16 Παλαιστίνιοι νεκροί και 1500 τραυματίες από τον Ισραηλινό κατοχικό στρατό στη Γάζα


 

Oi Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν 16 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν 1500 κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στην πορεία επιστροφής στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ.

Το Υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.460 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στους συμμετέχοντες στις πορείες επιστροφής.

Το υπουργείο δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι ο αριθμός των θανάτων στις συγκρούσεις στα σύνορα της Γάζας έχει αυξηθεί σε 16, αφού ένας Παλαιστίνιος που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της "Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής" υπέκυψε στις πληγές του.

Ο Άσραφ αλ-Κουδρά, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στη Γάζα, δήλωσε ότι οι παλαιστινιακές απώλειες στις αντιπαραθέσεις με την ισραηλινή κατοχή ανατολικά της Λωρίδας της Γάζας έφτασαν σε 16 μάρτυρες και περισσότερους από 1100 τραυματίες.

Πρόσθεσε ότι οι μάρτυρες είναι Omar Wahid Nasrallah Samur 27 ετών, Mohammed Kamal Al-Najjar, Mahmoud Abu Muammar, Mohammed Abu Omar, Ahmed Ibrahim Odeh 16 ετών, Jihad Farinah, Mahmoud Saadi Rahmi, Ibrahim Abu Sha'ar 22 ετών , Abdul Qader Merhi al-Hawajri, Abdul Fattah Bahjat Abdel-Nee 18 ετών, Sari Walid Abu Odeh, Hamdan Ismail Abu Amsha, Bader al-Sabbagh, 22 χρονών, Jihad Abu Jamus, Bader Faieq Sabaag, Najee Abu Hujeer.

Ο Al-Qudra πρόσθεσε επίσης ότι 758 Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν απο σφαίρες, 150 πυροβολήθηκαν με μεταλλικέά σφαιρίδια και 422 νοσιλεύτικαν για εισπνοή δακρυγόνου.

Οι Παλαιστίνιοι σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ αναμένονται την Παρασκευή για την 42η επέτειο της Ημέρας της Γης, κατά την οποία έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις ενώ διαδήλωναν κατά της κατάσχεσης της γης τους το 1976.

Η Παλαιστινιακή «Πορεία Επιστροφής», μια σειρά μαζικών διαμαρτυριών κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Γάζας και Ισραήλ, ξεκίνησε την Παρασκευή με χιλιάδες διαδηλωτές να συγκεντρώνονται σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες εν μέσω εντάσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπό το πρίσμα της κατάστασης, ο IOF (Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) κήρυξε μια κλειστή στρατιωτική ζώνη κατά μήκος του συνοριακού φράκτη.

 Tο Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πυρά σε τρεις διαφορετικές περιοχές ανατολικά της Jabalya και της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Αναφέρονται σε μέτρια κατάσταση.

Ένας παλαιστίνιος γεωργός σκοτώθηκε νωρίς την Παρασκευή το πρωί κοντά στην πόλη Χαν Γιούνη, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Ένας άλλος τραυματίστηκε , και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Omar Wahid Samur, 27 ετών, σκοτώθηκε  το πρωί της Παρασκευής. 

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε δύο υπόπτους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το IOF. Οι δυνάμεις ασχολήθηκαν με την υποδομή ασφαλείας του συνοριακού φράχτη.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν έγραψε στους κατοίκους της Γάζας στα αραβικά τον επίσημο λογαριασμό του Twitter την Παρασκευή πρωί πριν από τις μαζικές διαμαρτυρίες στη Γάζα.

"Η ηγεσία της Χαμάς παίζει με τη ζωή σας. Όποιος έρχεται κοντά στον περίβολο των συνόρων σήμερα, τίθεται σε κίνδυνο. Σας προτείνω να συνεχίσετε τη ζωή σας και να μην συμμετέχετε σε μια πρόκληση ", προειδοποίησε ο Lieberman.

Τις τελευταίες ημέρες ο IOF προειδοποίησε ότι θα ανοίξει πύρ σε όποιον προσπαθεί να παραβιάσει τον συνοριακό φράχτη και να εισέλθει στο Ισραήλ.

Ο IOF έφερε μια ταξιαρχία, σκοπευτές και στρατιώτες από διάφορες ειδικότητες, για να βοηθήσει τα τοπικά στρατεύματα να αντιμετωπίσουν τις διαμαρτυρίες της Παρασκευής. Οι ελεύθεροι σκοπευτές έχουν εκπαιδευτεί να πυροβολούν διαδηλωτές που παραβιάζουν το φράχτη.

Στις 30 Μαρτίου 1976, χιλιάδες Παλαιστίνιοι στην περιοχή της βόρειας Γαλιλαίας διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσχεση από το Ισραήλ μεγάλων εκτάσεων αραβικής γης, με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να χρησιμοποιούν θανατηφόρα πυρά, σκοτώνοντας έξι Παλαιστινίους.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αρχικά στην πόλη Deir Hanna και αντιμετωπίστηκαν με εξερετική βία από την αστυνομία του Ισραήλ.

Ακολούθησαν περαιτέρω διαμαρτυρίες στην πόλη Arrabeh, στην περιοχή της Γαλιλαίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας παλαιστίνιος σκοτώθηκε και δεκάδες περισσότεροι τραυματίστηκαν από ισραηλινές δυνάμεις.

Η δολοφονία πυροδότησε εκτεταμένες διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις με ισραηλινές δυνάμεις σε διάφορες άλλες αραβικές πόλεις και χωριά, στις οποίες οι κατοχικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έξι Παλαιστίνιους.

Η Ημέρα της Γης έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Παλαιστινίους επειδή ήταν η πρώτη φορά από το 1948 που οι Παλαιστίνιοι στο Ισραήλ οργάνωσαν μια συλλογική απάντηση στις πολιτικές του Ισραήλ. Σηματοδοτείται όχι μόνο από τους Παλαιστινίους στην ιστορική Παλαιστίνη, αλλά και από τους Παλαιστινίους σε όλο τον κόσμο.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License