Για τη θεραπεία στην κοινότητα

Είμαστε δίπλα στα άτομα με ψυχιατρική εμπειρία, στους οικείους τους και στους λειτουργούς της ψυχικής υγείας που αντιτίθενται στον ολοκληρωτισμό που επεκτείνεται βήμα-βήμα με κάθε νομοσχέδιο. Καλούμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 18/05, στις 12.30. Η υποχρεωτική θεραπεία στην κοινότητα δεν θα πέρασει.

Για τη θεραπεία στην κοινότητα

 

Σε κάθε του βήμα ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να αποδείξει την ορθότητα της κοινής πλέον πεποίθησης ότι η αριστερή διακυβέρνηση είναι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού με άλλα μέσα. Στην αρχή φρόντισε να αποδιαρθρώσει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στη χώρα με κλείσιμο ή/και υποστελέχωση των μονάδων ψυχικής υγείας, εξωραΐζοντας τις μνημονιακές περικοπές αποκαλώντας τες «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης». Στη συνέχεια, και απόρροια του προηγουμένου, θεσμοθετεί το δικαστικό ψυχιατρείο, το ειδικό κλειστό τμήμα για τους ακαταλόγιστους ψυχικά πάσχοντες που συνήθως νοσηλεύονται σε τμήματα οξέων περιστατικών, διευρύνοντας έτσι τη ρατσιστική προδιάθεση της κοινωνίας που θεωρεί ούτως ή άλλως τους ανθρώπους αυτούς επικίνδυνους για την ασφάλεια και την τάξη. Τέλος, στην ίδια γραμμή, πλειοδοτώντας έναντι των προηγούμενων κυβερνήσεων τόσο σε καταστολή όσο και στην ωραιοποίησή της, διακηρύσσει την «αποασυλοποίηση» με την εφαρμογή της υποχρεωτικής θεραπείας στην κοινότητα, περνώντας ουσιαστικά τον έλεγχο και την ασύδοτη χορήγηση φαρμάκων στο ίδιο το σπίτι του πάσχοντος, καθιστώντας την οικογένειά του δεσμοφύλακα και επιτηρητή της ψυχιατρικής αυθεντίας, ή στο ιδιωτικό κεφάλαιο (ΜΚΟ): εάν παραλειφθεί η φαρμακοληψία, τότε επιβάλλεται ο ακούσιος εγκλεισμός του ατόμου με σκοπό τον σωφρονισμό του.
            Εμείς, ασκώντας την κριτική στην περαιτέρω βιοπολιτικοποίηση της μεταχείρισης των ψυχικά πασχόντων μέσω του διαρκούς ελέγχου σε κάθε πτυχή της ζωής τους και μέσω της καλλιέργειας –σε αντεπιστημονική βάση– φόβου και ρατσισμού στην κοινωνία, δεν υπερασπιζόμαστε επ’ ουδενί τα άσυλα και τους τόπους εγκλεισμού, την ισοπέδωση των προσωπικοτήτων μέσω της υπερσυνταγογράφησης κατά τις επιταγές των ληστρικών φαρμακοβιομηχανιών και την ποινικοποίηση των συμπεριφορών και των ιδεών των ανθρώπων. Η πραγματική βοήθεια των ψυχικά πασχόντων έρχεται μέσα από τη συνύπαρξη στην κοινότητα, την αλληλεγγύη και τη υποστηρικτικότητα με υπηρεσίες ψυχικής υγείας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα αιτήματα του ίδιου του πάσχοντος με σεβασμό πάντα στην αυτονομία του, και όχι στα φοβικά αντανακλαστικά μίας αρρωστημένης και εθισμένης στην καταστολή κοινωνίας.
            Είμαστε δίπλα στα άτομα με ψυχιατρική εμπειρία, στους οικείους τους και στους λειτουργούς της ψυχικής υγείας που αντιτίθενται στον ολοκληρωτισμό που επεκτείνεται βήμα-βήμα με κάθε νομοσχέδιο.
            Καλούμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 18/05, στις 12.30. Η υποχρεωτική θεραπεία στην κοινότητα δεν θα πέρασει.

 

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΥΓΕΙΑΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License