Αφρίν: Πεθαίνοντας για τη Ζωή και την Ελευθερία

Η Ροζάβα (Δυτικό Κουρδιστάν στα κούρδικα) η αλλιώς “Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας” είναι η de facto αυτόνομη περιοχή της βόρειας και βορειοδυτικής Συρίας. Περιλαμβάνει τρεις αυτοδιοικούμενες
περιοχές (καντόνια): Αφρίν, Κομπάνι, Τζαζίρα.
Η αυτονομία της Ροζάβα γεννήθηκε, μέσα στο χάος του πολέμου της Συρίας, υιοθετώντας το μοντέλο του “Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού”, ένα κοινωνικό πείραμα ριζοσπαστικής άμεσης δημοκρατίας με θεσμοθετημένεςαρχές τη γυναικεία απελευθέρωση, τη φυλετική και θρησκευτική ισότητα, τον αντικαπιταλισμό και την οικολογία.
Επιλέγοντας την ανατροπή των παραδοσιακών πατριαρχικών και συντηρητικών δομών της κοινωνίας, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα αυτοδιοίκησης, όχι μόνο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και παγκόσμια.

Τα χαρακτηριστικά αυτού του αγώνα για ισότητα και ελευθερία ενέπνευσαν κυρίως νέους και νέες απ’ όλο τον κόσμο, που δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους βρέθηκαν στη Ροζάβα συμμετέχοντας ενεργά σε αυτόν,
πολεμώντας στην πρώτη γραμμή μαζί με τις μαχήτριες και μαχητές των πολιτοφυλακών του YPG/YPJ (Μονάδες Προστασίας του Λαού).
Από την πρώτη στιγμή, ο αγώνας στη Ροζάβα έγινε βασικός στόχος των ένοπλων ισλαμιστικών/τζιχαντιστικών οργανώσεων της περιοχής (Ισλαμικό Κράτος, Αλ Κάιντα κλπ) αλλά και του κύριου πάτρωνά τους την Τουρκία του
Ερντογάν, που είδαν σε αυτόν ένα θανάσιμο πολιτικό εχθρό της εκ διαμέτρου αντίθετης σκοταδιστικής κοινωνίας που ονειρεύονται.

Η ουσία αυτού του επαναστατικού κοινωνικού πειράματος, που το κάνει ελκυστικό για τον κάθε καταπιεσμένο/νη απανταχού της γης, το κάνει αυτομάτως και επικίνδυνο για την κάθε εξουσία, που βλέποντας σ’ αυτό ένα
παράδειγμα προς αποφυγήν εχθρεύεται την επιτυχία του.
Κι ακριβώς γι αυτό τα κεντρικά ΜΜΕ παγκοσμίως και οι διεθνείς οργανισμοί αποσιωπούν την πρόσφατη εισβολή του τουρκικού στρατού και των μισθοφόρων τζιχαντιστών στο Αφρίν. Το Τουρκικό κράτος με το πρόσχημα του “αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία” όπως και στο Bakur (Τουρκικό Κουρδιστάν) διαπράττει αυτή τη στιγμή μια πρωτοφανή εθνοκάθαρση του κουρδικού λαού με την συνενοχή του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε και της Ρωσίας. Η στρατιωτική αυτή εισβολή έχει ως αποτέλεσμα των εκτοπισμό του συνόλου του κουρδικού πληθυσμού του Αφρίν και των Σύρων προσφύγων, που είχαν βρει καταφύγιο στη μέχρι πρότινος μοναδική ασφαλή περιοχή της Συρίας, συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Ο διακηρυγμένος στόχος του Ερντογάν είναι να εποικίσει την -άδεια πλέ-
ον- περιοχή με πληθυσμούς φιλικούς προς αυτόν. Η επιχείρηση που κυνικά ονομάστηκε “Κλάδος Ελαίας” έχει ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής το θάνατο εκατοντάδων μαχητών και αμάχων. Κι όλα αυτά υπό την εκκωφαντική σιωπή της “διεθνούς κοινότητας”!

Εμείς όμως δε σιωπούμε, εμείς δεν ξεχνούμε.

Κι αν τα βουνά, τα χωριά και οι ελαιώνες του Αφρίν αυτή τη στιγμή είναι υπό την Κατοχή των φανατικών τζιχαντιστών και του τουρκικού στρατού, κι αν το μέλλον φαίνεται ζοφερό και ο «Χειμώνας με τους γκρίζους λύκους» του φαντάζει να μην έχει τέλος, εμείς δεν επιλέγουμε τη λήθη. Δεν ξεχνούμε πως για 2 μήνες οι πολιτοφυλακές, οι αντάρτες και οι αντάρτισσες του YPG/YPJ, οι κάτοικοι του Αφρίν αντιστάθηκαν με όλα τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους. Στα χώματα του Αφρίν το αίμα είναι ακόμη νωπό.
Πολλοί από τους ανθρώπους που επέλεξαν ελεύθερα να σταθούν εμπόδιο στην επέλαση της βαρβαρότητας του φασισμού, μεταξύ τους σύντροφοι και συντρόφισσες, αναρχικοί/ες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, πλήρωσαν
το πιο βαρύ τίμημα. Θεωρούμε χρέος μας η θυσία τους να μην λησμονηθεί.
Με αφορμή τη γιορτή του Νέβρος (NEWROZ), που συμβολίζει την έλευση της Ανοιξης και την Αναγέvνηση, το θρίαμβο της Ζωής ενάντια στο Θάνατο, αποδίδουμε φόρο τιμής στους δικούς μας νεκρούς. Γιατί εμείς θυμόμαστε και προχωρούμε, έχοντας κοντά μας όλες αυτές κι αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για τη Ζωή, για να πάψει το Κράτος του Πολέμου και του Φόβου να αποτελεί το μοναδικό μέλλον της ανθρωπότητας. 

«Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία, είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στην λήθη»

Αναρχικοί/ες

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License