Αφρίν: 46 ημέρα αντίστασης και αγώνα

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις αποσύρουν μαχητές από την ανατολική Συρία για να «αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα» στην Αφρίν

Οι  Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη ότι οι μαχητές τους θα αποσυρθούν από τις μάχες με το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία για να υπερασπιστούν το καντόνι της Afrin  από την στρατιωτική επιχείρηση του Τουρκικού στρατού και από τους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

"Δυστυχώς πήραμε την απόφαση σήμερα ... να μετακινήσουμε τους μαχητές μας από τις θέσεις μάχης τους ενάντια στους τρομοκράτες του Daesh [Ισλαμικού Κράτους] στην ύπαιθρο της Deir eΙ-Zor", δήλωσαν οι SDF, "και να τους στείλουμε στα μέτωπα της Afrin για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκική επιθετικότητα.

«Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα φτάσουμε σε αυτό», αναφέρει η γραπτή δήλωση των SDF που δημοσιεύθηκε online την Τρίτη.

Η απόφαση των SDF να εκτρέψουν τις δυνάμεις τους μακριά από τις μάχες κατά του IS στην ανατολική Συρία έρχεται μετά από περισσότερο από ένα μήνα μάχών, βομβαρδισμών και προόθησης των ομάδων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) που υποστηρίζονται από την Τουρκία και αγωνίζονται ενάντια στις YPG στο καντόνι της Αφρίν, την κατα κύριο λόγο κατοικούμενη απο Κούρδους  περιοχή της βορειοδυτικής επαρχίας Χαλλέπι της Συρίας.

 

Ο διοικητής των SDF Abu Omar al-Idlibi ανακοινώνει την αναδιάταξη 1.700 μαχητώναπό τις πρώτες γραμμές μάχης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους προς την Αφρί την Τρίτη. Φωτογραφία από τον Delil Souleiman / AFP.

Δεν ήταν αμέσως σαφές την Τρίτη πόσοι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων θα άφηναν τις πρώτες γραμμές ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία και θα ανακατανεμηθούν στην Αφρί.

Το κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Rudaw ανέφερε τη Δευτέρα ότι 1.700 αγωνιστές από τις αραβικές πολιτοφυλακές των SDF θα ανακατανεμηθούν για να υπερασπιστούν την άμυνα στην Αφρίν, επικαλούμενη τον εκπρόσωπο των Jaish a-Thuwar, Abu Omar al-Idlibi. 

Ο Brosk Hasakah, εκπρόσωπος των YPG στην Afrin, επιβεβαίωσε την αναδιάταξη των αγωνιστών της SDF για να στηρίξουν τις δυνάμεις τους στο  Afrin.. Ο Hasakah δήλωσε ότι δεν μπορεί να παράσχει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των μαχητών που θα μετακινηθούν.

Μια δήλωση του Πενταγώνου τη Δευτέρα ανακοίνωσε την «επιχειρισιακή παύση» ορισμένων ταγμάτων των SDF κατά του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία, ανέφερε η Reuters την ίδια ημέρα.

Έτσι η φασιστική κυβέρνηση της Τουρκίας προς το παρόν καταφέρνει τον διπλό της στόχο. Να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην επανάσταση της Ροτζάβα εισβάλοντας στα απελευθερωμένα εδάφη της και σφαγιάζοντας ανεξέλενκτα αμάχους απο την μία, και απο την άλλη να δώσει ανάσες ζωής στους ισλαμοφασίστεςτου Ισλαμικού Χαλιφάτου έτσι ώστε αυτοί να καταφέρουν να αναδιοργανωθούν στις τελευταίες περιοχές που ακόμα ελέγχουν

 

'Πύλη στην πόλη της Αφρίν'

Οι μισθοφόροι του FSA που υποστηρίζονται από την Τουρκία συνέχισαν να προοθούνται ενάντια στις δυνάμεις των YPG τη Δευτέρα, κινούμενοι βαθύτερα στην Αφρίν μετά την κατάληψη ολόκληρης της συνοριακής περιοχής μεταξύ του καντονιού και της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα.

Στο νοτιοανατολικό τμήμα του καντονιού, οι συμορίες του FSA, υποστηριζόμενες από την Άγκυρα, «παραβίασαν τις αμυντικές γραμμές στον ανατολικό άξονα της Jandrees», μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Afrin, σύμφωνα με δήλωση του Suheil al-Qasim, εκπρόσωπου της υποστηριζόμενης από την Τουρκία φατρίας Failaq a-Sham. τη Δευτέρα.

Το Jandrees βρίσκεται σε έναν σημαντικό αυτοκινητόδρομο που εκτείνεται διαγώνια σε όλο το καντόνι της Αφρίν από τα νοτιοδυτικά μέχρι την επίσημη πρωτεύουσα της περιοχής στα βορειοανατολικά.

Οι μισθοφόροι που υποστηρίζονται από την Τουρκία βλέπουν την Jandrees ως "την πύλη στην πόλη της Αφρίν", δήλωσε ο  al-Qasim.

Μια εναέρια άποψη της Jandrees την 1η Μαρτίου.

Καθώς οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους  πλησιάζουν καθημερινά, πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, .

"Η Jandrees έχει σχεδόν καταστραφεί  εντελώς", δήλωσε στο Syria Direct την Τρίτη ο Hawzan Bish, κάτοικος και δημοσιογράφος στην πόλη. "Τα αεροπλάνα χτυπάνε οτιδήποτε κινείται στην πόλη, είτε στρατιωτικό είτε πολιτικό".

Μια τουρκική αεροπορική επιδρομή στο Jandrees σκότωσε 13 πολίτες τη Δευτέρα, ανέφερε την ίδια μέρα το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο .

Η κρατική υπηρεσία Anadolu της Τουρκίας ανέφερε την Τρίτη ότι η νοτιοδυτική πόλη της Αφρίν είναι «σε μεγάλο βαθμό έρημη». Η υπηρεσία δημοσίευσε φωτογραφίες από το Jandrees, υποστηρίζοντας ότι το YPG είχε «εκκενώσει» την περιοχή απο τους αμάχους.  

Ο δημοσιογράφος Bish έκρινε ότι περίπου 50 οικογένειες παρέμειναν στο Jandrees την Τρίτη, συγκεντρωμένες σε "μερικά κτίρια που δεν έχουν ακόμη επηρεαστεί από τον βομβαρδισμό".

Ο Saleem Hussein, άλλος κάτοικος της Jandrees, είπε επίσης ότι «ορισμένοι κάτοικοι, οι οποίοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παραμένουν στην πόλη ακόμα και τώρα».

Ένα καινούργιο μέτωπο.

Έντονη κινητικότητα και συγκέντρωση μαχητών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, παρατηρείται τις τελευταίες μέρες και ώρες στην περιοχή της Μανμίτζ όπου όπως φαίνεται οι πολιτοφύλακες ετοιμάζονται να ανοίξουν ένα καινούργιο μέτωπο  αντιπερισπασμού απο την ανατολική πλευρά χτυπώντας τις δυνάμεις του Τουρκικού στρατού και των παρατρεχάμενών του στο κατηλημένο απο αυτούς έδαφος που χωρίζει το καντόνι της Αφρίν απο τις υπόλοιπες περιοχέ της απελευθερωμένης Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Β.Συρίας.

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License