ZAD : Φουντώνει ή οργή γιά τήν εκκένωση σέ όλη τή γαλλία,επιστολή διαμαρτυρίας αρχιτεκτόνων,καλλιτεχνών καί επιστημόνων

Την παραμονή της καταστροφής των οικοτόπων που ανακοινώθηκε στό ΖAD από τήν αστυνομία ό Patrick Bouchain, Gilles Clement Michel Lussault, Dominique Gauzin-Muller, Stengers, Thierry Paquot και εκατό άλλοι αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και στοχαστές ζητησαν άμεσα τήν υπεράσπιση τών "άλλων τρόπων διαβίωσης". Υπογραμμίζουν τον πλούτο τών αυτο-οικοδομημένων οικοτόπων τού Ζάντ, τόν επαναπροσδιορισμό της γνώσης και της εμπειρίας τής λαϊκής αρχιτεκτονικής που έχει εφαρμοστεί εδώ και αρκετά χρόνια. Επιβεβαιώνουν πόσο βαθιά αυτό το όραμα της ζωής ανταποκρίνεται βαθιά και θετικά στην αναζήτηση νέων κοινωνικών επιλογών που απαιτούνται σήμερα. Αντιτίθενται στην "εκδίωξη των κατοίκων του ZAD και στην καταστροφή τών μορφών συλλογικής οργάνωσης και τών άτυπων κατασκευών που αναπτύχθηκαν εκεί".

post image


Ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε άλλους τρόπους ζωής

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Ανακοίνωση:

"Στις 17 Ιανουαρίου 2018 η εγκατάλειψη του έργου του αεροδρομίου στη Notre-Dame-des-Landes σηματοδοτεί την επιτυχία ενός από τους μεγαλύτερους αγώνες στη Γαλλία και αντηχεί ως σημαντική ελπίδα για όλους όσους αγωνίζονται για την οικολογία. Ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να απειλεί να εκδιώξει τούς πάντες από την περιοχή. Γι 'αυτό οι αρχιτέκτονες, οι πολεοδόμοι, οι στοχαστές, οι πολίτες κινητοποιήθηκαν για να υπερασπιστούν αυτήν την εμπειρία τού μέλλοντος.

Αυτή η νίκη είναι μιά νίκη μιας ευρείας και ποικίλης κινητοποίησης. Συνεχίζοντας να στηρίζουν αυτό το έδαφος, οι παλιοί και νέοι κάτοικοι κατάφεραν γιά πάνω από δέκα χρόνια να αποτρέψουν την καταστροφή τών φυσικών και γεωργικών εκτάσεων. Πήραν τη φροντίδα των χώρων αυτών με την ανάπτυξη νέων μορφών συλλογικών φορέων και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων: ξυλουργικές εργασίες, αρτοποιεία, συλλογικές καλλιέργειες λαχανικών και δημητριακών, υλοτομία, Βιβλιοθήκη, οπωρώνες, ζυθοποιία, γαλακτοκομικά, κονσερβοποιία, σιδηρουργείο, βυρσοδεψείο, βότανα, μουσική, μεταξοτυπία ... απέδειξαν έτσι ότι ήταν δυνατό να ζήσουν διαφορετικά, μακριά από την κατάσταση των βιομηχανικών σεναρίων και τής τυποποιημένης γεωργίας, τόσο μέσω των μεθόδων κατασκευής τού οικοχωριού, καί μέ όλους αυτούς τους τρόπους ώστε να φανταστεί κανείς καί νά ελπίσει σέ ένα βιώσιμο και αειφόρο μέλλον για τίς αγροτικές και γεωργικές περιοχές.

Σέ αυτό το δάσος, διάφορες μορφές ζωής έχουν εφευρεθεί και υφανθεί, επιδιώκοντας μια καλύτερη αρμονία με την φύση καί τήν επικράτεια που καταλαμβάνουν. Στην αλληλεπίδραση μεταξύ τους, αγρότες, καταληψίες, γείτονες, ή ζωή των κατοίκων,ή άγρια ζωή , τα βότανα, τα έντομα και τα δέντρα, αλλά και με όλους εκείνους που περνούν από εδώ, τους φίλους, φοιτητές, ακτιβιστές, τούς ταξιδιώτες καί τούς τεχνίτες ένα κοινό έδαφος έχει οικοδομηθεί, πέρα από την ιδιοκτησία, τις συνήθειες και τα υπάρχοντά της. Αυτό το πείραμα ζωής είναι το μακροπρόθεσμο πείραμα πού οδηγεί τους πάντες να εξελιχθούν μέ τις δικές τους παραστάσεις και πρακτικές , πολύ πέρα από αυτά τα ελαιόδενδρα καί τό δάσος.. Από αυτή την άποψη, ο ευτυχισμένος ορίζοντας που ανοίγει ο ZAD σε άλλο σημείο εκτός από τη μητρόπολη μας αφορά όλους.

Ζουν και κτίζουν διαφορετικά

Το ZAD είναι επίσης η περιπέτεια των κατασκευών του. Πρόκειται για αγροικίες που ανακαινίστηκαν κατά τη διάρκεια μεγάλων συλλογικών έργων, νέα γεωργικά υπόστεγα με εντυπωσιακά πλαίσια, είναι επίσης η ποιητική δύναμη των πολλών ξύλινων σπιτιών στα δέντρα, στη μέση μιας λίμνης, στη γωνία μιας ερημιάς ή ενός τοπίου,είναι επίσης η παρουσία ελαφρών ή νομαδικών κατασκευών, ακινητοποιημένων φορτηγών, τροχόσπιτων, δενδροκαλύβων που ολοκληρώνουν αυτό το κατοικημένο τοπίο,κατασκευασμένα από ντόπια καί επαναχρησιμοποιημένα υλικά ,από γη, ξύλο, άχυρο ή υλικά ανακύκλωσης, αυτά τα κτίρια πληρούν ένα ευρύ φάσμα από οικολογικά θέματα και ενέργεια, έίναι ένας κόσμος μακριά από τη βιομηχανία σκυροδέματος και χάλυβα πού κατασκευάζει παντού στον πλανήτη. Επίσης, είναι το αποτέλεσμα μιας αρχιτεκτονικής εφευρετικότητας φαντασίας καί δημιουργικότητας ορμώμενη από πολυτεχνίτες , καί που ευνοείται από την συλλογική κοινότητα ZAD, ωθώντας τους ανθρώπους, έμπειρους ή αρχάριους, να διεκδικήσουν εκ νέου τη διαδικασία αυτοδιάθεσης τής οικοδόμησης.

Οποιος διέσχισε αυτό το έδαφος, καί ο οποίος συμμετείχε στα εργοτάξια του, γνωρίζει την αξία των δυνάμεων που έχουν κατορθώσει να κατασκευάσουν αυτές τις καλύβες καί τά ξυλόσπιτα. Διότι, μακριά από την αυτοκρατορική εικόνα που μεταδίδεται εναντίον του, το ΖAD είναι ένας χώρος διέλευσης καί ανταλλαγής, ενός χώρου που είναι σχολείο της ζωής, αλλά και σχολείο σοφής διαβίωσης και οικοδόμησης.

Αυτό που παίζεται εδώ είναι η εφεύρεση μιας σύγχρονης λαϊκής γλώσσας από παγκόσμια ζητήματα και τοπικά υλικά. Αυτό που παίζει εδώ είναι επίσης η υπεράσπιση μιας ζωντανής κληρονομιάς που προκύπτει από έναν αγώνα αλληλεγγύης που ανοίγει τη φαντασία μας.

Αναγνωρίζουμε ότι καθιστώντας τις πηγές ενέργειας καθαρότερες, τα κτίρια μας πιο πράσινα και τίς πόλεις πιο πράσινες δεν θα αρκούν για να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον. Η σπουδαιότητα της εξεύρεσης μορφών ζωής που να έχουν περισσότερη ενέργεια και εξοικονόμηση πόρων για να ασχοληθούμε μαζί τους ολοκληρωμένα, μας φέρνει εδώ για να υπερασπιστούμε το ZAD, τους κατοίκους του και τους τόπους ζωής τους.

Δεδομένης της πολυπλοκότητας της κατάστασης, η συζήτηση για τη νομιμότητα δεν μπορεί να οδηγήσει σε επίλυση μέ βία και καταστροφή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πάγωμα και η έναρξη του διαλόγου που ζητείται από το κίνημα είναι η μόνη πρόταση που έχει νόημα.

Είμαστε, συνεπώς, αντίθετοι στην εκδίωξη των κατοίκων του ZAD και στην καταστροφή των μορφών συλλογικής οργάνωσης και τών πρωτοποριακών κατασκευών που έχουν αναπτυχθεί και εξακολουθούν να αναπτύσσονται εκεί. Δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε οτι συμβαίνει εκεί και να επιβεβαιώσουμε ότι αυτοί οι νέοι τρόποι οικοδόμησης και διαβίωσης είναι σήμερα νόμιμοι και αναγκαίοι όσον αφορά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας.

Πρώτοι υπογράφοντες:

- Sylvain Adam, ένωση APPUII

- Maud Alpi, σκηνοθέτης

- Marie-Helene Bacque, κοινωνιολόγος και πολεοδόμος

- Jean-Baptiste Bahers, μηχανικός

- Ludivine Bantigny, ιστορικός

- Thibault Barbier, μηχανικός, αρχιτέκτονας τοπίου και πολεοδόμος, Atelier Georges

- Julien Beller, αρχιτέκτονας

- Alec Boivin, αρχιτέκτονας

- Ο Christophe Bonneuil, ιστορικός

- Alain Bornarel, Μηχανικός ECP

- Patrick Bouchain, αρχιτέκτονας

- Florence Bouillon, κοινωνιολόγος και ανθρωπολόγος

- Baptiste Boulba-Ghigna, σεναριογράφος και φιλόσοφος

- Αντρέας Καμπαγκνό, αρχιτέκτονας

- Thibaud Cavailles, διδακτορικός φοιτητής γεωγραφίας, πολεοδομίας και σχεδιασμού

- Benjamin Chambelland, αρχιτέκτονας  τοπίου

- Paul Chantereau, αρχιτέκτονας

- Pierre Charbonnier, φιλόσοφος

- Alexandre Cheikh, φοιτητής αρχιτεκτονικής

- Mathieu Cirou, σχεδιαστής

- Gilles Clement, αρχιτέκτονας τοπίου

- Philippe Declerk, αρχιτέκτονας και ανθρωπολόγος

- Pierre de Jouvancourt, φιλόσοφος

- Frantz Daniaud, πολεοδόμος

- Agnes Deboulet, κοινωνιολόγος

- Denis Delplancke, γεωπόνος

- Μάλου Ντελμπλάνκ, βιολόγος

- Marion Delplancke, διευθυντής θεάτρου

- Malena Demierre, συντάκτης

- Philipe Descola, ανθρωπολόγος

- Gregory Deshoulliere, διδακτορικός φοιτητής ανθρωπολογίας

- Yvan Detraz, αρχιτέκτονας,

- Julien Dupont, τεχνίτης

- Guillaume Faburel, γεωγράφος

- Jean-Michel Fourniau, κοινωνιολόγος

- Caroline Gallez, ερευνητής της HDR στο IFSTTAR

- Chloe Gautrais, φοιτητής αρχιτεκτονικής

- Dominique Gauzin-Muller, αρχιτέκτονας

- Barbara Glowczewski, ανθρωπολόγος

- Guillaume Gourgues, πολιτική επιστήμη

- Gerald Gribe, αρχιτέκτονας

- Luc Gwiazdzinski, γεωγράφος

- Emilie Hache, φιλόσοφος

- Nicolas Haeringer, 350.org

- Edith Hallauer πτυχιούχος στον πολεοδομικό σχεδιασμό

- Κύριλλος Χανάππε, αρχιτέκτονας

- Georges Heintz, αρχιτέκτονας

- Michele Jeannin, δάσκαλος

- Pascale Joffroy, αρχιτέκτονας

- Tibo Labat, αρχιτέκτονας

- Christophe Laurens, αρχιτέκτονας

- Ο Jerome Lebre, φιλόσοφος

- Ο Olivier Leclerq, αρχιτέκτονας

- Fanny Lopez, ENAV & T Λέκτορας στο Marne-la-Vallee

- Michel Lussault, γεωγράφος

- Philippe Madec, αρχιτέκτονας

- Pierre Mahey, κοινωνιολόγος

- Baptiste Martin, cabinetmaker και αρχιτέκτονας, Στρασβούργο

- Catherine Martin-Payen Dicko, σκηνοθέτης και μουσειoγράφος

- Claire Melot, αρχιτέκτονας, Βερολίνο

- Germain Meulemans, ανθρωπολόγος

- Nicolas Monnot, Archivox, Κοινή Γλώσσα, Πολιτιστικός Σχεδιασμός

- Thomas Moreau, πολεοδόμος και copywriter στο Ballast

- Damien Najean, αρχιτέκτονας

- Etienne Pageault, σχεδιαστής

- Thierry Paquot, φιλόσοφος

- Julien Perraud, αρχιτέκτονας

- Alessandro Pignocchi, συντάκτης κόμικς

- Genevieve Pruvost, κοινωνιολόγος

- Timothy Λόγος, αρχιτέκτονας και ξυλουργός

- Mattia Paco Rizzi, αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης

- Mathias Rollot, αρχιτέκτονας

- Η Ισαβέλ Στενγκερς, φιλόσοφος

- Armelle Tardiveau, αρχιτέκτονας

- Celine Tcherkassky, ICI αρχιτέκτονας

- Sezin Topcu, ιστορικός της επιστήμης

- Jean-Louis Tornatore, κοινωνικο-ανθρωπολόγος

- Margaux Vigne, αρχιτέκτονας τοπίου

- Jean-Louis Violeau, κοινωνιολόγος

- Collectif Etc, οικοδόμοι και αρχιτέκτονες

- ομάδα αρχιτεκτόνων τοπίων

- "Atelier Fil", αρχιτέκτονες

- ομάδα "Συλλεκτικά σχέδια" , αρχιτέκτονες

-  συλλογικοί κατασκευαστές και αρχιτέκτονες

- Δεκατέσσερις συλλογικοί αρχιτέκτονες

- Collectif Formes Vives, σχεδιαστές γραφικών

- Champ Libre, συνεταιρισμός με κοινωνικό σκοπό

https://zad.nadir.org/?lang=en

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License