Καμπότζη: όπου η διάσωση των δασών είναι ζήτημα ζωής και θανάτου

https://desinformemonos.org/camboya-donde-salvar-los-bosques-una-cuestion-vida-muerte

 

Φωτογραφία: Εορτασμός της δεύτερης επετείου από το θάνατο του περιβαλλοντικού ακτιβιστή της Καμπότζης Chut Wutty στον τόπο όπου σκοτώθηκε, στην επαρχία Koh Kong, στις 26 Απριλίου 2014. (Scott Rotzoll)

"Μετά τις δολοφονίες, σχεδόν κανείς δεν τόλμησε να εισέλθει στη ζούγκλα" γράφει ο Ouch Leng σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Leng κέρδισε το 2016 το διάσημο βραβείο Περιβάλλοντος Goldman  για το έργο του, ένα παράδειγμα του θάρρους, το οποίο επέτρεψε να εκθέσει τις δραστηριότητες της αποφύλλωσης και της αποψίλωσης των δασών στην πατρίδα του, την Καμπότζη, μια χώρα που έχει χάσει περισσότερο από το 75% της δασικής έκτασης της ως συνεπεία της υλοτομίας που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών. Το εμπόριο ξυλείας στην Καμπότζη έχει δημιουργήσει χιλιάδες δολάρια, αλλά τα χρήματα που καταλήγουν σχεδόν πάντα στις τσέπες των κλεπτοκρατών, διεφθαρμένων στρατηγών μεγιστάνων και κοινών εγκληματιών.

Εκείνοι που  έχουν πληρώσει το υψηλότερο τίμημα είναι οι κάτοικοι της ζούγκλας και οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος της Καμπότζης, οι οποίοι απογυμνώνονται, στερούνται των μέσων διαβίωσής τους και μερικές φορές καταλήγουν να σκοτώνονται.

Ο Leng έχει επίγνωση του κινδύνου που διατρέχει κάθε μέρα, αλλά λέει ότι θα συνεχίσει να διακινδυνεύει τη ζωή του για να "καταπολεμήσει όσο το δυνατόν καλύτερα την παράνομη υλοτομία και το εμπόριο ξυλείας".

Τα τελευταία θύματα της αποψίλωσης των δασών στην Καμπότζη είναι η THUL Khna μια περιβαλλοντική ακτιβίστρια που εργαζόταν στην Εταιρεία για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής (WCS, για ακρωνύμιο στα αγγλικά), Teurn Soknai, ένας δασικός φύλακας απο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, και ο συνοδός του, μέλος της στρατιωτικής αστυνομίας Sek Wathana.

Το βράδυ της 30ης Ιανουαρίου αρκετές βολές έσπασαν  τη σφραγίδα της κανονικότητας στο προστατευόμενο πάρκο Keo Seima. Οι τρεις άνδρες περιπολούσαν τα ολοένα και μειωμένα δάση της επαρχίας Mondulkiri, ανατολικά της Καμπότζης.

Σύμφωνα με μια δήλωση στη δημοσιότητα από το WCS τρεις ημέρες αργότερα, οι άνδρες σκοτώθηκαν όταν «επέστρεφαν από την παραμεθόρια περιοχή  O'huoc μετά από εντοπισμό στρατόπεδου  παράνομης υλοτομίας και την κατάσχεση διάφορων αλυσοπρίονων και μοτοσικλετών που χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά των ξύλων.»

Ο περιφερειακός κυβερνήτης, Svay Sam Eng, δήλωσε ότι πέθαναν μετά από μια ανταλλαγή πυροβολισμών με την τοπική συνοριακή αστυνομία. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Καμπότζης, Eang Sophalleth, απέρριψε το αίτημά μας να σχολιάσουμε το γεγονός.

Μια προοπτική της πρώτης γραμμής

Οι θάνατοι δεν ήταν έκπληξη για τον Marcus Hardtke, γερμανό οικολόγο, ο οποίος μελετά και παρακολουθεί παράνομες δραστηριότητες υλοτομίας στην Καμπότζη για περισσότερα από 20 χρόνια.

"Κανονικά είναι άλλες" στολές ". Δεν είναι οι τοπικοί ξυλοκόποι που καταφεύγουν στη βία ", λέει. "Η εμπειρία μας είναι συνήθως ότι πρόκειται για ιστορίες χρήματος ή χρέη που τελειώνουν άσχημα. Υπάρχουν άνθρωποι που κόβουν δέντρα και πληρώνουν χρήματα σε άνδρες με στολή, και έπειτα ένα άλλο άτομο με στολή έρχεται και παίρνει το ξύλο. Οι ξυλοκόποι λένε: «Hey, έχουμε ήδη πληρώσει!» Και η κατάσταση γίνεται πολύ περίπλοκη. "

Ο Hardtke, ο οποίος έχει απελαθεί από την Καμπότζη περισσότερες από μία φορές, λόγω της δουλειάς που γίνεται, λέει ότι οι δολοφονίες του Ιανουάριου δεν πρόκειται να τον εμποδίσουν απο το να  συνεχίσει. "Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχουν ήδη υπάρξει άλλες δολοφονίες πριν. Στην επαρχία Preah Vihear, πριν από λίγο καιρό, δύο άνδρες που βρίσκονταν σε περιπολία δολοφονήθηκαν όταν κοιμούνταν στη ζούγκλα ", λέει.

"Είναι περιστασιακό. Ποτέ δεν θα είστε σίγουροι ότι δεν θα συναντήσετε κάποιον ηλίθιο που θα περάσει οπλισμένος, συνδεδεμένος με τον στρατό. Με αυτή την έννοια είναι αρκετά επικίνδυνο. "

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Hardtke πέρασε πέντε χρόνια σπουδάζοντας τα  εγκλήματα σχετικά με τα δάση για την Global Witness, μία ερευνητική ΜΚΟ που τεκμηριωνόταν για τη διαφθορά στον τομέα των φυσικών πόρων έως ότου η κυβέρνηση τον απέλασε από τη χώρα το 2005. Το έγκλημά του ήταν να επεξεργαστεί αναλυτική έκθεση με τίτλο Κάνοντας μια Cut - η διαφθορά και η παράνομη υλοτομία θεσμοθετήθηκε το Καταφύγιο Άγριας Ζωής Aural της Καμπότζης , όπου εντοπίζονται σαφείς δεσμούς μεταξύ της παράνομης υλοτομίας και των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ της χώρας.

Κατά την εργασία με την Global Witness, Hardtke συχνά συνεργάστηκε με τον Chut Wutty, πρώην πράκτορα της  στρατιωτική αστυνομίας της Καμπότζης. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, η ΜΚΟ εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση, και οι Hardtke και Wutty δημιούργισαν το δικό τους στούντιο, και συνεχίζουν να κάνουν ό, τι έκαναν καλύτερα: να συγκεντρώνουν από πρώτο χέρι στοιχεία εγκληματιών που καταστρέφουν τις ζούγκλες της Καμπότζης, πολλές απο τις οποίες τωρα αποτελούν παρελθόν.

"Εργάστηκα μαζί του, εκείνος έβρισκε χρηματοδότηση και του έδεινε υποστήριξη", θυμάται. "Μέχρι το 2012 που σκοτώθηκε".

Τον Απρίλιο του ίδιου έτους ο Wutty συνέδεε δύο δημοσιογράφους από την καθημερινή εφημερίδα της Καμπότζης(σήμερα κλειστή εφημερίδα) μέσω των δασών της επαρχίας Koh Kong και σκοτώθηκε από τη στρατιωτική αστυνομία. Η δικαστική υπόθεση απορρίφθηκε σε λιγότερο από έξι μήνες, και οι δολοφόνοι δεν ήρθαν ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης.

Πολλά χρήματα, πολλοί κίνδυνοι

Δεν είναι  όλοι στην Καμπότζη  τόσο αδιάφοροι όσο ο Hardtke για τους κινδύνους όταν προσπαθούν να σταματήσουν το κύμα αποψίλωσης. Ο πρώην ανώτερος υπάλληλος ενός διεθνούς οργανισμού αφιερωμένου σε θέματα διατήρησης, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε στην Equal Times : «Όταν υπάρχουν τόσα πολλά χρήματα, αξίζει να σκοτωθούν και αυτό είναι ακριβώς αυτό Αυτό συμβαίνει. Και αν αναφέρετε το όνομά μου στο άρθρο, θα δώσετε σε κάποιον λόγο να με σκοτώσετε. Σας παρακαλώ λοιπόν να είστε προσεκτικοί ».

Μετά από τέσσερα χρόνια - «τα σκληρότερα χρόνια της ζωής μου» - προσπαθώντας να διατηρήσει τη ζούγκλα της Καμπότζης, αυτό το άτομο πιστεύει τώρα ότι η προσπάθεια είναι άχρηστη.

"Δεδομένου του βαθμού της απληστίας που υπάρχει, στο τέλος όλα θα εξαφανιστούν. Είναι μόνο θέμα χρόνου. Κανένας σοφός δασοφύλακας δεν θα θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο για μισθό 200 δολαρίων (περίπου 162 ευρώ) το μήνα. Η διάσωση του δάσους δεν επιφέρει καμία δόξα. "

Η καταστροφή της ζούγκλας και η δολοφονία εκείνων που προσπαθούν να την αποτρέψουν δεν είναι ένα μοναδικό πρόβλημα για την Καμπότζη. Η Global Witness ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι, μόλις πέρυσι, σκοτώθηκαν 197 υπερασπιστές της γης και του περιβάλλοντος.

Και κάπως η Καμπότζη ήταν τυχερή. Οικονομική αυτοεπιβαλλόμενη απομόνωση των Ερυθρών Χμερ, που ακολουθείται από την άρνηση της διεθνούς κοινότητας να συνεργαστούν με την κυβέρνηση που επιβλήθηκε απο την κατοχή του Βιετνάμ  που κυβέρνησαν αργότερα στη δεκαετία του 1980, διατηρούνται τα αποθέματα ξυλείας της χώρας σχετικά ασφαλή από τις καταπατήσεις του παγκόσμιου καπιταλισμού. Αλλά τη στιγμή που αυτά τα εμπόδια εξαφανίστηκαν, υπήρχαν τα ενδιαφερόμενα μέρη, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, οι οποίοι εκμεταλεύτηκαν γρήγορα την ευκαιρία.

Στην αναφορά αποδεικτικών στοιχείων ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου , η Global Witness λέει ότι μετά τις πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα μετά το τέλος του πολέμου, ταϊλανδικές εταιρείες ξυλείας εκμεταλλεύτηκαν των επαφών τους με τους Ερυθρούς Χμερ , - να κερδίσει μεταξύ USD 10 και 20 εκατομμύρια (περίπου 8 έως 16 εκατομμύρια ευρώ) από ξύλο κάθε μήνα.

«Αυτό το εμπόριο ήταν με την πλήρη γνώση των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου στην Καμπότζη, και ήταν επίσης το αντικείμενο πολλών ψηφισμάτων του ΟΗΕ που απαίτησε ένα τέλος σε αυτό το εμπόριο», προσθέτει η Global Witness. "Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα δεν έκανε τίποτα για να θέσει αποτελεσματικά το ζήτημα στους ταϊλανδούς".

Η κυβέρνηση της Καμπότζης δεν πήρε μια περικοπή. Ξεκίνησε με τη χορήγηση στους εθνικούς και διεθνείς επιχειρηματικούς συμμάχους της τεράστιων οικονομικών παραχωρήσεων γης που μέχρι το τέλος του 2013 κάλυπταν το 14% της ξηράς της Καμπότζης .

Οι οικονομικές επιχορηγήσεις γης ήταν θεωρητικά μια πρωτοβουλία για την εισροή ξένου κεφαλαίου σε μια οικονομία που είχε παραμείνει έντονα στάσιμη εδώ και δεκαετίες. Στη δεκαετία του 1990, οι επιχειρήσεις είχαν λάβει μεγάλες εκτάσεις γης με πολύ χαμηλές μισθώσεις σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση της προετοιμασίας της γης για βιομηχανική καλλιέργεια. Συμφωνήθηκε ότι, για να καλλιεργηθεί η γη στην Καμπότζη, μια πυκνοκατοικημένη χώρα, θα χρειαζόταν να κόψουμε κάποια δέντρα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, πολλές από τις παραχωρήσεις κατέληξαν να είναι λίγο περισσότερο από μηχανισμούς για το ξέπλυμα παράνομα υλοτομημένης ξυλείας. Μια μελέτη του 2014 από τη ΜΚΟ Nature, Economy and People Connected κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 90% των προϊόντων ξύλου της χώρας προέρχονται από αυτό το είδος καθεστώτος.

Προσεχείς εκλογές και πέρα

Παρά το γεγονός ότι η εξόντωση του δάσους της Καμπότζης είναι ένα ευαίσθητο θέμα, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, είναι πιθανό ότι οι προσεχείς γενικές εκλογές φέτος δεν θα επηρεαστούν από αυτό. Ο Πρωθυπουργός Hun Sen είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες που ανέλαβε την εξουσία για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έχοντας κυβερνήσει την Καμπότζη με τη μία ή την άλλη μορφή από το 1985. Η θητεία του στην υπηρεσία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανομή των οικονομικών και φυσικών πόρων της χώρας που κάνει μεταξύ των πολιτικών συμμάχων του.

Συνεπώς, η προσπάθεια να τερματιστεί η αποψίλωση θα καταστρέψει έναν από τους πυλώνες της εξουσίας του. Και οι πιθανότητες ότι θα υποστεί μια ήττα στις κάλπες είναι σχεδόν μηδενικές, αφού πέρυσι διαλυόταν το μοναδικό σημαντικό κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ενώ η μαφία και οι πολιτικοί υποστηρικτές της σαρώνουν τα δάση και προσπαθούν να εξαλείψουν όλους όσους βρίσκονται στο δρόμο τους, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι διεθνείς δωρητές και οι οργανώσεις διατήρησης είναι κατά κάποιο τρόπο μέρος του προβλήματος.

Ο Αυστραλός πολιτικός επιστήμονας Andrew Cock πέρασε πολλά χρόνια εργαζόμενος ως σύμβουλος για τη δασική πολιτική για το Φόρουμ της Καμπότζης , και το 2016 το βιβλίο του Κυβερνώντος τα δάση της Καμπότζης είναι ίσως το καλύτερο που έχει δημοσιευθεί για το θέμα αυτό.

Ερωτηθείς εάν οι διεθνείς δωρητές και φιλανθρωπικά ιδρύματα διατήρησης έχουν «βοήθησε ή εμπόδισαν» τις τοπικές προσπάθειες για να σταματήσει η αποψίλωση των δασών, εξήγησε ότι «αυτό εξαρτάται από το πώς ο στόχος (...) ορίζεται. Οι εν λόγω οργανώσεις φαίνεται να ενδιαφέρονται κυρίως για σημαντικά είδη και λιγότερο ανησυχούν για την υλοτομία. "

Ο Cock εξηγεί ότι οι διεθνείς δωρητές και η Παγκόσμια Τράπεζα προσπαθούν να μην ενοχλούν την κυβέρνηση όσον αφορά τη δασική μεταρρύθμιση, επειδή φοβούνται ότι θα σταματήσει να εργάζεται μαζί τους. Ως αποτέλεσμα, η καταστροφή της ζούγκλας της Καμπότζης δεν έχει τεθεί ποτέ στο τραπέζι.

"Αυτή ήταν η γενική συζήτηση για την υλοτομία: ότι η οικονομική αξία των δασών πρέπει να παραδοθεί στην κυβέρνηση", εξηγεί. "Είχαν πάντα να μας πουν πόσο φτωχή ήταν η κυβέρνηση και πόσο φτωχοί ήταν οι άνθρωποι και ότι η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει χρήματα από αλλού. Αυτό ήταν το σχέδιο πάνω στο οποίο οι δωρητές θα μπορούσαν να ασκήσουν επιρροή εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ισχυρό νόμισμα ».

Η λύση του δωρητή, γράφει ο Cock στο βιβλίο του, εντάχθηκε σε μια πολιτική της Παγκόσμιας Τράπεζας που ονομάζεται Αειφόρος διαχείριση δασών (GFS). Πριν από τη συγκέντρωση του νομίσματος στις αρχές της δεκαετίας του '90, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε αναζητήσει ενεργά έργα που θα βελτίωναν την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών "καταγραφής". Αργότερα, καθώς η κοινή γνώμη επέλεξε το περιβάλλον, ήταν απαραίτητη η επανατοποθέτηση της μάρκας: εξ ου και η γέννηση του GFS.

"Το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν να σκεφτεί κανείς ότι αν κόβεται ένα δέντρο, φυτεύτηκε ένα δέντρο, το οποίο λειτουργεί σε μια φυτεία αλλά όχι σε μια ζούγκλα", λέει ο Hardtke.

"Επιπλέον, οι χορηγοί είναι πολύ κοντά στην κυβέρνηση. Δεν έχουν δικά τους μάτια ή αυτιά στο έδαφος. Στηρίζονται απλώς στους δασοφύλακες που εργάζονται για την άλλη πλευρά [κυβέρνηση] ", προσθέτει. "Κανένας δεν τους κατηγορεί ότι δεν κερδίζουν, αλλά τουλάχιστον θέλουμε να τους δούμε να προσπαθούν - αντί να γλιστρήσουν έξω από τη στιγμή που θα προσβληθούν μερικοί υψηλόβαθμοι κάτοικοι από τη μαφία της Πνομ Πενχ".

Ο Leng, ο βραβευμένος με την Goldman ακτιβιστής, είναι εξίσου δραστήριος στις παρατηρήσεις που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: "Χρειάζομαι περισσότερη υποστήριξη από τους δωρητές για να συμβάλλω στην προστασία των δασών αντί να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες μου χωρίς να μου παράσχει βοήθεια. "

Η κατάσταση φαίνεται απελπιστική, ίσως επειδή είναι. Έχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από τότε που η Καμπότζη και οι ζούγκλες της άνοιξαν στο διεθνές εμπόριο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι λευκοί σύμβουλοι της Παγκόσμιας Τράπεζας και των Ηνωμένων Εθνών, με έδρα το Range Rovers, συρρέουν στη χώρα για να διαδώσουν τον καλό λόγο για τον νέο ευτυχισμένο κόσμο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, έναν άνδρα, μια ψήφο. "

Τρεις δεκαετίες αργότερα, το αποτέλεσμα ήταν ένα σύστημα διακυβέρνησης που περιγράφεται πέρυσι ως ένα από τα « κάθοδο στην απόλυτη δικτατορία »? μια οικονομία η οποία, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις , συγκεντρώνει τον πλούτο της χώρας στα χέρια λίγων. και τη συνολική λεηλασία της κύριας φυσικής πηγής: τα δάση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, εκείνοι που τολμούν να αμφισβητήσουν αυτές τις ριζικές αλλαγές συχνά πληρώνονται για την ταλαιπωρία τους με φυλακή ή πυροβολισμό. Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα, που μόλις πριν από λίγα χρόνια είχε ονειρευτεί στροφή της Καμπότζης στο πρότυπο του νέου τρόπος Business-αφήνει τους πιο γενναίους , όπως Ωχ Leng, χωρίς οικονομικά μέσα απαραίτητα για να συνοδεύσουν την πορεία των γεγονότων.

Προς όφελός της, η διεθνής κοινότητα προσπάθησε, με την πάροδο των ετών, να τροποποιήσει την κατάσταση με εκατοντάδες πρωτοβουλίες, σχεδόν όλες τις οποίες συνέταξαν οι ξένοι σύμβουλοι. Αν και ορισμένοι από αυτούς έχουν εκπληρώσει τους αυτοπροσδιοριζόμενους στόχους τους, δεν υπάρχει τίποτα που συνέβαλε στη διατήρηση των δασών της Καμπότζης. Νωρίτερα φέτος, οι αεροπορικές εταιρείες της Virgin Atlantic αποσύρθηκαν από το σύστημα πίστωσης άνθρακα, αφού κατέστη σαφές ότι « υπήρξε εκτεταμένη αποδάσωση στο δάσος που είχε πει το έργο ότι θα σώσει ». Ένας από τους ξένους συμβούλους έγραψε: "Όλα θα εξαφανιστούν. Είναι μόνο θέμα χρόνου. "

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License