Η συγγνώμη της ΕΤΑ

Αναδημοσίευση απο tvxs   http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/i-syggnomi-tis-eta

post image

Η ένοπλη οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τα θύματα που προκάλεσε η 50χρονη δράση της για ανεξαρτησία, καθώς και από  τους συγγενείς τους.

Η συγγνώμη ακολουθεί την ανακοίνωση της οργάνωσης για την οριστική της διάλυση στις αρχές του επόμενου μήνα, έναν χρόνο μετά τον τερματισμό της ένοπλης δράσης με την κατάθεση των όπλων της.

Η οργάνωση κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός το 2011, ενώ κατέθεσε τα όπλα της τον Απρίλιο του 2017.

«Γνωρίζουμε ότι στη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου του ένοπλου αγώνα προκαλέσαμε πολύ πόνο και μεγάλες καταστροφές για τα οποία δεν υπάρχει λύση. Θέλουμε να δείξουμε σεβασμό προς τους νεκρούς, όσους τραυματίστηκαν και για τα θύματα που προκλήθηκαν από τις ενέργειες της ΕΤΑ. Ειλικρινά λυπούμαστε», αναφέρει χαρακτηριστικά η οργάνωση με ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε στην βασκική εφημερίδα Gara.

«Κοιτάζοντας μπροστά, η συμφιλίωση είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν στη Χώρα των Βάσκων, κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει μεταξύ των πολιτών. Είναι μια απαραίτητη άσκηση για να αναγνωριστεί η αλήθεια με έναν εποικοδομητικό τρόπο, να επουλωθούν οι πληγές και να εξασφαλιστεί ότι αυτό το κακό δεν θα επαναληφθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ισπανική κυβέρνηση χαιρέτισε τη συγγνώμη δηλώνοντας ότι η βασκική οργάνωση «ηττήθηκε με τα όπλα της δημοκρατίας».

«Τα θύματα, η μνήμη τους και η αξιοπρέπειά τους, υπήρξαν καθοριστικά στην ήττα της ΕΤΑ. Η ΕΤΑ θα έπρεπε να έχει ζητήσει συγγνώμη για το κακό που προκάλεσε κατά έναν ειλικρινή και απόλυτο τρόπο εδώ και πολύ καιρό», ανέφερε το γραφείο του Μαριάνο Ραχόι.

Η ΕΤΑ (Βασκική Γη και Ελευθερία) ιδρύθηκε το 1959 και γεννήθηκε μέσα από την οργή και την απόγνωση μεταξύ των Βάσκων, οι οποίοι έχουν τον δικό τους πολιτισμό και γλώσσα, λόγω της καταστολής των πολιτικών δικαιωμάτων υπό τον στρατηγό Φράνκο.

Η δράση της, η οποία περιελάμβανε πολιτικές δολοφονίες καθώς και βομβιστικές ενέργειες κλιμακώθηκε την δεκαετία του 60'.

Η ΕΤΑ θα ανακοινώσει την πλήρη διάλυσή της το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαϊου, μετέδωσε την Τετάρτη ο βασκικός σταθμός ETB. Λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License