ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Για την πορεία κατά των πετρελαίων στις 17/4

.....

post image

Κείμενο που μοιράστηκε στην πορεία κατά των πετρελαίων που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα στις 17/4 μετά από κάλεσμα της πολιτικής συλλογικόκητας ''Σεμπρεβίβα''. Επίσης πετάχθηκαν 100αδες τρικάκια ενώ υπήρχε και πανό για τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Β.Α. Χαλκιδικής.


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ
ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ο πλαστικός μας κόσμος , έτσι όπως τον έχουμε γνωρίσει τουλάχιστον, είναι δομημένος με βάση το πετρέλαιο, το οποίο αντικατέστησε ενεργειακά τον άνθρακα,   στο οποίο στηρίχθηκε όλη η ανάπτυξη της βιομηχανίας του σύγχρονου κόσμου και  με την πάροδο των ετών υιοθετήθηκε και εδραιώθηκε από όλους κάνοντάς το κινητήρια δύναμη της οικονομίας.

Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχτεί και έχει γίνει ευρέως γνωστό,  πως το πετρέλαιο και τα παράγωγά του (βενζίνη, μαζούτ, κηροζίνη, πλαστικό κ.α.) έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αν και έχουν ανακαλυφθεί  πηγές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον (π.χ. ηλιακή ενέργεια), δεν αξιοποιούνται, καθώς η χρήση των υγρών καυσίμων σε μεταφορικά μέσα, για θέρμανση και στην λειτουργία βιομηχανικών μονάδων, οδήγησε σε μεγάλη ανάπτυξη την βιομηχανία πετρελαίου με αποτέλεσμα σήμερα οι διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου να επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομική πολιτική. Ένα εμπόρευμα που στο όνομά του έχουν γίνει τόσοι και τόσοι επεκτατικοί  πόλεμοι, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις τεράστιων εκτάσεων, εκτοπισμοί ντόπιων πληθυσμών και περιβαλλοντικός όλεθρος.

Όπως κάθε εξόρυξη έτσι και αυτή του πετρελαίου έχει ως αποτέλεσμα τον βιασμό της φύσης και τον θάνατο. Τεράστιες ποσότητες δηλητηριωδών αερίων απελευθερώνονται από τις γεωτρήσεις  με συνέπια την περαιτέρω μόλυνση της  ατμόσφαιρας, χλωρίδα και πανίδα θυσιάζονται στο βωμό του μαύρου κέρδους, ενώ το μεγαλύτερο αγαθό της φύσης για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, που δεν είναι άλλο από το νερό, αφού χρησιμοποιηθεί για τις εξορυκτικές δραστηριότητες, μετατρέπεται σε τοξικά απόβλητα, τα οποία με τη σειρά τους μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Άλλο ένα πλήγμα που δέχονται οι ντόπιοι πληθυσμοί και όχι μόνο, είναι ο κατακερματισμός της τοπικής οικονομίας που βασίζεται κυρίως στη γεωργία, στη κτηνοτροφία και στην αλιεία. Ένα πλήγμα το οποίο αποδομεί από μόνο του, την καραμέλα της «ανάπτυξης»  με την οποία κράτος και κεφάλαιο προσπαθούν να νομιμοποιήσουν κοινωνικά τα εξορυκτικά τους πλάνα. Μία κατάσταση που αποδομείται ακόμα περισσότερο με τις λιγοστές θέσεις εργασίας που μπορούν να απασχοληθούν οι ντόπιοι, μιας και στις περισσότερες απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Βενεζουέλα και το Περού, χώρες με τις μεγαλύτερες εξορυκτικές δραστηριότητες στον κόσμο, στις οποίες η μεγαλύτερη πλειοψηφία των κατοίκων ζει εξαθλιωμένα κάτω από το όριο της φτώχειας, με το κράτος να εφαρμόζει ακραία καταστολή όποτε αυτοί εξεγείρονται, μετρώντας πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

Τα παραπάνω προβλήματα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, στο απώτερο μέλλον, και στην περιφέρεια της Ηπείρου, μιας και η RESPOL, μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο, έχει ήδη εδραιώσει την παρουσία της και ζεσταίνει τα γεωτρύπανά της. Πιο συγκεκριμένα,  πρόκειται για μία εταιρεία που είναι υπαίτια σε αρκετές χώρες για μεγάλες οικολογικές καταστροφές, όπως στην Λατινική Αμερική και την Αλάσκα, ενώ μεγάλη διαρροή πετρελαίου έχει προκαλέσει και στα τροπικά δάση του Αμαζονίου. Όσο αφορά τώρα την Ήπειρο, η REPSOL έχει πάρει την άδεια και δρομολογεί εξόρυξη υδρογονανθράκων  στην περιοχή. Μόνο η πρώτη φάση από τις 3 που προβλέπεται μέχρι την εξόρυξη, θα κρατήσει 7 χρόνια κατά την οποία θα γίνουν 11.500 ερευνητικές γεωτρήσεις και θα χρησιμοποιηθούν περίπου 92.000 τόνοι εκρηκτικών υλών . Ως άμεσο αποτέλεσμα, θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα τόνοι τοξικών αερίων (μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδιο του αζώτου, διοξείδιο του θείου και διάφορα άλλα εσπνεύσιμα μικροσωματίδια). Από μόνο του το πρώτο στάδιο των ερευνών προκαλεί μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Όλη αυτή η καταστροφή συντελείται από κοινού με το κράτος, το οποίο παραχώρησε με το αζημίωτο φυσικά, μία τεράστια έκταση γης η οποία προστατεύεται από το πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας της φύσης (Natura 2000). Παράλληλα «στρώνει τον δρόμο» για την εταιρεία μέσω της κρατικής προπαγάνδας που εφησυχάζει τους κατοίκους και καλλιεργεί ψευδεπίγραφες θέσεις εργασίας, ενώ η εταιρεία κάνει λόγο για μόλις 120 θέσεις, εξειδικευμένου και μη προσωπικού. Και φυσικά είναι πάντα έτοιμο να διαφυλάξει την επένδυση της εταιρείας, στέλνοντας τους ένοπλους προστάτες της  κοινωνικής ομαλότητας να καταστείλουν κάθε μορφή αντίδρασης και αντίστασης.

Εμείς από την μεριάς μας ως αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς και αμέτοχοι στα καταστροφικά σχέδια κράτους και κεφαλαίου. Θα μας βρουν απέναντί τους σε κάθε τους κίνηση με πολύμορφους αγώνες.

Μετά τους Ινδιάνους Σίου στη βόρεια Ντακότα, ήρθε η σειρά μας να ξεθάψουμε το τσεκούρι του πολέμου, στον ακήρυχτο πόλεμο που μαίνεται.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ.

ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

Αναρχική Ομάδα “Ex Nihilo

 ex_nihilo@riseup.net

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License