Μικροφωνική Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 35 διωκόμενους μετανάστες της Μόρια


Αλληλεγγύη στους 35 μετανάστες της Μόριας

Οι γεωπολιτικοί και οικονομικοί ανταγωνισμοί των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της  δύσης σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, η στήριξη ή και ανοχή απέναντι σε απολυταρχικά και φονταμενταλιστικά καθεστώτα, που εξυπηρετούν  τα συμφέροντα  των ντόπιων και υπερεθνικών αφεντικών στις χώρες αυτές, είναι σαφές υπόδειγμα της λυσσαλέας  επίθεσης της κυριαρχίας στους εκμεταλλευόμενους αυτού του κόσμου. Είτε μέσω των πολεμικών συγκρούσεων, είτε μέσω του οικονομικού επεκτατισμού, αυτό που αφήνει πίσω της η επέλαση του κράτους και του κεφαλαίου είναι η εξαθλίωση, η κοινωνική ερημοποίηση, ο      θάνατος, η καταστροφή του φυσικού κόσμου και ο βίαιος ξεριζωμός ολόκληρων πληθυσμών.

Όσοι μετανάστες καταφέρνουν να εισέλθουν στην Ευρώπη-φρούριο, αν δεν εξοντωθούν στα υδάτινα σύνορά της ( λεκάνη της Μεσογείου) από τον επίσημο δολοφονικό ευρωπαικό μηχανισμό της Φρόντεξ και των κυκλωμάτων διακίνησης θα βιώσουν τη δεύτερη πράξη του πολέμου στο εσωτερικό της Ε.Ε. Είναι ο εξευτελισμός, οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης,   το φακέλωμα, η αορατότητα, ο συνεχής φόβος της απέλασης, το καθεστώς εξαίρεσης, δηλαδή τα κέντρα κράτησης, τα σύγχρονα κολαστήρια της δημοκρατίας. Για τους υπόλοιπους που βρίσκονται «ελεύθεροι» αυτό που τους περιμένει είναι η ακραία εκμετάλλευση από τα ντόπια αφεντικά, οι ξυλοδαρμοί από μπάτσους και λιμενικούς, οι φασιστικές επιθέσεις, η φυλάκιση.

Η περίπτωση του κέντρου κράτησης /hot spot στη Μόρια της Λέσβου είναι χαρακτηριστικό δείγμα τόπου εξαίρεσης και αορατότητας που βιώνουν οι μετανάστες, αποτελώντας τη μετουσίωση της κατασταλτικής πολιτικής του ελληνικού κράτους και των αντιμετανα-στευτικών  δογμάτων της Ε.Ε. Η  ελληνική επικράτεια μαζί  με την ιταλική αποτελούν τα μεγαλύτερα συνοριακά στρατόπεδα συγκέντρωσης της ευρώπης-φρούριο. Η Μόρια αποτελεί μια κρατική δομή μαζικής ομηρίας και γκετοποίησης ανθρώπων  που βρίσκονται έκθετοι στη κατασταλτική βαρβαρότητα του ελληνικού κράτους , τον υποσιτισμό  αλλά και τον ίδιο τον καιρό. Οι 5 θάνατοι από το κρύο πέρσι το χειμώνα, οι συνολικά 14 θάνατοι μεταναστών μέσα σε 2,5 χρόνια, καθώς και δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας, μόνο τυχαίοι δεν είναι.   

                                                
Στις 18 Ιουλίου του 2017 μετανάστες που είχαν ξεκινήσει καθιστική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της ευρωπαικής υπηρεσίας ασύλου που βρίσκεται στο κέντρο κράτησης της Μόρια  για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αιτήσεις ασύλου αλλά και για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, βγαίνουν έξω για να μπλοκάρουν τον κεντρικό δρόμο. Ενώ φώναζαν συνθήματα οι δυνάμεις καταστολής τους επιτέθηκαν με πέτρες, δακρυγόνα και χειροβο μβίδες κρότου-λάμψης. Οι μετανάστες απαντούν με πετροπόλεμο και ανάβοντας φωτιές για να αντιμετωπίσουν τα χημικά και τη κατασταλτική μανία των μπάτσων. Αρκετή ώρα μετά το τέλος των συγκρούσεων τα ΜΑΤ εισβάλλουν στο κέντρο ξυλοκοπώντας μετανάστες αδιακρίτως. Οι μπάτσοι  συνέλαβαν  στον σωρό δεκάδες άτομα, και τελικά φόρτωσαν με βαρύτατο  κατηγορητήριο 35 μετανάστες αφρικανικής καταγωγής, με 30  από αυτούς να βρίσκονται προφυλακισμένοι σε διαφορετικές φυλακές. Μετά από λίγο καιρό, στήθηκε  μια ακόμα δικογραφία για 10 επιπλέον μετανάστες, που διώκονται με την ίδια  μεθόδευση για ταραχές στο κέντρο της Μόρια στις 10/7/2017  όταν αφρικανοί μετανάστες προσπάθησαν να πάρουν συγκρατούμενό τους από τα χέρια των μπάτσων  που προοριζόταν  για απέλαση. Μέχρι  και σήμερα, γίνονται ομαδικές διώξεις μεταναστών από το ελληνικό κράτος με πιο πρόσφατες τις συλλήψεις 8 ατόμων ως υπεύθυνους  για τις ταραχές που ακολούθησαν την απόπειρα αυτοκτονίας 19χρονου Σύρου στις 14 Μαρτίου 2018 στο κέντρο κράτησης της Μόρια. Οι δίκες των 35 και των 10 έχουν οριστεί  για τις 20/4 και 11/5 αντίστοιχα, στο μικτό ορκωτό δικαστήριο της Χίου.

Είναι ξεκάθαρο ότι μέσω αυτών των διώξεων το ελληνικό κράτος  επιχειρεί να στείλει ένα κατασταλτικό μήνυμα στους μετανάστες, αλλά και σε όλους αυτούς και αυτές που δίκαια εξεγείρονται και αντιμάχονται το ζόφο  της εξουσίας και του καπιταλισμού Από την πλευρά μας, δε μπορούμε παρά να αντιλαμβανόμαστε πως όλοι εμείς που βρισκόμαστε στους από τα κάτω αυτού του κόσμου, αποτελούμε για το κράτος και τα αφεντικά το φτηνό υποταγμένο, ανανεώσιμο και αναλώσιμο υλικό των επόμενων γύρων της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πάνω στα σώματα των μεταναστών/ριών βρίσκεται το πεδίο πειραματισμού πολιτικών καταστολής και ελέγχου, το οποίο θα το συναντήσουμε ή το συναντάμε με διάφορες εκφάνσεις όλοι και όλες μας. Με πρόταγμά μας την αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων, στεκόμαστε δίπλα στους αγώνες των μεταναστών, κόντρα και ενάντια σε κάθε επίπλαστο διαχωρισμό στη βάση της φυλής, του φύλου, του έθνους, της θρησκείας, της σεξουαλικής προτίμησης. Συγκροτώντας μαχητικές κοινότητες αγώνα με σχέσεις ισότιμες,  χρησιμοποιώντας εργαλεία αγώνα όπως οι καταλήψεις και δημιουργώντας δομές αλληλοβοήθειας, να πυκνώσουμε τις αντιστάσεις μας  και να οξύνουμε τον ταξικό-κοινωνικό πόλεμο με όπλο μας την αυτοοργάνωση.

Κοινοί αγώνες ντόπιων μεταναστών ενάντια στην καταστολή, το καθεστώς εξαίρεσης και την θανατοπολιτική κράτους και κεφαλαίου, για την οικοδόμηση μίας αταξικής κοινωνίας

Οι μετανάστες είναι αδέρφια ταξικά, στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά

 

 

 

 

 

Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Πάτρας
Κάθε Δευτέρα 19.00 στο Παράρτημα
asapatras@espiv.net/asapatras.espivblogs.net

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License