Κινηματικό αρχείο Ιωαννίνων

Αυτοπαρουσίαση του "Κινηματικού Αρχείου Ιωαννίνων"

post image

Σχετικά με το κινηματικό αρχείο ιωαννίνων

... λειτουργεί ως διαδικασία από το 2011. Σήμερα ο χώρος του βρίσκεται στο ελευθεριακό εργαστήριο F451(Τσακάλωφ 20 - Αλσος Ιωαννίνων). Στο χώρο του αρχείου στεγάζεται η βιβλιοθήκη που σκοπεύουμε να λειτουργούμε σύμφωνα με το πρόγραμμα λειτουργίας του F451.

Πέρα όμως από την βιβλιοθήκη μπορέσαμε να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων, εύκολη στη χρήση μέσα από το site μας ώστε να μπορέσει καθένας να δει τι εχουμε ταξινομήσει, προς το παρόν μόνο στην κατηγορία βιβλίο. Σύντομα όμως έχουμε σκοπό να περάσουμε και στις υπόλοιπες κατηγορίες με βάση το υλικό που έχει μαζευτεί από συντροφικά εγχειρήματα και ευρύτερες προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα.

Προφανώς ελπίζουμε να αναπτύξουμε σχέσεις με την ευρύτερη αναταγωνιστική προσπάθεια και για αυτο δεν το κρύβουμε ότι είμαστε ανοικτοί στο να δεκτούμε υλικό που περισσεύει είτε σε ατομικές "συλλογές" ή σε συλλογικά εγχειρήματα. 

Το αναλυτικό κείμενο παρουσίασης μας:

Το «Κινηματικό Αρχείο Ιωαννίνων» αποτελεί ένα συλλογικό εγχείρημα καταγραφής και αρχειοθέτησης του κινηματικού λόγου. Μια δομή που έχει ως στόχο την συλλογή κειμένων, βιβλίων, μπροσουρών, αφισών, αποδελτιωμένων εφημερίδων, την έκδοση βιβλίων (και φυσικά την παρουσίαση όλων αυτών), του ίδιου του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος, για την διάσωση του και φυσικά την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό. Το «Κινηματικό Αρχείο Ιωαννίνων» λειτουργεί και ως βιβλιοθήκη, με διάφορους τίτλους βιβλίων, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα χώρο έρευνας και πολιτικής ζύμωσης για τις συλλογικότητες του κινήματος και όχι μόνο. Στεγάζεται στον πολιτικό χώρο «ελευθεριακό εργαστήρι Fahrenheit 451» στα Ιωάννινα.

Η δομή δημιουργήθηκε περίπου το 2011 ως επίλυση ανάγκης του κινήματος. Τα άτομα που συμμετέχουν δεν συνέπραξαν λόγω μιας συγκεκριμένης πολιτικής οπτικής και θέσης (στα πλαίσια του α/α χώρου). Δηλαδή δεν αποτελεί μια δομή που θεμελιώνεται σε κάποια ιδεολογική συμμαχία. Η δομή αυτή έχει νόημα μόνο ως χώρος εργασίας και επαφής διάφορων ομάδων και συλλογικοτήτων, ειδάλλως θα καταστεί ακόμα ένας διακοσμητικός χώρος.

Η ύπαρξη μιας τέτοιας δομής δεν αποτελεί μια καινοφανή δημιουργία. Η τάξη μας, πάντα, δημιουργούσε τις δικές της δομές (και φυσικά έχει δημιουργήσει παρόμοια δομή) για να καλύψει τις ανάγκες της. Όταν μια τέτοια δομή θα αποτελεί εργαλείο από ομάδες και συλλογικότητες, τότε θα καθίσταται πραγματικά επικίνδυνη για τους «από πάνω». Και για τους ίδιους και για τις δομές τους.

Η πραγματικότητα, όπως και η πραγματική φύση των γεγονότων, συγκαλύπτονται και αποσιωπούνται μέσω των δομών των «από πάνω»(τηλεόραση, εφημερίδες, ραδιόφωνο, ιστοσελίδες) μην αναδεικνύοντας τον πυρήνα των περισσότερων αυτών, ο οποίος είναι η σχέση εκμεταλλευτή – εκμεταλλευόμενου. Μια συγκροτημένη ανάλυση και προσέγγιση των γεγονότων, αλλά και η ανάδειξη τους στα πλαίσια μιας «πολεμικής» στρατηγικής ενάντια στους εκμεταλλευτές αυτής της κοινωνίας, συλλογικοποιώντας τα προβλήματα και προσπαθώντας να τα επιλύσεις, ίσως να καταστούν επικίνδυνες για την άρχουσα τάξη και ίσως να είναι μια αρχή για τον δρόμο προς την κοινωνική απελευθέρωση. Το ανταγωνιστικό κίνημα έχει χρέος να προσεγγίζει και να μελετά την δική του ιστορία και να αναδεικνύει την ιστορία όλων των αγώνων προς μια ελεύθερη κοινωνία.

Κινηματικό Αρχείο Ιωαννίνων Ιανουάριος 2016

Περισσότερα στο site μας
http://arxeiokin.tk
arxeiokin@gmail.com

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License