Σε οκτώ μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε εχθές 30 Απριλίου από το Γ’ Τριμελές Εφετείο (μετά την δίκη του σε δεύτερο βαθμό) ο σύντροφος Κώστας Κ. για την συμμετοχή του στις διαδηλώσεις ενάντια στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στις 28 και 29 Ιουνίου του 2011.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την ανάγνωση του παραπεμπτικού Βουλεύματος βάση του οποίου άγνωστος τηλεφώνησε στην Αστυνομία και υπέδειξε τον Κώστα Κ. ως έναν εξ αυτών που εμφανιζόταν σε τηλεοπτικά πλάνα να σπάει μάρμαρα την ώρα των οδομαχιών με τις δυνάμεις καταστολής στα σκαλάκια της Πλατείας Συντάγματος. Πρόκειται φυσικά για την γνωστή εισαγωγή με την οποία ξεκινάνε οι διώξεις των αγωνιστών του αναρχικού χώρου και η οποία υιοθετείται αβασάνιστα από την δικαστική εξουσία.

Ακολούθησε ο πρώτος και μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας από αυτούς που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο. Ήταν ένας αστυνομικός ο οποίος σε κάθε ερώτηση απαντούσε «δεν θυμάμαι» προκαλώντας την δυσφορία του Εισαγγελέα.

Αφού διαβάστηκαν τα αναγνωστέα έγγραφα κατέθεσε προσωπικός φίλους του Κώστα Κ. ως μάρτυρας υπεράσπισης. Παρά τις συνεχείς διακοπές από την Πρόεδρο της έδρας η οποία σε όλη την διαδικασία δεν σταμάτησε να επιχειρεί την αποπολιτικοποίηση της πράξης, ο μάρτυρας κατάφερε να εξηγήσει με δυο λόγια, όχι μόνο το διακύβευμα σε σχέση με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αλλά και την σφοδρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι διαδηλωτές από τις δυνάμεις καταστολής.

Όταν έφτασε -όπως προβλέπεται- η σειρά του συντρόφου να τοποθετηθεί επί των κατηγοριών δεν αρνήθηκε την συμμετοχή του στις μαζικές διαδηλώσεις των ημερών τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή και ήδη από το στάδιο της ανάκρισης έχει παραδεχτεί την συγκεκριμένη πράξη.

Στην συνέχεια έκανε λόγο για τον αποκλεισμό της Βουλής «Στον οποίο συμμετείχε το σύνολο των οργανώσεων της εργατικής τάξης, τα συνδικάτα, η αριστερά και ο αντιεξουσιαστικός χώρος αντιμετωπίζοντας μια υπέρμετρη βία από την πλευρά της αστυνομίας. Όλη αυτή την βία με τους Δελτάδες να πέφτουν με τα μηχανάκια πάνω στον κόσμο, έπρεπε αυτός ο κόσμος να την αντιμετωπίσει και να διεκδικήσει την θέση του πάνω στην Πλατεία Συντάγματος. Έπρεπε κάπως να αμυνθεί. Ήμουν ένας από αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους που αμύνθηκαν με σκοπό να κρατήσουν την θέση τους πάνω στην πλατεία Συντάγματος. Οι Δελτάδες εφορμούσαν στον κόσμο με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό πάρα πολλών ανθρώπων. Ρίψη χημικών σε βαθμό λες και είμαστε στην Γάζα και χτυπήματα με γκλομπ. Ο μόνος τρόπος να σταματήσεις τα μηχανάκια της ομάδας ΔΕΛΤΑ ήταν να πετάς μάρμαρα στο έδαφος για να γλιστρήσουν και αυτοί. Δεν ήταν αρχικός μου στόχος να πάω και να σπάω μάρμαρα. Ήταν μια αυθόρμητη πράξη άμυνας απέναντι σε αυτό που συνέβη».

Η έδρα φάνηκε να αγνοεί πως σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των ημερών πέσανε περίπου 3000 δακρυγόνα, υπήρξαν εκατοντάδες τραυματισμένοι διαδηλωτές, ότι τα ΜΑΤ σύμφωνα με φωτογραφίες και βίντεο χτυπούσαν άγρια διαδηλωτές ενώ ομάδες ΔΕΛΤΑ έκαναν εφόδους στους γύρω δρόμους. Φάνηκε να αγνοεί ότι συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ κατήγγειλαν τον ξυλοδαρμό τους από αστυνομικούς και ότι τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών ακόμα και μέσα στον σταθμό του Μετρό Συντάγματος όπου είχαν βρει καταφύγιο οι διαδηλωτές. Φάνηκε να αγνοεί ότι υπάρχουν καταγεγραμμένοι σε βίντεο αστυνομικοί των ΜΑΤ που μαζεύουν πέτρες από κάτω και τις πετάνε στους διαδηλωτές. Τέλος, η έδρα φάνηκε να αγνοεί ότι 18 αστυνομικοί των ομάδων ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ βρέθηκαν τελικά κατηγορούμενοι ακριβώς για αυτές τις βιαιότητες.

Η Πρόεδρος της έδρας επίσης φάνηκε να αγνοεί βασικά άρθρα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όπως το 366ΚΠΔ σύμφωνα με το οποίο ο κατηγορούμενος κατά την απολογία του πρέπει να μην διακόπτεται. Η ίδια διέκοπτε συνεχώς τον σύντροφο με το πρόσχημα ότι φεύγει εκτός θέματος, επιχειρώντας να απογυμνώσει την πράξη του από τα υπόλοιπα γεγονότα στο πλαίσιο της προσπάθειας της να αποπολιτικοποιήσει την δίκη. Προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός σε έναν ξεκομμένο και αναίτιο βανδαλισμό κάτι που ο σύντροφος με ψυχραιμία και επιμονή δεν επέτρεψε να συμβεί.

Ακολούθησε η αγόρευση του Εισαγγελέα η οποία διήρκησε περίπου 8 δευτερόλεπτα. Πρότεινε να κηρυχτεί ένοχος γιατί «πρόκειται για πράγμα που χρησιμεύει σε κοινό όφελος».

Αφού η Πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον σύντροφο αν έχει να συμπληρώσει κάτι εκείνος απάντησε πως «στο δημόσιο όφελος, στο δημόσιο συμφέρον, χρησιμεύουν οι δρόμοι, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια τα οποία ξεπουλήθηκαν και πολύ-πολύ λιγότερο ένα μάρμαρο στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος».

Ο εισαγγελέας πρότεινε να μειωθεί η ποινή από οκτώ μήνες φυλάκισης σε έξι, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την έδρα η οποία διατήρησε την πρωτόδικη ποινή του. Καθώς ο Κώστας Κ. δεν είχε δικαίωμα αναστολής και επίσης αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του οδηγήθηκε στην φυλακή για να εκτίσει το 1/10 αυτής όπως προβλέπεται από το νόμο.

Κάποιες δεκάδες αλληλέγγυοι που βρίσκονταν στην δικαστική αίθουσα αποχώρησαν φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομικής και δικαστικής εξουσίας.  

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License