Κυκλοφόρησε το 25ο τεύχος της Ευτοπίας, περιοδικής έκδοσης για τον ελευθεριακό κοινοτισμό

Ευτοπία, περιοδική έκδοση για τον ελευθεριακό κοινοτισμό

post image

Μόλις κυκλοφόρησε το 25ο τεύχος της Ευτοπίας, περιοδικής έκδοσης για τον ελευθεριακό κοινοτισμό.

Όπως αναφέρεται στο προλογικό σημείωμα του τεύχους,

Πέρασε πολύς καιρός από την κυκλοφορία του προηγούµενου τεύχους. Αυτό το χρονικό διάστηµα όµως δεν ήταν καιρός ολιγωρίας ή οπισθοχώρησης. Το διάστηµα αυτό ήταν για την Ευτοπία χρόνος µιας καλύτερης προετοιµασίας και µιας ακόµα µεγαλύτερης ενδυνάµωσης της πεποίθησης ότι ο δρόµος που ξεκίνησε από το 1999 βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όλο και συχνότερα γίνεται πλέον αναφορά στην έννοια του κοινοτισµού, όχι ως µία ακόµα γενικόλογη πολιτική κατεύθυνση αλλά ως µια ουσιαστική διέξοδος στην κρίση που διαπερνά τις σύγχρονες κοινωνίες. Η ελευθεριακή/συνοµοσπονδιακή διάσταση του κοινοτισµού τίθεται πλέον, κάθε µέρα και πιο καθαρά, ως µία ευκταία αλλά και εφικτή λύση προς την κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης, µακριά από κάθε θεολογικής ή µεταφυσικής διάστασης προσέγγιση της τελευταίας.

Ο κοινοτισµός θα αποτελέσει µία κοµβική έννοια, µέσα στην επόµενη δεκαετία, στο λεξιλόγιο του προοδευτικού/ριζοσπαστικού πολιτικού φάσµατος. Είναι η έννοια εκείνη που θα δώσει διεξόδους στα αδιέξοδα, είναι η χαραµάδα εκείνη που επιτρέπει να µπει φως και να διαρρήξει το απόλυτο σκοτάδι που τείνει να µας περιβάλλει.”

Στο νέο αυτό τεύχος, παρουσιάζεται μια πληθώρα θεμάτων. Η ύλη του ξεκινά με ένα κείμενο που αποτελεί μια άμεση, πρακτική πρόταση για μια νέα κοινωνική δημιουργία, τα “Πέντε βήματα για τη δημοκρατική αυτονομία”. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε τοπικούς οικολογικούς αγώνες, όπως οι περιπτώσεις του βιομηχανικού αιολικού πάρκου στο Βέρμιο, η μεταλλευτική δραστηριότητα στη Γκιώνα και η περίπτωση δημιουργίας ορυχείων βωξίτη στα Γεράνεια Όρη (Μεγαρίδα). Βαρύτητα δίνεται επίσης στο ζήτημα του συνεργατισμού αλλά και της κατοικίας. Επίσης, μεταξύ άλλων, αναδημοσιεύεται ένα πολύ σημαντικό κείμενο του Howard Hawkins σχετικά με τον εργατικό και τον κοινοτικό έλεγχο της οικονομίας.

Η κεντρική διάθεση του περιοδικού και των εκδόσεων της Ευτοπίας γίνεται από το χώρο της Ευτοπικής Βιβλιοθήκης (Θηβών 353, 2ος όροφος, Αιγάλεω). Επίσης, διατίθεται και σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (εντός του Μαρτίου).

Ευτοπική Βιβλιοθήκη

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License