Μπροσούρα για την αντιψυχιατρική, με τίτλο Non Compos Mentis [χαρτογραφώντας τα όρια της τρέλας], από τις αναρχικές εκδόσεις Άρνηση.

Non Compos Mentis

Από το Μεσαίωνα ως το 17ο αιώνα, ο όρος Non Compos Mentis ήταν συνυφασμένος με τη ‘’διαβολική επιρροή’’ (σύμφωνα με τη θρησκεία), ενώ αργότερα μετατράπηκε σε συνώνυμο της ψυχασθένειας, της παραφροσύνης και της τρέλας.

Χαρτογραφώντας τα όρια της τρέλας

Στην πραγματικότητα μας η ‘’τρέλα’’ είναι αδύνατο να χαρτογραφηθεί. Στην πραγματικότητα μας πρόκειται για ένα ψευδο- δίπολο, μεταξύ κανονικού και ανώμαλου, φυσιολογικού και αφύσικου. Στην πραγματικότητα μας η τρέλα δεν υπάρχει.

Όροι πλασμένοι από ανθρώπους, για να κατηγοριοποιήσουν, εξοντώσουν, αφανίσουν το περίεργο, το παράταιρο, το διαφορετικό. Καλούπια, ρόλοι μέσα στους οποίους γεννιόμαστε και γαλουχούμαστε και που η αμφισβήτηση τους μας φαίνεται αφύσικη, δομές, όπως οι φυλακές, τα ψυχιατρεία, συνθήκες, όπως η εργασία, όλα σπλάχνα της κοινωνίας.

Η εξουσία, λοιπόν, είναι παντού, διάχυτη στον κοινωνικό ιστό. Εξουσία είναι ο χρόνος, οι μητροπόλεις- φυλακές,οι πλαστές επιθυμίες και τα χαλιναγωγημένα πάθη μας, το άτομο που ταυτόχρονα μπορεί να εξουσιάζει και να εξουσιάζεται, η κανονικότητα, η μιζέρια, η εξειδίκευση, ο περιορισμός της σκέψης, ο φόβος για δράση,τα νοητά και υλικά κάγκελα, ο πολιτισμός, ο θεσμικός έλεγχος, η αιχμαλωσία κάθε πλάσματος, τα ψυχοτρόπα, οι εκούσιοι και ακούσιοι εγκλεισμοί, η ιατρικοποίηση των βιωμάτων.

ΝΑ ΤΗΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΩΤΙΑ.
ΑΝΑΡΧΙΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ.
ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΣΤΑ (ΨΥΧΟ)ΚΕΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ.

Αναρχικές εκδόσεις Άρνηση.
Εmail επικοινωνίας: a.ekdoseis@riseup.net

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License