Περού:Η δολοφονία τής ιθαγενούς σαμάνου Ολίβια Αρεβάλο


post image

Η παγκοσμίου φήμης ιατρός τής παραδοσιακής ιατρικής και υπερασπιστής τού Περουβιανού Αμαζόνιου,ή Olivia Arévalo Lomas, τής φυλής Shipibo-konibo, ήταν 81 ετών όταν δολοφονήθηκε τον περασμένο Απρίλιο με πέντε σφαίρες έξω από το σπίτι της.

Ο κύριος ύποπτος, ο καναδός Paul Woodroffe, πέθανε λίγο μετά: μια ομάδα μελών τής κοινότητας αφού τον ξυλοκόπησαν τον έσυραν στους δρόμους δεμένο από τον λαιμό με ένα σκοινί  και τον σκότωσαν.

Η Ολίβια ήταν γνωστή σαμάνος τής Βικτωρίας Γκρασία,έναν διαπολιτισμικό οικισμό στην περιοχή Yarinacocha.Ηταν μια κινητή εγκυκλοπαίδεια των φαρμακευτικών φυτών και μια προστάτης τού αρχέγονου τρόπου ζωής τής φυλής της. "Ο θάνατός της είναι μια επίθεση εναντίον ολόκληρης της κοινότητας Shipibo. Ήταν η ζωντανή μνήμη του λαού της ", εξήγησε ο Juan Carlos Ruíz Molleda, συντονιστής του τμήματος των αυτοχθόνων κοινοτήτων και των συνταγματικών διαφορών του Ινστιτούτου Νομικής Άμυνας τών ΜΚΟ.Δεν ήταν μόνο μέλος της δικής της κοινότητας  Shipibo, ενός χωριού με περισσότερους από 35.000 ανθρώπους που κατοικούν στο τροπικό δάσος του Περού του Αμαζονίου. Γιάτρευε επίσης καί εκατοντάδες τουρίστες πού ταξίδευαν από όλον το κόσμο στον ποταμό Ucayali για να θεραπευτούν από  ασθένειες και να ξεπεράσουν εθισμούς.

«Ήταν μια  γιαγιά που εργάστηκε με φαρμακευτικά φυτά», δήλωσε ο Wilder Muñoz Díaz στην Cosecha Roja, ένας παραδοσιακός γιατρός του Shipibo από μια κοντινή κοινότητα που συμμετείχε σε τελετές θεραπείας με την Olivia.Ηταν γλυκιά ευγενική με πηγαίο χιούμορ πού γελούσε σάν παιδί και γεμάτη από την αρχαία σοφία των προγόνων της.

Η δολοφονία τής Ολίβια τού Αμαζονίου πραγματοποιήθηκε σε ένα πλαίσιο εδαφικής σύγκρουσης μεταξύ της κοινότητας του Shipibo και των εταιρειών που επιθυμούν να αναλάβουν τη γη τους για να καλλιεργήσουν φοινικέλαιο.

Η εκμετάλλευση του περουβιανού αμαζονίου "επηρεάζει την επιβίωση" κάθε κοινότητας στην περιοχή, εξηγεί ο Ruíz Molleda. Μολύνουν ποτάμια όπου οι άνθρωποι πλένονται και ψαρεύουν και καταστρέφουν τη γη στην οποία ζουν αυτοί και τα ζώα τού δάσους.Τα τελευταία χρόνια, περίπου 6000 εκτάρια τροπικού δάσους αφαιρέθηκαν από τις επιχειρήσεις που λειτουργούσαν παράνομα.

«Οι κοινότητες δεν θέλουν να πουλήσουν τα εδάφη τους και τότε είναι πού εμφανίζονται οί μπράβοι και οί δολοφόνοι», σύμφωνα με τον Ruíz Molleda. Το 2013, ο Mauro Pío Peña, ιστορικός ηγέτης της κοινότητας Ashaninka, δολοφονήθηκε από δυο συμπατριώτες.Την επόμενη χρονιά δολοφονήθηκαν επίσης οι Edwin Chota Valera, Leoncio Quintisima Meléndez, Francisco Pinedo Ramírez και Jorge Ríos Pérez, ηγέτες της κοινότητας Ashaninka.

Οι υποψίες δείχνουν τους επιχειρηματίες εκμετάλλευσης ξυλείας που εκμεταλλεύονται παράνομα το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και τους εμπόρους ναρκωτικών που τους είχαν απειλήσει. Το 2015 απειλήθηκαν και άλλοι ηγέτες και μέλη της κοινότητας Shipibo τής Santa Clara de Uchunya.Την ημέρα που δολοφόνησαν την Ολίβια, μια άλλη γυναίκα από την κοινότητα τού Shipibo, ή Magdalena Flores Agustín, έλαβε ένα ανώνυμο φάκελο στο σπίτι της. Στο εσωτερικό του υπήρχαν δύο σφαίρες και μια επιστολή που απευθυνόταν σε αυτήν και στον σύζυγό της: "έχετε 48 ώρες να φύγετε από εδώ. Μια σφαίρα για καθέναν από σας ".Σύμφωνα με την έρευνα, στις 19 Απριλίου, ο καναδικής καταγωγής Woodroffe έφτασε έξω από το σπίτι τής Olivia με μοτοσυκλέτα. Όταν εκείνη βγήκε , την πυροβόλησε πολλές φορές φορές στο στήθος.Δύο ημέρες αργότερα η αστυνομία βρήκε το σώμα τού Καναδού δολοφόνου θαμμένο στο έδαφός τους. Έφτασαν εκεί μετά από την ανακάλυψη ένός βίντεο από τα κοινωνικά μέσα στο οποίο μπορεί να δει κανείς αρκετούς άνδρες γύρω από τόν Woodroffe.Οι ανακριτές υποπτεύονται ότι οι γείτονες τής Ολίβια τον έπιασαν όταν προσπάθησε να δραπετεύσει και τον έσυραν με σχοινί γύρω από το λαιμό του ενώ πρώτα τον ξυλοκόπησαν αγρίως . Χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ucayali διέταξε τη σύλληψη δύο ανδρών που εμφανίζονται στο βίντεο. 

 Η Ολίβια έγινε γνωστή έξω από το Περού και από το ντοκιμαντέρ "Αλλοι Κόσμοι" τού σκηνοθέτη Jan Kounen το 2004 και το "The Story of Panshin Beka" τού ίδιου πάλι σκηνοθέτη το 2006.

"The story of panshin Beka"
https://www.youtube.com/watch?v=QhBbtyHG2oI

από Ιntercontinental Cry & Deep Green resistance

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License