Σύλληψη του Saleh Moslem στην Πράγα μετά απο αίτημα της Τουρκίας

Ο αξιωματούχος του ΤΕV-DEM για τις εξωτερικές σχέσεις και ο πρώην ηγέτης του PYD Saleh Muslem έχει τεθεί υπό κράτηση στην Πράγα μετά ααπο  αίτημα της Τουρκίας.

 

Ο υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων του TEV-DEM και πρώην ηγέτης του PYD Saleh Muslem βρισκόταν στην Πράγα, πρωτεύουσα της Τσεχίας, για να παραστεί σε συνέδριο.  

Ο Muslem εντοπίστηκε από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών στο ξενοδοχείο όπου διαμένει και οι εικόνες του δημοσιεύθηκαν από τα τουρκικά ΜΜΕ. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η τσεχική αστυνομία ενέτεινε τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ξενοδοχείο.

Στη συνέχεια, η τσεχική αστυνομία ήρθε στο ξενοδοχείο και δήλωσε στο Moslem ότι πρέπει να κρατηθεί μετά απο καταγγελία της Τουρκίας.

Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν κάνει προσπάθειες απελευθέρωσης του, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη απάντηση.

Η Τουρκία είχε επίσης επικηρύξει προηγουμένως  τον Muslem για  1 εκατομμύριο δολλάρια.
...........

Διεθνής εκστρατεία βοήθειας για το Afrin

Η Κουρδική ερυθρά ημισέληνος  Heyva Sor a Kurdistanê έχει ξεκινήσει μια διεθνή εκστρατεία βοήθειας για το Καντόνι της Αφρίν της Βόρειας Συρίας που δέχεται επίθεση από το τουρκικό κράτος και τις συνδεδεμένες σε αυτόν ομάδες τζιχαντιστών από τις 20 Ιανουαρίου.

 

Οι πρόσφυγες και οι κάτοικοι στην περιοχή Afrin της Βόρειας Συρίας είναι παγιδευμένοι υπό πυρά και βομβαρδισμούς από τον τουρκικό στρατό χωρίς καμία προστασία ή αρκετές ιατρικές προμήθειες - το Heyva Sor a Kurdistanê συγκεντρώνει κεφάλαια για να τους βοηθήσει.

Η κουρδική περιοχή Αφρίν της Βόρειας Συρίας έχει υποστεί βαρεία επίθεση από τον τουρκικό στρατό και τις συνεργαζόμενες με αυτόν τζιχαντιστικές συμμοριες από τις 20 Ιανουαρίου 2018. Σχεδόν 200 πολίτες έχουν ήδη σκοτωθεί και πολλές εκατοντάδες τραυματίστηκαν σοβαρά (όπως αναφέρθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2018) οι μισοί από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν άνθρωποι που είχαν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Συρία, καθώς δέχονται επιθέσεις επίσης στρατόπεδα προσφύγων.

Η κουρδική ερυθρά ημισέληνος Heyva Sor και το Κουρδιστάν καλεί για την δημιουργία ασφαλούς πρόσβασης για ανθρωπιστική βοήθεια .  Η Αφρίν ήταν μια από τις πιο σταθερές και ασφαλείς περιοχές της Συρίας, έτσι ώστε ο πρίν τον πόλεμο πληθυσμός των 500 χιλιάδων (το 2011) αυξήθηκε σε περίπου ένα εκατομμύριο με την άφιξη των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων που διέφυγαν από τις ζώνες πολέμου στη Συρία.

Η συμπρόεδρος του Συμβουλίου Υγείας στην επαρχία Afrin, Angela Rasho, δήλωσε: "Τα ιατρικά εφόδια είναι ανεπαρκή, ειδικά χειρουργικές προμήθειες, εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού των τραυματιών. Υπήρξε μια σοβαρή έλλειψη ιατρικού προσωπικού που έχει εξαπλωθεί σε διαφορετικές θέσεις για να ανακουφίσει την πίεση στο κύριο νοσοκομείο της Αφρίν και να της επιτρέψει να επικεντρωθεί σε σοβαρές επεμβάσεις όπως ακρωτηριασμοί των άκρων. Καλούμε όλους τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς να βοηθήσουν τους ανθρώπους της Αφρίν ».

Εκατοντάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν τον πόλεμο για να βρουν καταφύγιο στην Αφρίν προσπαθούν και πάλι να ξεφύγουν από τον πόλεμο, αλλά οι διαδρομές εμποδίζονται. Αναφέρεται ότι οι απο τους τουρκους υποστηριζόμενες ανταρτικές δυνάμεις ζήτησαν τέλος εξόδου $ 100 ανά όχημα, το οποίο οι άνθρωποι που έχασαν ό, τι έχουν δεν μπορούν να πληρώσουν. Ο συντονιστής του Heyva Sor a Kurdistanê στη Συρία λέει ... "Χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των μωρών, των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων, τώρα παγιδεύονται καθώς οι διαδρομές έχουν μπλοκαριστεί - οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον θάνατο όχι μόνο από τις αεροπορικές επιθέσεις και την επίθεση στο έδαφος, αλλα και απο την έλλειψη προμηθειών. Υπάρχουν περιορισμένες ποσότητες τροφίμων, νερού και φαρμάκων. Οι εθελοντές της Heyva Sor a Kurdistanê διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους κατοίκους της περιοχής καθώς περνούν από τις επικίνδυνες διαδρομές για να παράσχουν βοήθεια ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται ».

Λόγω του αποκλεισμού και λόγω της απειλής να χάσουν την επιχειρησιακή βάση τους στην Τουρκία, οι περισσότερες μεγάλες οργανώσεις βοήθειας δεν μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους της Αφρίν και ζήτησαν την άρση του αποκλεισμού.

Οι άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι στην Αφρίν αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και αβοήθητοι: ένας πατέρας πέντε παιδιών δήλωσε: «Αισθάνομαι ότι δεν έχω αξία. Κανείς δεν έρχεται να μας βοηθήσει. Δεν συνειδητοποίησα ότι η ζωή μας ήταν τόσο φθηνή. "

Ένας άλλος, ένας πατέρας έξι παιδιών δήλωσε "Δεν έχω τόπο να πάω".

Το Heyva Sor a Kurdistanê έχει βάση στη Βόρεια Συρία και είναι σε θέση να προμηθευτεί τρόφιμα, ιατρικά και άλλα είδη επιβίωσης από το Βόρειο Ιράκ και ορισμένες περιοχές της Συρίας για να τα μεταφέρει στην Αφρίν. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να κάνει οικονομικές δωρεές, καθώς δεν μπορούν να παραδοθούν υλικές δωρεές από την Ευρώπη εξαιτίας του αποκλεισμού στην Τουρκία.

Η Heyva Sor a Kurdistanê καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να καλέσει το τουρκικό κράτος να σταματήσει τις επιθέσεις του στους ανθρώπους της Αφρίν, οι οποίοι έχουν ήδη υποφέρει εδώ και χρόνια στον πόλεμο και για να αρθεί το μπλοκάρισμα, ώστε οι φιλανθρωπικές οργανώσεις να βοηθήσουν τους αμάχους που έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας.

Σύνδεσμος προς την καμπάνια: http://www.heyvasor.com/en/ji-bo-efrine-besdari-kampanyaya-mezin-a-neteweyi-bibin/ 

...........

YPG: Θα συμμορφωθούμε με την απόφαση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

Οι YPG ανακοίνωσαν ότι θα συμμορφωθούν με την απόφαση των Ηνωμένων Έθνών για μακρόχρονη κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε ομόφωνα το Σάββατο για μια μακρόχρονη κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα  παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας και μεταφοράς εκείνων που χρήζουν ιατρικής βοήθειας.

Η Γενική Διοίκηση των YPG ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με αυτή την απόφαση εναντίον όλων των δυνάμεων εκτός του ISIS και ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το δικαίωμά της για αυτοάμυνα έναντι των επιθέσεων του Τούρκου Κράτους και των συνεργαζόμενων συμμοριών εναντίον του Afrin.

"Οι δυνάμεις μας θα διασφαλίσουν την ασφαλή μετάβαση σε αντιπροσωπείες των Ηνωμένων Εθνών και των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την αντιμετώπιση των τραυματιών στις επιθέσεις του τουρκικού κράτους και των συνεργαζόμενων συμμοριών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή της Αφρίν που επηρεάζεται με διάφορες μορφές".

Το YPG κάλεσε επίσης όλες τις δυνάμεις στη Συρία να συμμορφωθούν με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
........

Η Τουρκία κόβει το νερό του ποταμού Ευφράτη 

Οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να παραβιάζουν τα δικαιώματα του λαού στα βόρεια της Συρίας, καθώς επανέλαβε την διακοπή της ροής  του ποταμού Ευφράτη, τον οποίο μοιράζεται με τη Συρία και το Ιράκ, γεγονός που απειλεί πτυχές της ζωής στη Συρία και το Ιράκ.

Το ζήτημα του ύδατος, ιδιαίτερα του ποταμού Ευφράτη, έχει γίνει ένα τουρκικό εργαλείο που  χρησιμοποιεί σύμφωνα με τα συμφέροντά της. Αυτό το γεγονός δεν είναι καινούργιο. Η Συριακή-Τουρκική διαμάχη για τον Ευφράτη είναι παλιά, αλλά με την έναρξη της κρίσης, η Τουρκία έχει ελέγξει εντελώς το νερό.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία Συρίας-Τουρκίας που υπεγράφη το 1987, η Τουρκία αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει ετήσιο συντελεστή άνω των 500 κυβικών μέτρων νερού ανά δευτερόλεπτο.

Το επίπεδο όμως άρχισε να μειώνεται σε λιγότερο από 321 κυβικά από τις 11 Φεβρουαρίου, όταν οι αρχές χρησημοποίησαν και πάλι το νερό ως μια μέθοδο πίεσης και έντασης του αποκλεισμού που επέβαλε η Τουρκία στη Συρία και ο αντίκτυπος του επεκτείνεται και στο Ιράκ.

Επιπτώσεις της μείωσης παροχής νερού

Η επίδραση του περιορισμού της ροής του ποταμού Ευφράτη δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή καθαυτή, αλλά έχει επίδραση που εκτείνεται πέρα ​​από τις περιφέρειες και τις κυβερνήσεις σε συγκεκριμένες χώρες. Εδώ αναφέρουμε τη Συρία και το Ιράκ.

Ο ποταμός βρίσκεται στο έδαφος της Συρίας σε απόσταση περίπου 610 χιλιομέτρων και 1160 μέσα στο ιρακινό έδαφος, ενώ στον ποταμό υπάρχουν μεγάλες πόλεις, κυρίως οι Αλ-Ρακκα, ο Τζραμπέλος, η  αλ-Μπου Καμάλ στη Συρία, το Ραμάτι και η Φαλούτζα στο Ιράκ.

Οι περικοπές νερού έχουν πολλαπλές επιπτώσεις, τόσο στη φύση όσο και στον πληθυσμό.

Στη βόρεια Συρία, η πλειοψηφία του πληθυσμού εξαρτάται από τη γεωργία, ειδικά αρδευόμενη, για να προμηθεύσει το νερό του Ευφράτη για να ποτίσει τη γη τους κατά μήκος του ποταμού.

Επιπτώσεις στην ηλεκτρική ενέργεια 

Όσον αφορά το χαμηλό επίπεδο του ποταμού Ευφράτη, η Ενεργειακή Αρχή στις περιφέρειες al-Jazeera και Eufrat εξέδωσε δήλωση στις 12 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, η οποία εξήγησε ότι θα σταματήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθημερινά για 10 ώρες, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια μόνο για 14 ώρες μέχρι να παρασχεθούν επαρκείς ποσότητες νερού.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License