Η ZAD και η παγκόσμια καταστολή των εναλλακτικών λύσεων

Eίναι τραγελαφικό ειρωνικό καί υποκριτικό τήν ώρα πού ό πλανήτης έχει εισέλθει στήν δοκιμασία μιάς σοβαρής κλιματικής αλλαγής ή γαλλική στρατιωτική καί αστυνομική μηχανή,ή ευρωπαική οικονομική ελίτ,μιά χούφτα δισεκατομμυριούχοι καί τά ΜΜΕ(έμμεσα καί άμεσα υπεύθυνοι γιά τήν παγκόσμια καταστροφή τού περιβάλλοντος) νά σπάνε τά κεφάλια καί νά γκρεμίζουν ξύλινες παράγκες διακοσίων ανθρώπων όλοι κι όλοι,σέ ένα οικοσύστημα  πού τό προστατεύουν  ζυμώνοντας ψωμί καί τραγουδώντας ...καί εκτοξεύοντας κιόλας 11.000 δακρυγόνα καί βομβίδες κρότου λάμψης σέ χωράφια καί γρασίδια πού οί δικοί τους "νόμοι προστασίας τού περιβάλλοντος" τό απαγορεύουν. Ενα είναι σίγουρο ,ακόμα καί άν νικήσουν τήν ΖAD προσωρινά,αυτή θά ανθίσει ξανά καί σύντομα,γιατί μπήκε γιά τά καλά στίς καρδιές καί τήν ψυχή τών ανθρώπων,καί γιατί είναι ή μόνη βιώσιμη λύση γιά τό μέλλον τού πλανήτη.Φωτό: άγνωστης τεχνολογίας μεταλλικό αντικείμενο (σφαίρα ?)  πού αφαιρέθηκε από πόδι διαδηλωτή.

post image

Η επίθεση της κυβέρνησης εναντίον του Zad,σκοπεύει να καταστρέψει τη δυνατότητα εναλλακτικών τρόπων ζωής. Η μάχη εναντίον τού αεροδρομίου έχει εξελιχθεί στην πιο εικονική μάχη τού γαλλικού κινήματος γιά τό κλίμα και τη κοινωνική δικαιοσύνη καί που θεωρεί το έργο του αεροδρομίου ως συμπτωματικό για ένα σύστημα περιττής επέκτασης που εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα μιας μειονότητας εις βάρος των τοπικών κοινοτήτων, τόν τρόπο διαβίωσης, το περιβάλλον και το κλίμα. Μετά από 50 χρόνια αντιπαράθεσης που εξελίχθηκε μέ εκατοντάδες ανθρώπους νά καταλαμβάνουν την περιοχή, η κυβέρνηση ανέστειλε το έργο τον Ιανουάριο σε μιά ιστορική επιτυχία για το γαλλικό περιβαλλοντικό κίνημα. Η καταστολή είναι τώρα μέρος μιας παγκόσμιας τάσης για τη διατήρηση τού καθεστώτος που καταστρέφει το κλίμα για τις πλουσιότερες ελίτ.

2.500 πάνοπλοι αστυνομικοί,τεθωρακισμένα οχήματα,μπουλντόζες ελικόπτερα,φορτηγά, και μερικές εκατοντάδες κρατικές αστυνομικές δυνάμεις στη Νάντη και την Ρεν ως υποστηρικτικές ... Από τη Δευτέρα 9 Απριλίου η Γαλλία φαίνεται να βρίσκεται σε πόλεμο.Μέ ποιον; Ενάντια σε περίπου διακόσια άτομα που ζουν σε ένα άλσος, όπου φτιάχνουν το δικό τους ψωμί, μπύρα, έχουν μια αγορά των αγροτών, ζυμώνουν, καλλιεργούν,συζητούν, διαβάζουν,κι αυτούς πού έρχονται και φεύγουν ?...
Η στρατιωτική μηχανή της Γαλλίας, η οποία παρεμβαίνει στο Μάλι, τη Συρία και το Ιράκ, έχει αναπτυχθεί στήν Notre-Dame-des-Landes - χωρίς συζήτηση στο Κοινοβούλιο, η οποία παραβιάζει το άρθρο 35 του γαλλικού Συντάγματος.
Αφού η κυβέρνηση υποχώρησε σέ μια λαϊκή απαίτηση να εγκαταλείψει το έργο τού αεροδρομίου Notre-Dame-des-Landes, αισθάνεται τώρα υποχρεωμένη να αποδείξει τη δύναμή της με την εκδίωξη "παράνομων κατακτητών". Η κυβέρνηση παραμελεί τις διαδικασίες για την αυστηρή επίβλεψη των εξώσεων και αρνήθηκε να ξεκινήσει διάλογο σχετικά με μια πρόταση για συλλογική διαχείριση τής γης που έχει διατηρηθεί για δέκα χρόνια από αυτούς τους κατοίκους. Δεν υπάρχουν σχέδια για τη χρήση αυτής της οικολογικά μοναδικής περιοχής, η οποία έχει διατηρηθεί καλά χάρη στους ίδιους τους ανθρώπους που η γαλλική κυβέρνηση θέλει τώρα να απομακρύνει,θέτοντας τελεσίγραφο μέχρι τίς 23 Απριλίου άν δέν γίνει "τεμαχιοποίηση" τής συλλογικής γής καί "ονοματοποίηση" "ατομικών έργων" καί "επαγγελμάτων"...
Ο γάλλος πρόεδρος Macron, ο πρωθυπουργός Philippe, ο υπουργός εσωτερικών Collomb και ο υπουργός περιβάλλοντος Hulot θέλουν να δείξουν στο κοινό τους ότι θα διατηρήσουν τήν «τάξη» και θα στείλουν μια προειδοποίηση για το τι μπορούν να αναμένουν τα διάφορα κινήματα που ανθίζουν στη χώρα. Απολαμβάνουν την υποστήριξη μιάς χούφτας δισεκατομμυριούχων που είναι ιδιοκτήτες των γαλλικών μέσων μαζικής ενημέρωσης καί κάνουν τά πάντα για να ανταπεξέλθουν με ευχαρίστηση στίς απαιτήσεις τους.

Η αποστολή τών 2500 αστυνομικών των ταραχών είναι να καταστρέψουν τη δυνατότητα κάποιων να ζουν διαφορετικά

Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος πολιτικός αντίκτυπος που επιδιώκει ό Macron και η κυβέρνησή του. Η δυσανάλογη αντίδραση αποτελεί ένδειξη ότι αυτό που συμβαίνει στο Ζαν απειλεί την σημερινή κυριαρχία της οικονομικής τάξης: τη δυνατότητα διαφορετικών τρόπων ζωής, την αναζήτηση συνεργασίας παρά τον ανταγωνισμό, τις επίπεδες ιεραρχίες μεταξύ των ανθρώπων, τη διευθέτηση τών συγκρούσεων χωρίς αστυνομία ή δικαστική εξουσία, αρμονία με τη φύση, διαφυγή από την εξουσία του χρήματος,τού εμπορίου καί τής βιομηχανίας...Έχει αυτό το είδος της ζωής γίνει πραγματικότητα στο Zad; Είναι δύσκολο να πούμε. Αλλά προσπαθούν. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που μας δίνουν μια ματιά στις εναλλακτικές οικονομίες. Η αποστολή της αστυνομίας των ταραχών που έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος και πρώην τραπεζικός είναι να καταρρίψει αυτή τη δυνατότητα ενός διαφορετικού τρόπου ζωής,ή ακόμη καί τήν προσπάθεια στήν εναρξή της.
Επιπλέον, αυτό που συμβαίνει στη Notre-Dame-des-Landes είναι μέρος μιας μεγαλύτερης καταστολής από την παγκόσμια ολιγαρχία εναντίον τών λαών. Πρόσφατες ειδήσεις σχετικά με το πώς το Ισραηλινό κράτος σκοτώνει διαδηλωτές και δημοσιογράφους στη Λωρίδα της Γάζας είναι μόνο το τελευταίο ξέσπασμα ενός παγκόσμιου κύματος αυταρχισμού από τις κυρίαρχες τάξεις. Σχεδόν όλη η Λατινική Αμερική (Βραζιλία, Χιλή, Αργεντινή, Περού, Γουατεμάλα, ...) έχει υποστεί σκληρή λιτότητα. Στην Κίνα, ο πρόεδρος Xi Jinping αρπάζει πρόσφατα ακόμη περισσότερη εξουσία. Στη Ρωσία, ο Πούτιν βασιλεύει καταπνίγοντας όλη την αντιπολίτευση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Trump συνεχίζει την πολιτική του για χρηματοοικονομική και περιβαλλοντική απορρύθμιση καί αποσυναρμολόγησης πραγματικών ελέγχων και ισορροπιών. Στις Φιλιππίνες, την Πολωνία, την Ινδία, σε δεκάδες χώρες, βλέπουμε έναν συνδυασμό συγκεντρωμένης εξουσίας που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, καταστρέφοντας το περιβάλλον στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης. Η Ευρώπη κινείται ολοένα και περισσότερο προς αυτό το μοντέλο. Υπάρχει παγκόσμιος εμφύλιος πόλεμος - ένας πόλεμος που διεξάγεται από ισχυρές ελίτ εναντίον ανθρώπων που χάνουν τά πάντα με την παγκοσμιοποίηση και εναντίον εκείνων που αντιστέκονται.

Οι πραγματικοί ένοχοι - οί 80 εκατ. τόνοι CO2 ανά έτος

Αυτό είναι κάτι περισσότερο από κοινωνικός αγώνας, αλλά είναι αυτός που θα καθορίσει το μέλλον τής ανθρωπότητας σε έναν πλανήτη σε μια ιστορική οικολογική κρίση. Μια απλή εικόνα δείχνει τι διακυβεύεται για τους πιο προνομιούχους: το πλουσιότερο 1% στον κόσμο εκπέμπει κατά μέσο όρο 80εκ.τόνους CO2 κάθε χρόνο. Αυτό είναι δώδεκα φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο του παγκόσμιου πληθυσμού (6.2t). Με άλλα λόγια, οι πλουσιότεροι των πλουσίων ρυπαίνουν κατά πολύ περισσότερο. Δεδομένης της βαρύτητας της αλλαγής του κλίματος και των προβλέψιμων επιπτώσεών της, οι εκπομπόμενοι 80 εκ. τόνοι CO2 ετησίως είναι οι πραγματικοί ένοχοι.

Αυτό που προωθούν οι ολιγαρχίες είναι να διατηρήσουν ένα σύστημα στο οποίο υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον. Είναι στο επίκεντρο του δημόσιου συμφέροντος να αντιμετωπιστεί η οικολογική κρίση τού εικοστού πρώτου αιώνα. Το αποτέλεσμά του θα καθορίσει τις συνθήκες της ύπαρξης τής ανθρωπότητας. Είναι σχεδόν ειρωνικό το γεγονός ότι η επίθεση στο Zad είναι στραμμένη σε έναν τόπο όπου οι άνθρωποι επιδιώκουν να ζήσουν με τρόπους που δεν επιβαρύνουν καί δέν  αποσταθεροποιούν το κλίμα..αλλά αντίθετα τό προστατεύουν παίρνοντας τήν υπόθεση τού πλανήτη στά χέρια τους,μακριά από μεσολαβήσεις καί κούφια λόγια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο και οι "Kύριοι" Macron, Philippe, Collomb και Hulot, που διαφυλάσσουν τα συμφέροντα των μελών του συλλόγου των 80 εκ. τόνων, είναι εξίσου ένοχοι. Και γι αυτό πρέπει να υπερασπιστούμε το Zad.

350.org

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License