Συνταγματική και νόμιμη έκρινε το ΣτΕ τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των 137 διαμερισμάτων στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, η οποία όμως έχει ανακληθεί στα μέσα του 2016 από τη σημερινή κυβέρνηση! Με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, οι προσφυγικές πολυκατοικίες επέστρεψαν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου και στη συνέχεια η κρατική ΕΤΑΔ τις παραχώρησε κατά χρήση στην Περιφέρεια Αττικής για να αξιοποιηθούν σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις.

Από τη μεταβίβαση έχουν εξαιρεθεί τα 53 διαμερίσματα που ανήκουν σε κληρονόμους προσφυγικών οικογενειών.

Η υπ' αριθμόν 507/2018 απόφαση του ΣτΕ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, εκδόθηκε μετά από προσφυγή του Δήμου Αθηναίων, που ζητούσε να ακυρωθεί η μεταβίβαση γιατί τα 137 διαμερίσματα τού ανήκουν.

Η δικαστική απόφαση έχει πλέον αξία μόνον ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού αναφέρει ότι ο δήμος δεν προσκόμισε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχει την κυριότητα στην έκταση των 17.215 τετραγωνικών που περικλείεται από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας και τις οδούς Δεγλερή, Τριχωνίδας, Δημητσάνας, Κορώνειας και Κούζη, επί της οποίας το 1933 κατασκευάστηκαν οκτώ πολυκατοικίες με συνολικά 228 διαμερίσματα.

Η επίμαχη έκταση είχε παραχωρηθεί δωρεάν στο Δημόσιο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που είχε εγκριθεί στις 16 Απριλίου 1940.

Λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι ιστορικές πολυκατοικίες απειλήθηκαν με κατεδάφιση για να συνδεθεί η έκταση με το γήπεδο του ΠΑΟ και να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις του.

Τα σχέδια ακυρώθηκαν και το ΣτΕ είχε τότε χαρακτηρίσει διατηρητέες δύο από τις πολυκατοικίες.

https://www.efsyn.gr/arthro/sto-taiped-ta-prosfygika-tis-leoforoy-alexandras

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License