Αυτή είναι η μοναδική κλινική υγείας και σεξουαλικότητας της LGTBI κοινότητας στην Ουγκάντα.

απο το https://www.eldiario.es/desalambre/sexualidad-personas-LGTBI-espaldas-gobierno_0_754875145.html

  

Η κοινότητα Ice Breakers της Ουγκάντα ​​δημιούργησε, πίσω από την πλάτη της κυβέρνησης, μια κλινική για άτομα LGTBI στα περίχωρα της Καμπάλα VÍCTOR GONZÁLEZ CLOTA

Ένας σιδερένιος φράχτης με μια μικρή είσοδο χωρίζει τον δρόμο από το κτίριο. Η πρώτη κλινική που αφιερώνεται εξ ολοκλήρου στα μέλη της κοινότητας LGTBI στην Ουγκάντα βρίσκεται στα περίχωρα της Καμπάλα, περίπου 20 λεπτά με μοτοσικλέτα από την κεντρική αγορά. Σε ένα δωμάτιο γεμάτο από καρέκλες, ένα αγόρι ρωτά τι είδους μέτρα προστασίας πρέπει να λάβει πριν την σεξουαλική επαφή. Απέναντι, ένας γιατρός απαντά επισημαίνοντας κάποιες λέξεις στο συμβούλιο. Πρόκειται για θέμα που έχει ήδη συζητηθεί, το αγόρι έφτασε αργά.

Η συνάντηση οργανώνεται από την Ice Breakers Uganda σε τακτική βάση και, για άλλη μια φορά, ήταν επιτυχής. Σε ένα ήσυχο μέρος μέσα στην θορυβώδη πρωτεύουσα, ο οργανισμός προετοιμάζει χώρους όπου η κοινότητα LGTBI μπορεί να ανταλλάξει γνώση, εμπειρίες και να λάβει ιατρική φροντίδα.

Παρακολουθούν μόνο και ενημερώνουν τους ασθενείς τους, αλλά η δραστηριότητά τους διεξάγεται με ημι-παράνομο τρόπο, καθώς βρίσκονται σε μία νομική κατάσταση,  μιας χώρα όπου η ομοφυλοφιλία τιμωρείται σοβαρά. Οι ισχύοντες κανονισμοί μπορούν να καταδικάσουν έως και 14 χρόνια φυλάκισης τους ομοφυλόφιλους.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες είναι φορείς του HIV ή άλλων μολυσματικών ασθενειών. Η πρόσβαση στην υγεία στην Ουγκάντα ​​είναι εύθραυστη, καθώς οι τιμές των φαρμάκων και οι αμοιβές του προσωπικού υγείας είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια. Αλλά ένα ομοφυλόφιλο άτομο που έχει προσβληθεί απο τον ιό HIV ή  άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες έχει και ένα ακόμα  εμπόδιο: την θεσμική ομοφοβία. Από το 2009, η νομοθετική επίθεση για τη μέγιστη μείωση των δικαιωμάτων της κοινότητας LGTBI είναι συνεχής.

Τώρα, εάν το κράτος δημιουργεί προβλήματα ανισότητας, μερικοί άνθρωποι συναντώνται για να τα λύσουν .

Ο Brian Masinde, ακτιβιστής της οργάνωσης, επιβεβαιώνει ότι "ορισμένοι γιατροί αρνούνται να περιθάλψουν τους ομοφυλόφιλους,  τους συσχετίσουν με τη νόσο HIV και  προκαλούν την αύξηση της ευπάθειας τους". Ο Masinde ξεκίνησε τη ζωή του ως ακτιβιστής πριν από δέκα χρόνια, μόλις ενηλικιώθηκε.

Από την αρχή συνδέθηκε με πτυχές που σχετίζονται με την υγεία, πρώτα ως συμμετέχων και τώρα ως υπεύθυνος επικοινωνίας. Μία δεκαετία πείρας του στον οργανισμό Ice Breakers Uganda του επιτρέπει να πει ότι «η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη τώρα από οτι πριν, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να συγκεντρώνουμε κεφάλαια για την παροχή λύσεων».
  

 Φωτογραφία της  διαμαρτυρίας της κοινότητας LGTB μετά απο όταν η αστυνομία εμπόδισε τον εορτασμό της ημέρας  ομοφυλόφιλης υπεριφάνειας το 2016 PABLO MORAGA

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), το 2017 υπήρχαν 1.400.000 άνθρωποι με HIV στην Ουγκάντα, 5.5% του πληθυσμού και κάθε χρόνο περίπου 50.000 νέες μολύνσεις. Τα επίπεδα έφθασαν στις αρχές της χιλιετίας να είναι ακόμη μεγαλύτερα και η κυβέρνηση του Yoweri Museveni, με την βοήθεια της Εκκλησίας, άρχισε μια εκστρατεία για να κατηγορηθούν οι ομοφιλόφιλοι γκέι, λεσβίες και τρανσέξουαλ για την ταχεία εξάπλωση της νόσου.

Ο Χάρη, ο οποίος δεν θέλει να δώσει το επίθετό του, είναι ο επικεφαλής της επικοινωνίας των σεξουαλικών μειονοτήτων στην Ουγκάντα ​​(SMUG), η οργάνωση-ομπρέλα των περισσότερων συλλογικοτήτων στον αγώνα για τα δικαιώματα της LGBTI κοινότητας. Λέει ότι "η δίωξη της κοινότητας δίνει ψήφους και είναι καλή για την καριέρα των πολιτικών, για αυτό μας χρησιμοποιούν πάντα ως προπέλασμα καπνού".

Μια μοναδική κλινική

Στην ήσυχη αυλή, μακριά από το θόρυβο των μοτοσικλετών και των φορτηγών, υπάρχουν δύο απλά κτίρια. Το ένα είναι η αίθουσα συνεδριάσεων, το άλλο μια κλινική εξοπλισμένη με εργαστήριο υποδοχής, ανάλυσης και διαβούλευσης. Η IBU Κλινική άνοιξε το 2012 στην Καμπάλα, και καθώς οι χρήστες εισέρχονται  ένας ένας, ο Masinde λέει ότι «η πρόληψη και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι η βάση της ζωής μας για την οποία δεν μιλούν σε κανένα σχολείο, και ακόμα λιγότερο στην περίπτωση των ομοφυλόφιλων. Εδώ, με την εμπειρία όλων και τη βοήθεια των επαγγελματιών, δίνουμε ενδείξεις ή καταστάσεις στις οποίες μπορούμε να βρεθούμε ".

"Για εμάς είναι μια δραστηριότητα αλληλεγγύης, ως  γιατροί βλέπουμε με απόλυτη δυσπιστία ότι πρέπει να το κάνουμε σχεδόν μυστικά", λέει ο Δρ Μάικ, ο οποίος δεν θέλει να δώσει το πραγματικό του όνομα. Πολλοί συνάδελφοι γνωρίζουν τι κάνουμε και προφανώς μας στηρίζουν, αλλά εξακολουθούν να φοβούνται να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα από αυτό που λένε οι ανώτεροι. "

Οι συμμετέχοντες είναι νέοι που δεν ξεπερνούν τα 30 χρόνια. Όλοι αυτοί, πριν από τις ιατρικές εξετάσεις, συζητούν με έναν εθελοντή του συνδέσμου τις στάσεις  και τις βασικές ενέργειες όταν κάνουν σεξ χωρίς κίνδυνο. Καθισμένοι και συνωστισμένοι στο δωμάτιο συζητούν για θέματα: υγιεινής, χρήσης προφυλακτικών, χάπια για την πρόληψη του HIV, κλπ. Τα βασικά ζητήματα, αλλά και για την  περιθωριοποίηση με την οποία ορισμένοι τομείς αντιμετωπίζουν την ομοφυλόφιλη κοινότητα, υποβαθμίζοντας όλα τα δικαιώματά τους.

Αλλά αυτή η υποτιθέμενη ευπάθεια, τους κάνει να μεγαλώνουν στην αυτοδιαχείριση τους. Στις συναντήσεις η μάθηση είναι συλλογική και σπάζουν τον φόβο και τον πάγο του να μιλήσουν για τη σεξουαλικότητα. «Εδώ μπορώ να είμαι όπως είμαι, να ντύνωμε όπως θέλω, αισθάνομαι ελεύθερος», λέει ο Paul, ο οποίος δεν θέλει να δώσει το πραγματικό του όνομα.

«Εκτός αυτών των συναντήσεων μεταξύ μας είναι πολύ δύσκολο να έχουμε τέτοιου είδους συνομιλίες, γι 'εμάς είναι επίσης ένας τρόπος για να εκφραστούμε και να συμπεριφερθούμε με έναν φυσιολογικό τρόπο, χωρίς να χρειαστεί να υποστούμε οποιαδήποτε καταπιεστική κατάσταση», σύμφωνα με τον Brian Masinde. «Φανταστείτε πώς αλλάζει την  ζωή σας ,  να πρέπει να πάτε τέσσερις ή πέντε φορές για να ασκήσετε πίεση σε ένα γιατρό, για να έχετε μια ιδιωτική επίσκεψη δωρεάν.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει την καταπίεση

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της Ουγκάντα ​​προτίθεται να αυξήσει περαιτέρω τις κυρώσεις κατά του πληθυσμού LGTBI. Το 2009 εισήχθη στο κοινοβούλιο ένας νέος νόμος, γνωστός ως ο νόμος κατά των ομοφυλοφίλων. Τα χρόνια αυτά η επιδημία του HIV και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών είχε επιδεινωθεί. Η κυβέρνηση του Κινήματος Εθνικής Αντίστασης (MRN), με επικεφαλής τον Yoweri Museveni και τομείς της ευαγγελικής εκκλησίας, κατηγόρησαν ως υπεύθυνους για την κρίση στην υγεία,  όσους είχαν σεξουαλική επαφή με άτομα του ίδιου φύλου. Με αυτή την πρόφαση θέλησαν να εντίνουν την τιμωρία για όλους: στις πιο ακραίες περιπτώσεις η ποινή θα μπορούσε να είναι η θανατική ποινή.

Η νομοθετική συζήτηση συνέπεσε με την αναζωπύρωση των διώξεων των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ΜΚΟ. Ήδη το 2014, ο Museveni υπέγραψε το νομοσχέδιο που έγινε νόμος, το οποίο αναθεωρήθηκε αργότερα, έτσι ώστε οι ποινές να μην ήταν τόσο βίαιες. Ωστόσο, προς έκπληξη πολλών, το συνταγματικό δικαστήριο το κήρυξε άκυρο, γεγονός που προκάλεσε μια νέα αναθεώρηση του νόμου και την έναρξη μιας νέας συζήτησης που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η ιδιαιτερότητα του τόπου και η αλληλεγγύη επιτρέπουν τους Ice Breakers, μαζί με άλλες οργανώσεις της κοινότητας LGTBI στην Ουγκάντα, να βλέπουν ένα θετικό μέλλον. Έργα όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Queer της Καμπάλα, ψηφιακές εκδόσεις όπως οι εκδόσεις Kuchu Times, το περιοδικό Bombastic ή οι ενώσεις όπως η SMUG εδραιώνουν το κίνημα.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το έργο τους φθάνει σε ένα μικρό μέρος του πληθυσμού, ότι η ετερογενής Ουγκάντα ​​ζει ως επί το πλείστον με την άγνοια των προσπαθιών αυτών. Με τον ρόλο των κοινωνικών δικτύων να απλώνετε  όλο και περισσότερο, αλλά τον επίσημο ομιλητή της κυβέρνησης να συνεχίζει να τα στιγματίζει. Διότι, όπως λέει ο Brian Masinde, "κάνουμε το έργο που θα έπρεπε να κάνει το κράτος, χωρίς να είμαστε κράτος, και αυτό είναι μια πολύ μακρά και σκληρή δουλειά".

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License