Κείμενα του Ομάρ Αζίζ - Μπροσούρα

Ο Ομάρ Αζίζ για τα τοπικά συμβούλια στην εξεγερμένη Συρία (2011-2012)

Ο Ομάρ Αζίζ για τα τοπικά συμβούλια στην εξεγερμένη Συρία (2011-2012) Το Δεκέμβρη του 2017 κυκλοφόρησε, μετά από πολιτικές και εκδοτικές "ταλαιπωρίες" 10 μηνών,
η μπροσούρα (με ελεύθερη συνεισφορά) με τα κείμενα που έγραψε ο σύντροφος Ομάρ Αζίζ (Αμπού Καμέλ)
στη διετία της εξέγερσης/επανάστασης 2011-2012 στη Συρία. Η μπροσούρα περιέχει:
  • Εισαγωγικό σημείωμα
  • Λίγα λόγια για τον Ομάρ Αζίζ
  • Μία βάση για συζήτηση για τα τοπικά συμβούλια της Συρίας Πρόλογος: εποχή της εξουσίας και εποχή της επανάστασης (Οκτώβρης 2011)
  • Η δημιουργία των «τοπικών συμβουλίων» στη Συρία: πρακτικές προτάσεις για τη συνέχιση της επανάστασης
  • Πρόλογος: συνύπαρξη προστασίας της κοινωνίας και συνέχισης της επανάστασης (Φλεβάρης 2012)
  • Η δημιουργία των «τοπικών συμβουλίων» στη Συρία: πρακτικές προτάσεις για τη συνέχιση της επανάστασης
  • Κάποιες σκέψεις αντί επιλόγου
  • Οργανώνοντας τη συριακή επανάσταση από τα κάτω
 

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τη διάθεση αυτής της μπροσούρας θα προωθηθούν στο «τοπικό συμβούλιο» της Ντούμα (Duma), συνεισφέροντας στις ανάγκες επιβίωσής του. Αυτό το «συμβούλιο», όπως και πολλά άλλα στην ευρύτερη περιοχή της Γκούτα (Guta) και της Δαμασκού, που επηρεάστηκαν από τη δράση του αναρχικού Ομάρ Αζίζ και των συντρόφων του, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα αυτοοργάνωσης «από τα κάτω» της καθημερινής ζωής των ανθρώπων σε καιρό πολέμου.

Πρόκειται για ένα «τοπικό συμβούλιο» που οργανώνει πολιτικές διαδηλώσεις και δράσεις ενάντια στο καθεστώς Άσαντ, και κινήσεις αλληλεγγύης σε άλλες εξεγερμένες πόλεις. Είναι σε διαρκή αντιπαράθεση με τις ισλαμικές ένοπλες ομάδες, κυρίως με την Τζαίς αλ Ισλάμ (Jayesh al Islam), που καταστέλλει μεθοδικά τη δράση του «συμβουλίου». Ένα παράδειγμα πρόσφατης καταστολής, που έγινε στα τέλη Οκτώβρη 2017, είναι όταν ένοπλοι της Τζαίς αλ Ισλάμ λήστεψαν το αρχείο των πολιτών του «συμβουλίου» που περιείχε όλες τις πληροφορίες της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της περιοχής της Ντούμα, όπως συμβόλαια γάμου κι άλλα οικογενειακά δεδομένα, που μαζεύτηκαν με κόπο και αίμα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Η περιοχή της ανατολικής Γκούτα είναι σε καθεστώς πολιορκίας από τις δυνάμεις του Άσαντ από τον Μάρτη του 2013(!), που απαγορεύουν την είσοδο τροφίμων και φαρμάκων καθώς και άλλων βασικών ειδών πρώτης ανάγκης. Οι πρόσφατες φωτογραφίες (Νοέμβρης 2017) που δημοσιεύτηκαν από τη Γκούτα είναι σοκαριστικές και δείχνουν το μέγεθος της ανθρώπινης καταστροφής που υπάρχει σ’ αυτή την περιοχή. Η διαδικασία εισόδου τροφίμων και βοήθειας γίνεται με διεθνή διαμεσολάβηση (Hνωμένα Έθνη, κράτη, ΜΚΟ) μετά από χρονοβόρες διαπραγματεύσεις, ενώ η τελική ποσότητα της βοήθειας που φτάνει στη Γκούτα είναι μικρή, λόγω των όρων που επιβάλλει το ασαντικό καθεστώς. Την Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2017 και μετά από μία συμφωνία που επιτεύχθηκε για παροχή βοήθειας, η αεροπορία του καθεστώτος Άσαντ βομβάρδισε τις αποθήκες του «συμβουλίου» καταστρέφοντας το ένα τρίτο της βοήθειας, που δεν είχε προλάβει, ακόμα, να το μοιράσει στους κατοίκους (λόγω των συνεχόμενων βομβαρδισμών). Παράλληλ,α η Τζαίς αλ Ισλάμ και οι μαυραγορίτες έμποροι που συνδέονται με αυτήν μονοπωλούν τα προϊόντα που εισάγονται στην περιοχή μέσα από τούνελ.

Σε αυτές τις συνθήκες λιμοκτονίας, βομβαρδισμών, αρρωστιών που εξαπλώνονται, και τυραννίας της Τζαίς αλ Ισλάμ, το τοπικό συμβούλιο της Ντούμα λειτουργεί και προσπαθεί να συντηρεί μέσα από τα υπηρεσιακά και διοικητικά «γραφεία» του (ομάδες εργασίας) ένα ανεκτό επίπεδο ζωής. Το «τοπικό συμβούλιο» της Ντούμα, συντονίζοντας τις 20 πενταμελείς επιτροπές γειτονιάς της πόλης, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, είτε ανοίγοντας πηγάδια για να καλύψει τις ανάγκες για νερό, είτε κάνοντας έργα για παραγωγή τροφίμων και βενζίνης, είτε ασχολούμενο με την παροχή εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης.

 

Καλούμε τους/τις συντρόφους/ισσες, ομάδες, συλλογικότητες, συνελεύσεις, καταλήψεις και σωματεία που συμφωνούν με το πολιτικό σκεπτικό «έμπρακτη αλληλεγγύη στους από τα κάτω, ενάντια σε όλους ανεξαιρέτως από τα πάνω», να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια.

Πληροφορίες για το συμβούλιο: doumalc.com // Youtube: tinyurl.com/ydefmwcr

εκδοτικό εγχείρημα Hourriya – Ελευθερία- حرّية

Για να πάρετε τη μπροσούρα, στείλτε e-mail στο hourriya@espiv.nethttps://www.facebook.com/Douma.local.council/photos/a.503751369662090.1073741826.466190923418135/1597723420264874/?type=3&theater

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License