Θάνατος της "νέας δημοκρατίας" στη Βραζιλία

https://www.opendemocracy.net/democraciaabierta/fr-d-ric-vandenberghe/death-of-new-republic-in-brazil

τάσταση μέσα στο κράτος. Español

Διαμαρτυρια για τη δολοφονία της Marielle Franco στο Ρίο. Πηγή: Thiago Dinz, Favela em Foco. 

Η Marielle ήταν παιδί από τις φτωχογειτονιές του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ήταν μαύρη, όμορφη, νέα και χαρισματικη. Σπούδασε κοινωνιολογία και είχε ΜΑ στη δημόσια διοίκηση. Ήταν φεμινίστρια, LGBT +, Μαύρη και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκλεγμένη σε μια προοδευτική ατζέντα, ήταν ενεργή σύμβουλος της πόλης του Ρίο ντε Τζανέιρο από το 2016. Δολοφονήθηκε στις 14ο. του Μαρτίου. Τέσσερες σφαίρες από ένα πυροβόλο όπλο 9 χιλιοστών διέσπασαν το σώμα της. Επίσης, σκότωσαν τον Anderson Pedro Gomes, τον οδηγό της.

Ήταν πολιτική δολοφονία. Πιθανόν να διαπράχθηκε από την στρατιωτική αστυνομία ή τις παραστρατιωτικές ομάδες ή και τις δύο, επειδή ο αστυνομικός που παρεμβαίνει στις παραγκουπόλεις κατά των διακινητών των ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι ενεργός ως "πολιτοφύλακας" τη νύχτα. Το μήνυμα από τους κυρίαρχους του κάτω κόσμου ήταν δυνατό και σαφές. Μην παίζετε μαζί μας! Όποιος στέκεται από ή για τους ανθρώπους από την περιφέρεια και τις παραγκουπόλεις για να καταγγείλει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα σκοτωθεί, θα βασανιστεί ή θα «εξαφανιστεί».

Ετσι και αλλιώς οι σφαίρες πυροδοτήθηκαν. Το έθνος ήταν συγκλονισμένο.  Η Μάριελ έγινε σύμβολο αντίστασης και εικόνα ελπίδας. Η μαύρη ζωή έχει σημασία. Κάθε φορά και παντού οταν κάποιος δολοφονείται επειδή είναι μαύρος, ομοφυλόφιλος, γυναίκα ή από τις φτωχογειτονιές, κάθε φορά που παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Μαριέλλα είναι παρούσα.

Η Marielle Franco αντιπροσώπευσε τη νέα γενιά πολιτικής, πάνω και πέρα από το παλιό, διεφθαρμένο σύστημα του καπιταλισμού και του ολιγαρχικού πατριαρχισμού που καταρρέει σε πραγματικό χρόνο. Το 2016, η Dilma Rousseff, η εκλεγμένη πρόεδρος του Κόμματος Εργατών (PT), εκδιώχθηκε με μομφή. Το ονομάζουμε πραξικόπημα, διότι ακόμη και αν η επιβολή έγινε σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, η αντιπαράθεση εξουσίας από τον αντιπρόεδρο Μισέλ Τάμερ θανάτωσε θανάσιμα το πνεύμα του συντάγματος του 1988. Με την αναδρομή μπορούμε να δούμε ότι η δίωξη ήταν μόνο η ανοιχτή απειλή ενός συνεχιζόμενου πραξικοπήματος.

Όλα δείχνουν ότι η απομάκρυνση των εκλεγέντων προέδρων προσπάθησε να σταματήσει τις δικαστικές και ποινικές έρευνες για τη συστηματική διαφθορά στο υψηλότερο επίπεδο. Ο ίδιος ο πρόεδρος κατηγορείται για παθητική δωροδοκία, ξέπλυμα χρημάτων και σχηματισμό συμμοριών. Εάν δεν έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, αυτο σημβαίνει μόνο επειδή τα ήδη διεφθαρμένα ανώτερα και κατώτερα ιδρύματα εξαγοράστηκαν.

Ωστόσο, είναι πιο δύσκολο να κατανοηθεί γιατί η παράνομη κυβέρνηση έχει καταργήσει το υπουργείο πολιτισμού, το υπουργείο μικροκαλλιεργητών, τους γραμματείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της φυλετική ισότητα και τις υποθέσεις των γυναικών.  

Γιατί έχει προωθήσει το σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας στη Λατινική Αμερική (με περικοπές εγγεγραμμένες στο Σύνταγμα για τα επόμενα 20 χρόνια); Γιατί έχουν εφαρμόσει αδυσώπητα ένα στέλεχος νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που καταστρέφουν το κράτος πρόνοιας και πουλώνουν τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους μέσω της ιδιωτικοποίησης; Γιατί ευθυγραμμίστηκαν με τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις στην ύπαιθρο και υπερασπίστηκαν συστηματικά το ενδιαφέρον των μεγάλων γαιοκτημόνων εναντίον των μικρών αγροτών, των αυτοχθόνων πληθυσμών και των ελεύθερων κοινοτήτων σκλάβων; Γιατί έδωσαν φωνή στους χριστιανούς φονταμενταλιστές, την ακροδεξιά, τους ρατσιστές και τους ομοφυλόφιλους;

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι πιθανόν ότι με ποσοστό έγκρισης κάτω από 5%, ο Πρόεδρος Temer δεν είχε τίποτα να χάσει. Στη Βραζιλία, φτάσαμε στο στάδιο της πολιτικής μαφίας. Οι λευκοί εγκληματίες στη Μπραζίλια κυβερνούν τη χώρα. Οι ηγέτες των ναρκωτικών, οι παραστρατιωτικοί, οι ομάδες θανάτου, η στρατιωτική αστυνομία και τώρα και ο στρατός τρομοκρατούν τον πληθυσμό στις παραγκουπόλεις και τα προάστια. Τα στατιστικά στοιχεία είναι αποτρόπαια. Με σχεδόν 60.000 δολοφονίες ετησίως, η Βραζιλία είναι μια πιο βίαιη χώρα από το Ιράκ!

Η δολοφονία της Marielle συμπίπτει με τη δημιουργία ενός Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας και μιας ομοσπονδιακής παρέμβασης του εθνικού στρατού στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο. Σε μια μεταθανάτια δημοσιευμένη op-ed, η Marielle συνέδεσε τις τελείες. Υπάρχει στρατιωτική παρέμβαση επειδή το 2018 είναι έτος εκλογών. Όπως πάντα και ειδικά όταν η άκρα δεξιά είναι στην άνοδο, η ασφάλεια αμαρτάνει στην ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε μια χώρα που υπέστη βίαιη δικτατορία από το 1964 έως το 1985, η στρατιωτικοποίηση της πολιτικής είναι μάλλον ανησυχητική. Για πρώτη φορά μετά την επιστροφή της δημοκρατίας, οι στρατιωτικοί  είναι τώρα υπεύθυνοι για το υπουργείο άμυνας, το υπουργείο εσωτερικών, τις μυστικές υπηρεσίες και το γραφείο των εσωτερικών υποθέσεων. Οι στρατιώτες που διαπράττουν εγκλήματα κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων στο Ρίο ντε Τζανέιρο δεν θα υπόκεινται πλέον σε πολιτικά δικαστήρια. με διάταγμα, θα κριθούν από στρατιωτικά δικαστήρια.

Η "νέα δημοκρατία" εξακολουθεί να είναι δημοκρατία, αλλά για πόσο καιρό; Τα θεσμικά μας όργανα καταρρέουν ένα προς ένα. Ο διαχωρισμός μεταξύ των εκτελεστικών, των νομοθετικών και των δικαστικών εξουσιών είναι ψεύτικη. Υπάρχει ένα κράτος μέσα στο κράτος. Από πέρυσι, το κράτος του Ρίο ντε Τζανέιρο είναι επίσημα σε κατάσταση «καταστροφής». Προχωρούμε επικίνδυνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η εκτέλεση της Marielle δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για περαιτέρω στρατιωτικοποίηση. Από τώρα και στο εξής μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βραζιλία, το ερώτημα που έθεσε η Marielle όταν κατάγγειλε τη δολοφονία ενός ακόμα νεαρού από τις παραγκουπόλεις από τη στρατιωτική αστυνομία όταν έφευγε από την Εκκλησία θα είναι και δικό μας: "Πόσοι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να πεθάνουν για να σταματήσουν αυτόν τον πόλεμο; "

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License