Kobane • Συνεταιρισμοί ως εργαλείο για την ενδυνάμωση των γυναικών

Εν΄όψη της εκδήλωσης για την Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας που θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο Ασυρμάτου στον Αγ. Δημήτριο (Μπραχάμι) με την συμμετοχή Κούρδης Αγωνίστριας την Τετάρτη 23 Μάη στις 8μμ, με στόχο την ενημέρωση και την υλική υποστήριξη των Κούρδων προσφύγων στον καταυλισμό του Λαυρίου. απο το https://cooperativeeconomy.info/kobane-%E2%80%A2-cooperatives-as-a-tool-for-womens-empowerment

Σε ένα μικρό δρόμο στο Kobane, τα τείχη που περιβάλλουν το κτίριο της Kongra Star - το γυναικείο κίνημα στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας - στεγάζουν έναν τεράστιο και γαλήνιο κήπο, πράσινο και ανθισμένο σε αυτήν την ηλιόλουστη μέρα στα τέλη Απριλίου.

Η ηρεμία διαταράσσεται μόνο από το βρυχηθμό των γεννητριών. Στη σκιά μιας τέντας, μερικές γυναίκες συζητούν για το τσάι. Αγωνίζονται στο Kongra Star για τη χειραφέτηση των γυναικών στην περιοχή, αξιοποιώντας την εμπειρία δεκαετιών αντανάκλασης και αγώνα του κινήματος των κούρδων γυναικών. Σε πόλεις έντονα χαρακτηρισμένες από τον πόλεμο, όπως το Kobane, από το οποίο σχεδόν το 50% έχει καταστραφεί, είναι απαραίτητο όχι μόνο να αναλάβουν την ανασυγκρότηση αλλά και να δημιουργήσουν κοινωνικές δομές για να οργανώσουν την κοινωνία, να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή των γυναικών, οι οποίες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της πόλης, με τη θυσία της Arîn Mirkan και της πλέον διάσημης διοικήτριας Nysrin Abdullah.

Kobane, Απρίλιος 2018. Ο δήμος αποφάσισε να κρατήσει μια περιοχή της πόλης στο μεταπολεμικό καθεστός της. Το αποκαλούν "μουσείο", για να μαρτυρούν τη βία των αγώνων. Απο έλλειψη επιλογής, ορισμένοι κάτοικοι επέστρεψαν να ζήσουν εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή νέων κατοικιών.

Η Nejbir, μια νεαρή γυναίκα στα είκοσι της, είναι αξιωματούχος του Star Kongra στο Kobane.

"Ήμουν παιδί όταν ο Άπο [1] ήταν μαζί μας στη Συρία. Όταν άρχισε η επανάσταση, ως κούρδη μαθήτρια, ήθελα να συμμετάσχω. (...) Πριν από την επανάσταση, η κοινωνία μας δεν ήταν τόσο προοδευτική όσο είναι τώρα, ήταν πολύ συντηρητική. Ήταν δύσκολο η γυναίκα να συμμετάσχει στην επανάσταση, και την ίδια στιγμή την θέλαμε, αισθανόμασταν την ανάγκη για αυτήν. Δεν εργαζόμαστε μόνο με κούρδες γυναίκες αλλά με όλες τις γυναίκες. Τώρα και οι άραβες γυναίκες έχουν κερδίσει την ελευθερία. Η φιλοσοφία του Apo αποτέλεσε έμπνευση για όλους μας ». 

Kobane, Απρίλιος 2018. Οι γυναίκες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της πόλης, κυρίως με τη θυσία της Arîn Mirkan. Αυτό το άγαλμα στο κέντρο της πόλης είναι αφιερωμένο σε αυτή.

Το γυναικείο κίνημα βασίζεται στη θεωρία του Δημοκρατικού Έθνους που ανέπτυξε ο Abdullah Öcalan, φυλακισμένος ηγέτης του PKK και στην οποία η απελευθέρωση των γυναικών είναι ένας από τους τρεις βασικούς άξονες, μαζί με τη δημοκρατία και την οικολογία. Αργότερα, το κουρδικό γυναικείο κίνημα ανέπτυξε τη θεωρητική και πρακτική του προσέγγιση για την ενδυνάμωση των γυναικών μέσω της έννοιας της γυνολογάς, κυριολεκτικά «γυναικείας επιστήμης». Όταν είναι παρόντες, οι γυναίκες του κινήματος δημιουργούν μη μεικτές δομές, παράλληλα με τις μικτές δομές: συνέλευση γυναικών (οργάνωση), σπίτι των γυναικών (προστασία των δικαιωμάτων / καταπολέμηση της βίας), γυναικεία ακαδημία (κατάρτιση / εκπαίδευση) ένοπλες δυνάμεις κ.λπ.

Kobane, Απρίλιος 2018. Γη γεωργικού συνεταιρισμού που διαχειρίζονται οι γυναίκες.

«Βλέπετε την επανάσταση που οδηγούν οι γυναίκες»  συνεχίζει η Nejbir. "Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, όχι μόνο στον στρατό. Στο Kobane, ένα μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε,

Ο οικονομικός τομέας είναι πολύ σημαντικός. Εάν δεν είστε οικονομικά ανεξάρτητοι, δεν μπορείτε να είστε ανεξάρτητοι καθόλου. Στη φιλοσοφία μας, δεν λέμε ότι η οικονομία είναι η βάση όλων, αλλά είναι μέρος της απελευθέρωσης των γυναικών. Δεν μπορούμε να κερδίσουμε την απελευθέρωσή τους χωρίς να διασφαλίσουμε την οικονομική ανεξαρτησία τους

Μετά την απελευθέρωση του Kobane, διοργανώσαμε μια συνάντηση με τις γυναίκες και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε συνεταιρισμούς σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και της γεωργίας. Αργότερα, κατασκευάσαμε ένα αρτοποιείο από γυναίκες. Υπάρχει επίσης ένας συνεταιρισμός που φυτεύει δέντρα.

Αρχικά, η τράπεζα του Kobane  [2]  μας δάνεισε κεφάλαια. Η αυτόνομη διοίκηση βοήθησε. Ο δήμος μας έδωσε ελεύθερη γη. Και όλοι όσοι ήθελαν να βοηθήσουν ήταν σε θέση να συμμετάσχουν στο σχέδιο. Σήμερα σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε το συνεργατικό μας σύστημα. Για παράδειγμα, θέλουμε να δημιουργήσουμε αγροκτήματα για ζώα. Το σύστημά μας δεν αποτελεί ακόμη εναλλακτική λύση για τον καπιταλισμό, που υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά το σύστημα μας εδώ πρέπει να βοηθήσει την κοινωνία. "

Saliha και Yasmine

Η Saliha είναι μία από τους δύο επόπτες της Οικονομικής Επιτροπής Kongra Star.

"Προσπαθούμε να φέρουμε το [συνεταιριστικό σύστημα] στη ζωή στη Ροβάβα. Στην αρχή του παρελθόντος, οι γυναίκες ήταν υπεύθυνες για οικονομικά θέματα προτού να χάσουν τον έλεγχό τους. Τώρα όμως προσπαθούμε να αναπτύξουμε αυτό το συνεργατικό σύστημα, έτσι ώστε οι γυναίκες να αποκτήσουν τον έλεγχο της οικονομίας. Οι συνεταιρισμοί μας στο Star Kongra διοικούνται από γυναίκες. Ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, πρώτα στον αγροτικό τομέα. Υπάρχει επίσης ένα κλωστοϋφαντουργικό εργαστήριο και ένα κατάστημα πλέξης. Έχουμε επίσης ένα αρτοποιείο που διευθύνεται από γυναίκες. Σήμερα στον τομέα της γεωργίας εργάζονται περίπου δεκατέσσερις γυναίκες. Στο κλωστοϋφαντουργικό εργαστήριο, επτά έως οκτώ γυναίκες. "

Η Yasmine, πρώην ακαδημαϊκός, συνεργάζεται με την Saliha στην οικονομική επιτροπή του Kongra Star. Έρχεται από την Efrin και έφτασε πρόσφατα, μετά την τουρκική επίθεση. Εκεί, εργάζεται ήδη με το γυναικείο κίνημα.  "Πριν από την επανάσταση δίδασκα στο πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια πήρα μέρος στον οικονομικό τομέα. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα τα οικονομικά έργα του Kongra Star, αποφάσισα να συμμετάσχω σε αυτά. Αυτό είναι διαφορετικό από αυτό που έχω δει αλλού, στον Λίβανο, στην Τουρκία και στη Συρία. Δεν είχα δει μια γυναικεία οργάνωση που αναπτύχθηκε σε τέτοιο βαθμό αλλού. "

«Οι γυναίκες που εργάζονται σε συνεταιρισμούς αισθάνονται ενδυναμωμένες»,  λέει η Saliha,  «βλέπουν ότι μπορούν να κάνουν πράγματα, ότι κάνουν πράγματα. Επειδή συμμετέχουν στο σύστημα και επειδή παράγουν τις δικές τους πηγές εισοδήματος, αισθάνονται ενδυναμωμένες.

Οι γυναίκες που έρχονται να εργαστούν σε συνεταιρισμούς είναι εκείνες που πιστεύουν στον εαυτό τους. Θέλουν να κάνουν κάτι στην κοινωνία. Υπάρχουν γυναίκες που για έναν ή άλλο λόγο δεν έρχονται σε συνεταιρισμούς, αλλά καταλήγουν να το κάνουν επειδή χρειάζονται μια δουλειά ».

Οι γυναίκες έχουν φυτεύσει αυτά τα δέντρα, αλλά τα προβλήματα άρδευσης περιορίζουν την ανάπτυξή τους.

Αυτή είναι η περίπτωση της Hadla, περίπου πενήντα ετών, που εργάζεται στον κλωστοϋφαντουργικό συνεταιρισμό. 
"Εργάζομαι εδώ για ένα μήνα. Ήθελα να κερδίσω χρήματα για τα παιδιά μου. Μια γυναίκα στη γειτονιά μας ήξερε για αυτό το μέρος, μου είπε γι 'αυτό. Μετά την επίθεση του Daesh, πήγαμε στην Τουρκία ως πρόσφυγες, δούλευα στους αγρούς. Τότε ήρθαμε πίσω. Αλλά πριν φύγω από το Kobane, ήμουν ράφτρα. "

Η Hadla

Στο τεράστιο υπόστεγο όπου ευθυγραμμίζονται σειρές ραπτομηχανών, έξι ή επτά γυναίκες εργάζονται για να φτιάξουν ρούχα. Πρόσφατα προστέθηκαν μερικοί άνδρες, οι οποίοι δουλεύουν σε κοντινό δωμάτιο. πρόσφυγες από το Εφρίν. Ο Χάλεντ άκουσε για τον συνεταιρισμό στην τηλεόραση. Αφού έφτασε στο Kobane, πήγε να τους επισκεφτεί και ρώτησε αν μπορούσε να συνεργαστεί μαζί τους. Ελλείψει εργατικού δυναμικού, οι γυναίκες συμφώνησαν. Σήμερα λειτουργούν σε δύο διαφορετικούς συνεταιρισμούς, αλλά στον ίδιο τόπο και οργανώνονται μαζί.

Η Nisrin, 20 ετών από την Kobane, εργάστηκε στον κλωστοϋφαντουργικό συνεταιρισμό σχεδόν δύο χρόνια. 
"Τέσσερις μήνες μετά την απελευθέρωση του Kobane, ήρθα εδώ. Η θεία μου είναι μοδίστρα, μου είπε για αυτό το μέρος. Έχω συνεργαστεί με διαφορετικές ομάδες. Ράβουμε, σιδερώνουμε, πακετάρουμε. Η παραγωγή εξαρτάται από τη ζήτηση, υπάρχουν παραγκελίες. Μου αρέσει αυτή η δουλειά. Θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι εδώ, να εξελήξω τον εαυτό μου ».

Η Nisrin

Ο Σάλιχα συνεχίζει:

"Στο Kobane, δεν υπάρχει ακόμα συνεργασία μεταξύ των σημείων πώλησης και των συνεταιρισμών. Αλλά υπάρχει σε άλλους τομείς. Στο Derik, για παράδειγμα, υπάρχει ένα κατάστημα που διευθύνεται από γυναίκες. Ο μισθός κάθε εργαζόμενου εξαρτάται από την παραγωγή του. Έχουμε ένα σύστημα για να οργανώσουμε τους εαυτούς μας. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Έχουμε εβδομαδιαίες συναντήσεις (tekmil) κατά τις οποίες αξιολογούμε τι κάναμε και ενδεχομένως προτείνουμε τρόπους βελτίωσης του έργου. Επιπλέον, κάθε μήνα γράφεται έκθεση για το Kongra Star από τον τοπικό κλάδο του γυναικείου κινήματος. "

Το ζήτημα της αποζημίωσης ποικίλλει μεταξύ των συνεταιρισμών. Σε ορισμένους από αυτούς, η ισότιμη κατανομή της εργασίας και η αμοιβή μεταξύ των διαφόρων μελών αποτελεί βασική αρχή. Στο Kobane, το Nejbir δικαιολογεί τη διαφορετική αμοιβή από το γεγονός ότι μερικές γυναίκες συμμετέχουν μόνο στο περιθώριο του έργου  "με το πότισμα των δέντρων για παράδειγμα" .

Η Αδήλα, δάσκαλος, συμμετείχε στη δημιουργία ενός συνεταιρισμού που κατασκευάζει και πωλεί έργα ραπτικής και πλέξης. Εδώ, η παραγωγή και οι πωλήσεις πραγματοποιούνται στο ίδιο σημείο.

"Αυτός ο συνεταιρισμός άνοιξε πριν από τρεις μήνες. Δεν έχω σταματήσει να διδάσκω ",  λέει η Adila,  " αλλά τώρα κάνω και τα δύο. Αυτός ο συνεταιρισμός ήταν η ιδέα μας. Το παρουσιάσαμε στο Kongra Star που μας βοήθησε στη συνέχεια. Ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο για λίγο. Μετά την επανάσταση, θέλαμε να κάνουμε κάτι ώστε αυτές οι παραδοσιακές τεχνικές να μην ξεχαστούν. Λειτουργεί αρκετά καλά ». Η  Adila συνεχίζει. "Στην αρχή, είχαμε πολλούς πελάτες, γιατί ήταν χειμώνας και αυτό που κάνουμε είναι κάτι χειμωνιάτικο, αλλά τώρα είναι λίγο κάτω".

"Η κατάσταση στο Bakur [ 3] είναι διαφορετικό από αυτό εδώ », παρατηρεί η Saliha. "Η κοινωνία μας είναι πολύ συντηρητική. Τώρα μόλις αρχίζουμε να το αλλάξουμε και εργαζόμαστε σε αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές γυναίκες σε συνεταιρισμούς. Αυτό που είδατε είναι μόνο η αρχή. Προσπαθήσαμε να κάνουμε τους συνεταιρισμούς έναν κοινωνικό χώρο, αλλά δεν έχει ακόμη λειτουργήσει. Στην αρχή υπήρχαν προβλήματα με τους συζύγους, οι οποίοι δεν κατανόησαν καλά τον σκοπό του έργου. Αλλά έχουμε δουλέψει σκληρά για να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία. Ο στόχος μας δεν είναι απλώς να δώσουμε στις γυναίκες μια δουλειά, θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες, ώστε να μπορούν να βγουν έξω, να είναι ενεργες. Εάν οι γυναίκες μένουν στο σπίτι χωρίς τίποτα, το μυαλό τους καταρρέει. Αλλά αν βγουν έξω, κάνουν κάτι δημιουργικό, συναντούν τους ανθρώπους, το ηθικό τους βελτιώνεται. Θέλουμε να απομακρύνουμε τις γυναίκες, να τις κοινωνικοποιήσουμε, να τις κάνουμε ενεργές στην κοινωνία, όχι μόνο να κάνουμε οικονομικούς συνεταιρισμούς. Η επανάσταση ήταν σαν ένα άλμα προς τα εμπρός. Ως κούρδοι, αυτό το κίνημα έχει συνεχιστεί για 40 χρόνια. Μεγάλωσα με αυτή τη φιλοσοφία, η οποία δεν είναι μόνο για το κουρδικό κίνημα αλλά για όλους. Η ελευθερία είναι δύσκολο να επιτευχθεί και γι 'αυτό πρέπει να αφιερωθείτε πλήρως σε αυτό. Ορισμένες γυναίκες κάηκαν ζωντανές γι 'αυτό. Όταν πιστεύετε σε κάτι, το κάνετε. Επειδή πιστεύαμε σε αυτή τη φιλοσοφία, αναλάβαμε τον κίνδυνο. "

Kobane, Απρίλιος 2018. Η "Komutan" έχει υποστηρίξει το PKK από την ίδρυσή του. Ως νεαρό κορίτσι, έπρεπε να καταπολεμήσει την κοινωνική πίεση για να συμμετάσχει σε συναντήσεις, εκδηλώσεις. Σήμερα, είναι συμπρόεδρος μιας κοινότητας και συμμετέχει στο γυναικείο κίνημα.

Η Ayse Effendi είναι η συμπρόεδρος του Tev-Dem του Kobane. Είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και εξέληξη του komín. "Τι κάνει η διεθνής κοινότητα για να ελευθερώσει τον Οτσαλάν; Πολεμήσαμε το ΙΣΙΣ, αλλά το ΙΣΙΣ είναι ο εχθρός ολόκληρης της ανθρωπότητας. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία υποστηρίζει τζιχαντιστές. Αλλά γιατί κοιτάζουν μακριά από τις ενέργειές τους; Βλέπετε την τιμή που καταβάλλουμε σε αυτόν τον αγώνα και οι ευχαριστίες που λάβαμε είναι η κατοχή του Efrin. Η Ρωσία μας πρόδωσε. Κανείς δεν έκανε τίποτα. Αλλά ο αγώνας στο Efrin συνεχίζεται. Ρωτήστε τους εαυτούς σας γιατί, όταν πρόκειται για τους Κούρδους και την καταπίεση που υποφέρουν, ολόκληρος ο κόσμος είναι σιωπηλός. Πολλές μητέρες έχασαν εδώ παιδιά σε αυτόν τον πόλεμο, εναντίον του ΙΣΙΣ. Θέλουμε να φέρουμε αυτό το μήνυμα στον κόσμο: αν δεν αφήσετε τα παιδιά του Efrin να μεγαλώσουν σε ένα γαλήνιο περιβάλλον, ο υπόλοιπος κόσμος θα δυσκολευτεί να είναι ειρηνικός. Η Efrin θα επιστρέψει στα χέρια του λαού της. "

Loez
Απρίλιος 2018

[1] Apo, για το "θείος", το ψευδώνυμο δόθηκε στον Abdullah Öcalan

[2] που διαχειρίζεται η αυτόνομη διοίκηση, η τράπεζα Kobane χρησιμεύει ως διασύνδεση για τις νομισματικές ανταλλαγές μεταξύ διοίκησης και εταιρειών ή μεταξύ εταιρειών. Δεν συνδέεται με συριακές τράπεζες και δεν ασκεί τοκισμό

[3] Βόρειο Κουρδιστάν, μέρος του Κουρδιστάν που καταλαμβάνεται από την Τουρκία

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License