Ενημέρωση σε σχέση με το εφετείο 4 συλληφθέντων του Δεκέμβρη 2008

Σε αυτό το δικαστήριο λοιπόν επιβέβαιώθηκε για ακόμα μια φορά η αγαστή σχέση ανάμεσα στη δικαστική και την  εκτελεστική εξουσία.

Ενημέρωση σε σχέση με το εφετείο 4 συλληφθέντων του Δεκέμβρη 2008


Την περασμένη Τετάρτη 14/2/2018 πραγματοποιήθηκε στο εφετείο της Λουκάρεως η δεύτερη και τελευταία συνεδρίαση της δίκης σε δεύτερο βαθμό (εφετείο) για 4 συλληφθέντες της εξέγερσης του Δεκέμβρη. Οι συλληφθέντες ήταν ο σύντροφος Α. Κυριακόπουλος και 3 ακόμα άνθρωποι. Παρόλο που έχουν περάσει 10 χρόνια οι μνήμες από την εξέγερση του 2008 είναι ακόμα νωπές. Στις 6 Δεκέμβρη δολοφονήθηκε ο μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος από τους μπάτσους Κορκονέα και Σαραλιώτη. Εκείνο το βράδυ δεν δολοφονήθηκε απλά ένας νέος άνθρωπος μέσα στα Εξάρχεια, αλλά εκπυρσοκρότησε ένα πρωτοφανές κύμα οργής απέναντι στο κράτος και τους ένστολους δολοφόνους του. Για σχεδόν ένα μήνα εξαπλώθηκε πανελλαδικά η μεγαλύτερη κοινωνική/ταξική εξέγερση των τελευταίων 30 ετών στα ευρωπαϊκά εδάφη. Το βράδυ της 10ης προς 11ης Δεκέμβρη 2008 πραγματοποιήθηκαν  πολύωρες συγκρούσεις στο κέντρο της Αθήνας και γύρω από το πολυτεχνείο. Αργά το βράδυ η αστυνομία θέλοντας να παρουσιάσει έργο, προχώρησε στη σύλληψη στο σωρό των 4 και τους αποδόθηκαν κακουργηματικές κατηγορίες με αποτέλεσμα να προφυλακιστούν για 6,5 μήνες.
Η πρώτη δίκη μετά από πολλές αναβολές είχε ως αποτέλεσμα να αθωωθούν οι 4 κατηγορούμενοι. Στη συνέχεια όμως ο εισαγγγελέας εφετών με μια αστεία επιχειρηματολογία έκανε έφεση στην απόφαση με αποτέλεσμα να οδηγηθούν ξανά στο δικαστήριο οι συγκεκριμένοι για  άλλη μια φορά ως κατηγορούμενοι. Μετά από αρκετές αναβολές -λόγω της απουσίας των μαρτύρων/μπάτσων τις περισσότερες φορές- ξεκίνησε τελικά το εφετείο στις 8/1/2018. Σε αυτό το δικαστήριο λοιπόν επιβέβαιώθηκε για ακόμα μια φορά η αγαστή σχέση ανάμεσα στη δικαστική και την  εκτελεστική εξουσία. Ο εισαγγελέας και η πρόεδρος του δικαστηρίου όχι μόνο δεν σεβάστηκαν το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορούμενων παίρνοντας ως δεδομένες και αληθείς τις μαρτυρίες των μπάτσων (που σημειωτέον ήταν οι μοναδικοί μάρτυρες και δεν υπήρχε το οποιοδήποτε ακόμα στοιχείο, οι οποίοι «θυμόντουσαν» οτι όλοι οι κατηγορούμενοι έριχναν μολότοφ), αλλά έσπευδαν να τους διορθώνουν τα λάθη και -σε στιγμές- να τους υποδεικνύουν τι θα πουν. Η προκατάληψή τους φάνηκε κατά την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης, όπου αμφισβητούσαν διαρκώς τα λεγόμενά τους. Αυτή η συνθήκη εμπόδισε τους ενόρκους να παρακολουθήσουν ουδέτερα τη διαδικασία και ουσιαστικά οδήγησε στο να τους «επιβληθεί» η άποψη του προεδρείου. Η απόφαση φάνηκε να είναι προειλημμένη. Αποκορύφωμα αυτής της δικαστικής παρωδίας ήταν το γεγονός οτι ακόμα και στις απολογίες των κατηγορουμένων, το προεδρείο τους διέκοπτε συνεχώς, κάνοντας ερωτήσεις με πολύ αυστηρό ύφος.
Μετά από αυτή τη διαδικασία ήταν δεδομένη η αποφαση: Ομόφωνα ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι με πολύ αυστηρές ποινές. Συγκεκριμένα οι ποινές ήταν:
-Α.Π. 5 χρόνια ποινή φυλάκισης και μετατροπή της σε 9.500 ευρώ πρόστιμο (!) .
-Β.Σ. 3 χρόνια ποινή φυλάκισης με τριετή αναστολή.
-Γ.Π. 12 χρόνια κάθειρξη (δικάστηκε ερήμην).
 -Α. Κυριακόπουλος 3 χρόνια και 4 μήνες ποινή φυλάκισης με τριετή αναστολή, επίτηρηση από κοινωνικό λειτουργό και μία φορά το μήνα παρών για τρία χρόνια.
Υ.Γ. Για τον Γ.Μ όπου άκουσε την εξοντωτική ποινή των 12 χρόνων κάθειρξης ακούστηκε από την έδρα, εντελώς σε επίπεδο καφενείου, “ότι αφού δεν είχε το φιλότιμο να είναι εδώ μαζί μας σήμερα, θα ακούσει τις αυστηρές ποινές που ορίζει ο νόμος”.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License