι» είχε μειωθεί σημαντικά.

"Είμαι πολύ έκπληκτος", δήλωσε η Theresa Reidy, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Κορκ, που ερευνά δημοψηφίσματα.

Οι εκστρατείες "Ναι" εστιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό στις λεγόμενες σκληρές περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, όπως οι βιασμοί ή οι εμβρυϊκές ανωμαλίες. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδειξε ότι πολλοί Ιρλανδοί ψηφοφόροι συμφώνησαν ότι οι γυναίκες σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επιλογής.

Αυτή η μετατόπιση της στάσης οφειλόταν εν μέρει σε εμφανείς περιπτώσεις, όπως ο θάνατος της Savita Halappanavar το 2012 , η οποία ζήτησε τερματισμό της εγκυμοσύνης της, αλλά αργότερα πέθανε από επιπλοκές από σηπτική αποβολή. Το πρόσωπο της κυρίας Halappanavar εκτυπώθηκε σε πινακίδες που υποστηρίζουν την έκτρωση και το πρωί του Σαββάτου οι άνθρωποι έβαλαν λουλούδια μπροστά σε μια τοιχογραφία του προσώπου στο Δουβλίνο.

Εικόνα
Το δημοψήφισμα καταργεί την Όγδοη τροποποίηση του ιρλανδικού συντάγματος - ένα μέτρο του 1983 που απαγόρευε την άμβλωση υπό όλες σχεδόν τις περιστάσεις.

"Οι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η συμπόνια δεν ταιριάζει μόνο στη μία πλευρά", δήλωσε η κα Reidy.

Η εκστρατεία σχετικά με την άμβλωση πριν από πολλά χρόνια "απεικονίστηκε αρχικά με πολύ ασπρόμαυρους όρους, ακατέργαστους και απλοϊκούς όρους όπως η δολοφονία", δήλωσε η κα Reidy. Όμως, τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, «ολόκληρο το ζήτημα έχει σπάσει». Οι γυναίκες έχουν μιλήσει πιο ανοιχτά για την άμβλωση, επίσης, καταστρέφοντας αυτό που για πολύ καιρό είχε θεωρηθεί ταμπού.

Η επιρροή της εκκλησίας στα δημοψηφίσματα έχει εκλείψει την τελευταία δεκαετία. Το 1983, όταν ψηφίστηκε η Όγδοη Τροποποίηση, 80% έως 90% των Ιρλανδών πολιτών παρέστησαν σε εβδομαδιαίες εκκλησιαστικές συνεδρίες, ανέφερε. Σήμερα, ο αριθμός αυτός είναι κάτω από 20 τοις εκατό έως 30 τοις εκατό.

"Η Ιρλανδία έχει αλλάξει πολύ σε 35 χρόνια", δήλωσε η κα Reidy.

Οι ακτιβιστές και από τις δύο πλευρές αγωνίστηκαν αμείλικτα εδώ και μήνες σε μια συζήτηση που έθεσε τα μέλη της οικογένειας σε αντίθεση για τα δικαιώματα ενός αγέννητου παιδιού έναντι του δικαιώματος της γυναίκας να ελέγχει το σώμα της. Υπήρχαν και άλλα φιλοσοφικά ερωτήματα: Πότε αρχίζει η ζωή; Πότε είναι ένα έμβρυο ένας άνθρωπος; Πρέπει ένα θύμα βιασμού ή αιμομιξίας να αναγκαστεί να κάνει μια εγκυμοσύνη;

Και οι δύο εκστρατείες ήρθαν υπό πυρά για τη χρησιμοποίηση των προσωπικών τραγωδιών των γυναικών σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσουν την ψηφοφορία και το έθνος ήταν ουσιαστικά επικαλυμμένο με σημάδια που έδειχναν γυναίκες ή έμβρυα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ζωηρές εικόνες μωρών που κόβονταν από τις μήτρες.

Για πολλούς αντιπάλους, η έκτρωση ισοδυναμεί με δολοφονία, ενώ άλλοι ανησυχούν ότι η Ιρλανδία χάνει την ταυτότητά της ως καθολική χώρα.

Οι ακτιβιστές και από τις δύο πλευρές αγωνίστηκαν αμείλικτα εδώ και μήνες σε μια συζήτηση που έθεσε τα μέλη της οικογένειας σε αντίθεση για τα δικαιώματα ενός αγέννητου παιδιού έναντι του δικαιώματος της γυναίκας να ελέγχει το σώμα της.

Για πολλούς υποστηρικτές αμβλώσεων, το αποτέλεσμα ήταν μια επιβεβαίωση του σεβασμού και της αποδοχής τους από την κοινωνία.

Η Ιρλανδία "λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να χωρίσει την εκκλησία και το κράτος και να προχωρήσει προς τα εμπρός ως πιο προοδευτική χώρα", δήλωσε ο Conor Flynn, 22χρονος φοιτητής.

Η Una Mullally, εξέχοντα υποστηρικτής για τα δικαιώματα αμβλώσεων, δήλωσε ότι το θέμα ήταν κάτι περισσότερο από ιατρική διαδικασία. Πρόκειται για το πώς οι γυναίκες έχουν καταπιεστεί.

«Όλοι μας υποτιμήσαμε τη χώρα μας», είπε πριν ξεσπάσει τα δάκρυα. "Ονειρευόμουν τους ανθρώπους να σκέφτονται έτσι, αλλά δεν το πιστεύω."

Ωστόσο, πολλοί που ψήφισαν υπέρ του γάμου και των νόμων του ίδιου φύλου, χαλαρώνουν τους κανόνες γύρω από τις άμβλωση - όπως επιτρέποντας στις γυναίκες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να το αποκτήσουν - βρήκαν το τελευταίο μέτρο ένα βήμα πάρα πολύ. Η έκτρωση είναι ακόμα ένα πολύ προσωπικό ζήτημα για πολλούς ψηφοφόρους, διαμορφωμένο από προσωπικές εμπειρίες όπως αποβολές ή εμβρυϊκές ανωμαλίες.

«Είμαστε ένα ρωμαιοκαθολικό έθνος. Δεν πιστεύουμε στη λήψη μιας ζωής », δήλωσε ο Michael Eustace, 55 ετών.« Πήγαινε στην Αγγλία και κάντετο εκεί, όχι εδώ ».

Ακόμα, λίγο πριν από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην κάλπη, είπε, ψιθύρισε μια προσευχή για θύματα βιασμού και αιμομιξίας, οι οποίοι, αν είχε απορριφθεί η ψήφος «ναι», θα απαγορευόταν να κάνουν άμβλωση.

από @ 31/05/2018 4:07 μμ.


Ας αφιερώνουμε λίγο χρόνο να κάνουμε μόνοι μας τις μεταφράσεις και όχι με τα αυτόματα μεταφραστηρια, καθώς χάνεται και η ουσία του κειμένου, αλλά και νοηματικά τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει συνάφεια.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License