ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΥΣΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Πέμπτη 3/5 – 12:00: Συγκεντρώσεις στους σταθμούς Αιγάλεω, Ευαγγελισμός, Κατεχάκη, Πανεπιστήμιο, Συγγρού-Φιξ.  Σε περίπτωση που κλείσουν τους παραπάνω σταθμούς, συγκεντρωνόμαστε στο σταθμό Συντάγματος.   Παρασκευή 18/5 – 12:30: Πορεία προς το Υπουργείο Μεταφορών. Συγκέντρωση στο σταθμό Κατεχάκη.

ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΥΣΙΕΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Τους τελευταίους μήνες, βλέπουμε όλο και πιο έντονα τις αλλαγές στα ΜΜΜ, με τον ΟΑΣΑ να επενδύει περισσότερο στον έλεγχο των επιβατών. Ένα καθεστώς που αποτελείται από το ηλεκτρονικό εισιτήριο, τις μπάρες, τους ελεγκτές και την αστυνομία. Τέτοιες μέθοδοι έχουν σκοπό την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του ΟΑΣΑ, εξασφαλίζοντας την καταβολή κομίστρου. Έτσι, ένα σημαντικό ποσοστό από το μηνιάτικό μας φεύγει για την κάλυψη μιας βασικής μας ανάγκης. Το σύστημα που χρησιμοποιείται, μας εξωθεί στην έκδοση προσωποποιημένης μηνιαίας κάρτας. Δίνοντας τα στοιχεία μας, δεν μπορούμε να μετακινηθούμε χωρίς να φακελωνόμαστε. Παράλληλα, αποκλείεται ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, όπως μετανάστες/-ριες που δεν έχουν χαρτιά και ΑΜΚΑ. Το ίδιο και οι επισφαλώς εργαζόμενοι/-ες, που βιώνουν μια κατάσταση μεταξύ αδήλωτης εργασίας και ανεργίας, για το κράτος δεν θεωρούνται άνεργοι/-ες και επομένως δεν δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση. Την ίδια ώρα που ο ΟΑΣΑ σπαταλά χρήματα για την αναβάθμιση συστημάτων ελέγχου κι αποκλεισμού, αφήνει σε δεύτερη μοίρα την συντήρηση των οχημάτων και την στελέχωση του προσωπικού. Αποτέλεσμα, οχήματα επικίνδυνα για το επιβατικό κοινό, που λόγω της δυσλειτουργίας του καταλήγουν ακόμα και στον αποκλεισμό ΑμεΑ.

Είναι λοιπόν τα ΜΜΜ μια πολυτέλεια την οποία επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε; Σε καμία περίπτωση! Η ελεύθερη μετακίνηση είναι μια βασική ανάγκη, ένα κοινωνικό αγαθό, όπως η υγεία και η παιδεία. Αντί, όμως, να δίνονται χρήματα για ποιοτικότερες μετακινήσεις, αγορά νέου στόλου, και προσλήψεις εργαζομένων, ανοίγεται ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση. Το κόστος μετακυλίεται στις πλάτες του επιβατικού κοινού. Οι εργαζόμενοι/-ες δίνουν επιπλέον χρήματα για την μεταφορά τους στον χώρο εργασίας τους, απαλλάσσοντας τα αφεντικά από αυτή την υποχρέωση. Το ίδιο συμβαίνει και στην φοίτηση, όπου το κόστος της μετακίνησης των φοιτητών στους χώρους σπουδών έρχεται να προστεθεί σε αυτά της σίτισης και της στέγασης.

Μέσα σε αυτό το εχθρικό κλίμα που διαμορφώνεται για εμάς, η μόνη απάντηση μπορεί να είναι η συλλογικοποίηση κι η αλληλεγγύη μεταξύ επιβατών, φοιτητών/-ριών, εργαζομένων και καταπιεσμένων. Αντιστεκόμαστε έμπρακτα στα συστήματα αποκλεισμού κι ελέγχου. Επιλέγουμε το συντονισμό και τον κοινό αγώνα μεταξύ επιβατικού κοινού και του κόσμου που δουλεύει στα ΜΜΜ. Οργανωνόμαστε στους φοιτητικούς συλλόγους μας, στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές, και σε κάθε κοινωνικό χώρο. Δεν αρκούμαστε σε εξατομικευμένες πρακτικές όπως απλά να πηδάμε τις μπάρες και να μην πληρώνουμε εισιτήριο, αλλά διεκδικούμε την καθολική ελεύθερη πρόσβαση στα ΜΜΜ για όλους και για όλες.

 

Πέμπτη 3/5 – 12:00: Συγκεντρώσεις στους σταθμούς Αιγάλεω, Ευαγγελισμός, Κατεχάκη, Πανεπιστήμιο, Συγγρού-Φιξ.  Σε περίπτωση που κλείσουν τους παραπάνω σταθμούς, συγκεντρωνόμαστε στο σταθμό Συντάγματος.

Παρασκευή 18/5 – 12:30: Πορεία προς το Υπουργείο Μεταφορών. Συγκέντρωση στο σταθμό Κατεχάκη.

ΜΠΑΡΕΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΣΑΣ

 

Πρωτοβουλία συντονισμού φοιτητών/-ριών για τις ελεύθερες μετακινήσεις

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License