Οι καταλήψεις δεν είναι ούτε νόμιμες ούτε παράνομες. Είναι δίκαιες.

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις Gare, Ζαϊμη 11 και Ματρόζου 45, καθώς και στους/στις 11 συλληφθέντες/είσες συντρόφους/ισσες της κατάληψης Ματρόζου 45.

Ξημερώματα Δευτέρας 12/3, διμοιρίες ΜΑΤ και ΟΠΚΕ προχωρούν στη συντονισμένη εκκένωση τριών καταλήψεων σε Εξάρχεια και Κουκάκι. Πρόκειται για τις καταλήψεις Gare, Ζαϊμη 11 και Ματρόζου 45, κατά την εκκένωση της οποίας συνελήφθησαν 11 σύντροφοι/ισσες. Η επίθεση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι, αντίθετα έρχεται δύο μέρες μετά τη μαζική παμβαλκανική διεθνιστική πορεία ενάντια σε κάθε εθνικισμό και αλληλεγγύης στη Libertatia. Το κράτος κάνει επίδειξη ισχύος δείχνοντας την πυγμή του δια της καταστολής των αυτοοργανωμένων χώρων αγώνα. Αν ηθικός αυτουργός των εκκενώσεων είναι το κράτος, εκτελεστικό χέρι είναι η αστυνομία.

Το κράτος έχει συνέχεια και η επίθεση στον κόσμο του αγώνα παραμένει αμετάβλητη -στην προκειμένη κοινωνική πραγματικότητα οξύνεται- κατά τη διαδοχή των κυβερνήσεων που στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό. Τα παραμύθια του Σύριζα περί κράτους πρόνοιας, ριζοσπαστικού προοδευτισμού και υπεράσπισης των ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων δεν τα πιστεύουν πλέον ούτε και οι ίδιοι. Αυτή η αφήγηση έχει ξοφλήσει καθώς η μάσκα της ρεφορμιστικής αριστεράς έσπασε μέσα στο καλούπι του κρατισμού αποδεικνύοντας πως το κράτος δεν μεταρρυθμίζεται, ακόμα και αν φαινομενικά υπάρχουν οι «καλύτερες προθέσεις». Για εμάς, το κράτος είναι ο κυριαρχικός θεσμός που υποκαθιστά την κοινωνία δεσποτεύοντάς τη με το μονοπώλιο της βίας, ορίζοντας το κανονιστικό πλαίσιο της κοινωνικής οργάνωσης με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Με την κατάρρευση των επιτηδευμένων προοδευτικών διακηρύξεων της κυβέρνησης, αυτή εξαπολύει μια νέου τύπου απροκάλυπτη επίθεση που θα ζήλευαν και οι δεξιοί προκάτοχοί της. Ο Σύριζα πλέον διατείνεται ανοιχτά ότι θέλει να κλείσει τις «εστίες ανομίας» και τα «ορμητήρια των μπαχαλάκηδων», δανειζόμενος τη ρητορική της δεξιάς αντίδρασης. Αυτή η ρητορική στοχεύει στη σπίλωση των καταλήψεων μέσα από την πολιτική απονοηματοδότηση και την επιχειρούμενη κοινωνική απονομιμοποίηση, διεξάγοντας έτσι μια ολομέτωπη επίθεση στον εσωτερικό εχθρό, που αποτελεί προϊόν κατασκευής της ίδιας της κυριαρχίας.

Το πολιτικό επίδικο πίσω από τις εκκενώσεις των καταλήψεων δεν είναι παρά το τσάκισμα των αντιστεκόμενων φωνών και των δομών αντίστασης και αγώνα. Οι καταλήψεις, ως νησίδες διάλυσης του κράτους, διάρρηξης των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, αμφισβήτησης της ατομικής ιδιοκτησίας, ως απελευθερωμένοι χώροι κοινωνικής αυτοθέσμισης/αυτοοργάνωσης, αποτελούν ελευθεριακό αντίβαρο απέναντι στην τυραννία του κράτους και του κεφαλαίου. Οι χώροι αυτοί δεν είναι απλά ντουβάρια, αντίθετα συνδέονται άμεσα και αδιάρρηκτα με ένα βαθύτερο πολιτικό ελευθεριακό πρόταγμα επαναστατικού κοινωνικού μετασχηματισμού, με στόχο την καθολική ανθρώπινη χειραφέτηση. Οι καταλήψεις είναι οι αμοιβαίες σχέσεις συντροφικότητας και αλληλεγγύης που αναπτύσσονται μεταξύ των υποκειμένων που τις απαρτίζουν, αποτελώντας παράλληλα στέγη για πολιτικές διαδικασίες και σκέπη για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών ντόπιων και μεταναστών.

Στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, η ολοένα εντεινόμενη ταξική αφαίμαξη των υποτελών στρωμάτων αποτυπώνεται στη μεταβίβαση πλούτου από την βάση προς την κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας. Αυτή η συνθήκη ταξικής υποτίμησης των από τα κάτω διαθλάται με τον πλέον στυγνό τρόπο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, που πλέον δρομολογούνται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (το κράτος έχει πολλά ποδάρια), ώστε να καμφθούν οι κοινωνικές αντιστάσεις. Το κράτος όμως προχωράει ακόμη περισσότερο, επιτάσσοντας τη δίωξη όσων μπλοκάρουν τη διαδικασία πλειστηριασμού, ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η κερδοφορία των επενδυτικών funds να υλοποιείται ανέφελα. Τη στιγμή που πανελλαδικά αφήνονται να ρημάζουν περίπου 400.000 άδεια σπίτια, οι καταλήψεις μπορούν να αποτελέσουν δυναμική απάντηση για την επίλυση της βασικής και αναφαίρετης ανάγκης για στέγαση.

Οι καταλήψεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα και ως τέτοιο θα τις υπερασπιστούμε απέναντι σε οποιουδήποτε είδους επίθεση, είτε αυτή προέρχεται από το κράτος και τους κατασταλτικούς του μηχανισμούς, είτε από τους φασίστες που δρουν επικουρικά στα σχέδια του κράτους και του κεφαλαίου.

Υ.Γ.: Χαιρετίζουμε τη δεύτερη ανακατάληψη της Gare (η πρώτη στις 2/12/2017) και την επανάκτηση της Ζαΐμη 11 από συντρόφους και συντρόφισσες ως τη δέουσα και πλέον δυναμική απάντηση απέναντι στην κρατική καταστολή.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ 11 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΕΙΣΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΜΑΤΡΟΖΟΥ 45

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ – ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΕ ΒΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ

Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής

mail επικοινωνίας: eleutheriakosxhmafilolosofikhs@espiv.net

Συνελεύσεις σχήματος: Κάθε Πέμπτη, 14:30 στο Αυτόνομο Στέκι Φιλοσοφικής (δίπλα από το αμφιθέατρο Β’)

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License