Ενημέρωση από τις συγκεντρώσεις ενάντια στις μπάρες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Επόμενη συγκέντρωση παρεμβαση στο αμαξοστάσιο της Ο.Σ.Υ. Α.Ε. (Παρνασσού 6, Αγ. Ι. Ρέντης), Δευτέρα 14/5, 4.30 π.μ.

post image

Την Πέμπτη 3/5 πραγματοποιήθηκαν παράλληλες συγκεντρώσεις παρεμβάσεις σε σταθμούς μετρό. 
Μοιράστηκαν χιλιάδες κείμενα που καλούν στην πορεία προς το υπουργείο μεταφορών, έγιναν συζητήσεις με εργαζόμενους στα μέσα και επιβάτες, πετάχτηκαν τρικάκια, ενώ χρησιμοποιήθηκαν τα μεγάφωνα των σταθμών για το διάβασμα των κειμένων. Σε όλες τις συγκεντρώσεις υπήρχε έντονη παρουσία κατασταλτικών δυνάμεων με περιπολικά, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ και ασφαλίτες.

Τη συγκέντρωση στο σταθμό Συγγρού-Φιξ ενίσχυσε ο Συντονισμός εργαζομένων στις Συγκοινωνίες και επιβατών για την Ελεύθερη Μετακίνηση. Ακολουθούν φωτογραφίες από τις παρεμβάσεις σε Κατεχάκη, Αιγάλεω, Συγγρού-Φιξ.

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

Συγκέντρωση παρεμβαση στο αμαξοστάσιο της Ο.Σ.Υ. Α.Ε. (Παρνασσού 6, Αγ. Ι. Ρέντης), Δευτέρα 14/5, 4.30 π.μ.
Πορεία για τις Ελεύθερες Μετακινήσεις προς το υπουργείο μεταφορών, Παρασκευή 18/5, 12.30 Σταθμός Μετρό Κατεχάκη

Εικόνες:

από Πρωτοβουλία συντονισμού φοιτητών/-ριών για τις ελεύθερες μετακινήσεις 07/05/2018 9:06 μμ.


ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΥΣΙΕΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Τους τελευταίους μήνες, βλέπουμε όλο και πιο έντονα τις αλλαγές στα ΜΜΜ, με τον ΟΑΣΑ να επενδύει περισσότερο στον έλεγχο των επιβατών. Ένα καθεστώς που αποτελείται από το ηλεκτρονικό εισιτήριο, τις μπάρες, τους ελεγκτές και την αστυνομία. Τέτοιες μέθοδοι έχουν σκοπό την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του ΟΑΣΑ, εξασφαλίζοντας την καταβολή κομίστρου. Έτσι, ένα σημαντικό ποσοστό από το μηνιάτικό μας φεύγει για την κάλυψη μιας βασικής μας ανάγκης. Το σύστημα που χρησιμοποιείται, μας εξωθεί στην έκδοση προσωποποιημένης μηνιαίας κάρτας. Δίνοντας τα στοιχεία μας, δεν μπορούμε να μετακινηθούμε χωρίς να φακελωνόμαστε. Παράλληλα, αποκλείεται ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, όπως μετανάστες/-ριες που δεν έχουν χαρτιά και ΑΜΚΑ. Το ίδιο και οι επισφαλώς εργαζόμενοι/-ες, που βιώνουν μια κατάσταση μεταξύ αδήλωτης εργασίας και ανεργίας, για το κράτος δεν θεωρούνται άνεργοι/-ες και επομένως δεν δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση. Την ίδια ώρα που ο ΟΑΣΑ σπαταλά χρήματα για την αναβάθμιση συστημάτων ελέγχου κι αποκλεισμού, αφήνει σε δεύτερη μοίρα την συντήρηση των οχημάτων και την στελέχωση του προσωπικού. Αποτέλεσμα, οχήματα επικίνδυνα για το επιβατικό κοινό, που λόγω της δυσλειτουργίας του καταλήγουν ακόμα και στον αποκλεισμό ΑμεΑ.

Είναι λοιπόν τα ΜΜΜ μια πολυτέλεια την οποία επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε; Σε καμία περίπτωση! Η ελεύθερη μετακίνηση είναι μια βασική ανάγκη, ένα κοινωνικό αγαθό, όπως η υγεία και η παιδεία. Αντί, όμως, να δίνονται χρήματα για ποιοτικότερες μετακινήσεις, αγορά νέου στόλου, και προσλήψεις εργαζομένων, ανοίγεται ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση. Το κόστος μετακυλίεται στις πλάτες του επιβατικού κοινού. Οι εργαζόμενοι/-ες δίνουν επιπλέον χρήματα για την μεταφορά τους στον χώρο εργασίας τους, απαλλάσσοντας τα αφεντικά από αυτή την υποχρέωση. Το ίδιο συμβαίνει και στην φοίτηση, όπου το κόστος της μετακίνησης των φοιτητών στους χώρους σπουδών έρχεται να προστεθεί σε αυτά της σίτισης και της στέγασης.

Μέσα σε αυτό το εχθρικό κλίμα που διαμορφώνεται για εμάς, η μόνη απάντηση μπορεί να είναι η συλλογικοποίηση κι η αλληλεγγύη μεταξύ επιβατών, φοιτητών/-ριών, εργαζομένων και καταπιεσμένων. Αντιστεκόμαστε έμπρακτα στα συστήματα αποκλεισμού κι ελέγχου. Επιλέγουμε το συντονισμό και τον κοινό αγώνα μεταξύ επιβατικού κοινού και του κόσμου που δουλεύει στα ΜΜΜ. Οργανωνόμαστε στους φοιτητικούς συλλόγους μας, στους χώρους εργασίας, σε γειτονιές, και σε κάθε κοινωνικό χώρο. Δεν αρκούμαστε σε εξατομικευμένες πρακτικές όπως απλά να πηδάμε τις μπάρες και να μην πληρώνουμε εισιτήριο, αλλά διεκδικούμε την καθολική ελεύθερη πρόσβαση στα ΜΜΜ για όλους και για όλες.

 

 

Παρασκευή 18/5: Πορεία προς το Υπουργείο Μεταφορών. Προσυγκέντρωση στο σταθμό Κατεχάκη 12.30

 

ΜΠΑΡΕΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΣΑΣ

 

Πρωτοβουλία συντονισμού φοιτητών/-ριών για τις ελεύθερες μετακινήσεις

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License