Όνειρο εαρινής νηκτός

Κι ο αληθινός εχθρός; Η Ευρωπαϊκή Ένωση κι η Τουρκία με τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016, η Βουλή των Ελλήνων που νομοθέτησε το περιορισμό κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία στις 20 Απριλίου 2018, καθώς και το Ελληνικό Κράτος που η Κυβέρνησή του σε αγαστή συνεργασία με τα ΜΑΤ εφαρμόζουν το γεωγραφικό περιορισμό σε βάρος των μεταναστών και των τοπικών κοινωνιών.

του Άκη Σιαμαντζιούρα


Χθες το βράδι είδα ένα παράξενο όνειρο. Ονειρεύτηκα αλληλέγγυους και χρυσαυγίτες να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου. Ονειρεύτηκα μετανάστες και πατριώτες να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου. Ονειρεύτηκα να στέκουν μαζί λευκοί και μαύροι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Έλληνες και ξένοι, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου. Πλησίασα έναν αλληλέγγυο που αγαπούσε το συνάνθρωπό του και τον ρώτησα: «Πώς μπόρεσες να κρατήσεις το χέρι ενός χρυσαυγίτη;» Πλησίασα έναν πατριώτη που αγαπούσε το νησί του και τον ρώτησα: «Πώς μπόρεσες να κρατήσεις το χέρι ενός μετανάστη;» Πλησίασα λευκούς και μαύρους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, Έλληνες και ξένους και τους ρώτησα: «Πώς μπορέσατε να κρατήσετε ο ένας το χέρι του άλλου;»

Με μία φωνή, μου απάντησαν: «Θέλουμε όλοι μαζί ενωμένοι να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός που εγκλωβίζει τους μετανάστες στα έξι νησιά του Αιγαίου: Τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κω και τη Ρόδο. Θέλουμε όλοι μαζί ενωμένοι να εναντιωθούμε στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης — Τουρκίας που προκαλεί το γεωγραφικό περιορισμό των μεταναστών στα έξι νησιά του Αιγαίου. Θέλουμε όλοι μαζί ενωμένοι να αποδοκιμάσουμε τη Βουλή των Ελλήνων που νομοθέτησε το γεωγραφικό περιορισμό των μεταναστών στα έξι νησιά του Αιγαίου. Θέλουμε όλοι μαζί ενωμένοι να καταδικάσουμε την υπέρμετρη βία των ΜΑΤ που εφαρμόζουν το γεωγραφικό περιορισμό των μεταναστών στα έξι νησιά του Αιγαίου.»

Από τη μία στέκουν οι άνθρωποι ανεξαρτήτου καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων και κοινωνικών τάξεων. Κι από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση κι η Τουρκία με τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016, η Βουλή των Ελλήνων που νομοθέτησε το περιορισμό κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία στις 20 Απριλίου 2018, καθώς και το Ελληνικό Κράτος που η Κυβέρνησή του σε αγαστή συνεργασία με τα ΜΑΤ εφαρμόζουν το γεωγραφικό περιορισμό σε βάρος των μεταναστών και των τοπικών κοινωνιών. Γιατί μόνο ενωμένοι δεν πέφτουμε στην παγίδα της ατζέντας του “Διαίρει και Βασίλευε”. Γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο διχασμός και οι συγκρούσεις δε μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στον αληθινό εχθρό μας.

Βίντεο:
RT via Ruptly​

Κείμενα:
1. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο | Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας | 18 Μαρτίου 2016
2. Ελληνική Δημοκρατία | ΦΕΚ | Αριθμός Φύλλου 1366 / 20 Απριλίου 2018

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License